wtorek, 16 kwietnia 2013

Czekoladowy deser z ricotty



Składniki

-  opakowanie ricotty (250g) 
- 1,5 łyżki kakao (niesłodzonego) 
- 1 białko 
- 0,25 szklanki cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady 70% kakao.

Przygotowanie:

1. Ricottę z kakao zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy.
2. W kąpieli wodnej roztopiłam białko z cukrem. Mieszałam 2- 3 minuty, do czasu rozpuszczenia cukru.
3. Garnek z białkiem i roztopionym cukrem ściągnęłam z ognia i mikserem ubijałam białka około 5 minut.
4. Bardzo delikatnie wymieszałam masę kakaowo-serową z ubitym białkiem.
5. Mus rozłożyłam do szklanek, wierzch obsypałam startą czekoladą i wstawiłam na minimum 3 godziny do lodówki.

Przepis pochodzi z magazynu “Everyday Food” 01.2011

sobota, 13 kwietnia 2013

Makaron z anchois i pomidorami

Składniki:

- 25- 35 dag ulubionego makaronu
- 40 dag dojrzałych pomidorów
- 85 g zielonych oliwek, pokrojonych na ćwiartki
- 6 anchois (filetów z sardeli)
- łyżka solonych kaparów
- rozdrobniony ząbek czosnku
- posiekana natka pietruszki
- chili do smaku
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam 4 łyżki oliwy. Dodałam oliwki, sardele, kapary, chili, czosnek i pietruszkę.
2. Smażyłam na małym ogniu przez kilka minut, a potem dodałam pomidory. Przykryłam i gotowałam około 30 minut.
3. We wrzącej osolonej wodzie gotowałam makaron 8 minut (al dente). Odcedziłam i dodałam do sosu.


wtorek, 9 kwietnia 2013

Amarantuski sezamowe


Składniki

- szklanka poppingu (prażonego amarantusa) 
- szklanka ziaren sezamu
 - 2 łyżki melasy 
- 3 łyżki miodu , albo więcej

Przygotowanie:

1. Uprażony na suchej patelni sezam wymieszałam z amarantusem.
2. W rondelku, na małym ogniu zagotowałam melasę z miodem, które następnie wymieszałam z poppingiem i sezamem.
3. Gotową masę, wylałam na pergamin, przykryłam następnym kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowałam masę na grubość 0,5 cm.
4. Odstawiłam masę do stężenia na około 40 minut.
5. Kiedy masa stężała wyciełam foremkami ciasteczka, które w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni piekłam 15- 20 minut.
6. Gotowe ciasteczka wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam, aż stwardniały.

niedziela, 7 kwietnia 2013

Krajanka orzechowo- czekoladowo- krówkowa



Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- szklanka płatków owsianych górskich
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g masła + masło do wysmarowania formy
- 150 g brązowego cukru
- 125 gorzkiej czekolady z 70% kakao drobno posiekanej
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- puszka masy krówkowej ( użyłam masy krówkowej o smaku truflowym z alkoholem)

Przygotowanie:

1. W rondelku stopiłam masło.
2. Mąkę przesiałam, wymieszałam z płatkami owsianym, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dolałam roztopione masło i dokładnie wymieszałam wszystkie składniki.
3. Formę do pieczenia o wymiarach 30x20 cm wysmarowałam masłem (można zamiast smarować masłem wyłożyć ją papierem do pieczenia) i nałożyłam do niej 2/3 porcji ciasta.
4. Piekarnik w międzyczasie rozgrzałam do 180 stopni C i włożyłam do niego na 10 minut blachę ze spodem ciasta.
5. Po 10 minutach wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam je posiekaną czekoladą i orzechami, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. Na wierzchu rozsmarowałam masę krówkową. Całość posypałam pozostałą częścią ciasta.
6. Wstawiłam blachę do piekarnika i piekłam 15 minut. Gotowe ciasto ostudziłam i pokroiłam w kwadraty.

* inspracją do zrobienia tego ciasta był przepis z bloga Every Cake You Bake