środa, 19 czerwca 2013

Omlet z boćwiną

Składniki:

- 6 jajek
- 120 g liści boćwiny (czasami dodaję również łodyżki)
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2.Umyte i oczyszczone listki ( plus ewentualnie łodyżki) botwiny obgotowywałam przez 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedziłam i pokroiłam.
3. W misce roztrzepałam jajka razem ze startym parmezanem i odrobiną soli.
4. Dodałam botwinę i dokładnie wymieszałam.
5. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą i wlałam do niego masę jajeczną.
6. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam przez 20 minut.

niedziela, 9 czerwca 2013

Sernik z wiśniami

Składniki na spód:

- 60 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej

- kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Składniki na masę sernikową:

- 5 jaj

- 3/4 szklanki cukru
- 1/2kg twarogu sernikowego
- szklanka śmietany ( użyłam gęstej 18%)
- 2 łyżki mąki
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na polewę:

- 400- 500 g wiśni w puszce
- 150 g dżemu wiśniowego
- 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 135 stopni.
2. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowałąm masłem
3. Pokruszone ciastka, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową wymieszałam i rozsypałam je równomiernie na tortownicy.
4. Żóltka oddzieliłam od białek.
5. Białka ubiłam, aż stały się szywne.
6. Żóltka utarłam, aż uzyskały cytrynowy kolor. Ubijając dodawałam do nich stopniowo cukier. Następnie dokładałam partiami twaróg sernikowy, który z resztą składników zmiksowałam na gładką masę. Dosypałam 2 łyżki mąki, śmietanę i wanilię, dokładnie wymieszałam. Na koniec delikatnie wszystko połączyłam z ubitymi wcześniej białkami.
7. Całość przelałam do przygotowanej tortownicy, którą wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 70 minut.
8. Po 70 minutach wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim na godzinę, nie otwierając drzwiczek.
9. Wiśnie odsączyłam, a połowę ich zalewy przelałam do rondelka. Dodałam do niego dżem, cukier i doprowadziłam do wrzenia. Następnie zmniejszyłam ogień, dodałam wiśnie i gotowałam jeszcze przez 3 minuty. 
10. Wystudzoną polewą polałam ostudzony sernik. Wstawiłam do lodówki.

środa, 5 czerwca 2013

Klopsy z dorsza

Składniki:

- 250 g filetu z dorsza
- 10 krewetek
- 1 por
- 1 papryczka chilli (bez pestek)
- pęczek kolendry
- 2 limonki
- 1 jajko
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Umytego, osuszonego dorsza miksuję w blenderze razem z oczyszczonymi krewetkami.
2. Posiekanego pora, pokrojoną papryczkę chilli dodaję do masy rybnej.
3. Wyciskam do niej sok z 1 limonki, wbijam jajko, dosmaczam solą, pieprzem i mieszam wszystkie składniki.
4. Z powstałej masy formuję kulki. Posypuję je sezamem i smażę na oliwie, po 2- 3 minuty z każdej strony.
5. Podaję z cząstkami limonki.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Prosty chleb pszenny

Składniki :
- 700 g mąki pszennej chlebowej
-2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
1. W misce wymieszałam mąkę z solą i masłem. Dodałam drożdże i cukier, połączyłam wszystkie składniki.
2. Dolałam wodę z mlekiem i na oprószonej mąką stolnicy przez około 10 minut wyrabiałam ciasto, aż zrobiło się sprężyste.
3. Miskę z ciastem przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aż podwoiło swoją objętość.
4. Kiedy ciasto urosło, uderzyłam je pięścią, przez minutę wyrabiałam i uformowałam z niego bochenek chleba. 
5. Blachę oprószyłam mąką, umieściłam na niej chleb, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut do chwili, aż urosło. 

6. Piekarnik nagrzałam do 230 stopni C. 
7. Chleb nacięłam nożem w kilku miejscach, posypałam mąką i wstawiłam do piekarnika. 
8. Po 10 minutach pieczenia, temperaturę w piekarniku zredukowałam do 200 stopni C i piekłam przez 25 minut. Gotowy chleb studziłam na kratce.

'The big book of bread' Anne Sheasby- przepis

niedziela, 2 czerwca 2013

Omlet z tuńczykiem

Skadniki:

- 12 g płatków owsianych
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżeczka musztardy
- 1/4 drobno pokrojonej cebuli
- pieprz czarny do smaku
- odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie:

1. Do miski wsypałam płatki owsiane, dodałam do nich tuńczyka, jajka i mieszałam, aż połączyły się wszystkie składniki.  
2. Doprawiłam odrobiną pieprzu, dołożyłam cebulę i łyżkę musztardy. Wymieszałam. 
3. Klarowną masę umieściłam na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażyłam około 3- 4 minut. Przełożyłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ze dwie minuty.

sobota, 1 czerwca 2013

Słodki Słony


czyli dzisiejsze wagary od pieczenia ;-)


Kotlety z kaszy gryczanej z sosem cebulowym

Składniki na kotlety:

- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 4 szklanki wody
- 2 marchewki starte na grubej tarce
- 1 pokrojona w kostkę cebula
- 1 pokrojony w paski por
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta oregano
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Kaszę opłukałam pod zimną wodą. 4 szklanki wody zagotowałam w garnku, wsypałam do niej kaszę i gotowałam na średnim ogniu, aż się zagotowała. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 15 minut. Wyłączyłam ogień i odczekałam 10 minut, nie zdejmując pokrywki z garnka. Po tym czasie ściągnęłam pokywkę i wymieszałam delikatnie kaszę widelcem. Odstawiłam do ostygnięcia.
2. Marchew, ser, cebulę, pora, mąkę, jajko i ostudzoną kaszę dokładnie wymieszałam. Dosmaczyłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i oregano.
3. Z masy uformowałam kotleciki i smażyłam po kilka minut z każdej strony na oleju.


Składniki na sos cebulowy:    
                  
- 4 pokrojone w plastry cebule
- 0,25 litra wody
- kilka kropel sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej

Przygotowanie:

1. Cebulę podsmażyłam na oleju, dodałam wodę i dusiłam około 20 minut.
2. Doprawiłam sosem sojowym i zagęściłam mąką ziemniaczaną.