wtorek, 27 września 2011

Ciasto dyniowe z wiórkami kokosowymi

Produkty:

- 30 dag pokrojonej w kostkę dyni
- szk cukru
- 1,5 szk wiórków kokosowych
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru do posypania (opcjonalnie)
- łyżka cukru i sok z połówki cytryny (na syrop)

Przygotowanie:

1. Obraną ze skóry dynię pokroiłam na kawałki. Umieściłam ją w garnku, zalałam wodą, do której dodałam łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny.  Dynię gotowałam aż zrobiła się miękka (około 15 minut). Ostudziłam i zmiksowałam w blenderze na gładką masę.
2.  Jajka ubiłam z cukrem, dodałam rozpuszczone masło, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam, dodałam zmiksowaną dynię i wiórki kokosowe. Całość jeszcze raz zmiksowałam i wlałam do nasmarowanej masłem formy.
3. Piekłam 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudziłam i oprószyłam cukrem pudrem.

niedziela, 25 września 2011

Jajecznica z suszonymi pomidorami

Pomysłodawcą i autorem dzisiejszego śniadania był mój mąż Kamil, który zrobił najlepszą tegoroczną jajecznicę. 


i po jajecznicy
Produkty:                                              


- 5 jaj od szczęśliwej kury
- 4 do 5 suszonych pomidorów, pokrojonych w kawałki
- 1 mała cebula
- 2 duże pieczarki
- posiekany szczypiorek
- masło do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:


Na rozgrzany na patelni tłuszcz, Kamil wrzucił drobno posiekaną cebulę, którą smażył  kilka  minut, do momentu kiedy zrobiła się miękka. Dodał suszone pomidory i pokrojone pieczarki, dusił chwilę, aż woda z grzybów odparowała i wrzucił, wymieszane ze szczypiorkiem i oprószone solą,  jajka. Całość smażył na małym ogniu, delikatnie przesuwając jajka łopatką, aby nie przywarły do patelni. Na koniec doprawił mielonym pieprzem i rozłożył na talerze.

sobota, 24 września 2011

Tagliatelle z tuńczykiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Produkty:

- około 200 g makaronu (ugotowałam tagliatelle)
- 1 średnia cukinia
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 suszonych pomidorów ze słoika
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz, oregano do smaku
- parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:                   

1. Makaron wrzucam do osolonej, wrzącej wody i gotuję według wskazówek na opakowaniu (w moim przypadku 8 minut)
2. W tym czasie myję cukinię, kroję ją w 4 cm słupki i wraz z przeciśniętym czosnkiem (lub drobno posiekanym) grilluję na patelni (bez tłuszczu) lub w rozgrzanym, ustawionym na opcję grillowanie, piekarniku. Grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut. Grillując mieszam cukinię aby się nie przypaliła. Kiedy jest gotowa, przykrywam ją folią aluminiową, lub pozostawiam w wyłączonym piekarniku aby nie wystygła.
3. Cebulę kroję w cienkie piórka i szklę na oleju z suszonych pomidorów. Dodaję tuńczyka, mieszam i smażę kilka minut, na koniec dorzucając pokrojone w kawałki pomidory, grillowaną cukinię, którą chwilę wcześniej delikatnie posoliłam, i przyprawy. Całość jeszcze raz delikatnie mieszam.
4. Ugotowany al dente makaron odcedzam, a do garnka w którym się gotował dodaję warzywa z tuńczykiem i odcedzony makaron.
5. Garnek przykrywam pokrywką i energicznie nim potrząsam w celu połączenia wszystkich składników.
6. Makaron nakładam na talerze i chętnym posypuję tartym parmezanem, mimo iż włoska szkoła mówi, że do makaronu z rybą nie dodaje się parmezanu!

piątek, 23 września 2011

Kotlety mielone z cukinią

Produkty:

- 300 g ulubionego mięsa mielonego (ja zmieszałam 150 g mięsa z indyka i 150 g z rostbefu)
- 1/2 cukinii
- 1 cukrowa cebula
- 1 jajko
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek + oliwa do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

