czwartek, 27 września 2012

Tortilla z grilowanym kurczakiem i rukolą


Składniki:

- pierś z kurczaka
- 4 tortille
- puszka cieciorki
- garść rukoli
- sok z 1/2 cytryny
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Pierś pokroiłam w paski, rozbiłam na płaskie kotleciki, posoliłam, popieprzyłam i grillowałam na patelni, aż mięso się przyrumieniło i nie było surowe.
2. W blenderze zmiksowałam odsączoną z zalewy cieciorkę razem z sokiem cytryny, solą i pieprzem.
3. Tortille podgrzałam na suchej patelni, posmarowałam pastą z cieciorki, ułożyłam grillowanego kurczaka i listki rukoli. Zawinęłam i nałożyłam na talerz.



środa, 26 września 2012

Sałatka z bakłażana, kaparów i cytryny

Produkty:

- duży bakłażan
- 4 łyżki oliwy
-  sok z 1/2 - 1 cytryny
- skórka starta z cytryny
- 2 łyżki kaparów
- 12 zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Umytego i osuszonego bakłażana pokroiłam w kostkę.
2. W dużym, płaskim rondlu rozgrzałam oliwę, wrzuciłam do niego bakłażana, którego smażyłam na średnim ogniu 12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy bakłażan zrobił się zarumieniony i miękki, przełożyłam go na talerz wyściełany ręcznikiem kuchennym i porządnie posoliłam.
3. Przełożyłam bakłażana do dużej salaterki, wymieszałam ze skórką i z sokiem z cytryny, kaparami, oliwkami, posiekaną natką pietruszki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wymieszałam.

Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Należy pamiętać aby podawać ją w temperaturze pokojowej.

wtorek, 25 września 2012

Spaghetti z warzywami i anchois

Składniki:

- 40 dag spaghetti
- 40- 50 dag dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki
- kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
- żółta papryka oczyszczona z pestek, pokrojona w kostkę
- bakłażan, obrany ze skórki, pokrojony w kostkę
- duża łyżka kaparów
- ząbek czosnku, obrany ze skórki i pokrojony w plasterki
- kilka filecików anchois w oleju
- posiekana bazylia
- szczypta mielonego chili do smaku
- sól do smaku
- 6 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:  


1. Na dużej, płaskiej patelni rozgrzałam 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Dodałam czosnek, chili i przez pół minuty smażyłam pilnując aby czosnek się nie przypalił. Dodałam pokrojone pomidory, które przez 15 minut gotowałam na silnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

2. Dodałam bakłażana i żółtą paprykę. które gotowałam 10 minut. Dołożyłam oliwki, kapary, filety anchois i bazylię. Doprawiłam solą do smaku, gotowałam następne 5 minut.

3. We wrzącej, osolonej wodzie ugotowałam makaron al dente..
Odcedziłam go, dodałam do sosu, delikatnie wymieszałam i podałam.


Pomidory pieczone z czosnkiem

Składniki:

- 8 podłużnych, dojrzałych pomidorów przekrojonych na połówki
- 12 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 3 liście laurowe
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano albo 3 łyżeczki suszonego, roztartego palcami

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 230 stopni.
2. Połówki pomidorów ułożyłam w glinianym, żaroodpornym naczyniu. Między nie powkładałam całe, nieobrane ze skórki ząbki czosnku.
3. Pomidory posmarowałam oliwą, włożyłam między nie liście laurowe, posypałam czarnym pieprzem, wstawiłam do piekarnika i piekłam 35 minut aż zmiękły i lekko się zarumieniły, szczególnie na krawędziach.
4. Gotowe wyjęłam z piekarnika, posypałam do smaku solą i oregano.
Pomidory można podać na stół w naczyniu, w którym się piekły lub przełożyć je delikatnie na talerz.





poniedziałek, 24 września 2012

Tartaletki z mascarpone i borówkami amerykańskimi


Produkty na ciasto:

- 120 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki + dodatkowa do posypania

Przygotowanie:

1. Masło utarłam z cukrem, stale mieszając, dodałam jajka i mąkę.
2. Stolnicę oprószyłam mąką i szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na 30- 40 minut.
3. Ciasto wyjęłam z lodówki, podzieliłam na części i wyłożyłam nim foremki do  tartaletek. Ponakłuwałam ciasto widelcem i włożyłam jeszcze na 30 minut do lodówki.
4. Po wyjęciu foremek z lodówki, ułożyłam na cieście pergamin, i do każdej z nich wysypałam fasolki ceramiczne.
5. Tartaletki włożyłam do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 15 minut. Po tym czasie usunęłam fasolki ceramiczne, pergamin i piekłam kolejny kwadrans. Gotowe wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

Produkty na masę:

- 150 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 1/3 szklanki naturalnego, płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 laska wanilii
- 0,50 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

6. Ser mascarpone zmiksowałam ze śmietaną, miodem, ziarenkami wanilii i gałką muszkatołową.
Schłodziłam w lodówce godzinę. Tartaletki napełniłam kremem i udekorowałam owocami.

niedziela, 23 września 2012

Bakłażan faszerowany ziemniakami i parmezanem

Składniki:

- 2 bakłażany bez łodyżek (około 25 dag każdy)
- 30- 40 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (około 3- 4 średnie ziemniaki)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 szklanki świeżo startego parmezanu
- 1- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- kilka ziarenek ziela angielskiego drobno zmielonych
- szczypta łagodnej papryki w proszku
- 1 jajko, lekko ubite widelcem
- 1 łyżka bułki tartej
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
- listki natki albo mięty do dekoracji

Przygotowanie:

1. W dużym płaskim garnku zagotowałam wodę, posoliłam ją i włożyłam oba całe bakłażany. Gotowałam 5 minut często je przekręcając na drugą stronę. Wyjęłam z garnka łyżką cedzakową i odłożyłam na bok do ostygnięcia.
2. Do wody, w której gotowały się bakłażany włożyłam ziemniaki i ugotowałam do miękkości. Odlałam i dokładnie ubiłam.
3. Bakłażany przecięłam wzdłuż na połowę. Ostrym nożem wycięłam z nich delikatnie miąższ, pozostawiając jedynie skórkę.
4. Miąższ bakłażanów drobno posiekałam.
5. Naczynie do pieczenia wysmarowałam oliwą, ułożyłam w nim połówki bakłażana.
6. Na głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, którą na niewielkim ogniu smażyłam do zeszklenia.
7. Do smażącej się cebuli dodałam pokrojony miąższ bakłażanów i czosnek. Dusiłam około 10 minut, często mieszając.
8. Gotowy przełożyłam do miski, dodałam utłuczone ziemniaki i lekko ubite jajko. Wsypałam przyprawy, bułkę tartą, parmezan (odłożyłam łyżkę do posypania wierzchu). Doprawiłam do smaku pieprzem i solą. Bardzo dokładnie wymieszałam.
9. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni.
10. Każdą połówkę bakłażana wypełniłam farszem, posypałam startym parmezanem.
11. Naczynie wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam do czasu, aż wierzch bakłażana się zarumienił i zrobił się chrupiący, czyli 35- 45 minut.
12. Bakłażana podałam z listkami sałaty, udekorowanego natką pietruszki.




sobota, 22 września 2012

Mrożony deser jogurtowo - malinowy






















Składniki:

- 3 szklanki jogurtu greckiego
- 2 szklanki malin + kilka malin do dekoracji
- 0,75 szklanki + 1 łyżka drobnego cukru
- ziarenka z 0,5 laski wanilii

Przygotowanie:

1. Jogurt ucieram z ziarenkami wanilii i 0,75 szklanki cukru do momentu, aż cukier się rozpuści. Wstawiam na godzinę do lodówki.
2. Maliny miksuję z łyżką cukru i również na godzinę wkładam do lodówki.
3. Po godzinie wyjmuję jogurt i maliny z lodówki, łączę je ze sobą, przelewam do kokilek, dekoruję malinami i na minimum trzy godziny wkładam do zamrażalnika.
4. Przed podaniem wyjmuję kokilki aby lekko odtajały.

