środa, 28 marca 2012

Zupa z buraków z jabłkiem

Składniki:

- 80 g masła
- 2 średnie, obrane i posiekane cebule
- 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
- 700 g surowych, oczyszczonych, obranych i pokrojonych w plastry buraków
- 2 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę jabłka
- 200 ml wytrawnego cydru (od biedy można zastąpić niesłodzonym sokiem jabłkowym)
- 1,2 l bulionu
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz
- dymka, oczyszczona i pokrojona do podania
- śmietana do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Masło roztapiam w dużym garnku na małym ogniu. Wkładam cebulę, czosnek i co jakiś czas mieszając, smażę około 8 minut aż cebula się zeszkli i będzie miękkie.
2. Dodaję buraki i jabłko, smażę 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
3. Wlewam cydr, gotuję kilka minut do momentu odparowania. Dodaję bulion, doprawiam solą i pieprzem.
4. Zawartość garnka, na dużym ogniu,  doprowadzam do wrzenia, przykrywam, zmniejszam ogień i gotuję 30 minut.
5. Zupę miksuję partiami w blenderze i z powrotem wlewam do garnka ( w razie potrzeby doprawiam do smaku).
6. Na odrobinie masła podgrzewam na patelni dymkę, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję do rozlanej do misek zupy.

wtorek, 27 marca 2012

Spaghetti z sardynkami, czarnymi oliwkami i kaparami


Składniki na 4 porcje:

- 250 g spaghetti
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 posiekane ząbki czosnku
- szczypta płatków chilli
- pomidory z puszki bez skóry
- sardynki w sosie pomidorowym z dwóch puszek
- 100g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka kaparów
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól morska do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Spaghetti ugotowałam w dużym garnku we wrzącej i osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
2. W między czasie zrobiłam sos. Na dużej, grubej patelni rozgrzałam olej, dodałam czosnek i smażyłam przez 1 minutę. Dołożyłam płatki chili, pomidory i sardynki, zawartość patelni wymieszałam i smażyłam około 3-4 minut. Następnie dorzuciłam oliwki, kapary i większość z pietruszki. Wymieszałam do połączenia składników.
3. Makaron odcedziłam, dodałam do sosu i dobrze wymieszałam. Podzielić go między 4 talerze i posypałam pozostałą natką pietruszki.

poniedziałek, 26 marca 2012

Rosół "Kamil" czyli Desperate Househusband

Składniki:

Wykonawcą rosołu jest mój mąż, i zapewniam, że jest to najlepszy mąż na świecie, a to nie tylko za sprawą najlepszego rosołu, który co niedziela wyczarowuje specjalnie dla mnie ;-)

- 2,5 litra wody
- 2- 4 udka kurczaka
- 2- 4 skrzydełka kurczaka
- szyja indyka (opcjonalnie)
- kawałek pręgi wołowej (opcjonalnie)
- 4 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 marchewki
- 1 cebula albo 1 por
- pół bulwy selera
- jedna duża pietruszka
- pieprz do smaku
- sól morska do smaku
- 2 kostki rosołowe (najlepiej organic)
- natka pietruszki
- mały por do posypania
- ugotowany makaron nitki

Przygotowanie:

1. Do garnka, Kamil wkłada umyte mięso, ziele angielskie i liście laurowe, zalewa zimną wodą i gotuje na małym ogniu około godziny, aż mięso będzie kruche. W czasie gotowania sukcesywnie zbiera szum.
2. Kiedy mięso się gotuje, Kamil obiera, myje i kroi warzywa. Po 60 minutach wyławia z zupy mięso (można tego nie robić i dalej gotować z mięsem).
3. Marchew, cebulę/ pora, selera, pietruszkę i kostki rosołowe dokłada, do pyrkającej od kilkudziesięciu minut, na wolnym ogniu, zupy i gotuje kolejną godzinę lub dłużej, aż warzywa będą kruche.
4. Pod koniec gotowania ponownie wkłada do garnka drób, pręgę wołową i doprawia rosół do smaku solą i pieprzem.
5. Podaje z ugotowanym makaronem z dodatkiem posiekanej natki pietruszki.

niedziela, 25 marca 2012

Ciasto marchewkowe


Składniki:

- 4 jajka od szczęśliwych kur
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 200 g startej marchewki
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 150 g mąki
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu

Pzygotowanie:

1. Jajka z cukrem utarłam na gładką masę. Dodałam pokrojone w kostkę masło i jeszcze miksowałam kilka minut.
2. Wsypałam marchewkę, rodzynki, orzechy, mąkę, gałkę muszkatołową i cynamon. Dokładnie wymieszałam.
3. Ciasto przełożyłam do brytfanki wysmarowanej tłuszczem albo wyściełanej pergaminem.
4. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni, ciasto piekłam 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ostudzone ciasto można wysmarować polewą.

