poniedziałek, 30 stycznia 2012

Łosoś pieczony w cieście francuskim faszerowany makiem i szpinakiem

 Składniki dla 4 osób:

- 500- 600 g filetu z łososia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 200 g maku (mak śmiało można zastąpić pestkami słonecznika albo sezamem)
- 1 cebula
- 150 g- 200 g mrożonego szpinaku albo 250 g- 300 g świeżego
- 125 g kremowego serka
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 żółtka
- 25 g masła

Przygotowanie:

1.Filet z łososia przecięłam wzdłuż na dwa równe płaty, posoliłam, popieprzyłam i obsmażyłam z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
2. Kiedy czekałam aż filety wystygną, na suchej, rozgrzanej patelni, przez 5 minut, prażyłam 150 g maku.
3. Cebulę posiekałam, zeszkliłam na maśle, połączyłam z wcześniej rozmrożonym szpinakiem, dodałam wyciśnięty czosnek, doprawiłam solą i odrobiną pieprzu, dodałam uprażony mak, ser i wymieszałam.
4. Farsz wyłożyłam na płat łososia i przykryłam drugim płatem. Całość owinęłam ciastem francuskim, ponakłuwałam widelcem, posmarowałam roztrzepanym żółtkiem i posypałam resztką maku.
5. Piekłam 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

6. Podałam z sałatką z roszponki, choć roszponkę zastąpić można dowolnym rodzajem sałaty

niedziela, 29 stycznia 2012

Sernik nowojorski

Lubię ten sernik z dwóch powodów. Pierwszy- wszystkim smakuje, jest miękki i wilgotny.
Drugi powód- nie ma w nim mąki, proszku do pieczenia, ani tym podobnych wspomagaczy...


Składniki na spód:

- 120 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 0,75 szk cukru
- 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 2 jaja od szczęśliwej kury
- 1,5 szk śmietany (użyłam 22%)
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 g roztopionego masła

Dekoracja:

- cukier puder
- mała śmietanka 36 %

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni.
2. Pokruszone ciastka, z cukrem i roztopionym masłem dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm.
3. Śmietanę, cukier, jaja i ekstrakt z wanilii  miksuję w robocie kuchennym. Dodaję twaróg sernikowy  i wszystko dalej mieszam do uzyskania jednolitej masy . Podczas miksowania wlewam roztopione masło. Całość przelewam do tortownicy.
4. Piekę od 45 do 60 minut, wyjmuję z piekarnika i studzę.
5. Sernik wstawiam do lodówki na całą noc (ale 4 godziny wystarczą). Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Podaję z bitą śmietaną*

* Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier. Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.

piątek, 27 stycznia 2012

Pischinger czekoladowy

Jedne z moich ulubionych wafelków.
Dzisiaj serwuję pischingera  czekoladowego, a w przyszłości będzie pischinger numer dwa- kajmakowy i pischinger numer trzy- kakaowy.

Składniki:

- kostka masła (250 g)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka z jajek od szczęśliwej kury
- 150 g (półtorej tabliczki) gorzkiej czekolady (użyłam z 70% zawartością kakao)
- kieliszek rumu (daję półtora kieliszka)
- paczka wafli (6 sztuk)
- ewentualnie 10 dkg mielonych, laskowych lub włoskich orzechów


Przygotowanie:


 1. W  kąpieli wodnej, roztopiłam czekoladę (garnek z czekoladą włożyłam do większego
garnka z gotującą się, gorącą wodą).
 2. Masło utarłam z cukrem do białości, dodałam roztopioną czekoladę, zmielone (posiekane) orzechy, a na koniec wlałam rum. Masę wymieszałam i posmarowałam nią wafle, kładąc jeden na drugim.
3. Gotowe wafle mocno docisnęłam od góry deską, na nią położyłam cięzki moździeż i wstawiłąm na noc do lodówki. Rano pokroiłam je w prostokątne kawałki.

środa, 18 stycznia 2012

Blok czekoladowy z bakaliami czyli smaki dzieciństwa


Produkty:

 - 1 szklanka cukru 
- kostka masła (250 ) 
- 0,5 szklanki wody 
- 3 łyżki kakao 
- 400 g pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego i nie odtłuszczonego)
-  herbatniki (300- 500 g, według uznania) 
- bakalie: rodzynki, migdały, suszona żurawina itp.




Przygotowanie:


1. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam cukier, wodę i kakao. Gotowałam stale mieszając na małym ogniu do czasu rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Odstawiłam na bok i ostudziłam. 


2. Do sporej miski wsypałam mleko w proszku, bakalie i  pokruszone herbatniki. Na to wylałam masę maślanko-kakaową i bardzo starannie wymieszałam. 


