niedziela, 28 sierpnia 2011

Czekoladowy sernik z wiśniami


Produkty:

- 150 g pełnoziarnistych herbatników
- 80 g roztopionego masła
- 800 g kremowego serka śmietankowego
- 4 jajka
- 3/4 szk cukru
- 200 g gorzkiej czekolady (65%- 70% kakao)
- 500 g czereśni (mogą być mrożone)

Przygotowanie:                  

1. Herbatniki wrzucam do miski, rozkruszam je moździerzem, dodaję roztopione masło, mieszam. Tortownicę smaruję masłem i wykładam na nią herbatniki z masłem. Uciskam do dna i wkładam na pół godziny do lodówki.
2. Ser ucieram z cukrem, w drugim naczyniu ucieram jajka, które stopniowo dodaję do masy serowej.  W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, studzę ją i wlewam do masy. Dokładnie mieszam. Dodaję umyte i wydrylowane czereśnie ( jeśli  używam mrożonki to wcześniej je rozmrażam) i ponownie całość mieszam łyżką.
3. Na schłodzony spód herbatnikowi wylewam masę serową. Piekę 50- 60 minut w piekarniku rozgżanym do 170 stopni.
4. Po upieczeiu chłodzę go najpierw w piekarniku przez gdzinę przy otwartych drzwiczkach, póżniej wkładam go do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
5. Jeśli zostaną mi wiśnie to dekoruję nimi gotowe ciasto.

sobota, 27 sierpnia 2011

Proste ratatouille

Produkty:


- 2 bakłażany 
  • - 3 cukinie 
  • - 1 czerwona papryka
  • - 1 żółta papryka
  • - 2 cebule 
  • - 4 pomidory 
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1/2 szklanki oliwy
  • - sól
  • - świeżo zmielony pieprz

  • Przygotowanie:

  • 1. Bakłażany myję, kroję w grube plastry i posypuję solą. Odkładam je na 20 minut. Po tym czasie spłukuję z nich sól, osuszam i kroję w kostkę. 
  • 2. Umytą cukinię kroję w grubą kostkę. Podobnie postępuję z oczyszczoną z gniazd nasiennych papryką. 
  • 3. Sparzone pomidory obieram ze skóry i kroję. 
  • 4. Cebulą i czosnek obieram i siekam. Podsmażam je na rozgrzanej oliwie, dodaję paprykę i bakłażany i smażę 7 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Dokładam cukinię, a po 3 minutach pomidory. Całość doprawiam solą i pieprzem. Duszę jeszcze 15 minut.


piątek, 26 sierpnia 2011

Makaron z grillowaną cukinią, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

 Produkty:

- 200 g makaronu penne 
( użyłam makaron z niełuskanych ziaren)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 6 suszonych pomidorów
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- tymianek
- sól
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka kostek sera feta

Przygotowanie:

1. Makaron wrzucam do osolonej, wrzącej wody i gotuję według wskazówek na opakowaniu (w moim przypadku 10 minut)
2. W tym czasie myję cukinię, kroję ją w 4 cm słupki i wraz z przeciśniętym czosnkiem (lub drobno posiekanym) grilluję na patelni (bez tłuszczu) lub w rozgrzanym, ustawionym na opcję grillowanie, piekarniku. Grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut. Grillując mieszam cukinię aby się nie przypaliła. Kiedy jest gotowa, przykrywam ją folią aluminiową, lub pozostawiam w  wyłączonym piekarniku aby nie wystygła.
2. Suszone pomidory wyjmuję ze słoika i je kroję. Podobnie postępuję z szynką parmeńską.
3. Ugotowany al dente makaron odcedzam, a do garnka w którym się gotował wlewam 2 łyżki oliwy z oliwek plus szynkę parmeńską, którą podsmażam około minuty. Następnie dodaję pomidory i cukinię, którą chwilę wcześniej delikatnie posoliłam, tymianek, odcedzony makaron i pozostałe 2 łyżki oliwy. 
4. Garnek przykrywam pokrywką i energicznie nim potrząsam w celu połączenia wszystkich składników. 
5. Makaron nakładam na talerze i posypuję fetą.


