sobota, 30 lipca 2011

Pstrąg grillowany w płatkach owsianych

Super szybkie, super łatwe, super smaczne i super zdrowe danie :-)

Produkty na 2 porcje:

- 2 grube kawałki pstrąga ze skórą ( bez łusek i najlepiej bez ości)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 garście płatków owsianych
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku

Przygotowanie:

1. Grill w piekarniku ustawiam na 250 stopni.
2. Oliwą smaruję blachę do pieczenia, na której układam pstrąga, skórą w dół. Przyprawiam go solą i pieprzem.
3. Na każdym kawałku ryby rozprowadzam łyżeczkę musztardy.
4. Płatki owsiane wsypuję do miseczki, skrapiam oliwą i mieszam tak aby się nią pokryły.
5. Każdy kawałek ryby posypuję garścią płatków i delikatnie je przyklepuję. Następnie skrapiam oliwą i ponownie przyklepuję.
6. Blachę z pstrągiem wkładam do rozgrzanego piekarnika na około  10 minut. Piekę aż płatki będą chrupiące, złocistobrązowe, a ryba upieczona.

piątek, 29 lipca 2011

Wiśniolada

Do przygotowania wiśniolady zainspirował mnie jeden z przepisów zamieszczonych w Kuchni.
Napój okazał się kapitalnym orzeźwieniem w tak ciepłym dniu jak dzisiejszy.

Produkty na 2 porcje:

- garść wiśni bez pestek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- duża garść kostek lodu
- 500 ml schłodzonej wody gazowanej (niegazowana jak ktoś woli)
- kilka listków mięty

Przygotowanie:

1. Wiśnie wydrylowałam. Dodałam do nich cukier i sok z cytryny. Lekko to wszystko roztarłam w miseczce (można w moździerzu).
2. Owocową papkę przełożyłam do dwóch wysokich szklanek. Dodałam do nich lód, zalałam wodą. Ozdobiłam miętą. 
Wiśnioladę wypiliśmy od razu, schłodzoną.

środa, 27 lipca 2011

Sałatka z ryżem curry


Produkty:

- szklanka białego, długoziarnistego ryżu
- szklanka mrożonego (lub z puszki) zielonego groszku
- 1 łyżka curry
- 1 szklanka mrożonej kukurydzy (albo z puszki)
- 1- 2 drobno posiekane szalotki
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 zielonego ogórka pokrojonego w kostkę
- 1 marchewka starta na tarce
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- szklanka orzeszków ziemnych
- sól

Sos:

- 1/2 szklanki francuskiego dressingu
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Ryż gotuję 12 minut we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie, do której dodaję łyżkę curry.
2. Po ugotowaniu odcedzam i zalewam zimną wodą. Odstawiam do ostygnięcia.
3. Groszek i kukurydzę (jeśli są mrożone) gotuję. Po zdjęciu z gazu odsączam z wody i mieszam. 
4. Gdy ryż, groszek i kukurydza ostygną mieszam ze sobą, dodaję pozostałe składniki.
5. Wszystkie składniki na sos umieszczam w miseczce albo w słoiku i mieszam, aż do połączenia. Gotowym polewam sałatkę i znowu mieszam.

wtorek, 26 lipca 2011

Tarta z cebulą po hindusku


Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- zimna woda

Produkty na farsz:             

- 1 łyżka oleju
- 25 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1/2 kg cebuli, pokrojonej w cienkie talarki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 jaja plus 2 żółtka
- 270 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- pęczek posiekanej, świeżej kolendry

Przygotowanie:

1. Formę do tarty (średnica 22 cm)  smaruję masłem.
2. Do malaksera przesiewam mąkę wraz z solą, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczynają przypominać zacierki. Przekładam do dużej miski i posypuję kuminem. Wlewam tyle zimnej wody, aby zagnieść ciasto.
 Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję koło o średnicy większej o 8 cm od średnicy formy. Dokładnie wypełniam wnętrze. Wałkiem odciskam ciasto wokół krawędzi, a jego nadmiar usuwam. Do środka wkładam arkusz pergaminu, wysypuję fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia i schładzam w lodówce przez 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni.
3.  Wyjmuję tartę z lodówki i piekę ją w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Następnie ostrożnie usuwam fasolki i pergamin. Wstawiam do piekarnika na kolejne 5 minut.
4. W międzyczasie na patelni rozgrzewam masło i olej, wsypuję do nich przyprawy ( garam masala, kolendra, kurkuma, kumin, imbir) i smażę przez 2 minuty.
 Dodaję czosnek, cebulę i cukier, smażę mieszając przez 10 minut. Przykrywam patelnię i duszę 9 dodaje odrobinę wody) kolejne 20 minut, aż cebula będzie bardzo miękka . Zdejmuję pokrywę i pozostawiam, aby cebula zbrązowiała.
5. W  misce ubijam śmietanę, jajka i żółtka, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
6. Na podpieczone ciasto wykładam cebulę i wylewam masę jajeczną. Posypuję świeżą kolendrą i piekę przez 30- 40 minut. Pozostawiam w formie na 10 minut, posypuję resztą kolendry i podaję.

przepis pochodzi z książki "Tarteletki i tarty" Sarah Banbery

poniedziałek, 25 lipca 2011

Sałatka z kuskusem i czerwoną fasolą

Produkty:

- 150- 200 g kaszy kuskus
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 2 papryki dowolnego koloru
- puszka czerwonej fasoli
- sól, pieprz i oregano do smaku
- łyżka oliwy
- sok wyciśnięty z połowy cytryny albo limonki

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn. Potem dodaję sól, pieprz, mieszam i odstawiam na chwilę  aż ostygnie.
2.  W tym czasie pomidory zalewam wrzątkiem, obieram ze skóry i kroję w kostkę. Tak samo kroję obranego ogórka i papryki. Fasolkę odcedzam. Wszystkie warzywa dodaję do kaszy, mieszam, dodaję oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy do smaku.

niedziela, 24 lipca 2011

Babka ziemniaczana z boczkiem

W babce ziemniaczanej rozkochał mnie mąż, który kuchnię podlaskiej szlachty przywiózł do Warszawy z Białegostoku. 
Przez ostatni weekend, w Supraślu, zafundowaliśmy sobie kulinarne bomby kaloryczne, zajadając się w "Jarzębince" kiszką ziemniaczaną i kartaczami, w "Łukaszówce" wspomnianą już babką, a w "Alkierzu" mieliśmy smaka na pierogi, ale wybór był tak duży, że nie mogliśmy się zdecydować na ich rodzaj i stanęło "tylko" na piwie z gryczanego miodu.

Autorem i wykonawcą dzisiejszego dania ( i zdjęć) jest Kamil.

Produkty:        

- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 4 łyżki oliwy (może być olej)
- 200 gr śmietany (u nas 12%)
- sól, pieprz, estragon, majeranek (do smaku)













Przygotowanie:

1. Ziemniaki obraliśmy, umyliśmy i tarliśmy na tarce o drobnych oczkach. Kamil dodał do nich olej i wymieszał.
2. W międzyczasie Kamil, cebulę i boczek pokroił na drobną kostkę i podsmażył na patelni. Kiedy miały już złoty kolor wymieszał je ze startymi ziemniakami. Całość doprawił do smaku solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną estragonu. Wymieszał.
3. Masę przelał do blachy wysmarowanej olejem i wstawił do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekł 60 minut. 
Babka jest również pyszna (a może i jeszcze pyszniejsza) na drugi dzień podgrzana na patelni). 
Idealnie smakuje podana z kefirem!

środa, 20 lipca 2011

Makaron z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Produkty dla dwóch osób:

- 250 g dowolnego makaronu (użyłam penne)
- 1 średnia cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów w oliwie
- 250 g świeżego szpinaku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- starta garść parmezanu

Przygotowanie:         

1. Makaron w osolonej wodzie gotuję 12 do 15 minut, pilnując aby był al dente.
2. Czosnek rozgniatam, cukinię kroję na pół plasterki i oba te składniki, przez kilka minut, podsmażam na patelni do grillowania (bez tłuszczu), co jakiś czas mieszając aby nie przywarły do naczynia i pilnując aby cukinia była jędrna i chrupiąca.
3. Umyty i osuszony szpinak, razem z pokrojonymi pomidorami, papryczką chili i oliwkami dodaję do grillowanej cukinii, mieszam i przez 2- 3 minuty podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.Mieszam. Zdejmuję z ognia.
4. Na durszlaku odcedzam makaron, który ponownie wrzucam do stojącego na małym ogniu garnka. Dokładam całą zawartość z patelni i bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki. Nakładam na talerze, a obok w miseczce podaję do posypania starty parmezan.

