Paszteciki ze szparagami i szynką prosciutto

Składniki:

- opakowanie gotowego ciasta do croissantów, ciasta francuskiego albo gotowego ciasta parzonego o wymiarach 35 cm x 23 cm
- około 18- 24 szparagów
- 2 łyżki zielonego pesto
- 6 plasterków szynki prosciutto
- 85 g startego żółtego sera np. emmentaler
- mleko do posmarowania pasztecików
- czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałąm do temperatury 220 stopni C.

2. Szparagi z odłamanymi twardymi
końcówkami,
przez około 6 minut gotowałam na parze.

3. Ciasto pokroiłam na sześć kwadratów  o długości boku 12 cm.

4. Kawałki pokrojonego ciasta ułożyłam na papierze do pieczenia, rozsmarowałam na nim zielone pesto, i na środku każdego z nich, po przekątnej,  ułożyłam po 3- 4 szparagi owinięte plasterkiem szynki. Posypałam je startym żółtym serem i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem

5. Przeciwne boki kwadratów złożyłam do środka i posmarowałam mlekiem. Paszteciki piekłam w rozgrzanym piekarniku 25 minut. Jeśli zbyt mocno w trakcie pieczenia się zarumienią, obniżam temperaturę pieczenie, a wierzch pasztecików przykrywam folią aluminiową.


* "Książka kucharska włoskiej Mamy"- inspiracja






2 komentarze