3. Podłużną blachę wyłożyłam folią aluminiową, do której wlałam masę czekoladową. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


poniedziałek, 16 stycznia 2012

Chiński makaron Chow Mein z wołowiną i warzywami

Produkty na 2 porcje:

- 200 g chińskiego makaronu Chow Mein
- 2 łyżki oleju roślinnego ( użyłam sezamowy)
- 200 g chudego mięsa wołowego
- 1 cienko pokrojony ząbek czosnku
- kilka plasterków ostrej papryczki chili
- 1 łyżeczka, obranego i drobno startego imbiru
- 1 mała, biała cebula
- szczypiorek
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1 kawałek pokrojonego w plasterki selera naciowego
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- kilka kropel sosu chili

Przygotowanie:          

1. Makaron wrzucam do głębokiej miski i zalewam wrzącą wodą. Przykrywam na 5 minut. Odcedzam i polewam zimną wodą. Wkładam z powrotem do miski i mieszam z 1 łyżką oleju roślinnego.

2. Rozgrzewam wok, wlewam łyżkę oleju, wrzucam do niego pokrojoną w cienkie paski wołowinę, którą smażę 4- 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dokładam czosnek, imbir, papryczkę chili i smażę 30 sekund mieszając. Dodaję marchewkę, selera, cebulę, smażę przez 2 minuty.

3. Wsypuję cukier, dolewam 3 łyżki sosu sojowego, sos chili i mieszając smażę minutę.Do woka wkładam makaron, mieszam aż makaron się podgrzeje. Na zakończenie doprawiam olejem sezamowym oraz do smaku dodatkowym sosem sojowym.

4. Przekładam do misek, posypuję posiekanym szczypiorkiem.

niedziela, 15 stycznia 2012

Sernik bananowy z orzechami brazylijskimi

Składniki na spód:

- 120 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 60 g zmielonych orzechów brazylijskich
- 50 g roztopionego masła

- odrobina masła do wysmarowania formy

Składniki na masę sernikową:

-  500 g twarogu sernikowego
- 2 duże, dojrzałe, rozgniecione banany
- 2 szklanki śmietany (używam 18, 22 lub 30 procentowej)
- szklanka cukru
- 40 g zmielonych orzechów brazylijskich
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 2 łyżki likieru bananowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 przekrojony wzdłuż strąk wanilii

Składniki do dekoracji:

- orzechy brazylijskie
-małe opakowanie śmietany 30% lub 36%
- 0,5 szk cukru pudru
- łyżka- dwie łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
 2. Pokruszone ciastka, orzechy i masło dokładnie mieszam. Masę rozprowadzam, w wysmarowanej masłem, tortownicy. Piekę 10 minut.
3. Twaróg sernikowy ubijam aż będzie gładki i miękki. Wkładam do niego banany, wlewam śmietanę i wsypuję cukier. Całość ubijam na gładką masę. Dodaję pojedynczo jajka, dodaję zmielone orzechy brazylijskie, likier, mąkę kukurydzianą, sok z limonki i nasiona wanilii. Wszystko dokładnie mieszam, po czym masę wylewam na spód ciasta.
4. Piekę 60 minut. Wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim sernik na godzinę.
5. Wystudzony sernik wkładam do lodówki (najlepiej smakuje na drugi dzień).
6. Ciasto podaję udekorowane bitą śmietaną* i orzechami brazylijskimi.

* Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier ( i sok z cytryny). Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.

sobota, 14 stycznia 2012

Pad Thai

Składniki:

- 100 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki drobno startego czosnku
- 2 łyżeczki obranego, startego imbiru
- 1/3 drobno posiekanej papryczki chili
- 1 mała, pokrojona w kostkę, czerwona papryka
- 1 drobno pokrojona cebula cukrowa
- 1 mały, umyty i pokrojony por
- kilkanaście dużych krewetek ( z obciętymi ogonkami)
- 2 jajka
- mała (odsączona) puszka kiełków fasoli mung
- 1/4 główki (poszatkowanej) kapusty pekińskiej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- limonka
- garść posiekanej  kolendry/ mięty
- sól do smaku

Sos:

- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 3 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki płatków chili

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlewam wszystkie składniki sosu, zagotowuję na małym ogniu, odstawiam na bok.
2. W woku podgrzewam 3 łyżki oleju. Dodaję starty imbir, czosnek i posiekaną papryczkę chili. Mieszając, podsmażam minutę, dodaję paprykę i smażę 2 minuty.
3. Dodaję cebulę i pora, doprawiam solą, smażę kolejne 2 minuty. Dokładam jajka i mieszając smażę 30 sekund. Dorzucam krewetki i całość smażę około 3 minut.  
4. Do woka z krewetkami dodaję kiełki fasoli mung oraz kapustę pekińską. Smażę do 2 minut aż kapusta zmięknie.
Na koniec dodaję przygotowany, według instrukcji na opakowaniu, makaron*.
5. Całość mieszam, wlewam sos oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody. Zagotowuję, mieszam i jeszcze chwilę podgrzewam. Dodaję kolendrę lub miętę, a przed samym podaniem skrapiam limonką.