Składniki na polewę:          

- 1,5- 2 szkl cukru pudru
- 125 g kremowego serka
- 50 g masła

Przygotowanie polewy:

1. Mikserem ucieram wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wstawiam do lodówki, żeby polewa lekko stężała.
2. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na dwie części. Spód ciasta smaruję polewą, przykrywam górą ciasta, którą smaruję pozostałą polewą.
3. Ciasto wstawiam do lodówki.

Ciasto w środku jest lekko wilgotne no i... pyszne.

Propozycje na jeszcze inne ciasta marchewkowe tutaj:
1. ciastek marchewkowy
2. klasyczne ciasto marchewkowe

wtorek, 20 marca 2012

Zupa krem z selera z musztardą gruboziarnistą

Składniki:

- 2 oczyszczone i pokrojone w talarki pory
- 2 dolne części selera naciowego oczyszczone i pokrojone w plastry (zachowałam wewnętrzne listki)
- 800 g selera korzennego, obranego i pokrojonego w kostkę
- 70 g masła
- łyżeczka soli morskiej
 - świeżo mielony pieprz do smaku
- litr bulionu warzywnego
- łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- 150 g chudego wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 50 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Masło roztopiłam w dużym garnku na małym ogniu. Włożyłam pory, oba selery, łyżeczkę soli morskiej i przez 30 minut wolno smażyłam często mieszając aby warzywa się nie przypaliły.
2. Po 30 minutach wlałam bulion, doprowadziłam do wrzenia, wolno gotowałam na ogniu 15 minut.
3. Zupę zmiksowałam partiami w blenderze, przelałam przez sitko z powrotem do garnka. Dodałam musztardę, wymieszałam i pieprzem doprawiłam do smaku.
4. Na patelni podsmażyłam boczek,( pod koniec można dodać orzeszki piniowe i smażyć jeszcze kilka minut). Odsączyłam z tłuszczu na papierowym ręczniku.
5. Ciepłą zupę rozlałam do miseczek, na wierzchu posypałam zrumienionym boczkiem. Można udekorować natką pietruszki albo posiekanymi listkami selera.

poniedziałek, 19 marca 2012

Spaghetti mare e monti



Składniki (na 4 osoby):

- 500 g spaghetti
- 300 g  świeżych grzybów (prawdziwków, podgrzybków, koźlaków) albo około 200 g suszonych- wcześniej namoczonych
- 500 g pomidorów bez skóry z puszki
- pęczek natki pietruszki
- ostra papryczka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- puszka tuńczyka w oliwie
- tarty parmezan
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanej oliwie przez pół minuty podgrzewałam posiekany czosnek z posiekaną papryczką, dodałam pokrojone grzyby. Smażyłam około 4 minut, dodałam odsączonego tuńczyka i posiekaną pietruszkę. Na małym ogniu gotowałam kolejne 4- 6 minut.
2. Do sosu dolałam wino. Kiedy częściowo odparowało dodałam pomidory i dusiłam 15 minut.
3. Spaghetti ugotowałam al dente, przerzuciłam do patelni z sosem, zamieszałam, podgrzałam, doprawiłam delikatnie solą, pieprzem i posypałam parmezanem.

 lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Toskańska miłość gotowania" Miriano Baldacci

niedziela, 18 marca 2012

Sernik AMORetto

na przypadającą dzisiaj 40 rocznicę ślubu Ani i Janusza
Składniki:

- 100 g migdałów + 10 g do dekoracji
- 500 g twarogu sernikowego
- 0,75 szk drobnego cukru
- 3 jajka od szczęśliwej kury
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 2- 3 łyżki likieru amaretto
- 200 g (0,75 szk) gęstej śmietany
- łyżka cukru pudru
- odrobina masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1.Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni.
2. Migdały rozsypałam w formie do pieczenia i piekłam 8 minut. Ostudzone migdały dokładnie posiekałam.
3. Ser z cukrem zmiksowałam na gładką masę, dodałam jajka, wanilię, likier amaretto i śmietanę. Nadal miksowałam. Dorzuciłam 100 g migdałów, całość wymieszałam.
4. Masę sernikową przełożyłam do nasmarowanej tłuszczem formy.
5. Sernik piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut ( do momentu aż ciasto się ścięło).
6. Piekarnik wyłączyłam, uchyliłam jego drzwiczki i pozostawiłam w nim ciasto na godzinę, aż ostygło. Po tym czasie sernik wstawiłam do lodówki.
7. Przed podaniem ciasta wyjęłam je z formy, posypałam cukrem pudrem i pozostałymi prażonymi migdałami.
Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

sobota, 17 marca 2012

Pischinger z masą kajmakową

Składniki:

- 1 opakowanie wafli
- puszka skondensowanego słodkiego mleka
- pół kostki masła
- garść zmielonych orzechów
- pół słoika (około 140 g) powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. Puszkę z mlekiem zanurzyłam w garnku z wrzącą wodą i gotowałam 3 godziny.
2. Po ugotowaniu wyjęłam ją z garnka, ostudziłam.
3. Masło ubiłam, cały czas miksując dodawałam porcjami masę powstałą z ugotowanego mleka. Dosypałam zmielone orzechy. Wymieszałam.
4. Masę rozprowadziłam na waflach. Powidła rozsmarowałam na czystym waflu i połączyłam go z waflem od strony masy kajmakowej.
5. Gotowe wafle mocno docisnęłam od góry deską, na nią położyłam ciężki moździeż i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pokroiłam je na kawałki.

piątek, 16 marca 2012

Naleśniki z mięsem mielonym

Składniki na ciasto:
(8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia

Składniki na farsz:

- 50 dkg mięsa wołowego, wieprzowego albo drobiowego
- 2 litry bulionu warzywnego
- jajko od szczęśliwej kury
- czerstwa bułka
- 1 cebula (użyłam czerwonej)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- garść zielonych oliwek
- łyżka masła
- zielone (np. natka pietruszki, szczypiorek)

Składniki na panierkę:

- jajko od szczęśliwej kury
- bułka tarta

Przygotowanie:

1. Ciasto naleśnikowe rozrobiłam według TEGO przepisu
2.  Mięso gotowałam ( do miękkości) przez dwadzieścia minut w bulionie. Po ugotowaniu wyjęłam z garnka i ostudziłam.
3.  Bułkę namoczyłam w wodzie. Ostudzone mięso zmieliłam razem z  namoczoną i odciśniętą bułką.
 4. Cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Do zmielonego mięsa dodałam cebulę, jajko, pokrojone oliwki, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam.
5. Naleśniki nadziałam farszem, zwinęłam.
6. Jajko roztrzepałam na głębokim talerzu, na drugi wysypałam bułkę tartą. Naleśniki najpierw obtoczyłam w jaku, następnie w bułce i smażyłam na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.

czwartek, 15 marca 2012

Pierś z kurczaka w panierce sezamowo- orzechowej

Składniki:

- pierś kurczaka
- łyżka białego wina (opcjonalnie)
- białko z jajka od szczęśliwej kury
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g ziaren sezamu
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną pierś kroję w poprzek w kilkucentymetrowe paski, oprószam solą, mieszam z winem i na kilka minut odstawiam na bok.
2. Mąkę ziemniaczaną łączę z łyżką wody, dodaję roztrzepane białko, mieszam. 
3. Na talerzu mieszam mielone orzechy z ziarnem słonecznika.
4. Kurczaka maczam w białku i obtaczam w orzechach z sezamem.
5. Na głębokiej patelni (albo w woku) rozgrzewam olej i na średnim ogniu smażę kurczaka po 2- 4 minuty z każdej strony, do momentu aż będzie lekko zarumieniony.

środa, 14 marca 2012

Bezy cynamonowe

Składniki:

- 4 białka z jajek od szczęśliwej kury, ogrzanych do temperatury pokojowej
- 125 g cukru pudru
- 75 g cukru trzcinowego brązowego
- 0,5 - 1 łyżeczka cynamonu
- łyżka drobno posiekanych orzechów lub migdałów do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Białka wymieszałam z oboma cukrami,  następnie mikserem ustawionym na najwyższych obrotach, ubijałam kilka minut aż masa zrobiła się bardzo sztywna.
2. Dodałam cynamon i miksowałam jeszcze około minuty.
3. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na którą łyżką nakładałam masę bezową, zostawiając między ciasteczkami  3- 4 centymetrowe odstępy.
4. Gotowe bezy posypałam mielonymi migdałami/ orzechami i wstawiłam do piekarnika (ustawionego na termoobieg) rozgrzanego do 160 stopni na około 15- 20 minut.
Bezy po tym czasie pieczenia są na zewnątrz chrupiące, a w środku ciągną się jak krówka. Jeżeli chcemy aby   całe były chrupiące pieczemy je jeszcze kilkanaście minut pilnując aby się nie przypaliły.

wtorek, 13 marca 2012

Pischinger przekładany masą kakaową

Składniki:

- opakowanie wafli
- kostka masła (250g)
- szklanka drobnego cukru 
- 2 łyżki cukru waniliowego
-2 łyżki, ciemnego kakao
- 2 żółtka z jajek od szczęśliwej kury
- łyżka kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- pół słoika dżemu, około 140 g (używam śliwkowego, porzeczkowego albo rabarbarowego)