1. Umytą cukinię starłam na tarce. Po kilku minutach odcisnęłam z niej sok.
2. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na łyżeczce oliwy. Dodałam ją do miski razem z odciśniętą cukinią, posiekaną natką, mięsem i jajkiem. 
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
4. Z masy uformowałam kotlety, które smażyłam na oliwie ( z dwóch stron) przez kilkanaście minut.

czwartek, 22 września 2011

Post poza kulinarny :-)

Premiera filmu "Antresolka Profesorka Nerwosolka" będzie miała miejsce w najbliższą sobotę 24 września o 20.45 w telewizji PLANETE.
Łącznie film będzie emitowany 12 razy na przestrzeni kilku miesięcy. Informacje o następnych emisjach można będzie znaleźć na stronie: PLANETE





Zupa krem z porów i ziemniaków


Produkty:

- 3 pory
- 1 duża (cukrowa) cebula
- 6  łyżek masła
- 800 ml bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3- 4 duże ziemniaki (250- 350 gr)
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- szczypiorek
- grzanki (opcjonalnie)
- śmietana 30% (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Pory umyłam, dokładnie oczyściłam i pokroiłam w talarki. Ziemniaki i cebulę obrałam,  posiekałam w kostkę.
2. W głębokim garnku roztopiłam masło, dodałam warzywa, które przez 5 minut podgrzewałam, stale mieszając, aby się nie przypaliły.
3. Do garnka z warzywami wlałam bulion. Całość, na małym ogniu, gotowałam pod przykryciem przez kwadrans. Zupę posoliłam i doprawiłam odrobiną pieprzu do smaku, dodałam oliwę z oliwek i przelałam do blendera, w którym zmiksowałam ją na gładki krem.
4. Po zmiksowaniu przelałam z powrotem do garnka.
5. Podgrzaną zupę podałam posypaną szczypiorkiem. Obok postawiłam dla chętnych grzanki. Krem również można serwować skropiony śmietaną.

środa, 21 września 2011

Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami


Składniki na ciasto:

- szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- olej do smażenia

Składniki na farsz:

- 200 g kaszy gryczanej
- pęczek natki pietruszki
- 2 czerwone cebule
- ćwierć kg pieczarek pieczarek
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- masło (albo olej) do smażenia

Przygotowanie:                   

1. Ciasto naleśnikowe robię według TEGO PRZEPISU
2.Kaszę gryczaną gotuję pod przykryciem przez 15 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę obieram, siekam i szklę przez kilka minut na maśle. Przekładam do dużej miski.
4. Pieczarki umyłam, pokroiłam na plasterki i usmażyłam na tej samej patelni co cebulę. Gotowe dołożyłam do naczynia z cebulą.
5. Umytą natkę pietruszki posiekałam, dodałam do cebuli i pieczarek, dołożyłam ugotowaną i lekko ostudzoną kaszę. Wszystko wymieszałam, posoliłam i popieprzyłam do smaku.
6. Naleśniki nadziałam farszem, zwinęłam. Przed podaniem podgrzałam na patelni.

wtorek, 20 września 2011

Naleśniki z winogronami i serkiem waniliowym




Składniki na ciasto (8 naleśników):

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- około 2 łyżki cukru
- olej do smażenia

Składniki na farsz:                                                          

- kiść słodkich, ciemnych winogron
- 400 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 2 dojrzałe  banany (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Ciasto naleśnikowe robię według TEGO PRZEPISU
2. Na gotowych naleśnikach rozprowadzam serek waniliowy, oraz umyte i pokrojone winogrona (i anany). Zwijam i zjadam w oka mgnieniu.

poniedziałek, 19 września 2011

Najlepsze leczo w tym sezonie


Produkty:

- 1 kabaczek
- 5 małych cukrowych cebul
- 2 czerwone papryki
- 2 antonówki
- 3 ząbki czosnku (można więcej/mniej)
- 1 ostra papryczka chili
- 40 dkg pomidorów (pelati)
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- lubczyk, cząber, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:                                                    

1. Umyte, obrane z gniazd nasiennych, pokrojone na duże kawałki papryki, smażyłam 5 minut na patelni, na dużym ogniu. Dodałam do nich posiekany czosnek i wszystko przełożyłam do dużego garnka.
2. Obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę podsmażałam kilka minut na oleju wraz z papryczką chili, którą wcześniej pozbawiłam pestek (i też posiekałam). Kiedy cebula się zeszkliła wrzuciłam całość do garnka z papryką i czosnkiem.
3. Duże kawałki kabaczka, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę antonówki, usmażyłam na lekko szklisto, a na koniec dosypałam łyżkę cukru. Połączyłam je z resztą warzyw, doprawiłam do smaku sporą ilością lubczyku i cząbru, oraz solą i pieprzem. Dusiłam 5 minut. Po tym czasie dodałam obrane ze skórki pomidory i dusiłam jeszcze przez 20 minut.
4. Leczo podałam z orkiszowym chlebem, ale równie pysznie smakuje np. z bagietką.

niedziela, 18 września 2011

Risotto z kalafiorem
























Produkty:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka masła
- różyczki z połowy kalafiora
- 750 ml wrzącego bulionu
- łyżeczka suszonego tymianku
- garść zarumienionych na suchej patelni płatków migdałowych 
- 3/4 szklanki ryżu do risotto ( użyłam carnaroli)
- 80 g sera Camembert (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

1. Gotuję bulion, który mieszam z tymiankiem. W międzyczasie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładam na kwadrans ułożone na folii aluminiowej, oprószone solą, pieprzem, polane łyżką oliwy  i posypane kawałkami masła różyczki kalafiora.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, dodaję ryż i podsmażam pół minuty. Zmniejszam ogień, wlewam chochlę bulionu i cały czas mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente.
3. Na patelnię z ryżem wkładam wyjętego z piekarnika kalafiora oraz pokrojony ser. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, posypuję płatkami migdałowymi i podaję na stół.

poniedziałek, 12 września 2011

Kuskus ze śliwkami, kozim serem i miętą


























Produkty:

- 1 szklanka kuskus
- garść dojrzałych, słodkich, obranych z pestek śliwek (węgierki)
- 2 cebulki
- kilkanaście kawałków koziego sera
- 0,25 szklanki świeżej, posiekanej mięty
- 3 łyżki miodu
- 3, 5 łyżki octu balsamicznego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Schłodzoną kaszę mieszam w misce z pokrojonymi w ćwiartki śliwkami, posiekaną drobno cebulką, kozim serem i miętą.
3. W małej miseczce mieszam ocet winny z miodem. Zalewam kuskus i delikatnie mieszam.
4. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

niedziela, 11 września 2011

Grillowana kaszanka

Produkty:

- 0,5 kg kaszanki
- 2 kwaśne jabłka
- 2 cebule (użyłam czerwone)
- 4- 6 ząbków czosnku
- majeranek
- pieprz ziołowy
- oliwa

Przygotowanie:

1. Kaszankę pocięłam na porcje, każdą z nich w kilku miejscach ponacinałam nożem. Wyłożyłam ją na sporym kawałku folii aluminiowej, którą wcześniej nasmarowałam oliwą. Obok kaszanki położyłam obrane, pokrojone w ćwiartki jabłko, z którego usunęłam gniazda nasienne oraz pokrojoną w plastry cebulę i 2 ząbki czosnku.
2. Całość posypałam majerankiem i pieprzem ziołowym. Zawinęłam w folię. 
3. Kaszankę grillowałam w piekarniku rozgrzanym do 250 stopniu przez 15 minut.