* Zagotowuję wodę w garnku, zdejmuję go z ognia, dodaję makaron ryżowy, przykrywam i zostawiam na 3 minuty. Po tym czasie makaron odcedzam, tnę nożyczkami na kilkucentymetrowe kawałki.

środa, 4 stycznia 2012

Pierniczki orzechowe

Składniki:


- szklanka brązowego cukru
- 0,75 szkl płynnego, naturalnego miodu
- 50 g masła lub margaryny
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 0,75 szklanki orzechów laskowych
- 2 i 2/3 szkl mąki pszennej
- 0,75 szkl płatków migdałowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki zmielonych albo tłuczonych goździków
- 0,75 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej 


Przygotowanie:


1. Orzechy laskowe razem z płatkami migdałowymi miksuję na proszek. 2. W misce mieszam mąkę z kakao, zmielonymi orzechami, migdałami, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. 
3. Miękkie masło (lub margarynę) ubijam mikserem z cukrem i miodem. Nie przerywając ubijania, dodaję stopniowo po jajku. 
4. Zmniejszam obroty miksera i porcjami wsypuję przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaję skórkę pomarańczową. 
5. Z masy, wilgotną dłonią, formuję kulki (lekko je spłaszczam) , które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 15 minut. 

wtorek, 3 stycznia 2012

Owsiane ciasteczka z serem gorgonzola

Składniki:
- 190 g mąki razowej
- 70 g płatków owsianych błyskawicznych
- 50 g gorgonzoli
- łyżeczka brązowego cukru
-  łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka nasion czarnuszki
- 115 g masła
- 2 łyżki wody


Przygotowanie:


1. W misce łączę ze sobą mąkę, płatki owsiane, cukier, proszek, sól, chilli i czarnuszkę. Dodaję masło, ser, wodę i wyrabiam ciasto.
2. Rozkawałkowując na stolnicy posypanej mąką ciasto, formuję albo wycinam foremką o dowolnym kształcie ciasteczka.
3. Ciasteczka układam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i piekę je do 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.


Ciastka są dobrą alternatywą dla chipsów, świetnie pasują do piwa i do innych niesłodkich alkoholi ;-)


poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kopertki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Produkty:

- opakowanie ciasta francuskiego
- duża cebula
- 4 łyżki oliwy
- 2- 4 ząbki czosnku
 - opakowanie mrożonego szpinaku albo 400 g świeżego
- kilka gałązek tymianku
- gałka muszkatułowa do smaku
- sól, pieprz
- jajko
- śmietana albo feta (opcjonalnie)
- ziarna słonecznika

Przygotowanie:

1. Posiekaną cebulę szklę na oliwie, dodaję wyciśnięte 2 ząbki czosnku i posiekany tymianek, podsmażam.
2. Świeży szpinak myję, wycinam łodyżki, siekam i dodaję do cebuli (mrożony, na oddzielnej patelni, podsmażam z 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Kiedy jest miękki dodaję do cebuli). Smażę kilka minut, doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodaję uprażone pestki słonecznika, łyżkę śmietany lub kilka kostk sera feta. Całość mieszam. 
3. Ciasto francuskie kroję na kwadraty, kładę na nie nadzieje i zwijam, dokładnie zlepiając brzegi.
Gotowe kopertki układam na blasze wylożonej papierem do pieczenia, smaruje rozbełtanym jajkiem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni

niedziela, 1 stycznia 2012

Ciasteczka wytrawne z parmezanem

Na Sylwestra, imprezę i nie tylko...
o smaku pizzy i rozmarynu
Produkty:

 -185 g parmezanu
- 195 g mąki pszennej
- 135 g masła
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

 *
- łyżeczka przyprawy do pizzy
- kilka posiekanych, suszonych pomidorów,
- kilka posiekanych oliwek (czarnych albo zielonych)
- łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)

Przygotowanie:

1. Parmezan, mąkę, masło, sól i pieprz miksuję w blenderze. Ciasto dzielę na trzy porcje. Do jednej z nich dodaję rozmaryn, do drugiej przyprawę do pizzy, oliwki i suszone pomidory. Z każdej porcji ciasta robię kulę, którą owijam w folię aluminiową i na 30 minut wkładam do lodówki. 

2. Wyjmuję ciasto z lodówki, i na stolnicy obsypanej mąką, wałkuję je na placki o grubości 0,5 cm. Foremką (okrągłą, kwadratową, każdą, która wpadnie nam w ręce) wycinam ciasteczka, które układam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. 

3. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wkładam do niego blachę z ciasteczkami, które piekę 8 minut.

* ciasteczka można robić np. w jednym smaku
(same parmezanowe, bez dodatków pozostałych przypraw. Można też do całego ciasta, dodać składniki potrzebne do uzyskania ciasteczek, o smaku pizzy. Wtedy dodajemy potrójną ilość przypraw, formujemy z ciasta jedną kulę, a dalsza procedura pozostaje bez zmian).