czwartek, 25 sierpnia 2011

Koktajl z malinami

Produkty na 2 porcje:

- szklanka malin
- 1 mały, dojrzały banan
- 400 ml lekkiego kefiru
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka otrębów owsianych/ żytnich
- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Do blendera wlewam kefir, dodaję pozostałe produkty i około minuty miksuję. Nalewam do wysokich szklanek. 

środa, 24 sierpnia 2011

Flądra zapiekana w warzywach























Produkty na 4 osoby:

- 8 świeżych filetów z flądry ( po 2 filety na osobę)
- 2 średnie cukinie
- por
- 2 czerwone papryki
- 2 zółte papryki
- oliwa z oliwek
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- odrobina przyprawy chilli
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Flądrę dokładnie umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą, odrobiną pieprzu, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem (po ząbku na filet) i skropiłam cytryną.
2. Cukinię i pora pokroiłam w plasterki, paprykę w kostkę, wrzuciłam je do miski, do której dodałam posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszałam z oliwą z oliwek oraz z przyprawami. Wyłożyłam je na blachę wyściełaną folią aluminiową  i położyłam na nie rybę, którą skropiłam odrobiną oliwy.
3. Flądrę umieściłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piekłam przez 20 minut, na ostatnie 5 minut zmieniając funkcję na grillowanie.

wtorek, 23 sierpnia 2011

Sałatka owocowa w arbuzie

Marta
Pomysłodawczynią i autorką tej rewelacyjnej sałatki jest Pani ze zdjęcia obok, czyli Marta :-)

Produkty:

- 1 arbuz
- 1 banan
- 2 jabłka
- parę mandarynek lub 1 duża pomarańcza
- kiść winogron
- garść drobnych owoców, np. malin, borówek, owoców leśnych
- rodzynki, orzeszki, migdały, dobre suszone owoce - co kto ma pod ręką i chce, im więcej dodatków, tym sałatka smaczniejsza
-miód
- sok z cytryny (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

1. Marta przekroiła arbuz na pół i z jednej połówki wyjęła miąższ. Powstałą miskę położyła na durszlaku do góry dnem, by sok wyciekł.
2. Miąższ pokroiła w kostkę. Jabłka podzieliła na ćwiartki, usunęła gniazda nasienne i też pokroiła w kostkę.
3. Mandarynki/ pomarańczę obrała, podzieliła na cząstki i poprzekrawała je na połowy, by puściły trochę soku. Banana pokroiła na plasterki, obranego rzecz jasna.
4. Wszystko wymieszała z winogronami, drobnymi owocami i bakaliami, przełożyła do wydrążonej połówki arbuza, zalała sosem z miodu i soku z cytryny.


Śliwki zawijane w boczku

Produkty:

- 150 g opakowanie suszonych śliwek
- 90 g boczku (mniej więcej11 cienkich plasterków)
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- tymianek (najlepiej świeży)

Przygotowanie:        

1. Plastry boczku kroję wzdłuż na  pół. W każdy kawałek ściśle owijam śliwkę.
2. Śliwki układam na wyściełanej pergaminem blasze, posypuję tymiankiem, smaruję miodem, oprószam solą i pieprzem.
3. Blachę ze śliwkami wkładam do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piekę 10 minut na środkowej półce piekarnika.

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Jajecznica z duszonymi kurkami



Na tę jajecznicę czekam cały rok. Najlepiej smakuje wtedy, kiedy, grzyby są uzbierane przez nas, ale nawet z kurami z bazarku smakuje bosko!

