wtorek, 28 sierpnia 2012

Sernik jeżynowy


na 38 urodziny
Nie lubię tortów, za to uwielbiam serniki i dlatego na urodziny upiekłam sobie sernik. Tym razem sernik jeżynowy.

Składniki:

Spód:

- 150 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka cynamonu
- 50 g masła

Masa sernikowa:

- 750 g spulchnionego twarogu
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 1 1/4 szklanki śmietany (użyłam bardzo gęstej 18%, ale może być 36% jak i 30%, ważne aby była gęsta).
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:

- 125 g dżemu jeżynowego
- 125 g świeżych jeżyn

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 150 stopni.
fot. KAMIL
2. Pokruszone ciastka, cukier, cynamon i masło bardzo dokładnie wymieszałam i taką masę rozprowadziłam na tortownicy o  średnicy 23 cm.  
3. Ubiłam twaróg sernikowy. Dodawałam do niego pojedynczo jajka, dokładnie ubijając po dodaniu każdego z nich. Stopniowo wsypywałam cukier i cały czas mieszałam. Po wymieszaniu masę wylałam na spód ciasta i całość piekłam 45 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika, jeśli sernik się nie zetnie to pieczemy 60 minut, a nawet i dłużej).
4. Śmietanę, cukier i wanilię ubiłam. Tą masą polałam wierzch upieczonego sernika. Całość piekłam 10 minut ( gdyby się nie ścięło pieczemy dłużej). Sernik wyjęłam z piekarnika, ostudziłam i wstawiłam do lodówki na minimum 6 godzin.
5. Dżem jeżynowy podgrzałam w rondelku, ostudziłam. Tą polewą posmarowałam sernik. Ciasto wstawiłam do lodówki. Przed pokrojeniem na 10 minut pozostawiłam w temperaturze pokojowej.

* przepis pochodzi z książki "Cheeseckes of the World"








czwartek, 23 sierpnia 2012

Makaron z kurkami i kapustą włoską

Składniki na 2- 3 osoby:

- łyżka oliwy z oliwek
- 2 szalotki drobno pokrojone
- 3 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 80 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1/4 główki poszatkowanej kapusty włoskiej
- łyżka masła
- 200 g (oczyszczonych) kurek
- makaron (użyłam 250 g penne)
- 150 g startego sera pecorino albo parmezan
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na patelni roztopiłam masło i usmażyłam kurki. Większe grzyby przed włożeniem na patelnię pokroiłam.
2. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam szalotki i czosnek, które co jakiś czas mieszając, zeszkliłam  na średnim ogniu. Dodałam boczek.
Kiedy wędlina się zarumieniła, dołożyłam kapustę, którą stale mieszając, obsmażyłam, aż zrobiła się al dente. Doprawiłam solą i pieprzem.
3. W międzyczasie w garnku zagotowałam osoloną wodę, w której ugotowałam makaron, pilnując aby był al dente.
4. Gotowy makaron wyłożyłam na talerze, potem kurki i kapustę z boczkiem. Całość posypałam startym serem.







wtorek, 21 sierpnia 2012

Sałatka kuskus z krewetkami

Produkty:

- szklanka kaszy kuskus
- woda przegotowana do zalania kaszy
- kilkanaście obranych średnich krewetek
- 0,25 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- kilkanaście listków sałaty pokrojonych w cienkie paski
- 2 małe posiekane papryki (np. żółta i czerwona)
- 0,75 szklanki rozmrożonego, zielonego groszku
- 0,25 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki drobno posiekanych, niesolonych, prażonych orzeszków

Przygotowanie:       

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Krewetki gotowałam 3 do 5 minut we wrzątku. Odcedziłam i odłożyłam do ostudzenia.
3. Połączyłam ze sobą ocet ryżowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, sos sojowy i czosnek, wszystkie te składniki bardzo dokładnie wymieszałam. 
4. W większej misce kuskus połączyłam z krewetkami, papryką, groszkiem i kolendrą. Wymieszałam z przygotowanym sosem i posypałam orzechami.


poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

- 3 strąki czerwonej papryki
- 6 dużych podłużnych pomidorów
- pół łyżeczki płatków suszonego chili
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki lub posiekana w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka oliwek zielonych i czarnych do dekoracji
- łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni. Paprykę ułożyłam na blasze i piekłam, od czasu do czasu odwracając, przez 10 minut. Na blachę położyłam pomidory i piekłam jeszcze 5 minut.
2. Upieczone strąki papryki włożyłam do plastikowego woreczka, zamknęłam go i odłożyłam. Pomidory odłożyłam do ostygnięcia.            
3. Zdjęłam skórkę z pomidorów, pokroiłam je na duże kawałki, włożyłam je do salaterki. Zdjęłam też skórkę z papryki, usunęłam nasiona i łodygi, strąki pokroiłam na kawałki podobnej wielkości jak przed chwilą pomidory i odłożyłam do salaterki.
4. Wsypałam płatki chili, cebulę, czosnek, skórkę cytrynową. Wlałam sok z cytryny. Dodałam natkę pietruszki, starannie wymieszałam. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, skropiłam oliwą, dodałam oliwki. Podałam w temperaturze pokojowej.

