czwartek, 28 czerwca 2012

Tiramisu "Piątnica"

 Tiramisu gotowe. Chyba nie muszę mówić za kogo dzisiaj trzymam kciuki ;-)

Składniki:

-  250 g ulubionego serka mascarpone
- 130 g śmietanki 30% (do ubijania), czasami używam śmietanę 36%
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 50 g cukru pudru
- 1 mała filiżanka kawy espresso
-  50 g likieru amaretto
-  3 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. W salaterce ubiłam śmietanę z cukrem pudrem, dodałam Mascarpone i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
2.  Biszkopty nasączyłam kawą z dodatkiem amaretto.
3. W szklanym podłużnym naczyniu ułożyłam pierwszą warstwę biszkoptów, położyłam warstwę kremu, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu.
4.  Deser posypałam kakao, wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


Przepis ten pochodzi z wieczka serka mascarpone "Piątnicy".



wtorek, 26 czerwca 2012

Ciasto na pizzę


Składniki na 4 porcje:

- 2,5 dag świeżych drożdży (lub 0,5 łyżeczki suszonych)
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki (około 45 dag) mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
- 2 łyżki (30 ml) oliwy
- ciepła, przegotowana woda

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlewam 30 ml ciepłej wody. Wkładam do niej drożdże i cukier. Mieszam, odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Powinny się spienić na wierzchu.
2. Do dużej salaterki przesiewam mąkę, solę ją, a w środku robię wgłębienie.
3. Wlewam spienione drożdże, oliwę i co najmniej 100 ml wody. Mieszam łyżką na gładkie ciasto (jeśli okazałoby się, że ciasto się "nie klei" to dodaję wody według uznania).
4. Ciasto przekładam na posypaną mąką stolnicę i wyrabiam przez 10 minut. Ciasto powinno być lśniące i elastyczne.
5. Wkładam je do czystej salaterki, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
6. Wyrośnięte ciasto wyrabiam przez 2 minuty, następnie dzielę na 4 równe części, które obsypuję mąką. Każdą z nich rozwałkowuję na placki o średnicy około 25 cm.
7. Na rozwałkowanym cieście  kładę przygotowane wcześniej dodatki, zostawiając wolny brzeg (około 1 cm). Ten brzeg smaruję oliwą.
8. Każdy placek układam na posmarowanej oliwą blasze i piekę około 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


fot. KAMIL