poniedziałek, 18 lipca 2011

Koktajl mleczny z kiwi

Produkty na 2 porcje:


- 400 ml jogurtu (lub kefiru)
- 1- 2 banany
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- 1 łyżka miodu (tylko dla osób chcących osłodzić sobie życie)     
- 1 łyżka otrąb owsianych (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Obrane owoce miksuję z pozostałymi składnikami. Rozlewam do szklanek i natychmiast wypijamy. 

niedziela, 17 lipca 2011

Melon w szynce parmeńskiej


Błyskawiczna i przepyszna przekąska na upalne dni i nie tylko:
Produkty:


- 1 dojrzały melon
- 10 plasterków szynki parmeńskiej                   


Przygotowanie:


1. Melona przekroiłam na pół, łyżką wyjęłam nasiona. Każdą połówkę przekroiłam na kilka części i obrałam je ze skóry.
2. Każdy kawałek melona owinęłam plastrem szynki, ułożyłam na półmisku, który został opróżniony w oka mgnieniu.


sobota, 16 lipca 2011

Ryż z bobem


Produkty:


- 1/2 kg bobu
- 200 g ryżu arborio
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cukru
- pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy


Przygotowanie:             


1. Bób ugotowałam. (Po ugotowaniu jak ostygnie powinno się go wyłuskać, ale mój miał miękką skórkę, która nam nie przeszkadzała więc zostawiliśmy bób w spokoju).
2. Na wysokiej patelni z grubym dnem, (można robić to w garnku) podsmażyłam na oliwie posiekany czosnek, pilnując żeby się nie przypalił. Dodałam sok z cytryny, cukier, wymieszałam, dodałam ryż i znowu wymieszałam.
3. Wlałam chochlę wrzącego wywaru, mieszałam aż ryż go wchłonął, potem wlałam kolejną chochlę wywaru, i tak dalej, aż ryż był al dente.
4. Dodałam bób, wymieszałam, dodałam ostatnią chochlę wywaru, mieszałam, dodałam posiekany koperek, całość wymieszałam, dorzuciłam pokrojone na kilka kawałków masło.
5. Patelnię zdjęłam z ognia i przykryłam.
6. Najlepiej podać danie po dwóch minutach i zjeść ciepłe.

czwartek, 14 lipca 2011

Herbatniki owsiane


Produkty:

- 20 dag płatków owsianych
- 20 dag masła
- 15 dag brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Wymieszałam starannie płatki owsiane z cukrem. Dodałam letnie, rozpuszczone masło, mieszałam aż składniki się połączyły.
2. Ciasto rozłożyłam równa 0,5 cm warstwą na dnie natłuszczonej formy i mocno ugniotłam dłonią.
3. Piekłam 15 minut w temperaturze 190 stopni (choć należy pilnować ciasta żeby się nie spiekło, wtedy czas pieczenia skracamy).
4. Jasnobrązowe ciasto wyjęłam z piekarnika, pokroiłam na kwadratowe ciasteczka. Zostawiłam w blasze, aż wystygły.

środa, 13 lipca 2011

Kanapki z masłem anchois

Produkty:

- 10 filecików anchois
- 200 g miękkiego masła
- 2 małe, posiekane szalotki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek                             
- pumpernikiel
- pomidor


Przygotowanie:

Wszystkie produkty (oprócz pomidora i pumpernikla) miksuję na gładką masę. Tak przygotowaną pastę smaruję pokrojone kromki pumpernikla i na każdej układam kawałek pomidora.

wtorek, 12 lipca 2011

Tabbule


Produkty:

- 25 dag kaszy kuskus
- 2 dymki
- 3 dojrzałe pomidory
- 1 zielony ogórek
- sok wyciśnięty z cytryny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- kilkanaście listków mięty
- pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:                               

1.Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn.
2. Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skóry.
3. Natkę i miętę myję, osuszam i drobno siekam. To samo robię z dymką (wraz z częścią szczypiorku). Ogórka i pomidora kroję w kostkę.
4. Do ostudzonego kuskusu dodaję warzywa, zioła, doprawiam pieprzem.
5. Sok z cytryny mieszam z oliwą z oliwek i łączę z kaszą.
6. Całość mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem.
7. Przykrywam folią i odstawiam na godzinę do lodówki.

