czwartek, 28 marca 2013

Naleśniki z serem pleśniowym i orzechami




Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

 Składniki na farsz:

- cebula
- 150 g błękitnego sera pleśniowego
- łyżka śmietany 18%
- łyżka masła
- 50 g orzechów włoskich
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Cebulę obrałam, drobno poszatkowałam i zeszkliłam na patelni na łyżce masła.
2.  W misce rozdrobniłam widelcem ser, dodałam śmietanę, rozkruszone orzechy i ostudzoną, podsmażoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Ewentualnie można doprawić do smaku.
3. Usmażone naleśniki wypełniłam farszem, zawinęłam i podsmażyłam na patelni.

francuskie sery na bazarze w Cannes

środa, 27 marca 2013

Szybka sałatka z krewetek i kukurydzy


Składniki:

 -200 g ugotowanych krewetek koktajlowych
- 250 g odsączonej kukurydzy
- łyżka majonezu
- 2- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krewetki, kukurydzę, natkę pietruszki i majonez mieszam ze sobą w salaterce. Ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Gotowe.

wtorek, 26 marca 2013

Krakersy

Składniki:

- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki krupczatki,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 0,75 szklanki wody,
- łyżeczka soli
- jajko
do wyboru:
- suchy mak, kminek albo sezam

Przygotowanie:

1. Obie mąki wymieszałam z solą. Dodałam masło, które palcami rozcierając połączyłam z mąką. W międzyczasie  dolewałam stopniowo wodę.
2. Zagniotłam ciasto i uformowałam z niego  kulę, którą zawinęłam w folię i zostawiłam na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Z cienko rozwałkowanego ciasta nożem  wykroiłam prostokąty.
4.  Krakersy ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko po nakłuwałam widelcem i posmarowałam z wierzchu rozmąconym jajkiem. 1/3 ciastek posypałam makiem, 1/3 kminkiem, a 1/3 sezamem.
5. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Krakersy piekłam 8- 10 minut. 



poniedziałek, 18 marca 2013

Smażone tofu z kiełkami



Składniki:

- 200 g naturalnego tofu

- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść kiełków (najlepiej sojowych)
- mały pęczek kolendry

Przygotowanie:


1. Tofu pokroiłam w centymetrową kostkę.

2. Usmażyłam je na oleju w woku cały czas mieszając aż stało się złociste.
3. Dodałam kiełki, sos sojowy i posiekaną kolendrę. Smażyłam jeszcze minutę.

niedziela, 17 marca 2013

Sałatka z buraków z kozim serem i pestkami dyni


Składniki:

- 2 średnie buraki
- 100 g koziego sera
- oliwa
- sól morska
- pieprz do smaku
- czerwony ocet winny
- 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni.
2. Buraki umyłam, osuszyłam, ułożyłam na natłuszczonej oliwą blasze. Włożyłam do piekarnika i piekłam 60 minut aż zmiękły.
3. Kiedy buraki ostygły, obrałam je, pokroiłam w plastry i ułożyłam na półmisku. Posypałam kozim serem pokrojonym w kostkę, oprószyłam solą, pieprzem, skropiłam oliwą i octem winnym.
4. Pestki dyni podprażyłam z odrobiną soli na suchej patelni. Posypałam nimi sałatkę.

sobota, 16 marca 2013

Oliwki z migdałami


Składniki:

- 200 g migdałów
- 300 g zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- mały pęczek oregano

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnię wysypałam migdały, które przez kilka minut blanszowałam, aż się zarumieniły.
2. Dolałam oliwę, migdały doprawiłam solą i jeszcze przez 3 minuty podsmażałam, cały czas mieszając.
3. Kiedy migdały ostygły wymieszałam je z oliwkami, posypałam posiekanymi listakami oregano i doprawiłam grubo zmieloną solą.

* inspiracja: Tomek Woźniak, Magazyn Kuchnia