środa, 19 września 2012

Pieczone papryki faszerwoane pomidorami, czosnkiem i kaparami


Składniki:

- 2 czerwone paryki
- 2 żółte papryki
- kilka łyżek oliwy
- 4- 5 ząbków czosnku
- około 30 czerwonych pomidorków cherry
- około 30 żółtych pomidorków cherry              
- 4 łyżki kaparów

- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:                

1. Umyte papryki, przekroiłam na pół, oczyściłam dokładnie z pestek.
2. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą, ułożyłam w nim paryki, których wnętrza również posmarowałam oliwą.
3. Czosnek obrałam, posiekałam i umieściłam we wnętrzu papryk, razem z naciętymi delikatnie na krzyż, pomidorkami cherry. Czerwone pomidorki włożyłam do żółtych papryk, a żólte do czerwonych.
4. Na wierzch wyłożyłam kapary, listki tymianku, posoliłam, posypałam pieprzem i polałam jeszcze odrobiną oliwy.
5. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopn i piekłam 35 minut.

wtorek, 18 września 2012

Beza z bitą śmietaną i malinami


Składniki:

 - 4 białka
- 300 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej
 - łyżeczka białego octu winnego
- 400- 500 ml śmietany kremówki 36%
- maliny (albo inne owoce sezonowe)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.
2. Białka ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodawałam stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet winny.
3. Na blasze położyłam papier do pieczenia, na k†orym narysowałam okrąg. Wypełniłam go ubitymi białkami i wstawiłam do piekarnika.
4. Po pięciu minutach pieczenia temperaturę piekarnika zmniejszyłam do 150 i piekłam Ļółtorej godziny.
5. Wyłączyłam piekarnik, a bezę studziłam przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzoną bezę przełożyłam delikatnie dnem do góry.



6.  Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywną masę. Pokrywam nią bezę i dekoruję owocami.


poniedziałek, 17 września 2012

Fasolka szparagowa z pomidorami


Składniki:

- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki oliwy
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
- 150 ml białego wytrawnego wina
- pół kilograma zielonej fasolki szparagowej, umytej i z wyciętymi końcami
- 16 czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku          

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu podgrzewam oliwę, wrzucam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu duszę 5 minut aż warzywa się zeszklą.
2. Dodaję pokrojone pomidory, białe wino, surową fasolkę, oliwki i sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos zgęstnieje, a fasolka nie będzie surowa, pilnując jednocześnie żeby nie była zbyt miękka tylko al dente (20- 30 minut).
3. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, zdejmuję z kuchenki, nakładam do miseczek i podaję na stół.

niedziela, 16 września 2012

Gąszcze "chutney" z białej cebuli z rodzynkami

Składniki:

- kilogram białej cebuli
- łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki rodzynek
- 0,5 litra soku z pomarańczy
- 0,75 szklanki cukru
- łyżeczka ziarenek kolendry
- łyżeczka soli
- 6 gałązek tymianku

Przygotowanie:

1. Obraną, pokrojoną w kostkę cebulę mieszam z płatkami chilli, rodzynkami i sokiem pomarańczowym. Przekładam do garnka, doprowadzam do wrzenia  i na małym ogniu gotuję godzinę.
2. Po godzinie dodaję cukier, mieszam. Dodaję listki tymianku, sól i kolendrę. Gotuję 20 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Gorący chutney przelewam do wysterylizowanych* i suchych słoików. Zakręcam, odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.

sterylizacja słoików

sobota, 15 września 2012

Zupa brokułowa z migdałami

Składniki:

- duży brokuł albo dwa małe (500 g)
- 25 g masła
- łyżka oliwy extra virgin
- duża cebula obrana i pokrojona w plastry
- 1 łodyga selera naciowego
- 50 g migdałów w płatkach + ewentualnie łyżka do dekoracji
- 1,4 litra gorącego bulionu (najlepiej z kurczaka)
- 150 ml białego wina
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku 
- serek śmietankowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Łodyżki brokułów obieram, kroję w plastry, a odcięte różyczki odkładam na bok.
2. W garnku na średnim ogniu rozgrzewam masło z oliwą do którego wkładam cebulę, pokrojony w plasterki seler naciowy, łodyżki brokułów i migdały. Smażę około 10 minut, mieszając co jakiś czas, aż zmiękną i się zarumienią. 
3. Do warzyw i migdałów dodaję wino, gotuję aż częściowo odparuje. Dokładam różyczki brokułów, mieszam i smażę kilka minut. Wlewam wrzący bulion, doprawiam solą i pieprzem, gotuję około 10 minut.
4.  Studzę na tyle, aby się nie poparzyć. Całość miksuję i wlewam z powrotem do garnka. Doprawiam jeszcze raz do smaku solą i pieprzem. Konsystencja zupy powinna być grudkowata.
5. Zupę podaję z prażonymi migdałami, można też doprawić odrobiną serka kremowego.