sobota, 18 sierpnia 2012

Rukola z arbuzem


Składniki:

- 90- 100 g. rukoli
- kawałek arbuza pokrojonego w kostkę (kilkanaście kosteczek)
- kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
- kilka czarnych, pokrojonych oliwek
- ser pleśniowy pokrojony w kostkę (kilka kostek)
- sól
- świeżo zmielony pieprz


Składniki na sos winegret:                                

- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- wyciśnięty ząbek czosnku
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Sos: wszystkie produkty umieszczam np. w słoiczku, kubku i bardzo dokładnie mieszam.
2. Na talerzach rozkładam umyte, osuszone liście rukoli. Dodaję do nich pokrojonego arbuza, ser, cebulę i oliwki. Skrapiam sosem winegret, delikatnie mieszam łyżkami do sałaty. Oprószam pieprzem, solą , podaję na stół.

piątek, 17 sierpnia 2012

Cukinia marynowana

Składniki na 4 porcje:

- 4 nieduże, młode cukinie
- 4 łyżki oliwy extra virgin (60 ml)
- 2 łyżki świeżych listków mięty albo 2 łyżeczki suszonej mięty, roztartej palcami
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- zielone oliwki do dekoracji
- jako dodatek ciabatta albo inne pieczywo

Przygotowanie:

1. Umytą i osuszoną cukinię pokroiłam w cienkie plasterki.
2. W płaskim, dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Dorzuciłam cukinię i smażyłam ją do momentu aż stała się miękka i lekko zarumieniona.
3. Gotowe plasterki przekładałam do salaterki.
4. Cukinię przyprawiłam solą i pieprzem.
5. W małym rondelku rozgrzałam pozostałe 2 łyżki oliwy, wsypałam mięte i ocet winny. Gotowałam kilkanaście sekund i wylałam na cukinię.
6. Wymieszałam, salaterkę przykryłam folią i odstawiłam na godzinę.
7. Cukinię podałam z oliwkami i ciemnym świeżym chlebem.

Danie można podawać na ciepło jak i na zimno.

czwartek, 16 sierpnia 2012

Kabaczek faszerowany

Składniki:

- 1 okrągły kabaczek
- 20- 25 dag ulubionej kiełbasy
- 1 duża posiekana, cukrowa cebula
- 2 słodkie jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami i pokrojone w kostkę
- 0,25 szklanki rodzynek
- 0,25 szklanki suszonych żurawin
- 0,25 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
- 0,25 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Kabaczka myję, suszę, przecinam poprzecznie na pół. Na dole każdej połówki wycinam mały plasterek tak, żeby kabaczek mógł stać w pozycji pionowej.
2. Połówki kabaczka owijam folią aluminiową i kładę na blachę miąższem do dołu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 50 minut.
3. W tym czasie kroję w kostkę kiełbasę, którą umieszczam na rozgrzanej, nie przywierającej patelni. Smażę  na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, kilkanaście minut. Kiełbasę zdejmuję z patelni i odsączam z tłuszczu.
4. Na patelnię kładę cebulę, jabłka, rodzynki, żurawiny i tymianek, mieszam często aż jabłka zmiękną. Smażę 8- 10 minut, na koniec dodając orzechy pekan.
5. Kabaczka wyjmuje z piekarnika, dużą łyżką usuwam z niego pestki, które wyrzucam, oraz miąższ, który mieszam w salaterce z usmażoną kiełbasą i pozostałymi składnikami farszu.
6. Gotowym farszem wypełniam połówki kabaczka, polewam syropem klonowym i piekę (bez przykrycia), aż wierzch będzie lekko rumiany, czyli około 15 minut.

środa, 15 sierpnia 2012

Bezy z wiórkami kokosowymi

Składniki:

- 2 białka (o temperaturze pokojowej)
- szczypta soli
- 50 g. cukru
- 70- 100 g. wiórków kokosowych
- pół opakowania cukru wanilinowego (8 g.)

