poniedziałek, 25 listopada 2013

Kajzerki kukurydziane

Składniki:

- 100 g mąki kukurydzianej
- 300 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 100 g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant) 

- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki soli 
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka masła
- oliwa do natłuszczenia dłoni


Przygotowanie:

1. W małej miseczce rozkruszyłam drożdże, dodałam do nich cukier i 100 ml letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
2. Do dużej miski wsypałam obie mąki, ziemniaki, sól i masło, utarłam palcami, dodałam do nich rozpuszczone drożdże i stale wyrabiając ciasto, dolewałam stopniowo pozostałe 150 ml wody. Kiedy ciasto zrobiło się elastyczne przełożyłam je do czystej miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę aby podwoiło swoją objętość.
3. Natłuszconymi oliwą dłońmi z ciasta uformowałam bułeczki (powinno wyjść około 9 sztuk), które ułożyłam na wyłożonej pergaminem blasze. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
4. Piekarnik nagrzałam do 210 stopni C. (na początku pieczenia na jego dnie można rozsypać dwie garście kostek lodu).
5. Wierzch kajzerek, przed włożeniem do piekarnika, oprószyłam mąką kukurudzianą. Piekłam 12 minut, zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i dopiekałam jeszce 10 minut. W ostatniej fazie pieczenia kajzerki spryskałam odrobiną wody.
Gotowe bułki zostawiam do ostudzenia.



* inspiracja: Pracownia Wypieków

środa, 20 listopada 2013

Domowe kajzerki prosto z piekarnika

Składniki:

- 20 g świeżych drożdży albo czubata łyżeczka instant
- łyżeczka cukru
- 210 ml letniej wody + łyżka zimnej wody
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 10 g masła
- żółtko
- sezam, czarnuszka, mak do posypania bułek
- odrobina oliwy do natłuszcenia rąk

Przygotowanie:

1. W małym naczyniu pokruszyłam drożdże, dodałam do nich łyżeczkę cukru, 4 łyżki letniej wody i dokładnie wymieszałam.
2. Makę, masło i sól utarłam palcami, dodałam do nich rozpuszczone drożdże i wyrabiając ciasto rękoma dolewałam pomału wodę. 
3. Gotowe ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
4. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, piekarnik nagrzałam do 230 stopni C.
5. Posmarowanymi oliwą dłońmi formowałam z ciasta bułeczki, które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Żółtko wymieszałam z łyżką zimnej wody i posmarowałam nim wierzch kajzerek, które posypałam czarnuszką/ sezamem/makiem/solą.
7. Bułki wstawiłam do piekarnika na 5 minut, po tym czasie jego temperaturę zredukowałam do 200 stopni C i piekłam jeszcze 10 minut. Przed zjedzeniem czekałam, aż kajzerki ostygną.


wtorek, 19 listopada 2013

Zebra

Składniki:

- 3 jajka
- 175 g miękkiego masła + masło do posmarowania formy
- szczypta soli
- 175 g mąki
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 50 g kakao

Przygotowanie:

1. Żółtka oddzieliłam od białek.
2. Białka z solą ubiłam na sztywną pianę.
3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski.
4. Do drugiej miski włożyłam miękkie masło. Dodałam cukier i żółtka. Ucierałam, aż masa zrobiła się puszysta i zbielała. Wsypałam mąkę i ciasto dokładnie wymieszałam. Dodałam pianę z białek i ciasto delikatnie wymieszałam w jednym kierunku, aby piana nie opadła.
5. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni C.
6. Ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do pierwszej części wsypałam kakao i ciasto wymieszałam.
7. Okrągłą formę o średnicy 22 cm posmarowałam masłem. Na dnie rozłożyłam warstwę ciasta z kakao, a na nim warstwę ciasta bez kakao. Powtarzałam, aż forma była pełna.
8. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdziłam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

poniedziałek, 18 listopada 2013

Pieczony kurczak

Składniki:

- 1 kurczak (około 1,40), kupiłam kurczaka zagrodowego
- 2 średnie cebule
- łodyga selera naciowego
- 2 marchewki
- główka czosnku
- około kg ziemniaków
- oliwa
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól do smaku
- cytryna
- zioła (najlepiej świeże) np. rozmaryn, tymianek, szałwia, majeranek

Przygotowanie:

1. Piekarnik elektryczny rozgrzałam do temperatury 240 stopni C.
2. Warzywa obrałam ( z wyjątkiem czosnku) i grubo pokroiłam.
3. Na blasze do pieczenia albo w żaroodpornym naczyniu ułożyłam warzywa, czosnek w łupinkach, część ziół i skropiłam wszystko oliwą.
4. Mięso również skropiłam oliwą, natarłam solą i pieprzem. Cytrynę ponacinałam ostrzem noża i umieściłam ją razem z pozostałymi ziołami we wnętrzu kurczaka.
5. Kurczaka położyłam na warzywach i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Od razu zmniejszyłam jego temperaturę do 200 stopni C. Mięso piekłam około 1,40 minut.
6. Kiedy kurczak się piekł zabrałam się za przygotowanie ziemniaków, które najpierw obrałam, pokroiłam na spore kawałki i włożyłam do garnka z wrzącą i osoloną wodą. Postawiłam na dużym ogniu i gotowałam 10 minut. Po tym czasie odcedziłam je, przy okazji porządnie nimi potrząsając, i ułożyłam w żaroodpornym naczyniu, skrapiając oliwą i tłuszczem z pieczonego mięsa.
7. Wstawiłam do piekarnika z piekącym się kurczakiem na 45 minut przed końcem jego pieczenia.
8. Kiedy kurczak był gotowy wyjęłam go z piekarnika, pokroiłam i podałam z pieczonymi ziemniakami.