poniedziałek, 11 lipca 2011

Guacamole z arbuzem i awokado


Produkty:

- 2 dojrzałe awokado
- 2,5 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
- 1/4 posiekanej czerwonej cebuli
- 1/2 pokrojonej drobno czerwonej papryczki chilli
- 1/2 przeciśniętego ząbka czosnku
- odrobina tabasco
-garść posiekanych listków kolendry
- 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszam w misce, uważam żeby nie przedobrzyć z tabasco, bo będzie bardzo ostre.
2. Nakładam do miseczek i podaję z chipsami z tortilli lub z braku laku, przygotowanymi w piekarniku, małym grzankami maźniętymi wcześniej z oliwą z oliwek.
3. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej, tylko wtedy tymianek dodajemy przed podaniem.

niedziela, 10 lipca 2011

Koktajl mleczny z arbuzem

Produkty na 2 porcje:

- 4 szklanki posiekanego arbuza
- 1 szklanka pokruszonego lodu

- 4 łyżeczki miodu

- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

- 2 szklanki kefiru albo mleka

- świeża mięta (opcjonalnie)

Przygotownie:
 
1. Arbuz, pokruszony lód, miód, kefir, czarny pieprz i kilka listków mięty zmiksowałam w blenderze.  
2. Rozlałam do szklanek i udekorowałam miętą.  
Podałam schłodzone.


sobota, 9 lipca 2011

Łosoś z bobem


Produkty na 2 osoby:

- dwa dzwonka łososia
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany (36%)
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek                                            
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- sól
- pieprz
- wyciśnięty duży ząbek czosnku
- posiekana garść mięty, bazylii, natki pietruszki i szczypiorku

Przygotowanie:

1. Rozkładam kawałek folii aluminiowej, na nią kładę mniejszy kawałek papieru do pieczenia. Umieszczam na nim łososia, którego doprawiam solą, pieprzem i sokiem z pomarańczy.
2.  W misce mieszam bób, kapary, czosnek, posiekane zioła, sok z limonki, pieprz i oliwę z oliwek. Mieszam. Jeśli jest za mało słone doprawiam solą.
3. Tak przygotowany bób nakładam na porcje łososia i polewam śmietanką. Rybę z bobem zawijam dokładnie folią i wkładam do żaroodpornego naczynia, które przykrywam.  Piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, ustawionym na opcję grillowania. Grilluję 15 minut.

piątek, 8 lipca 2011

Tarta z bobem i pieczoną papryką


Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję parmezan, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Farsz:

- 250 gr ugotowanego bobu
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 4 łyżki parmezanu
- słoik czerwonej smażonej papryki (280 gr), kupiłam Rolnika
- 200 ml gęstej śmietany 30% albo 36%
- świeżo zmielony pieprz
- garść świeżych liści tymianku, plus dodatkowe gałązki do przybrania

Przygotowanie:

1. W dużej misce, mieszam jajka, śmietanę i parmezanem. Dodaję tymianek, bób i odcedzoną paprykę. Doprawiam dużą ilością pieprzu.
2. Wlewam na ciasto i piekę około 20- 25 minut, do momentu kiedy tarta zrobi się blado złota.
3. Dekoruję gałązkami tymianku.
Najczęściej podaję z sałatką i białym winem.

piątek, 1 lipca 2011

Kompot z rabarbaru


Dzisiaj przepis na ulubiony kompot mojego męża czyli kompot z rabarbaru

Produkty:

- 0,5 kg różowych łodyg rabarbaru               
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilkanaście goździków
- 2 litry wody
- od 3 do 8 łyżek cukru (zależy czy wolimy kwaskowaty czy słodszy kompot, ja użyłam 3 łyżki brązowego cukru)
- odrobina kardamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W garnku zagotowałam wodę.
2. Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki.
3. Do wrzątku dodałam cynamon, goździki, kardamon, cukier i rabarbar. Gotowałam 20 minut.
4. Zdjęłam z ognia, ostudziłam i przecedziłam przez gęste sito.
5. Kompot piliśmy mocno schłodzony.