Przygotowanie:

1.  Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Stopniowo dodawałam oba cukry i ubijałam kolejne kilka minut do rozpuszczenia cukru. Pod koniec wsypałam wiórki kokosowe, a całość delikatnie wymieszałam.
2. Piekarnik nagrzałam do 130 stopni, blachę wyłożyłam pergaminem, na który szprycą (ewentualnie łyżeczką do herbaty lub do lodów) formowałam z masy bezy.
3. Blachę z ciasteczkami włożyłam do piekarnika i piekłam 30 minut.

wtorek, 14 sierpnia 2012

Tarta z kurkami





Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Produkty na farsz:

- 350- 400 gr kurek
- cebula cukrowa
- garść ulubionych, posiekanych ziół np. (natka pietruszki, koperek, tymianek, szałwia, bazylia)
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę, na którą włożyłam umyte i osuszone kurki. Posoliłam je i na średnim ogniu smażyłam około 10 minut aż stały się miękkie. Dodałam do nich masło oraz drobno posiekaną cebulę. Dusiłam jeszcze kilkanaście minut.
2. Wyjęłam je do miseczki, ostudziłam, doprawiłam, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Dodałam parmezan, świeże posiekane zioła i wymieszałam.
3. Podpieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i napełniłam je farszem.
4. Jajko roztrzepałam ze śmietanką, wylałam je na masę z kurek i wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekłam około 20 minut, pilnując żeby farsz się ściął.
5. Przed podaniem ciasto powinno lekko ostygnąć.

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta z kabaczkiem i gorgonzolą

Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.
9 Wstawiam do piekarnika na następne 10 minut.


Produkty na farsz:                 

- 1 kabaczek                                               
- łyżeczka oliwy
- 270 ml śmietany kremówki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 175 g gorgonzoli
- 2 jajka + żółtko
- kilka listków szałwii

Przygotowanie:

1. Kabaczka przekroiłam na pół, miąższ posmarowałam przy pomocy pędzelka oliwą. Położyłam posmarowaną stroną na blasze i piekłam 35 minut aż miąższ zbrązowiał i zrobił się miękki.
2. Wyjęłam kabaczek z piekarnika, wystudziłam, usunęłam pestki, łyżką wyjęłam miąższ, który przełożyłam do miski. Skórkę wyrzuciłam.
2. Rozgniotłam miąższ kabaczka i wymieszałam z połową śmietany. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
3. Masę rozsmarowałam na podpieczonym cieście.
4. Ser pokroiłam w plastry i ułożyłam na wierzchu.
5. Resztę śmietany ubiłam z jajkami i z żółtkiem. Masę wylałam na ser aby pokryła go równą warstwą.
6. po środku ułożyłam liście szałwii.
7. Piekłam 40 minut, przez 10 minut studziłam w formie i podałam na stół.


Przepis na tę tartę pochodzi z książki Sarah Banbery "Tarts".

niedziela, 12 sierpnia 2012

Sałatka ze szpinakiem, z gruszką i serem pleśniowym

Produkty:

- 250 g listków młodego szpinaku
- 2 małe dojrzałe gruszki, albo 1 duża
- około łyżki soku z cytryny
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego (rokpol, roquefort, gorgonzola)
- świeżo mielony pieprz
- sól

składniki na sos winegret:

- 1, 5 łyżki octu winnego albo łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- mały ząbek bardzo drobno posiekanego czosnku
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Sos: wszystkie produkty umieszczam np. w słoiczku i bardzo dokładnie mieszam.

2. Na talerzach rozkładam szpinak, oprószam go pieprzem i solą.

3. Na szpinaku układam skropioną cytryną, pokrojoną w plastry gruszkę, rozkładam pokrojony w kostkę ser, posypuję orzechami i przed samym podaniem polewam sosem winegret.



sobota, 11 sierpnia 2012

Ciasto śliwkowe z zarodkami pszennymi








Przepis na to ciasto pochodzi z opakowania zarodków pszennych. 
Szybko się je robi i jeszcze szybciej zjada, przez co zdetronizowało moje ulubione do tej pory CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Produkty:

- 4 żółtka
- 4 białka
- 1 szk cukru
- 1 szk  mąki
- 1 szk zarodków pszennych
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg słodkich śliwek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:       

1. Żółtka oddzielamy od białek.
2. Białka sztywno ubijam, stale ubijając, dodaję do nich partiami, po łyżce cukru.
3. Dodawać kolejno żółtka, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodkami. Całość dokładnie mieszam do połączenia się składników.
4. Na blachę wyłożoną papierem wykładam ciasto, które wyrównuję szpachelką. Układam na nie pokrojone połówki moreli.
5. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40 minut.
6. Przed podaniem można oprószyć ciasto cukrem pudrem