wtorek, 31 grudnia 2013

Domowe krakersy z kminkiem

Składniki:

- 300 g mąki pszennej razowej (lub zwykłej) + do oprószenia stolnicy
- 1 łyżka kminku ( daję podwójną porcję) *
- łyżeczka soli
- 80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 8 łyżek wody 
- łyżka miodu

* zamiast kminku można dodać na zmianę: ziarna sezamu, kopru włoskiego, pestki słonecznika, czarnuszkę, mak, listki rozmarynu, tymianku, zmielone orzechy włoskie

Przygotowanie

1. Do miski wsypałam mąkę, sól i kminek. Wymieszałam.
2. Dodałam masło i rękami mieszałam składniki, aż powstała kruszonka. Dolałam wodę i wyrobiłam ciasto. (Jeśli wody będzie za mało dolewamy więcej, tyle ile potrzebuje mąka).
3. Stolnicę oprószyłam mąką, rozwałkowałam na niej cienko ciasto, z którego wykroiłam foremką krakersy. 
4. Krakersy przełożyłam na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
5. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

* inspiracja: Marta Gessler



sobota, 28 grudnia 2013

Spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczką

czyli: spaghetti aglio, olio e peperoncino
Składniki na 2 osoby:

- 250 g spaghetti
- 4 łyżki oliwy
- 3- 4 ząbki czosnku
- 1- 1,5 ostrej papryczki
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
- siekana nać pietruszki (opcjonalnie)
- tarty parmezan

Przygotowanie:

1. W dużym garnku, w osolonej wodzie, ugotowałam makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. W rondelku ( z dala od ognia) przygotowałam 4 łyżki oliwy, pokrojone w plasterki ząbki czosnku i posiekane ostre papryczki. 
3. Na minutę przed odcedzeniem makaronu, postawiłam rondelek na ogniu, pilnując aby czosnek nie zaczął się przypalać. Kiedy tylko zaczyna się rumienić natychmiast wyławiam go z garnka.*
4. Do odcedzonego, jeszcze parującego makaronu, przekładam zawartość z rondelka, gaszę ogień, wielokrotnie mieszam i ewentualnie posypuję posiekaną zieloną natką. Doprawiam oregano i parmezanem.

* Jeśli czosnek się przypali nada całości gorzki smak.


czwartek, 26 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowe

Składniki:

- 10- 15 dag płatków migdałowych
- szklanka miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki do oprószenia ciasteczek
- 2,5 szklanki mąki
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2. Na blasze rozsypałam płatki migdałowe, które w piekarniku prażyłam 6 minut. Gotowe ostudziłam.
2. Masło utarłam, dodałam ekstrakt waniliowy i szklankę cukru pudru. Miksowałam do chwili połączenia składników.
3. Mąkę wymieszałam z solą i ostudzonymi migdałami, po łyżce dodawałam do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.
4. Z ciasta ulepiłam kulki o średnicy 2 cm. Ułożyłam je na blasze wyściełanej pergaminem. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
5. Gotowe ciastka studziłam kilka minut na kratce, po czym obtoczyłam w cukrze pudrze.

środa, 25 grudnia 2013

Sałatka śledziowa

Składniki:

- 6 filetów śledziowych z octu
- 6 ziemniaków
- duże jabłko (używam zazwyczaj kwaśne np. szara reneta)
- 3 ogórki kwaszone
- dużo liści natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Filety kroję na 3 cm kawałki i wkładam do głębokiej salaterki.
2. Ziemniaki obieram i gotuję (pilnuję żeby się nie przegotowały i nie rozpadły). Ugotowane studzę i kroję w kostkę. Dodaję do śledzi.
3. Jabłko obieram ze skóry, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Tak samo w kostkę kroję ogórki, a liście natki pietruszki drobno siekam. Wszystko dokładam do śledzi i ziemniaków, dodaję majonez, mieszam. Na koniec doprawiam do smaku pieprzem i solą, ponownie mieszam.