wtorek, 12 listopada 2013

Sernik z chałwą

Składniki na spód:

- 150 g zbożowych/owsianych ciastek
- 60 g roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Ciastka bardzo drobno pokruszyłam i wymieszałam z roztopionym, ostudzonym masłem.
2. Okrągła formę o wymiarach 28 cm wysmarowałam masłem, a na jej spód wysypałam masę herbatnikową.

Składniki na masę serową:

- 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szklanku cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 ml śmietany 36%
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanili
- 400 g ulubionej chałwy ( użyłam waniliowej) drobno pokruszonej

Przygotowanie:  

1. Piekarnik nagrzałam do 170 stopni C.
2. Ser na wysokich obrotach utarłam z cukrem. Zmniejszyłam obroty miksera, dodawałam pojedynczo jajka oraz pozostałe składniki: mąkę ziemniaczaną, śmietanę, chałwę i ekstrakt z wanili. Kiedy wszystkie produkty połączyłam, przelałam masę do tortownicy z herbatnikowym spodem. 
3. Sernik piekłam w kąpieli wodnej i dlatego na najniższej półce piekarnika ustawiłam żaroodporne naczynia z wodą.
4. Na wyższej półce umieściłam tortownicę z sernikiem, który piekłam 70 minut. Gotowy ostudziłam przy otwartych drzwiach piekarnika.

Składniki na polewę:

- 140 ml śmietany 36%
- 250 g ulubionej chałwy ( zmieszałam chałwę o smaku waniliowym i sezamowym)

Przygotowanie:

1. Chałwę pokruszyłam, wsypałam do garnuszka i zalałam śmietaną.
2. Podgrzałam na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstniała, ale się nie zagotowałam!
3. Zdjęłam z gazu i lekko ją przestudziłam.
4. Polewę rozprowadziłam na ostudzonym serniku i wstawiłam na noc do lodówki.

* inspiracja: mojewypieki.com

sobota, 9 listopada 2013

Buritto z mielonym mięsem i papryką

Składniki:

- 6 dużych albo 8 małych gotowych placków tortilli
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
-1 czerwona cebula
- puszka obranych ze skórki pomidorów
- puszka czarnej albo czerwonej fasolki
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- odrobina płatków chili
- pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina papryki ostrej
- 1/2 łyzeczki oregano

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, umieściłam na niej oba rodzaje mięsa mielonego, które przez kilka minut obsmażałam ze wszystkich stron.
2. W międzyczasie umyłam papryki, pozbawiłam je gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
3. Do obsmażonego mięsa dorzuciłam papryki, cebulę, doprawiłam, słodką i ostrą papryką, pieprzem cayenne, kminem rzymskim i co jakiś czas mieszając, smażyłam 10 minut.
4. Dodałam pomidory z puszki, wymieszałam z pozostałą zawartością patelni, dołożyłam płatki chili, suszone oregano, sól, pieprz i smażyłam kilka minut, aż papryki stały się miękkie.
5. Do farszu dodałam odsaczoną fasolę i delikatnie mieszając smażyłam 5- 7 minut.
6. Placki tortilli przez chwilę podgrzałam na suchej, czystej patelni. Umieściłam na nich gotowy farsz, zawinęłam i podpiekłam na grillowej patelni z obu stron.

piątek, 8 listopada 2013

Zupa z pieczonych papryk


Składniki:

- 3 czerwone papryki
- 3 żółte papryki
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- świeży lub suszony tymianek (łyżeczka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,30 bulionu z warzyw
- 2- 3 liście laurowe
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- papryka mielona do smaku ( słodka i opcjonalnie ostra)

Przygotowanie:

1. Papryki przekroiłam na pół. Usunęłam z nich gniazda nasienne i na blasze wyściełanej papierem do pieczenia ułożyłam je razem z nieobranym czosnkiem. Papryki oprószyłam solą i polałam łyżką oliwy.
2. Warzywa wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekłam około 40, minut pilnując aby papryki i czosnek nie spaliły się, ale przyrumieniłay, a ich skórka zmiękła.
3. Upieczoną paprykę wyjęłąm z piekarnika.
4. W garnku z grubym dnem rozgrzałam łyżkę oliwy, na której przez kilka minut szkliłam pokrojoną drobno cebulę. Dodałam do niej tymianek, liście laurowe, obrany ze skórki upieczony czosnek i paprykę. Wszystko zalałam bulionem z warzyw. Zupę gotowałam na wolnym ogniu 30 minut.
5. Z gotowej zupy wyjęłam listki laurowe.
6. Całość zmiksowałam, przetarłam przez sito i wlałam z powrotem do czystego garnka.
7. Dosoliłam, dopieprzyłam i dopapryczyłam do smaku.