poniedziałek, 21 maja 2012

Szynka pieczona
























Składniki do marynowania szynki:

- 1, 30 kg- 1,50 kg szynki bez kości
- 4 łyżki ziaren kminu rzymskiego
- sól
- 1 łyżka ziaren jałowca
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 4- 6 ząbków czosnku

Przygotowanie marynaty:

1. Ziarna jałowca i kminu rzymskiego rozgniatam moździerzem, przekładam je do miski, dodaję łyżeczkę soli, miód, olej i  posiekane ząbki czosnku. Wszystko dokładnie mieszam.
2. Umytą, osuszoną i pozbawioną błon szynkę nacieram marynatą z każdej strony. Na kilkanaście minut wkładam ją do lodówki (można na całą noc).

Pozostałe składniki:                            


- 5 jabłek
- 3 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
- mała główka białej kapusty
- kilka liści laurowych

Składniki na marynatę do polewania szynki:

- 250- 350 ml białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki miodu
- 5 ząbków posiekanego czosnku


3. Druga marynata: w misce mieszam wino, z miodem i czosnkiem

4. Jabłka myję, obieram ze skórki, kroję w ćwiartki, pozbawiam gniazd nasiennych.
5. Cebulę kroję w plasterki, wkładam ją razem z jabłkami do miski, polewam oliwą, solę, oprószam pieprzem i mieszam.
6. Na wyściełanej pergaminem blasze do pieczenia układam kolejno: część liści kapusty, na nich cebulę z jabłkami, wyjętą z lodówki zamarynowaną szynkę i liście laurowe. Całość owijam pozostałymi liśćmi kapusty.
7. Do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika wkładam na 2,5- 3 godziny szynkę, którą co kilkanaście minut polewam marynatą z wina i miodu.


niedziela, 20 maja 2012

Naleśniki z rabarbarem i syropem klonowym


Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia
- około 2 łyżek cukru

Składniki na farsz rabarbarowy:

- 0,5 kg rabarbaru
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 10- 15 dkg rabarbaru
- 5-6 łyżek brązowego cukru

do podania syrop klonowy

Przygotowanie:                       

1. Ciasto naleśnikowe rozrobiłam według tego przepisu
2. Rabarbar umyłam, obcięłam końcówki i pokroiłam w kostkę.
3. Z daktyli usunęłam pestki i przekroiłam je na pół.
4.  Na patelni z grubym dnem umieściłam rabarbar, cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Całość zagotowałam (3-5 minut), zmniejszyłam ogień, przykryłam i dusiłam kilkanaście minut do miękkości. Kiedy rabarbar zaczął osiągać kształt konfitury, zdjęłam z patelni pokrywkę, dodałam daktyle, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania płynu.
5. Usmażone naleśniki smarowałam rabarbarowo- figową konfiturą, zwinęłam i podałam z syropem klonowym.

sobota, 19 maja 2012

Szynka pieczona z jabłkami o malinowo- ziołowej nucie

Przepis na tę szynkę znalazłam na stronie  cincin.cc.
Mięso według tego przepisu wyszło tak wspaniale, że wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.


Składniki:

- 1 kg szynki
- 5 ząbków czosnku
-  łyżeczka soli
- 10 ziaren jałowca
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 3 winne jabłka
- 2 cebule
- szczypta chili
-  łyżeczka pieprzu
- szczypta cynamonu
- 4 liście laurowe

+ gruba nić i rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Ząbki czosnku zmiażdżyłam, roztarłam je z solą, rozgniecionymi ziarnami jałowca i kminkiem.
2. Mięso ponacinałam wzdłuż i w poprzek nożem , nasmarowałam  ziołowo-czosnkową pastą.
3. Szynkę zasznurowałam  mocną nicią, włożyłam do żaroodpornego naczynia, przykryłam i odstawiłam na dobę do lodówki (12 godzin też wystarczy)
4. Drugiego dnia  podgrzałam dżem malinowy do uzyskania płynnej konsystencji, wysmarowałam nim mięso ze wszystkich stron, oprószyłam świeżo mielonym pieprzem, cynamonem i chili.
5. Jabłka obrałam, pokroiłam na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Cebulę obrałam i też podzieliłam na ćwiartki.
6.W rękawie do pieczenia ułożyłam część jabłek i cebuli, na nich położyłam mięso, na wierzchu szynki rozłożyłam liście laurowe oraz pozostałą cebulę i jabłka.
7. Rękaw zamknęłam, zrobiłam w nim kilka małych otworów.
8. Mięso piekłam w żaroodpornym naczyniu (bez przykrycia) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez blisko dwie godziny.
9. Po ostudzeniu szynki usunęłam z niej nici i liście laurowe.

Szynka smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło podana z powstałym sosem, z dodatkiem żurawiny albo borówek.


piątek, 18 maja 2012

Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie Kwestia Smaku, z której pochodzi przepis na to pyszne ciasto


Składniki na kruche ciasto:

- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
-  50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko od szczęśliwej kury

Składniki na nadzienie:

- 05, kg  rabarbaru
- 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy (32 g)
- 100 g suszonych daktyli

Składniki na kruszonkę:

- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g masła
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:                         

 1. Przesiałam obie mąki, dodałam cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagniotłam ciasto, dokładnie rozcierając masło i łącząc wszystko w kulę.
2. Formę wysmarowałam cienko masłem, wyściełałam papierem do pieczenia, na który wyłożyłam ciasto. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni, włożyłam do niego wyjęte z lodówki ciasto, które piekłam 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjęłam z piekarnika, zwiększyłam jego temperaturę do 180 stopni.
4. Do dużej miski przesiałam mąkę ziemniaczaną i mąką pszenną, dodałam cukier oraz pokrojone zimne masło. Palcami roztarłam wszystkie składniki do momentu powstania kruszonki.
5. Umyty, osuszony rabarbar pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Dodałam do niego miód, cukier, cukier waniliowy i drobno pokrojone daktyle, które wcześniej moczyłam 10 minut w ciepłej wodzie. Wszystko dokładnie wymieszałam.
6. Nadzienie rabarbarowe wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na wierzch rozsypałam kruszonkę.
Ciasto piekłam 40 minut. Gotowe obficie posypałam cukrem pudrem.


poniedziałek, 14 maja 2012

Sernik włoski z sera ricotta

Produkty na spód:

- 150 g drobno pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła

Produkty na masę sernikową:

- 750 g sera ricotta
- 250 g twarogu sernikowego
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka z jaj od szczęśliwej kury

 Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni

2. Pokruszone ciastka mieszam z masłem, które rozprowadzam na tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem lub wyściełanej pergaminem.

3. Do miski wkładam ser ricotta i twaróg sernikowy, które ubijam na gładką masę.

4. Dodaję cukier, brandy i wanilię, wszystko  mieszam. Dokładam żółtka jaj i ubijam do momentu połączenia składników.

5. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 (góra 45) minut, gdy zetnie się środek ciasta.