piątek, 20 grudnia 2013

Domowe śledzie

Składniki:

- 12 solonych filetów śledziowych
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w krążki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- listki z kilku gałązek koperku

Składniki na zalewę:

- 400 ml wody
- 400 ml białego octu winnego
- 250 ml cukru pudru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki całych ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 goździków
- 15 ziaren ziela angielskiego

- kilka wysterylizowanych* słoików ( u mnie wyszły 4 półlitrowe)

Przygotowanie:

1. Śledzie zalałam zimną wodą i odstawiłam na 6 godzin.
2. Składniki zalewy zagotowałam w rondlu, zmniejszyłam ogień i gotowałam na wolnym ogniu 30 minut. Zdjęłam z ognia i ostudziłam.
3. Filety odsączyłam i pokroiłam na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłam je do wysterylizowanego słoika, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem. Zalałam chłodną zalewą.
4. Słoik dobrze zakręciłam i na tydzień odstawiłam do lodówki.


* aby wysterylizować słoiki, umieściłam je w nagrzanym do 100 stopni C piekarniku i "piekłam"  kilka minut.
Można też słoiki włożyć na kilka minut do gotującej się wody, a potem dokładnie wysuszyć. Słoiki nie mogą być mokre!

 na podstawie przepisu z Magazynu Kuchnia.

czwartek, 19 grudnia 2013

Sernik kajmakowy

Składniki na spód:
na formę 26 cm ( na mniejszą formę 20 cm używam o połowę mniej produktów)

- 100 g solonych orzeszków
- 160 g owsianych ciasteczek
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Składniki na spód zmiksowałam w blenderze i ułożyłam je na dnie tortownicy. Wyrównałam i wstawiłam na 12 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

Składniki na masę:

- 600 g białego sera trzykrotnie mielonego
- 400 g masy kajmakowej ( 230 g zużywam do masy sernikowej, pozostałą na polewę)
- 50 g masła
- 100 g cukru
- cukier z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam 230 g kajmaku i dokładnie wymieszałam tak, aby masa była gładka.
2. Dodałam jajka, ser i mąkę. Wszystkie składniki zmiksowałam.
3. Masę przełożyłam na podpieczony spód i wstawiłam do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 stopni C. Po 50 minutach wyłączyłam piekarnik i ostudziłam sernik przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki na polewę:

- pozostała masa kajmakowa - 170 g
- 3 łyżki mleka ( użyłam sojowe)
- 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

1. Masę kajmakową wraz z mlekiem zagotowałam na wolnym ogniu w rondelku ( nie powinna mieć żadnych grudek).
2. Dodałam 2 łyżeczki masła. Dokładnie wymieszałam i przelałam na wierzch zimnego sernika. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


* inspiracja : http://whiteplate.blogspot.com

piątek, 13 grudnia 2013

Ryba faszerowana w galarecie

Składniki do przyrządzenia ryby:

- litr wywaru z włoszczyzny*
- 60 g białej ryby bez ości ( dorsz, sola, morszczuk, mintaj) mrożonej albo świeżej
- czerstwa bułka (duża kajzerka) ewentualnie bułka tarta
- 2 jajka surowe + 1 jajko ugotowane na twardo
- 2- 3 łyżki zielonego groszku
- pomidor
- 2 łyżki żelatyny
- odrobina zimnej wody
- liście natki pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
- marchewka z wywaru

* Składniki na wywar warzywny:

- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera 
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru
- garść natki pietruszki
- kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
- łyżka lubczyku
- sól
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- curry
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,2 l wody

Przygotowanie wywaru:

1. Warzywa obieram, myję, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Wodę z warzywami zagotowuję, zmniejszam ogień, dodaję przyprawy ( z wyjątkiem soli) i na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem, gotuję 40 minut.
2. Pod koniec gotowania doprawiam wywar solą i w razie potrzeby dodatkową porcją przypraw.
3. Gotowy wywar odcedzam i wykorzystuję do przygotowania ryby.

