Chleb domowej roboty z oliwkami i botwinką

Składniki:

- 500 g białej mąki chebowej + dodatkowo do oprószenia stolnicy
- opakowanie suszonych drożdży
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 300 ml letniej wody
- 250 g pokrojonej botwinki
- 100 g wydrylowanych i pokrojonych czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowa porcja do wysmarowania formy

Przygotowanie

1. Do miski przesiałam mąkę, zrobiłam w niej wgłębienie, w którym umieściłam drożdże, sól, cukier i wodę. Zagniotłam gładkie, sprężyste ciasto, które przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoiło swoją objętość.
2. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.
3. Do ciasta dodałam oliwki i botwinkę i jeszcze raz je ugniatałam.
4. Formę wysmarowałam oliwą, do której przełożyłam uformowany bochenek chleba. Przykryłam go ręcznikiem i odstawiłam na kolejną godzinę. 
5. Chleb posmarowałam oliwą i piekłam w nagrzanym piekarniku 25 minut. Pozostawiłam do ostygniecia na kracie.

* inspiracja: "Książka kucharska włoskiej Mamy"




3 komentarze

  1. botwinka wszędzie pasuje :) wspaniały pomysł
    a pomyśleć by można, ze tylko do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne kolorowe linie wymalowałaś tą botwinką, rewelacja!!

    OdpowiedzUsuń