Przygotowanie:

1. Masło, cukier i cukier waniliowy rozpuściłam na małym ogniu w rondelku. Dodałam kakao i dokładnie wymieszałam. Masę odstawiłam na bok do wystygnięcia.
2. Śmietanę ubiłam z żółtaki, dodałam sok z cytryny i połączyłam z ostudzoną masą kakaową.
3. Rondel z masą kakaową ustawiłam na większym rondlu z gotującą się wodą i na parze ubijałam, przez kilka minut, masę do momentu aż zgęstniała.
4. Gęstą masę ostudziłam i rozprowadziłam na waflach. Dżem rozsmarowałam na czystym waflu i połączyłam go z waflem od strony masy kakaowej.
5. Gotowe wafle mocno docisnęłam od góry deską, na nią położyłam ciężki moździeż i wstawiłam na noc do lodówki. Rano pokroiłam je w prostokątne kawałki.

poniedziałek, 12 marca 2012

Kurczak w czerwonej kapuście

Składniki:

- 1 średniej wielkości czerwona kapusta (około 0,5- 0,7 kg)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 kurzych podudzi
- 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia ( 2- 3 łyżki)

Przygotowanie:

1. Na oliwie, w głębokim garnku, zeszkliłam, obraną i posiekaną cebulę, dodałam pokrojony czosnek,wymieszałam. Dodałam poszatkowaną kapustę i na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, podsmażałam całość przez 8 minut.
2. Pod kapustę, włożyłam podudzia kurczaka, dolałam wino, sól, sporo pieprzu, przykryłam pokrywką i co jakiś czas mieszając kapustę i obracając mięso smażyłam 45 minut.

Jeśli chcemy aby skórka kurczaka była chrupiąca, przed duszeniem możemy podsmażyć go na patelni na oliwie.

niedziela, 11 marca 2012

Szarlotka

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego(16 g)
- 250 g zimnego masła roślinnego albo margaryny
- 4 jajka od szczęśliwej kury ( z wolnego wybiegu)
- śmietana (awaryjnie)


Składniki na mus jabłkowy:

- 2 kg jabłek (szara reneta, alwa albo antonówka)
- 12 łyżeczek cukru (używam brązowego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:                                                                                                                

- cukier puder do posypania szarlotki
- lody do podania
- odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

1. Jabłka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, wrzuciłam do garnka, dodałam cukier waniliowy, cukier brązowy, odrobinę wody i co jakiś czas delikatnie mieszając podsmażałam tak, żeby jabłka były miękkie, ale się zbytnio nie rozpadły. Dodałam rodzynki i cynamon i jeszcze przez koło dwie minuty gotowałam.
2. Na stolnicę przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodałam 0,75 szklanki cukru, masło. Całość drobno siekałam nożem. Dodałam 3 żółtka (białka przelałam do kubka i zostawiłam do ubicia piany) i jedno całe jajko. Zagniotłam szybko ciasto (gdyby nie chciało się zagnieść można poratować się śmietaną). Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie części, zrobiłam z nich kule, które owinęłam w folię spożywczą i na godzinę włożyłam do lodówki.
3. Białka z 0,25 szklanki cukru ubiłam na sztywną, lśniącą pianę.
4. Jedną połowę ciasta wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blachę. Wypełniłam ją jabłkami, przykryłam ubitą pianą z jajek, a na górę położyłam drugą, rozwałkowaną porcję ciasta.
5. Szarlotkę wstawiłam do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 60 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.

Szarlotka świetnie smakuje podana na ciepło z lodami.

środa, 7 marca 2012

Zupa z soczewicy z karmelizowaną cebulą

Składniki:

- 200 g soczewicy
- 50 g brązowego ryżu
- 0,5 litra bulionu + dodatkowa szklanka bulionu
- 0,5 litra wody
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 duże cebule
- 20 g. masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Wodę i pół litra bulionu wlewam do garnka i zagotowuję. Dodaję przepłukany pod zimną wodą ryż i gotuje 15 minut.
2. Po 15 minutach dodaję przepłukaną pod zimną wodą soczewicę i kumin. Gotuję na małym ogniu kolejny kwadrans.
3. W międzyczasie na patelni roztopiłam masło, dodałam obraną i posiekaną cebulę, którą dusiłam kilka minut aż się zeszkliła. Dosypałam cukier, doprawiłam octem balsamicznym i smażyłąm do chwili skarmelizowania się cebuli.
4. Do gotującej się zupy dodałam pieprz, natkę pietruszki i skarmelizowaną cebulę oraz pozostałe pół szklanki bulionu