sobota, 27 lipca 2013

Pęczak z czarnuszką i awokado

Składniki:

- szklanka pęczaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 awokado
- kwaśne jabłko
- 2 ząbki czosnki
- odrobina czarnuszki
- szczypta soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- odrobina kurkumy
- pęczek szczypiorku
- pól pęczka koperku
- 1,5- 2 łyżeczki sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Opłukany pęczak wrzuciłam do garnka z dwoma szklankami wrzątku. Gotowałam na małym ogniu, aż pęczak zrobił się al dente, czyli około 15- 20 minut. 
2. Na patelni rozgrzałam 1,5  łyżki oliwy wrzuciłam posiekane 2 ząbki czosnku, umytego i pokrojonego pora, pieprz, tymianek, majeranek, czarnuszkę i przykryłam pokrywką.
3. Po około 3 minutach, dodałam szczyptę soli i wymieszałam.
4. Obrałam jabłko, pokroiłam je w kostkę i dodałam na patelnię. Wszystkie składniki wymieszałam.
5. Oprószyłam całość kurkumą, wlałam odrobinę gorącej wody, dodałam obrane i pokrojone avocado. Wymieszałam.
6. Do warzyw na patelni dodałam pęczak i chwilę mieszałam.  Wlałam 0,5 łyżki oliwy z oliwek, zestawiłam z ognia.
7. Na sam koniec dołożyłam posiekany szczypiorek, koperek i sos sojowy, połączyłam wszystkie składniki i podałam w miseczkach.

czwartek, 25 lipca 2013

Szpinak z suszonymi pomidorami

Składniki:

- 2 łyżki oliwy ( moża użyć oliwę z suszonych pomidorów)
- 300 g świeżego, młodego szpinaku
- 120 g suszonych pomidorów w oleju
- 3- 4 ząbki czosnku
- garść pestek słonecznika
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na suchej patelni przez chwilę prażyłam pestki słonecznika. Gotowe przesypałam do małej miseczki.
2. Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam na nią posiekany czosnek i przez kilkanaście sekund, pilnując aby się nie przypalił podsmażałam go.
3. Do czosnku dodałam dokładnie umyty, osuszony i w razie potrzeby pozbawiony ogonków szpinak. Dokładnie wymieszałam zawartość patelni. Dołożyłam pokrojone w paski suszone pomidory, ponownie wymieszałam i smażyłam dosłownie kilka minut do chwili, aż szpinak zrobił się "zwiędły".
4. Szpinak popieprzyłam, doprawiłam porządnie solą i posypałam, uprażonymi wcześniej, pestkami słonecznika. Wymieszałam.

wtorek, 23 lipca 2013

Sałatka z komosy ryżowej "quinoa"

Składniki:

- szklanka komosy ryżowej
- 1/4 łyżeczki soli + ewentualnie dodatkowo do smaku
- 3- 4 nieduże, dojrzałe pomidory malinowe
- 1/ 2 młodej cebuli
- kilka gałązek szczypiorku
- pół papryczki chilli, albo kilka płatków chilli
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka mięty

Składniki na sos:

- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przeciśnięty ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- odrobina soli

Przygotowanie:

1. Komosę przesypałam na sito, przepłukałam zimną wodą. Przełożyłam do rondelka i zalałam szklanką wody. Dodałam 1/4 łyżeczki soli, zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną komosę przełożyłam do dużej salaterki. Jeśli jest taka potrzeba można doprawić jeszcze solą.
2. Umyte osuszone i obrane ze skórki ogórki i pomidory pokroiłam w kostkę i włożyłam do drugiej miski. Dodałam do nich obraną i posiekaną cebulę, oraz pokrojone: papryczki, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. 
3. Warzywa umieściłam w salaterce z komosą, wymieszałam.
4.W kubku połączyłam wszystkie składniki na sos. Przelałam je do komosy i bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszałam. 

poniedziałek, 15 lipca 2013

Sernik malinowo-orzechowy

Składniki na spód:

- 190 g drobno pokruszonych ciastek o smaku amaretto
- 60 g roztopionego masła

Składniki na masę sernikową:

- 1 kg twarogu sernikowego
- 1,25 szklanki cukru
- 3 jajka
- szklanka śmietany
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 170g masła orzechowego
- 1/3 szklanki konfitur malinowych

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 165 stopni C.
2. Pokruszone ciastka wymieszałam z masłem, a następnie rozprowadziłam na tortownicy.
3. 3/4 kg twarogu sernikowego zmiksowałam razem z cukrem. Kiedy składniki się połączyły, cały czas ucierając, dodawałam pojedynczo jajka. Następnie wlałam śmietanę i wanilię. Masę wymieszałam i przełożyłam na spód tortownicy.
4. Pozostałą część twarogu sernikowego zmiksowałam z masłem orzechowym. Dodałam konfiturę malinową i mieszałam do momentu połączenia składników.
5. Na masę twarogową, łyżką przełożyłam masę orzechową- nie mieszałam.
6. Ciasto piekłam 85 minut, studziłam przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podałam ze świeżymi malinami.

* przepis: "Cheesecakes of the World"

czwartek, 11 lipca 2013

Pieczony bakłażan faszerowany komosą ryżową "quinoa"


Składniki:

- 2 bakłażany
- 150 g quinoa (komosy ryżowej)
- 2 obrane ze skórki pomidory
- garść suszonych moreli
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- odrobina oliwy
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni.          
2. Bakłażany umyłam, osuszyłam i przekroiłam na pół. W żaroodpornym naczyniu smażyłam je 30 minut, aż zmiękły.
3. Komosę przesypałam na sito, przepłukałam zimną wodą. Przełożyłam ją do rondelka i zalałam 3/4 szklanki wody. Dodałam 1/4 łyżeczki soli, zagotowałam. Po zagotowaniu zmniejszyłam ogień i gotowałam 15 minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowaną komosę przełożyłam do dużej salaterki. 
5. Pomidory i morele pokroiłam w kostkę i przełożyłam do ugotowanej komosy.
6. Z upieczonych bakłażanów wydrążyłam miąższ, uważając aby nie uszkodzić skórki.
Pokroiłam go i przełożyłam do salaterki z pozostałymi składnikami. Dodałam natkę pietruszki, skropiłam oliwą, doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.
7. Powstałym farszem wypełniłam wydrążone bakłażany, które wstawiłam do piekarnika na 15 minut.

* na podstawie przepisu Tomka Woźniaka

wtorek, 9 lipca 2013

Pstrąg faszerowany szczawiem

Składniki:                                            
- 4 sprawione i oczyszczone pstrągi
- 1/2 kg szczawiu
- 4 łyżki masła
- 1  cebula
- 100 ml wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Z umytego i osuszonego szczawiu usunęłam łodyżki.
3. Liście grubo posiekałam, posoliłam i dusiłam w 2 łyżkach masła,  często mieszając, aż się rozpadły.
4. Cebulę drobno pokroiłam i rozrzuciłam w naczyniu żaroodpornym do zapiekania.
5. Pstrągi oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam do ich środka uduszony szczaw  oraz po kawałku masła.                  

6. Umieściłam ryby w żaroodpornym naczyniu, skropiłam winem i przykryłam natłuszczonym pergaminem, lekko przyciskając go do ryb.
7. Piekłam przez 15-20 minut.


* przepis "Magazyn Kuchnia"