środa, 7 września 2011

Risotto z kurczakiem, grzybami i pomidorami

Produkty:

- pokrojona w kostkę pierś z kurczaka (500 g)
- 2,5 szklanki ryżu do risotto np. Carnaroli
- 2 cebule, rozdrobnione
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g suszonych grzybów, namoczonych w ciepłej wodzie przez 20 minut
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 750 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
- duży ząbek czonku

Przygotowanie:

1. Pokrojony w cienkie plastry czosnek szklę w rondlu na 2 łyżkach oliwy. Wrzucam po 2 minutach ryż i smażę aż ziarenka staną się przezroczyste. Zmniejszam ogień, wlewam chochlę bulionu i cały czas mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente.
2. Pozostałe 2 łyżki oliwy i masło rozgrzałam w garnku. Kiedy mieszanina zaczęła trzeszczeć dodałam posiekaną cebulę.
3. Gotowałam mieszając, aż cebula zrobiła się złota. Dodałam kawałki kurczaka. Nadal gotując, obracałam kawałki mięsa pilnując aby się nie przypaliło. Po około 10 minutach dodałam odcedzone grzyby. Wymieszałam, zmniejszyłam ogień i pod przykryciem (z odrobiną wody) dusiłam kilka minut, aż płyn wyparował, a kurczak zrobił się miękki.
4. Dodałam pomidory i ocet. Gotowałam jeszcze chwilę. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
5. Na talerze nałożyłam ciepły ryż, na to zrobiony sos kurczakowo- grzybowo- pomidorowy.

wtorek, 6 września 2011

Sałatka kuskus ze śliwkami i orzechami


Produkty:

- 1 szklanka kuskus
- wrząca woda
- 30 dkg dojrzałych, słodkich śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki, albo w kostkę (węgierki)
- 15 dkg włoskich orzechów
- 1 duża, pokrojona w kostkę, czerwona papryka
- 1 duża, pokrojona w kostkę, żółta papryka
- 3 posiekane dymki lub 2 małe cukrowe cebule
- 3 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego 
- 3 łyżki balsamico (zamiast balsamico, można ograniczyć się tylko do białego octu winnego, wtedy dajemy go 1/4 szk)
- 2- 3 łyżki miodu
- 0,25 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Schłodzoną kaszę mieszam w misce z paprykami, śliwkami, pokruszonymi orzechami i cebulką.
3. Oleje, ocet, miód i sól mieszam w małej miseczce. Takim sosem polewam kaszę. Całość przykrywam i przed podaniem, na godzinę, wkładam do lodówki.

niedziela, 4 września 2011

Ciasto ze śliwkami

Produkty:

- 0,5 kostki masła
- żółtko z jajka od szczęśliwej kury
- 5 dag cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżka 36% śmietany
- około szklanki mąki
- 1,5 kg połówek śliwek (poza sezonem mogą być to śliwki rozmrożone)
- 2 garście słupków migdałowych

Produkty na sos karmelowy:

- szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki amaretto

Przygotowanie:                                   

1. Masło, cukier, żółtko i proszek do pieczenia miksuję. Do utartej masy dodaję śmietanę i przesianą mąkę. Zagniatam ciasto. Kawałek z niego odkrawam na kruszonkę.
2. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną tłuszczem blachę. Podpiekam je na złoty kolor w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 15 minut.
3. W między czasie przygotowuję sos karmelowy. Cukier podgrzewam na patelni do momentu aż się roztopi (często go mieszam, żeby się nie przypalił). Dodaję do niego stopniowo wodę i alkohole. Sos powinien mieć konsystencję płynnego miodu.. 
4. W gotowym sosie karmelowym, namaczam przez chwilę śliwki. Odsączone nakładam na podpieczone ciasto. Na warstwę śliwek wysypuję garść migdałów, na nie kolejną porcję namoczonym w sosie śliwek. Na nie kruszę odkrojone wcześniej ciasto.
5. Wstawiam do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Piekę do momentu zarumienienia się kruszonki.
6. Ciasto wybornie smakuje podane na ciepło z lodami waniliowymi.