piątek, 25 stycznia 2013

Czarne risotto z dynią


Składniki:

- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 300 g czarnego ryżu do risotto
- 0,5 litra gorącego bulionu z warzyw
- mała cukinia
- oliwa
- sól
- pieprz
- kilka gałązek tymianku lub 2 łyżeczki suszonego
- 0,5 kg dyni
- garść startego parmezanu

Przygotowanie:             


1. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
2. Dynię wraz ze skórą kroję w małe kawałki. Układam je na blasze wyściełanej pergaminem, posypuję połową posiekanego tymianku, solę, pieprzę i skrapiam oliwą. Piekę 25 minut.
3. Czosnek i cebulę obieram, siekam i podsmażam na oliwie w garnku o grubym dnie. 
4. Wsypuję ryż, który mieszając podsmażam 2 minuty.
5.  Wlewam chochlę bulionu i cały czas mieszam. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaję kolejną, taką samą, porcję bulionu. Gotuję w ten sposób, aż ryż będzie al dente.
6. Wrzucam pokrojoną w kostkę cukinie, upieczoną dynię i pozostały posiekany tymianek. Doprawiam solą i pieprzem. Risotto gotuję 5 minut. Gotowe przekładam na talerze i posypuję parmezanem.

* inspiracja: Magazyn Kuchnia 11/2012

wtorek, 22 stycznia 2013

Gęsta zupa krem z ciecierzycy i warzyw

 Składniki:

- 1 szklanka namoczonej ciecierzycy
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- mały por
- 4 ziemniaki
- 1- 1,2 l bulionu albo wody
- listek laurowy
- ząbek czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- czarny, świeżo mielony pieprz do smaku
- parmezan do podania
- oliwa
- natka pietruszki

Przygotowanie:

1.  Ciecierzycę moczyłam w wodzie całą noc.
2. Marchewki, pietruszkę, selera, pora i ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z ciecierzycą.
3. Zalałam bulionem/ wodą ponad 5 cm nad powierzchnię warzyw, dodałam listek laurowy, czosnek i koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam na wolnym ogniu 3 godziny pod przykryciem. Na początku gotowania co jakiś czas usuwałam szumy.
4. Z ugotowanej zupy usunęłam listek laurowy, zmiksowałam ją w blenderze i w razie potrzeby doprawiłam do smaku solą i/ lub pieprzem.
5. Zupę podałam polaną oliwą, posypaną parmezanem i listkami natki pietruszki.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Makaron soba z krewetkami i papryką


Składniki:

- 2 rózgi makaronu soba
- półtorej czerwonej papryki
- 20 dag krewetek obranych i bez ogonków
- 2 cm kawałek  imbiru
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka oleju sezamowego
- listki natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki uprażonego na patelni sezamu

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, ustawiając w nim funkcję grila.
2. Paprykę kroję na ćwiartki, usuwam pestki i białe błony. Układam ją skórą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia górnej półce piekarnika. Piekę je 10 minut, do tego czasu skórka lekko się przypali i będzie łatwiej ją obrać. 
3. Paprykę wyjmuję z piekarnika, obieram i kroję w paski.
4. W międzyczasie makaron gotuję we wrzątku 5 minut, przelewam zimną wodą, odcedzam.
5. Czosnek obieram i miażdżę w wyciskarce. 
6. Obrany imbir trę na dużej tarce.
7. W woku albo na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią czosnek i imbir, smażę około trzech minut stale mieszając i pilnując aby nic się nie przypaliło. 
8. Dodaję paprykę, krewetki i smażę następne 2- 3 minuty. Doprawiam sosem ostrygowym, olejem sezamowym. Wkładam ugotowany makaron i całość dokładnie mieszam. 
9. Zdejmuję z ognia, nakładam na talerze, posypuję uprażonym sezamem i natką albo kolendrą.

czwartek, 17 stycznia 2013

Gęsta zupa z zielonego groszku


Składniki:

- 5 łyżek oliwy extra virgin + do podania
- 5 szalotek, obranych, przepołowionych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 część selera naciowego, oczyszczona i pokrojona w cienkie plastry
- 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 5 porów, oczyszczonych, przepołowionych wzdłuż i pokrojonych w cienkie plastry
- sól morska do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 300 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego, ale przed użyciem rozmrożonego
- 900 ml bulionu z kurczaka albo z warzyw
- 3 duże garście listków bazylii                      

Przygotowanie:

1. 5 łyżek oliwy rozgrzałam w dużym garnku na średnim ogniu. Włożyłam szalotki, seler i czosnek, smażyłam 5 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękły. Dodałam pory, doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam następne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
2. Wsypałam groszek, wlałam bulion, doprowadziłam do wrzenia. Na małym ogniu zupę gotowałam 5 minut.
3. Połowę zupy* przelałam do blendera, dodałam bazylię, zmiksowałam na grudkowate puree. Wlałam z powrotem do garnka z resztą zupy i wymieszałam. Doprawiłam do smaku i rozlałam do miseczek. Obficie skropiłam oliwą.

* w blenderze można zmiksować całą zupę

środa, 16 stycznia 2013

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową


Składniki:

- 140 g cukru
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (10 g)
- 125 g miękkiego masła + odrobina do wysmarowania tortownicy
- szczypta soli
- 3 jajka
130 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%                            
- 2 łyżki mocnego naparu kawy
- 170 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka

Składniki na kruszonkę:

- 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- łyżka mąki
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Cukier, cukier waniliowy, masło i sól utarłam na kremową, puszystą masę. Kolejno wbijałam jajka, dokładnie ucierałam masę po dodaniu każdego. Wlałam śmietanę, kawę i wymieszałam mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dołożyłam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem
3. Przygotowałam kruszonkę, mieszając wszystkie składniki.
4. Tortownicę wysmarowałam masłem, napełniłam ciastem i równomiernie posypałam kruszonką.
5. Piekłam 50 minut na środkowym poziomie piekarnika.


* przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2012

wtorek, 15 stycznia 2013

Pikantna ryba duszona po marokańsku z kuskusem


inspiracja: Jamie Olivier
Składniki:

- 150 g kuskus
- kilka łyżek oliwy
- wrzątek
- 2 cytryny
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 świeża czerwona papryczka chilli
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka całych nasion kminu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 x 150-gramowe filety rybne, bez skóry i ości
- 200 g krewetek, surowych, obranych
- puszka 400-gramowa krojonych pomidorów
- 2 garście świeżych lub mrożonych warzyw: zielonego groszku, fasoli szparagowej lub bobu

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypałam do miski, wlałam kilka łyżek oliwy. Cytryny przekroiłam na pół i wycisnęłam z obu połówek sok do miski z kuskusem. Dodałam szczyptę soli i pieprzu. Do miski wlałam tyle wrzącej wody, aby przykryła kuskus. Miskę przykryłam talerzem. Kuskus odstawiłam na 10 minut, aby wchłonął wodę. Gotową kaszę wymieszałam widelcem, żeby stała się sypka.
2. Duży rondel umieściłam na średnim ogniu.
3. Obrany czosnek pokroiłam w cienkie plastry, tak samo jak papryczkę chilli. Listki bazylii posiekałam.
4. Do rozgrzanego rondla wlałam trochę oliwy, wrzuciłam czosnek, papryczkę, listki bazylii (kilka zostawiłam do posypania gotowego dania), kmin i cynamon. Wymieszałam wszystkie składniki, a następnie położyłam filety. Całość posypałam krewetkami. Dodałam pomidory z puszki i warzywa strączkowe. Wycisnęłam sok z dwóch pozostałych połówek cytryny.
5. Rondel przykryłam, doprowadziłam do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotowałam 8 minut (ryba powinna być krucha i gotowa). Doprawiłam solą i pieprzem.
6. Kuskus przełożyłam do miseczek, na wierzch położyłam rybę i warzywa, polałam sosem, który pozostał w rondlu, posypałam resztką liści bazylii.





poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa cebulowa po persku


według przepisu Gordona Ramsaya
Składniki:

- 5 dużych cebul
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki kukrumy
- 0,5 lyżeczki nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki suszonej mięty
- 2 lyżki mąki
- 700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- kawałek kory cynamonu
- sok z 1 cytryny
- grubo posiekana nać pietruszki
- sól do smaky
- czarny, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

1. Cebule obrałam i posiekałam w drobne plastry.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam do niego cebulę, oprószyłam ją solą i pieprzem, którą na średnim ogniu dusiłam pod przykryciem 15 minut, co jakiś czas zawartość garnka mieszając pilnując aby cebula nie przywarła do garnka.
3. Kiedy cebula zmiękła, zdjęłam pokrywkę z garnka, zwiększyłam ogień, dodałam przyprawy, miętę, ostatnią łyżkę oliwy i cały czas mieszając smażyłam 4 minuty.
4. Dodałam mąkę, zawartość garnka energicznie wymieszałam aby uniknąć tworzenia się grudek, wlałam bulion, dodałam korę cynamonu i pod częściowym przykryciem gotowałam zupę 30 minut.
5. Sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem, wlałam do garnka. Wyjęłam korę cynamonu, wymieszałam.
6. Zupę rozlałam do misek i posypałam posiekaną natką pietruszki.

niedziela, 13 stycznia 2013

Omlet z pomidorami koktajlowymi i ziołami

Składniki:

- 2 duże jajka
- 8 koktajlowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- łyżka oliwy z oliwek
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
- garść posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, koperek)

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam na nią pomidory. Doprawiłam je solą, pieprzem, wymieszałam i smażyłam kilka minut, aż pomidory zmiękły, lecz zachowały swój kształt.
2. W czasie kiedy smażyły się pomidory w misce rozbełtałam jajka. Pomidory posypałam ziołami i zalałam jajkami. Całość zamieszałam i rozprowadziłam jajka na całej patelni. Kiedy jajka prawie się ścięły  zdjęłam patelnię z ognia.
3. Omlet zwinęłam na pół, zsunęłam na talerz i natychmiast zjadłam.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kokosanki z płatkami owsianymi

Składniki:

- 8 łyżek masła
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki białego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- szklanka pszennej mąki
- szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- szklanka płatków owsianych górskich
-  1,5 szklanki wiórków kokosowych
- łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Masło, oba rodzaje cukrów oraz ziarenka wanilii dokładnie zmiksowałam. Wbiłam jajko i utarłam, aż masa zrobiła się gładka i puszysta.
3. Do masy dodałam pozostałe składniki. Całość połączyłam mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
4. Blachę wyściełałam pergaminem i łyżeczką kładłam na niej porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępu. 
5. Piekłam 12 minut na złoty kolor.
6. Gotowe kokosanki zdjęłam z blachy i ostudziłam.


przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia, numer 1/2013

czwartek, 3 stycznia 2013

Ciasteczka orzechowe z płatkami owsianymi


Składniki:

- 250 g masła
- 4 łyżki miodu
- 0,75 szklanki brązowego cukru
- 2,5 szklanki pszennej mąkki
- 0,75 szklanki płatków owsianych
- 0,25 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g pokrojonych orzechów włoskich
- kilkanaście kostek białej czekolady

Przygotowanie:

1. w garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło z miodem i cukrem. Kiedy masło i kryształy cukru się roztopią, a wszystkie składniki połączą wyłączam ogień.
2. w dużej misce mąkę mieszam z płatkami owsianymi, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewam masło z cukrem i miodem, mieszam aż składniki się połączą.
3. Na blasze układam papier do pieczenia, na którym rozprowadzam ciasto. Wyrównuję jego powierzchnię i wtykam w nie kawałki czekolady.
4. Blachę z ciastem wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, piekę 20 minut.
5. Gotowe, ostudzone ciasto, kroję na porcje, tak aby w każdej znalazł się kawałek czekolady.