Produkty:                                     

- 5 jajek od szczęśliwej kury
- 3 spore garście kurek
- 2- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

1. Kurki czyszczę i myję pod wodą. Szalotkę obieram, kroję w piórka i wrzucam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażę stale mieszając, do chwili kiedy cebulka się zeszkli. Dodaję kurki, które z odrobiną wody duszę pod przykryciem około 15 minut. 
2. Kiedy grzyby będą miękkie i odparuje z nich płyn, solę, pieprzę je do smaku i dodaję masło. 
3. Jajka wbijam do miseczki, solę pieprzę i dokładnie mieszam. Wrzucam je na patelnię w chwili, kiedy dodane do grzybów masło rozpuści się.  Całość  mieszam i smażę do momentu kiedy jajka się zetną.


niedziela, 21 sierpnia 2011

Sernik z malinami i serkiem mascarpone
























Do tej pory wielkim fanem tego ciasta był mój mąż, ale od wczoraj  grono wielbicieli powiększyło się o Anię i Ziemka. Robiłam wersję tego sernika z truskawkami, ale ta z malinami wali tamtą na łeb, na szyję.

Produkty:                                                                                      


- 500 gram sera mascarpone
- 0,5 kg malin
- paczka (około 200 gr) owsianych ciasteczek
- 100 gr wiórek kokosowych
- 100 g roztopionego masła
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0,5 szklanki cukru ( ja daję brązowy)

- małe opakowanie schłodzonej śmietany 36% lub 30%
- przegotowana ciepła woda, 1/3 szklanki + 2 dodatkowe łyżki

- ziarenka z 1 laski wanilii 


Przygotowanie:


1. Ciastka owsiane kruszę moździerzem, dodaję do nich wiórki kokosowe i rozpuszczone masło. Mieszam i ugniatam ręką. Układam na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
2.  Ser mascarpone, cukier, ziarenka i ekstrakt z wanilii dokładnie ucieram, dokładam śmietanę i jeszcze miksuję kilka minut. Masa powinna zrobić się sztywna. 
3. Do masy serowej dodaję wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ( żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki ciepłej wody, odstawiam na 5 minut żeby napęczniała, po tym czasie dodaję 2 łyżki wody i podgrzewam w rondelku albo w mikrofalówce). Całość delikatnie mieszam i wykładam na spód z pokruszonych ciastek. Układam na nią maliny i wstawiam do lodówki na minimum 3 godziny.


piątek, 12 sierpnia 2011

Sałatka z czerwoną fasolą

Produkty:

- 2 puszki czerwonej fasoli
- 0,5 kg małosolnych ogórków (poza sezonem kwaszonych)
- 6 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 4 obrane, pokrojone w kostkę jabłka
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- łyżka oliwy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki
- łyżka majonezu

Przygotowanie:

1. Do miski wrzucam odsączoną fasolę, pokrojone ogórki, ziemniaki i skropione cytryną jabłka. 
2. Dodaję natkę pietruszki, sól, pieprz, łyżkę oliwy. Wszystko to mieszam z majonezem.

czwartek, 11 sierpnia 2011

Sałatka ryżowa z cytrynowym dressingiem


Produkty:

- 100 g ryżu długoziarnistego
- 100 g ryżu brązowego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- kilka gałązek natki
- 200 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika
- 1/2 papryczki chilli
- skórka starta z 1 cytryny

Dressing:

- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie dressingu:

Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wlewam do słoika. Zamykam go szczelnie i mocno potrząsam. Odkładam na chwilę na bok i zabieram się za przygotowanie sałatki.

Przygotowanie sałatki:

1. Do zagotowanej, osolonej wody wrzucam ryż i gotuję według instrukcji na opakowaniu 
( brązowy ryż gotuję 30 minut, a biały 15).
2. Ugotowany ryż odcedzam, umieszczam w dużej misce i pozostawiam do ostygnięcia.
3. Listki ziół drobno siekam. Tak samo postępuję z odsączoną papryką i z obraną z pestek papryczką chilli. Wrzucam to wszystko do wystudzonego ryżu, dodaję startą skórkę z cytryny, wlewam dressing cytrynowy. Mieszam. Solę i pieprzę do smaku.