Tarta z figami, serem ricotta i miodem


Produkty na ciasto:
 - 125 g mąki pszennej
- szczypta soli - 25 g mielonych migdałów
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda


Przygotowanie:
fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia
1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję zmielone migdały, mieszam, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.



figi
Składniki na farsz:  

- 6 świeżych fig
- 100 g cukru
- 600 ml wody
- 500 g sera ricotta
- 4 żółtka
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu + miód do polania gotowej tarty

Przygotowanie:

1. Do rondla wrzucam figi, wsypuję połowę cukru i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu 10 minut. Po ugotowaniu odcedzam i chłodzę.
2. Ser ricotta, żółtka i esencję waniliową mieszam. Dodaję resztę cukru, wlewam 2 łyżki miodu i miksuję.
3. Utartą masę przekładam na podpieczone ciasto i piekę 30 minut. Wyjmuję z piekarnika.
4. Figi kroję wzdłuż na plasterki i rozkrojoną stroną do góry układam na tarcie.
Polewam miodem i podaję.









piątek, 14 września 2012

Kotlety z jajek

Składniki na 6 średnich kotletów:

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 cebula
-1 czerstwa kajzerka (można zastąpić kilkoma łyżkami bułki tartej)
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
-1 łyżka masła
- bułka tarta do panierowania
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- olej do smażenia
- szklanka mleka (opcjonalnie) albo wody

Przygotowanie:

1. Ugotowane, ostudzone jajka obieram i mielę w maszynce (lub trę na tarce).

2. Cebulę obieram, siekam i na patelni z rozgrzanym masłem szklę na złoty kolor.

3. W wodzie lub w mleku moczę czerstwą bułkę i dokładnie odciskam. Pokrojone jajka, odciśniętą bułkę podsmażoną cebulę, surowe jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz mieszam, aż powstanie jednolita masa.

4. Masę jajeczną wstawiam na 30 minut do lodówki. Po upływie czasu, z masy formuję owalne kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, tak długo, aż będą rumiane ( około 3 minut z każdej strony).

czwartek, 13 września 2012

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

Składniki:

- 200 gram makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów (albo kilka świeżych)
-  podudzie kurczaka, bez kości i bez skóry (użyłam dwa podudzia)
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- garść dowolnych kiełków
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, że był al dente (około 12 minut).
2. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oliwie.
3. Mięso kurczaka pokroiłam w 1 centymetrowe kostki, dorzuciłam na patelnię i  usmażyłam na złoty kolor.
4. Dodałam pomidory razem z zalewą i dusiłam kilka minut aż powstał gęsty sos pomidorowy.  Doprawiłam go solą i pieprzem, wymieszałam z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
5. Dodałam kiełki, wymieszałam i wyłożyłam na talerze.

* inspiracją na to spaghetti był przepis Tomka Woźniaka opublikowany we wrześniowym numerze "Kuchni".



środa, 12 września 2012

Krem meksykański z papryki i pomidorów

podawany z awokado, mozzarellą i podsmażaną tortillą

Składniki:


- 2 czerwone papryki (najlepiej takie duże, podłużne)
- 2 małe cebule
- 6 dużych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- litr bulionu
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
- awokado pokrojone w kostkę
- mozzarella pokrojona w kostkę
- tortilla pokrojona w paski, leciutko podsmażona na oliwie

Przygotowanie:  


1. W garnku zeszkliłam na oliwie posiekane cebule i czosnek. 
2. Dodałam do nich pokrojone w duże kawałki (można w całości) pomidory i papryki.  Wsypałam oregano, posoliłam, zalałam gorącym bulionem i gotowałam pod przykryciem ok. 20 minut. 
3. Wystudziłam na tyle, aby się nie poparzyć. Całość zmiksowałam, przetarłam przez sitko i wlałam z powrotem do garnka.
4. Dosoliłam, dopieprzyłam i dopapryczyłam do smaku. Podałam z dodatkami.




niedziela, 9 września 2012

Sernik dla babci


z owocami leśnymi, na spodzie z siemienia lnianego

Składniki na spód:

- szklanka zmielonego siemienia lnianego
- 60 g herbatników pełnoziarnistych
- 45 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Siemię lniane, ciastka i masło mieszałam do momentu połączenia składników.
2. Masę rozprowadziłam w tortownicy.
3. Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekłam 10 minut.

