wtorek, 11 października 2011

Sałatka z rukoli, pieczonych buraczów, awokado i boczku


Produkty:

- 2 średnie buraczki
- 5 plasterków zarumienionego na suchej patelni boczku
- 1 dojrzałe awokado
- 90 g rukoli
- 1/4 czerwonej posiekanej cebuli
- łyżka ziarenek słonecznika albo dyni uprażonych na suchej patelni (opcjonalnie)

 Produkty na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka naturalnego, płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego                                            
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepską)
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sól, i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą w kubku albo miseczce. Odstawiam na jakiś czas na bok aby się zmacerowały.
2. Buraczki myję, owijam je w folię aluminiową i piekę do miękkości przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
3. Wyjmuję je z piekarnika, studzę, obieram ze skórki i kroję w plasterki albo w ćwiartki.
4. Awokado obieram ze skóry, kroję i razem z buraczkami układam na rukoli. Dodaję cebulę i ziarna słonecznika/dyni.
5. Rukolę i warzywa polewam sosem, posypuję zarumienionym, pokrojonym boczkiem.

poniedziałek, 10 października 2011

Pomarańczowe risotto z krewetkami

Do zrobienia tego risotto zainspirował mnie przepis znaleziony na Kwestii Smaku. Ja odkryłam dzięki niemu niebo w gębie, za to mój mąż stwierdził, że to największa kulinarna skucha ;-)


Produkty:




- 3 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula
- 150 g ryżu do risotto (użyłam carnaroli)
- 2 szklanki bulionu z dodatkiem sosu rybnego*
- 50 ml białego wina (zamiast wina może być Martini)
- drobno starta skórka z 0,5 pomarańczy
- 12 krewetek, obranych i bez ogonków
- 2,5 łyżki tartego parmezanu


* Produkty na bulion:

- 2 szklanki wody
- 2,5 łyżki sosu rybnego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- kawałek skórki z parmezanu
- obrany i pokrojony w plasterki ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- gałązki natki pietruszki (albo kilka listków świeżej bazylii)

Przygotowanie bulionu:

Wszystkie składniki bulionu umieściłam w garnuszku i zagotowałam. Włożyłam krewetki i gotowałam na małym ogniu przez 2 minuty. Krewetki wyjęłam z wywaru i odłożyłam do miseczki. Bulion trzymałam cały czas na minimalnym ogniu.

Przygotowanie risotto:

1. Na patelni roztopiłam 2 łyżki masła, dodałam cebulę, którą dusiłam kilka minut, do momentu, aż się zeszkliła.
2. Wsypałam ryż i smażyłam mieszając 2 minuty. Dolałam wino i gotowałam kolejne 2 minuty. Kiedy alkohol wyparował dodałam do ryżu chochlę wrzącego bulionu. Kiedy ryż go wchłonął, dodałam startą skórkę pomarańczową.
3. Ponownie wlałam chochlę rybnego bulionu, z dodaniem następnej jego porcji czekałam do chwili kiedy ryż wchłonął poprzednią jego porcję. Risotto gotowałam w ten sposób kilkanaście minut do czasu aż ryż się ugotował al dente.
4. Do ryżu dodałam łyżkę masła, parmezan i krewetki. Doprawiłam odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i wymieszałam. Odstawiłam z ognia i nałożyłam na talerze.

niedziela, 9 października 2011

Tarta z wędzonym łososiem


Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Składniki na farsz:

- 120 ml gęstej śmietany
- 1 łyżeczka startego chrzanu
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- sól
- pieprz
- 3 żółtka
- 200- 250 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
- pęczek posiekanego koperku

Przygotowanie:

1.Do miski włożyłam gęstą śmietanę, starty chrzan, kapary. Wlałam sok z cytryny, dodałam sól i pieprz. Starannie wymieszałam.
2. Dodałam żółtka, wędzonego łososia oraz koper. Ostrożnie wymieszałam.
2. Przełożyłam masę na spód tarty. Piekłam przez 10 minut.

sobota, 8 października 2011

Zupa dyniowa ze świeżym imbirem


Pomysł na tę zupę podsunęła mi Magda. Połączenie delikatnej dyni ze zdecydowanym imbirem to strzał w dziesiątkę. Zamierzam do tego przepisu wracać wielokrotnie.

Produkty:

- 80 dkg dojrzałej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni (około 4- 5 szklanek)
- 1 spora cebula
- 3 centymetrowy kawałek imbiru
- litr wywaru z warzyw                                                       
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- pestki dyni (opcjonalnie)
- śmietana (opcjonalnie)            

Przygotowanie:

1. Cebulę obieram, bardzo drobno siekam i podsmażam w garnku o grubym dnie na dwóch łyżkach oliwy. Mieszam żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz dynię.
2. Całość smażę około 3- 5 minut. Mieszam, pilnując żeby nic nie przywarło do garnka. Po tych kilku minutach wlewam wywar z warzyw, zagotowuję. Przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. 
3. Kiedy dynia jest miękka, wyłączam ogień. Zupę przelewam do blendera i dokładnie miksuję. Doprawiam solą, pieprzem. Rozlewam do miseczek i podaję z prażonymi pestkami dyni. W pogotowiu trzymam śmietanę aby zadowolić jej amatorów ;-)

piątek, 7 października 2011

Kotlety mielone z orzechami


Produkty:

- 400 g ulubionego, mielonego mięsa
- cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka tartej bułki
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 20 ml oliwy
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:  

1.Obraną i posiekaną cebulę wymieszałam z mięsem, jajkiem, tartą bułką i orzechami. 
2. Dodałam sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. 
3. Wyrobioną masę odstawiłam na pół godziny do lodówki. 
4. Po tym czasie uformowałam kotlety (wyszło 6 sztuk), które na grillu piekłam po 6 minut z każdej strony. (Kotlety można śmiało piec w piekarniku z funkcją grill. Wtedy wkładłam je do rozgrzanego do maksimum piekarnika i piekę tak samo po 6 minut z każdej strony).

czwartek, 6 października 2011

Naleśniki z prażonym jabłkiem i lodami


Składniki na ciasto (8 naleśników):

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- około 2 łyżki cukru
- olej do smażenia

Składniki na farsz:                  
- 2 kg jabłek (najlepsze są papierówki, antonówki)
- 150 g cukru (można mniej)
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka goździków (opcjonalnie)
- 0,5 szk wody

- lody

Przygotowanie:

1. Ciasto naleśnikowe rozrobiłam według tego przepisu
2. Jabłka obrałam, pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę. Skropiłam sokiem z cytryny, wrzuciłam do garnka i zalałam 0,5 szklanki wody.
3. W dziesiątej minucie gotowania dodałam cynamon, rodzynki, goździki i cukier. Całość gotowałam na średnim ogniu, stale mieszając do momentu aż jabłka się rozpadły do konsystencji musu.
4. Gotowym farszem jabłkowym napełniłam naleśniki, które podałam na ciepło z ulubionymi lodami.

poniedziałek, 3 października 2011

Ciasto kokosowe z dynią


Produkty:

- 3,5 szklanki mąki
- 2 szklanki brązowego cukru
- 0,5 szklanki białego cukru
- 2 szklanki przecieru z dyni*
- 1 szklanka oleju
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:           

1. Do dużego pojemnika od miksera wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodałam przecier z dyni, olej, mleko kokosowe, całość zmiksowałam. Pod koniec dorzuciłam wiórki kokosowe, orzechy i dokładnie wymieszałam.
2. Ciasto przelałam do dwóch podłużnych foremek, które wcześniej natłuściłam masłem. Włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 70 minut.

* Przecier z dyni: obraną i przekrojoną na pół dynię zawijam w folię do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę około godziny do momentu, aż dynia będzie miękka. Kiedy ostygnie miksuję w blenderze.
Przecier można zrobić również inaczej: obraną ze skóry dynię pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, dodać łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dynię gotować aż zrobi się miękka (około 15 minut). Ostudzić i zmiksowałć w blenderze na gładką masę.

niedziela, 2 października 2011

Zupa pomidorowa "Kamil"


Ta aromatyczna zupa pomidorowa czekała na mnie po powrocie z pracy i była to najlepsza niespodzianka jaką ostatnio zostałam zaskoczona.
Pomidorówkę zrobił i obfotografował mój małżonek Kamil.


Produkty:


- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, por)
- 2 litry bulionu drobiowego albo warzywnego
- 2 drobiowe podudzia
- koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 200 g ugotowanego ryżu


Przygotowanie:


1. W garnku z wodą Kamil ugotował umyte podudzia, usuwając w trakcie gotowania szum.
2. Kiedy mięso zrobiło się miękkie, Kamil do uzyskanego bulionu dodał liście laurowe oraz  ziele angielskie. Po 10 minutach dołożył obraną i umytą włoszczyznę. Gotował kilkanaście minut do momentu aż warzywa zmiękły.
3. Po ugotowaniu warzyw Kamil wyjął je na talerz, a do garnka dodał koncentrat pomidorowy i pomidory, które uprzednio pokroił w kostkę. Gotował je 10 minut, po czym ponownie dodał ugotowaną włoszczyznę. Całość gotował jeszcze 5 minut. Zupę doprawił do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

sobota, 1 października 2011

Tortilla z dynią i fasolą

Produkty:
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- szczypta chili
- 2 łyżeczki kminku
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 / 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka musu z dyni*
- 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 6 tortilli
- duży, starty na tarce,  plasterek sera cheddar (opcjonalnie) 
- kwaśna śmietana (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewam olej.
2.
Dodaję cebulę, którą smażę do miękkości, około 3-5 minut.
3.
Do cebuli dokładam czosnek, smażę około minuty.
4.
Dosypuję odrobinę chili w proszku, kminek, posiekaną paprykę i smażę kolejną minutę
5.
Dodaję odsączoną fasolę, wodę, oregano, sól i pieprz. Gotuję aż większość wody odparuje.
6.
Pod patelnią wyłączam ogień,  dodaję mus z dyni i posiekaną kolendrę, mieszam.
7. Na podgrzane, na suchej patelni (lub w kuchence mikrofalowej), tortille rozprowadzam farsz,
zawijam.
9.
Można podać z salsą ze śmietany i żółtego sera.

*mus z dyni: Obraną i przekrojoną na pół dynię zawijam w folię do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę około godziny do momentu aż dynia będzie miękka. Kiedy ostygnie miksuję w blenderze. 
Mus można zrobić również inaczej: obraną ze skóry dynię pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, dodać  łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny.  Dynię gotować aż zrobi się miękka (około 15 minut). Ostudzić i zmiksowałć w blenderze na gładką masę.