środa, 10 sierpnia 2011

Frittata z pomidorami i salami

Produkty dla 2 osób:

- kilka plasterków salami
- 3 łyżki oliwy
- 1 czerwony pomidor
- 4-5 żółtch pomidowrów
- kilka gałązek świeżego tymianku
- filiżanka zielonego groszku (z puszki)
- 4 jajka od szczęśliwej kury
- sól
- pieprz
- garść startego żółtego sera

Przygotowanie:

1. Salami podsmażam na oliwie, wrzucam posiekany tymianek, pokrojone w kostke pomidory i odsączony groszek.
2. Smażę kilka minut, stale mieszając, aż salami będzie chrupiące, a pomidory się rozpadną.
3. Wbijam jajka i smażę do momentu, aż równomiernie się zetną. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję żółtym serem.
4. Jeśli frittata jest zbyt płynna, można ją przed podaniem wstawić na kilka minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
5. Danie podaję z bagietką.

Frittata jest dobrym pomysłem na sobotnie albo niedzielne śniadanie.

wtorek, 9 sierpnia 2011

Tadżin


Produkty:

- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- garść wiśni bez pestek
- użyłam około 250 gr pieczonej łopatki wieprzowej, ale można śmiało zastąpić ją mięsem z kurczaka np. czterema udkami
- 1 zielona papryka
- 500 gr kuskusu
- sól
- pieprz
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- 1 łyżka naturalnego, płynnego miodu
- listki kolendry
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Na szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzałam oliwę, na której podsmażyłam pokrojony w cienkie plastry czosnek, posiekaną cebulę. Dodałam do nich kurkumę.
2. Gdy warzywa się zeszkliły dodałam wcześniej upieczone mięso. 
Jeśli danie robię z kurczakiem, to najpierw mięso oddzielam od kości i kroję w kostkę. Dodaję je na patelnię, na której smaży się cebula i z czosnkek i przez kilka minut podsmażam ze wszystkich stron, aż się ze złoci.
3. Przygotowuję kuskus. Wsypuję go do salaterki i zalewam wrzącą wodą ( 3 cm powyżej poziomu kaszy). Przykrywam pokrywką, na 5 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. 
3.Na patelnię  dodaję połówki wiśni, pokrojoną w paski lub w kostkę paprykę i gotowy kuskus. 
6. Wlewam sok pomarańczowy, doprawiam solą, pieprzem i miodem. Mieszam. Przed podaniem posypuję listkami kolendry i skrapiam oliwą.

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ciasto morelowe z zarodkami pszennymi

Produkty:

- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szk cukru
- 1 szk  mąki
- 1 szk zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg owoców słodkich moreli
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Białka sztywno ubijam, stale ubijając, dodaję do nich partiami, po łyżce cukru.
3. Dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodkami. Całość dokładnie mieszam do połączenia się składników.
4. Na blachę wyłożoną papierem wykładam ciasto, które wyrównuję szpachelką. Układam na nie pokrojone połówki moreli.
5. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.
6. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem


niedziela, 7 sierpnia 2011

Risotto z salsą pomidorową

Produkty:

- 300 gram ryżu arborio (albo innego do risotta)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 szalotki albo 1 cebula
- garść startego zółtego sera o ostrym smaku (np ementaler)

Produkty na salsę:

- 4 pomidory
- kilka listków mięty
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Siekam pomidory (można wcześniej je sparzyć i obrać ze skóry) i miętę, mieszam z 4 łyżkami oliwy z oliwek, solę i pieprzę.
2. Pokrojony w cienkie plastry czosnek, razem z posiekaną cebulę szklę w rondlu na 4 łyżkach oliwy. Wrzucam po 2 minutach ryż i smażę aż ziarenka staną się przezroczyste. Zmniejsza ogień, wlewam chochlę bulionu i cały cza mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente
3. Zdejmuję z ognia, dodaję ser, sól i pieprz. Podaję z salsą pomidorową.

