wtorek, 17 lipca 2012

Udka kurczaka w miodowo- musztardowej marynacie

Składniki:

- kilka udek z kurczaka (8- 10)
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz

Produkty na marynatę:

- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki musztardy diżońskiej
- 125 ml płynnego, naturalnego miodu
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki białego octu winnego

Przygotowanie:

1. W miseczce mieszam wszystkie składniki marynaty.
2. Udka kurczaka nacinam nożem w trzech miejscach, oprószam  solą i pieprzem, przekładam do głębokiej salaterki, zalewam sosem, który dokładnie wcieram w mięso. Salaterkę zakrywam folią i wkładam na 60 minut do lodówki.

3. W piekarniku rozgrzewam grill do 220 stopni. Z lodówki wyciągam udka, które odsączam z marynaty (marynatę zachowuję) i przekładam do żaroodpornego naczynia.

4. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnik. Udka grilluję od 40 do 60 minut często je przekręcając na drugą stronę i polewając marynatą.
Gotowe podaję najczęściej z opiekanymi ziemniakami w sezonie ze szparagami albo fasolką szparagową.









poniedziałek, 16 lipca 2012

Omlet z borówką amerykańską i z bitą śmietaną

Składniki:

- 2 duże jajka od szczęśliwej kury
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło do smażenia
- garść borówek amerykańskich
- mały kubeczek śmietany 36%
- cukier puder (ilość według uznania)

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę wymieszałam w miseczce z cukrem wanilinowym.
2. Żółtka oddzieliłam od białek.
3. Białka ubiłam na sztywną masę, dodałam do nich wymieszane żółtka i miksowałam jeszcze kilkanaście sekund.
4. Zmniejszyłam obroty miksera, dosypałam mąkę z cukrem wanilinowym i na najwolniejszych obrotach ubijałam kilka sekund.
5. Ciasto wylałam na rozgrzaną i wysmarowaną odrobiną masła, patelnię. Smażyłam na małym ogniu, bez przykrycia kilka około 3 minuty. Przełożyłam omlet szpatułką na drugą stronę i smażyłam jeszcze przez chwilę.
6. Ciepły omlet wyłożyłam na talerz, ułożyłam na nim bitą śmietanę* i borówki amerykańskie.

Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier. Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.


sobota, 14 lipca 2012

Sernik tropikalny sedap


z okazji imienin Kamila
Składniki na spód:

- 200 g maślanych herbatników
- 25 g startego kokosa (lub wiórek kokosowych)

Składniki na masę sernikową:

- 250 g sera ricotta
- 500 g twarogu sernikowego
- szklanka cukru
- 1 przekrojony strąk wanilii
- 4 duże jaja od szczęśliwej kury
- 1/4 szklanki bardzo mocnej, czarnej herbaty

Składniki na dekorację:

- 1/2 szklanki startego, lekko uprażonego kokosa (lub wiórek kokosowych)
- kilkanaście owoców liczi (10- 12)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni.                          

2. Ciastka dokładnie zmieliłam w blenderze, dodałam do nich starty kokos i wymieszałam. Rozprowadziłam masę w 23 centymetrowej tortownicy, którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia.

3. Piekłam 10 minut.

4. Ser ricotta, twaróg sernikowy i cukier zmiksowałam na gładką masę. Dodałam nasiona wanilii, a następnie wbijałam pojedynczo jajka. Wszystko mieszałam do chwili połączenia się składników. Wlałam herbatę i całość ubiłam. Gotową masę wlałam na podpieczony spód ciasta.

5. Piekłam 60 minut ( w przepisie podany czas to 45 minut*) do momentu, aż masa się ścięła, a boki ciasta lekko się uniosły.

6. Sernik wystudziłam, zdjęłam boki tortownicy, posypałam uprażonym kokosem wokół krawędzi i udekorowałam owocami liczi..

* przepis pochodzi z książki "Cheesecakes of the World"