środa, 2 stycznia 2013

Nasze pierwsze sushi


czyli nie taki diabeł straszny, jak go malują

Autorem naszego pierwszego, domowego sushi jest mój mąż i muszę przyznać, że od tego dania został moim prywatnym Master Chefem, a ja musiałam oddać fartucha.
Nasza przygodę sushi rozpoczęliśmy od przygotowania ruloników kalifornijskich.

Składniki:

- 1,25 szklanki ryżu na sushi
- 1, 5 szklanki wody
- 2 łyżki przyprawy do ryżu na sushi
- 6 arkuszy podpieczonego nori czyli listków prasowanych alg morskich
- kawałek filetu z łososia, pokrojony w paski ( może być świeży tuńczyk, ryba maślana)
- kilka ugotowanych krewetek królewskich, bez pancerzyków i żyłek
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- pasta wasabi
- dojrzałe awokado, pokrojone w cienkie paseczki
- kilka paluszków krabowych
- kilkucentymetrowy kawałek ogórka, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
- serek philadelphia (opcjonalnie)
- łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
- kawior

Do podania:              
- japoński sos sojowy
- marynowany imbir


- pałeczki bambusowe do jedzenia
- mata bambusowa do zwijania sushi

Przygotowanie:

1. Ryż na sushi dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy. Wsypujemy ryż do garnka z wodą, przykrywamy, jak najszybciej zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na 10 minut, pamiętając, że ani na chwilę nie powinniśmy zdejmować przykrywki z garnka.

2. Gorący ryż przekładamy do dużej, bardzo płaskiej miski i dokładnie posypujemy przyprawą do ryżu na sushi.  Następnie drewnianą łopatką kuchenną energicznie mieszamy ryż, na tyle delikatnie, aby nie połamać ani jednego jego ziarenka.  Tuż przed użyciem,ryż na sushi powinien być błyszczący i mieć temperaturę pokojową.
3. Ryż podzieliliśmy na 6 równych części. Matę do zawijania sushi położyliśmy długim bokiem do siebie.  Ułożyliśmy na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Następnie zwilżonymi rękami nakładamy pierwsza część ryżu i równomiernie rozprowadzamy, zostawiając wolne 2 cm przy przeciwległym boku.
4. Niewielką ilość wasabi ( /albo ewentualnie serka philadelphia rozsmarowujemy na ryżu od swojej strony. Na wierzchu układamy ulubione dodatki (paluszki krabowe, łosoś, krewetki, awokado, ogórek, papryka ..) równolegle do dłuższego boku.
5. Zawijanie sushi zaczynamy od boku z nałożonym nadzieniem, zginamy matę, równocześnie zginając krawędź nori. Następnie zawijamy dalej, stopniowo unosząc matę i lekko, ale równomiernie naciskając na nadzienie. Na koniec zwilżamy krawędź nori wodą i dokładnie zlepiamy rulonik.
6. Po sklejeniu rulonik wyjmujemy z maty i ostrym, zwilżonym nożem kroimy go na 4 równej wielkości kawałki. Sushi możemy udekorować kawiorem i/albo prażonym ziarnem sezamu.
7. Następnie układamy sushi na talerzu. Wszystkie czynności powtarzamy z resztą składników.
8. Suski podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i dodatkową pastą wasabi.


wtorek, 1 stycznia 2013

Ricotta z kawą


Składniki:

- 400 g sera ricotta
- 50 g drobno zmielonej kawy
- 4 łyżki cukru
- łyżka słodkiego, mocnego alkoholu np. amaretto, może być również brandy

Przygotowanie:

1. Dokładnie ucieram ser ricotta do uzyskania kremowej konsystencji.
2. Dosypuję kawę, cukier i alkohol, mieszam.
3. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładam uzyskany krem do pucharków i wstawiam na 3 godziny do lodówki.
4. Przed podaniem możemy posypać deser słodkim kakao albo cukrem pudrem.