Składniki na masę sernikową:

- 250 g białego sera
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka mąki
- 1 całe jajko
- 2 białka jaj
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Biały ser i jogurt miksuję przez mniej więcej 2 minuty.
2. Dodaję cukier, mąkę, jajko, białka i wanilię. Wszystko miksuję na gładką masę.
3. Masę wylewam na spód.
4. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 60- 70 minut, do chwili, aż wierzch ciasta będzie suchy w dotyku.
5. Sernik wyjmuję z piekarnika i studzę.

Dekoracja:

- garść owoców leśnych, np. jagód i malin.

6. Ciasto dekoruję świeżymi jagodami (i) lub malinami. Podaję z dodatkowymi owocami na talerzu








wtorek, 4 września 2012

3 Bit

Dzisiaj kolejny przepis na super ciasto made in Dorota ;-)
Od niedzieli moje ulubione.
Dorota jest jego wykonawczynią, ja je tylko udokumentowałam i wpałaszowałam.

Składniki:

- puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
- ok. 500- 600 g herbatników maślanych
- 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
- małe bezy do dekoracji (opcjonalnie) albo około 100 g ulubionej czekolady

Produkty na masę budyniową:

- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 125 g masła
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- łyżka cukru pudru

Przygotowanie

1. Na dno formy wykładam warstwę herbatników.
2. Jeżeli używam mleko skondensowane, to gotuję je w garnku z wodą, na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą).
Jeśli zaś decyduję się na gotową masę kajmakową, wtedy podgrzewam puszkę w rondelku przez kilka minut, taki miękki karmel latwiej będzie się rozsmarowywał.
3. Masą smaruję warstwę herbatników, wyrównuję i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
4. Przygotowuję budyń.  2 szklanki mleka gotuję z cukrem i masłem.
Pozostałą szklankę mleka miksuję z jajkami i mąką i wlewam ją do gorącego mleka. Gotuję około 2 minut cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnie i nie mieć grudek.
5.  Masę budyniowa wylewam na herbatniki, wyruwnuję i kładę ostatnią warstwę ciastek.
6. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję łyżkę cukru pudru.
7. Śmietanę wykładam na górę ciasta i dekoruję bezami lub posypuję startą czekoladę.







poniedziałek, 3 września 2012

Milky Way

Dzisiaj robię tylko za dokumentalistkę tego ciasta, bo autorką jego, jest moja przyjaciółka Dorota.

No, może nie tylko sfociłam ten deser, ale połknęłam go w całości, na koniec zostawiając sobie wylizywanie talerza.

Składniki na biszkopt:                       

- 6 jajek 
- 3/4 szklanki cukru 
- 1/2 szklanki mąki pszennej 
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 3 łyżki kakao
 - 2 łyżki oleju

Przygotowanie biszkoptu:

1. Dorota białka ubiła na sztywną pianę. pod koniec ubijania dodała cukier i żółtka. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowała. Pod koniec miksowania dodała olej i całość wymieszała.

2.  Mąkę przesiała, wymieszała z proszkiem do pieczenia i kakao. Suche składniki dodała do masy jajecznej, wymieszała.

3. Formę wyłożyła papierem do pieczenia i przelała na nią ciasto. Piekła 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

Składniki na masę:  

- 1/2 szklanki mleka 
- 2 szklanki pełnego mleka w proszku 
- 2/3 szklanki cukru 
- 350 g masła 
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

1. Mleko Dorota zagotowała z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudziła.

2. Ucierając masło, dodawała do niego powoli wystudzone mleko. Wsypała przesiane mleko w proszku i ucierała aż masa zrobiła się gładka.

3. Ostudzony biszkopt Dorota przekroiła wzdłuż i przełożyła masą.

Składniki na polewę czekoladową:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- wiórki kokosowe ( opcjonalnie do posypania)

1. Masło i czekoladę rozpuściła w kąpieli wodnej. Kiedy polewa lekko przestygła rozprowadziła ją na wierzchu ciasta, które włożyła na kilka godzin do lodówki.