sobota, 25 lutego 2012

Kulki owsiane

Składniki:

- 0,5 kostki masła lub margaryny
- szklanka cukru
- 400 g płatków owsianych górskich (trzy szklanki)
- 8 łyżek mleka
- 3 kopiaste łyżki kakao
- kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:

1. Masło z cukrem, mlekiem i kakao umieściłam w garnku. Gotowałam na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru i masła.
2. Dodałam płatki owsiane, aromat migdałowy i dokładnie mieszając gotowałam około 2-3 minut.
3. Zdjęłam z gazu i pozostawiłam do lekkiego wystygnięcia.
4. Z masy uformowałam niewielkie kulki, które schowałam do lodówki, aby zastygły.

czwartek, 23 lutego 2012

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z papryką i marchewką

Składniki:

- 2 łyżki oleju
- kilkanaście krewetek
- 0,5 czerwonej papryki (bez nasion), pokrojonej w paseczki lub w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 duży ząbek startego czosnku
- 0,5 posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody

Oraz:

- 100 g ryżu długoziarnistego
- posiekany szczypiorek
- limonka do skropienia


Składniki na sos:

- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Ryż wrzuciłam do osolonej, wrzącej wody i gotowałam pod przykryciem 13 minut. Odcedziłam i odstawiłam na bok.
2. Krewetki obrałam, oprószyłam solą i odłożyłam.
3. Na głębokiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam imbir, czosnek i chilli, smażyłam półtorej minuty, dodałam krewetki i smażyłam około 3-4 minuty. Wyłożyłam je z patelni, na którą dolałam następną łyżkę oleju, dodałam marchewkę, paprykę, które oprószyłam solą i smażyłam około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Dolałam sos sojowy, ocet ryżowy, łyżeczkę keczupu, cukier, wymieszałam i gotowałam około 2 minut. Dodałam krewetki, po pół minucie doprawiłam rozpuszczoną mąką ziemniaczaną, wymieszałam i gotowałam kolejne 2-3 minuty skropiłam sokiem z limonki, posypałam szczypiorkiem, podałam z ugotowanym ryżem.

środa, 22 lutego 2012

Zupa z dyni i marchewki

Składniki:

- 3 większe marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- około 0,4- 0,5 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 2  małe cebule, obrana i posiekana
- 3 centymetrowy, obrany, starty na tarce korzeń imbiru
- 0,5 papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej
- litr bulionu z warzyw, można użyć 0,75 zupa będzie bardziej kremowa
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- szczypiorek (opcjonalnie) 
- grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Cebulę obieram, bardzo drobno siekam i podsmażam w garnku o grubym dnie na dwóch łyżkach oliwy. Mieszam żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, dodaję obrany i starty na tarce imbir, papryczkę chili, marchewkę oraz dynię.
2. Całość smażę około 3- 5 minut. Mieszam, pilnując żeby nic nie przywarło do garnka. Po tych kilku minutach wlewam gorący wywar z warzyw, zagotowuję. Przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. 
3. Kiedy dynia i marchewka są miękkie, wyłączam ogień. Zupę przelewam do blendera i dokładnie miksuję. Z powrotem przelewam całość do garnka, doprawiam,kurkumą, solą i pieprzem. Rozlewam do miseczek. Posypuję szczypiorkiem.
Zupę najczęściej podaję z grzankami.

wtorek, 21 lutego 2012

Zapiekane naleśniki z kaszą gryczaną i mięsem mielonym

Składniki na ciasto:
(8 naleśników):

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju

Składniki na farsz:

- szklanka kaszy gryczanej
- 1,5- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 jajko od zadowolonej z życia kury
- 250 g ulubionego mięsa mielonego
- 1 łyżka keczupu
- posiekany szczypiorek albo natka pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- łyżka sosu Worcestershire
- ewentualnie kawałek sera pleśniowego

Przygotowanie:

1. Ciasto naleśnikowe zrobiłam według TEGO przepisu.
2. Kaszę przed ugotowaniem płuczę zimną wodą, przekładam do garnka z zagotowaną wodą, solę, dodaję odrobinę tłuszczu i gotuję na małym ogniu około 15- 20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
 3. Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę cebulę, dodaję mielone mięso, oprószam solą i pieprzem do smaku. Smażę na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
4. Doprawiam ketczupem, sosem Worcestershire, posiekaną natką/szczypiorkiem i mieszając smażę około 5 minut. 
5. Dodaję kaszę gryczaną, solę i pieprzę do smaku, dodaję jajko, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, mieszam, smażę 2- 3 minuty.
6. Na naleśniki nakładam 3- 4 łyżki farszu, zwijam, wykładam do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego oliwą, zapiekam 10 minut.



poniedziałek, 20 lutego 2012

Kuskus z soczewicą

Składniki:

- puszka cieciorki
- cebula
- 25 dkg mięsa wołowego mielonego
- 3 ząbki czosnku
-około szklani kuskusa
- wrzątek do zalania kaszy
- oliwa do smażenia (około dwóch łyżek)
-  garam masala do smaku ( ja daję około 1- 1,5 łyżeczki)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie cynamon do smaku

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Na patelni rozgrzewam oliwę, na której  szklę cebulę razem  z posiekanym czosnkiem. Dodaję mięso i smażę wszystko 5- 8 minut. Doprawiam solą i pieprzem, dorzucam odsączoną z zalewy cieciorkę i duszę około 15 minut.
3. Na końcu dokładam kuskus,  delikatnie mieszam, doprawiam garam masala, cynamonem, solą, pieprzem i całość ponownie mieszam.

niedziela, 19 lutego 2012

Zupa krem z selera

Składniki:

- 1 litr wywaru z warzyw
- 1 duża bulwa selera
- 1 cebula cukrowa, obrana i posiekana
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- tymianek do smaku
- dodatkowo do podania ser żółty

Przygotowanie:

1. W garnku roztapiam masło, dodaję oliwę oraz selera, cebulę, ziemniaki i jabłko. Na małym ogniu smażę wszystko 5 minut.
2. Po 5 minutach wlewam wywar i gotuję aż seler będzie miękki, około 20- 25 minut.
3. Całość w blenderze miksuję na gładką masą. Przelewam do garnka, doprawiam przyprawami do smaku.
4. Zupę podaję z tartym na tarce serem żółtym.

sobota, 18 lutego 2012

Wytrawne ciasteczka z makiem, upieczone z okazji wczorajszego, Międzynarodowego Dnia Kota

Produkty (około 30- 40 ciastek):

- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
2 łyżki maku
- 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

1. Sól, proszek do pieczenia i mąkę mieszam. Dodaję masło, mak i ucieram wszystkie składniki mikserem.
2. Wlewam 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatam ciasto.   
3. Ciasto zawijam w folię spożywczą i na 60 minut wkładam do lodówki.
4. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je na grubość 2 mm i foremką wycinam ciastka.
5. Ciasteczka piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  C przez 10- 15 minut.

środa, 15 lutego 2012

Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki:

- litr bulionu warzywnego
Amatorka tajskiej zupy marchewkowej ;-)
- 2 łyżki oleju
- 0,5 kg marchewki
- 1 większa cebula posiekana w kostkę
- 3 posiekane, ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru
- czerwona papryczka chilli (bez nasion)
- gęsty jogurt (opcjonalnie)
- natka pietruszki albo szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

 1. Marchewki obieram, myję i kroję na plasterki.       
2. Na patelni rozgrzewam olej, na którym przez 2 minuty podsmażam cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Dodaję marchew i smażę 5 minut.
3. Zawartość przelewam do garnka z gorącym bulionem i gotuję na małym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka (15- 25 minut).
4. Dodaję pastę curry, mieszam, przelewam do blendera i miksuję na gładką masę.
5. Gotową zupę przelewam do miseczek i podaję z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem/natką

wtorek, 14 lutego 2012

Walentynkowa szynka w cieście francuskim z grzybami i boczkiem

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 kg szynki bez kości w jednym kawałku
- 2 łyżki musztardy
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 2- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól do smaku
- 10 dkg suszonych grzybów (dzień wcześniej namoczonych)
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- pęczek majeranku (ewentualnie suszony)
- kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku
- żółtko
- 1 łyżka wody