sobota, 6 sierpnia 2011

Sałatka makaronowa


Produkty:

- 250 g makaronu (używam fusilli tricolore)
- kilka plasterków ulubionej szynki, albo polędwicy
- kawałek kiełbasy ( dałam kabanosa)
- kawałek pokrojonego w kostkę, ulubionego żółtego sera (dałam goudę)
- garść solonych orzeszków (opcjonalnie) 
- 2- 3 kwaszone ogórki, pokrojone w kostkę
- oregano
- bazylia

Produkty na sos:

- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy ( użyłam sarepską)
- łyżeczka naturalnego, płynnego miodu
- łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Wszystkie produkty na sos umieszczam w słoiku. Słoik zakręcam, całość dokładnie mieszam żeby się zmiksowała.
2. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, przekładam do dużej miski i pozostawiam aby ostygł, następnie wszystkie składniki dodaję do ostudzonego makaronu, polewam sosem, dokładnie mieszam i podaję na stół.

piątek, 5 sierpnia 2011

Sernik cytrynowy z ricotty


Produkty:
- 1 opakowanie pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 250 g sera ricotta
- 250 g naturalnego jogurtu
- 1/2 (do 3/4) szklanki cukru
- 10 gr żelatyny
- otarta skórka z jednej dużej cytryny
- kilka łyżek gorącego mleka

Przygotowanie:    

1. Herbatniki ucieram w blenderze albo w moździerzu, dodaję do nich roztopione masło, mieszam i układam na 24 centymetrową formę wysmarowaną masłem lub wyłożoną pergaminem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 do 12 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę.
2. W tym czasie ser ricotta ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję jogurt i całość mieszam do połączenia składników. 

3.Przez 10 minut żelatynę moczę w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczam w mleku. Dodaję ją do masy z ricotty i jogurtu. Do całości dokładam skórkę z cytryny. 
4. Gotową masę wlewam do formy z upieczonym i ostudzonym spodem. Przed podaniem, wkładam do lodówki na minimum  trzy godziny.

czwartek, 4 sierpnia 2011

Sałatka z mozzarelli i pomidorów

Produkty:

- 2 duże, dojrzałe , pokrojone pomidory (można je obrać jeśli mają grubą skórkę)
- 1 duża kulka mozzarelli (około 250 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku ( mniej więcej 1/4 łyżeczki) 
- 1 / 8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Na talerzu kładę pokrojone plasterki pomidorów razem z plasterkami mozzarelli. Układam je tak, żeby nawzajem na siebie zachodziły, jak talia kart.
2. Posypuję solą, pieprzem i skrapiam oliwą i octem balsamicznym. 
3. Posypuję (dekoruję) listkami świeżej bazylii i natychmiast podaję.

środa, 3 sierpnia 2011

Sałatka z kuskusem i ciecierzycą


Produkty:

- 1 szklanka kuskusu
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1,25 szklanki gorącego bulionu
- 1 marchewka
- czerwona papryka
- mała czerwona cebula
- ciecierzyca odsączona z puszki
- posiekana natka pietruszki
- posiekany koperek (opcjonalnie)

Sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyzeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę, marchewkę starłam na tarce, a natkę posiekałam.
2. Kuskus wymieszałam z rodzynkami i zalałam gorącym bulionem, powyżej 0,5 centymetra poziomu kaszy. Zostawiłam pod przykryciem na pięć minut.
3. Po tym czasie kaszę rozdrobniłam widelcem.
4. Składniki sosu dobrze ze sobą wymieszałam.
5. Do kuskusu dodałam pokrojoną cebulę, ciecierzycę, koperek i natkę pietruszki. Polałam przygotowanym sosem i wymieszałam.