Przygotowanie:

1. Mięso oczyściłam z błon, posmarowałam musztardą, oprószyłam pieprzem i przez kilka minut obsmażałam, na 2- 3 łyżkach oleju, z każdej strony. Szynkę lekko posoliłam i odstawiłam by wystygła.
2. Namoczone dzień wcześniej suszone grzyby ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam, ostudziłam i pokroiłam w kostkę.
3. Cebulę posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju, dodałam masło, grzyby i podsmażyłam.Oprószyłam posiekanym majerankiem, doprawiłam solą, pieprzem i ostudziłam.
4. Boczek rozłożyłam na folii do żywności, tak aby powstał prostokąt. Położyłam na nim połowę grzybów, a na nich polędwicę. Resztą grzybów pokryłam wierzch mięsa i owinęłam je boczkiem (folię usunęłam).
kontrola jakości ;-)
5. Szynkę położyłam pośrodku ciasta francuskiego i owinęłam je ciastem, dokładnie zlepiając brzegi. (Można kawałek ciasta odciąć i użyć je do dekoracji).
 6. Posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i szczyptą soli, żeby ciasto po upieczeniu było chrupiące. Wstawiłam je do lodówki na 60 minut.
7. Mięso piekę 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, a potem jeszcze 30- 40 minut w 180 stopniach.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Ciastek marchewkowy z anansem i wiórkami kokosowymi

Składniki:

- 2 jaja od kury z wolnego wybiegu
- 0,75 szklanki brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 250 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- kilka plasterków pokrojonego w kostkę ananasa
- 1,25 szklanki mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krystyna testuje marchewkowego Ciastka
Przygotowanie:   

1. Jajka ubijam mikserem ustawionym na najwyższe obroty, dodaję cukier i stale ucierając dolewam ciągłym strumieniem olej.
2. Do masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
3. Dokładam przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączę składniki. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
4. Ciasto piekę 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
5. Po upieczeniu, wyciągam ciasto z piekarnika i studzę, w międzyczasie przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

- 1,5- 2 szkl cukru pudru           
- 125 g kremowego serka
- 50 g masła

Przygotowanie polewy:

1. Mikserem ucieram wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wstawiam do lodówki, żeby polewa lekko stężała.
2. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na dwie części. Spód ciasta smaruję polewą, przykrywam górą ciasta, którą smaruję pozostałą polewą.
3. Ciasto wstawiam do lodówki.

wtorek, 7 lutego 2012

Czerwona kapusta z rodzynkami, miodem i octem balsamicznym

Składniki:

- średnia główka czerwonej kapusty
- 100 ml octu balsamicznego
- 200 g rodzynek sułtańskich
- 170 g majonezu
- 100 g miodu naturalnego, płynnego
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka z gotującą się wodą na 10 minut.
2. Po 10 minutach gotowania, kapustę odcedziłam i ostudziłam.
3. Kapustę skropiłam octem balsamicznym i dodałam sułtanki.
4. Majonez połączyłam z miodem i dokładnie wymieszałam z kapustą. Doprawiłam solą i pieprzem.

Kapustę podaję na zimno albo na ciepło jako dodatek do mięs, ryb...

poniedziałek, 6 lutego 2012

Szarlotka orkiszowa podawana z sosem toffi

Składniki na ciasto:

- 300 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego, ale może też być biały)
- 270 g schłodzonego masła
- 1 jajko od szczęśliwej kury + 1 żółtko od tejże samej kury

Składniki na masę:

- 2 kg jabłek szara reneta (ewentualnie antonówka)
- 1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego lub białego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,75 szklanki rodzynek

Składniki na posypkę:

- kilka łyżek cukru trzcinowego zmielonego na proszek, wymieszanego z cynamonem, ewentualnie cukier puder

Składniki na sos toffi:

- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 0,25 szklanki brązowego cukru
- 0,25 szklanki płynnego miodu
- 0,25 szklanki masła

Przygotowanie:

1. Na stolnicę przesiałam obie mąki, dodałam cukier i pokrojone na kawałki zimne masło.
2. Masło siekałam nożem z resztą składników na malutkie kawałeczki, dodałam jajko + żółtko i zagniotłam ciasto, z którego ulepiłam kulę. Kulę podzieliłam na 2 części, owinęłam każdą z nich folią aluminiową i włożyłam na godzinę do lodówki.  
3. W międzyczasie umyłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki jabłka, z których usunęłam gniazda nasienne. Ćwiartki podzieliłam na jeszcze mniejsze kawałki, włożyłam je do dużego garnka, dodałam szklankę cukru i smażyłam przez kilkanaście ( co jakiś czas mieszając aby jabłka się nie przypaliły) minut, aż jabłka zmiękły. Dodałam rodzynki, cynamon, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.
4. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Rozwałkowałam jedną kulę ciasta na placek nieco większy niż forma. Formę wylepiłam ciastem, spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam ją do piekarnika na 25 minut.
5.Po 25 minutach formę wyjęłam z piekarnika (ale go nie wyłączałam). Na podpieczony spód wyłożyłam jabłka, na wierzch starłam, na tarce o grubych oczkach, resztę schłodzonego ciasta i wstawiłam do piekarnika. Piekłam 60 minut.
6. Kiedy ciasto w piekarniku "dochodziło do siebie" przygotowałam sos toffi według TEGO przepisu.
7. Ostudziłam, posypałam posypką, podałam z sosem toffi.

Sos toffi

Składniki:

- 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 0,25 szklanki brązowego cukru (ewentualnie białego)
- 0,25 szklanki płynnego miodu
- 0,25 szklanki masła

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieściłam w rondelku i mieszając zagotowałam.
2. Kiedy cukier się rozpuścił gotować masę ma małym ogniu przez około 20 minut aż się zredukowała mniej więcej o połowę.
3. Po ostudzeniu sos jeszcze trochę gęstnieje.

Sos toffi podaję go do lodów, deserów, ciast (serników, szarlotek) i naleśników.

niedziela, 5 lutego 2012

Koperty z ciasta francuskiego z fetą i miodem

Słona feta i słodki miód plus ostry pieprz. Super trio!


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- ser feta (200 g)
- łyżka, naturalnego, płynnego miodu
- pieprz do smaku
- jajko od szczęśliwej kury

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie kroję na kwadraty, kładę na nie pokrojoną w kostkę fetę, dodaję odrobinę miodu, posypuję pieprzem i dokładnie zlepiam brzegi.
2.  Gotowe kopertki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje rozbełtanym jajkiem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

sobota, 4 lutego 2012

Sernik cappuccino

Składniki na spód:


- 1,5 szklanki drobno posiekanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych
- 2 łyżki cukru
- 50 g roztopionego masła


Przygotowanie:


1. piekarnik rozgrzewam do 160 stopni.
2. Orzechy, cukier i masło mieszam. Tak przygotowaną masę rozprowadzam w tortownicy o średnicy 23 cm. Piekę 10 minut, wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Temperaturę piekarnika zwiększam do 230 stopni.


Składniki na masę:                     


- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- 4 duże jajka od szczęśliwej kury
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 szklanki wrzącej wody


Przygotowanie:


1. Twaróg, cukier i mąkę miksuję do uzyskania masy. Dodaję pojedynczo jaja, dokładnie miksując całość po dodaniu każdego z nich. Następnie wlewam śmietanę i wszystko mieszam.
2. Kawę i cynamon rozpuszczam we wrzącej wodzie, studzę, a następnie stopniowo dodaję do masy serowej. Wszystko miksuję i wlewam na spód ciasta. 
3. Piekę 10 minut, po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszam do 120 stopni i piekę godzinę.
4. Ciasto oddzielam od krawędzi tortownicy i pozostawiam do ostygnięcia. Schładzam. 


Sernik można podać udekorowany bitą śmietaną* i ziarnami kawy.


Dekoracja (opcjonalnie):


- śmietana 36 % (100 g)
- 3- 4 łyżki cukru pudru


Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier puder. Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.