Przygotowanie ryby:  


1. Jeżeli używam mrożonej ryby, to najpierw ją rozmrażam i bardzo dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
2. Filety razem z czerstwą bułką (bułki nie moczę!) mielę w maszynce lub w blenderze. Zmielone przekładam do miski.
3. Do ryb wbijam 2 surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej. Mieszam.
4. Z masy rybnej formuję nieduże kulki ( w razie potrzeby dosypuje tartą bułkę) i wkładam do wrzącego, odcedzonego wywaru z włoszczyzny. Gotuję około 30 minut.
5. Cedzakową łyżką, wyjmuję ryby z garnka i układam na głębszym półmisku. Pozostawiam do ostygnięcia. 
6. Ryby przyozdabiam kawałkami ugotowanego na twardo jajka, pomidorem, zielonym groszkiem, pokrojoną w plastry marchewką i liśćmi natki pietruszki.
7. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości zimnej wody, mieszam, odstawiam na kilka minut i wlewam do niej 2 szklanki wywaru z włoszczyzny. Zagotowuję, stale mieszając, do chwili rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmuję z ognia i studzę.
8. Tężejącą galaretą zalewam schłodzoną rybę i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

czwartek, 12 grudnia 2013

Pasztet z zielonej soczewicy

Składniki:

- szklanka zielonej soczewicy
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży korzeń pietruszki
- ćwierć selera
- 3 jajka
- 150 ml oliwy
- łyżeczka sosu sojowego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- curry
- imbir w proszku
- odrobina chili
- curry

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalałam wodą i odstawiłam na 1,5 godziny. Przepłukałam, odsączyłam i wlałam świeżą wodę, tak żeby zakryła ziarna.
2. Gotowałam, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu około 40 minut do chwili, aż soczewica zrobiła się miękka.
3. W chwili kiedy gotowała się soczewica, obrałam i umyłam warzywa. Cebulę i czosnek bardzo drobno pokroiłam, a marchewkę, selera i pora starłam na tarce o dużych oczkach.
4. Na dużej patelni albo w rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, na której usmażyłam warzywa.
5. Warzywa doprawiłam do smaku przyprawami, zmieszałam z ugotowaną i odcedzoną soczewicą.
Odstawiłam do ostygnięcia.
6. Po przestudzeniu wbiłam jajka i całość dokładnie wymieszałam.
7. Przełożyłam do keksówki wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu wyrównałam i docisnęłam łopatką, aby usunąć powietrze.
8. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 40- 45 minut.
9. Przed pokrojeniem pasztet studziłam w lodówce.

środa, 11 grudnia 2013

Ciasteczka owsiane z rodzynkami


Składniki:

- 180 g płatków owsianych
- 170 g mąki pszennej
- 170 g cukru trzcinowego
- 110 cukru
- 100 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 225 g miękkiego masła
- 1 jajko

Przygotowanie:  

1. Wszystkie suche składniki wsypałam do miski i dokładnie wymieszałam.
2. Dodałam masło, jajko i zagniotłam gładkie ciasto.
3. Z ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyłam je, w sporych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Przed zdjęciem z blachy odczekałam kilka minut.

wtorek, 10 grudnia 2013

Hamburger domowy z indyka

Składniki:

- 450 g mięsa mielonego z indyka
- łyżka oliwy
- 1 żółta cebula, bardzo drobno posiekana
- łyżka świeżego rozmarynu, bardzo drobno posiekanego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki zmielonego pieprzu
- 50 g startego żółtego sera (rodzaj dowolny)
- 4 bułki hamburgerowe
- ulubione dodatki ( użyłam: pomidora, majonez, sałatę, kilka czarnych oliwek)

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam cebulę i rozmaryn. Smażyłam kilkanaście minut, aż cebula się zeszkliła. Chwilę ją studziłam i przełożyłam do dużej miski wraz z mielonym mięsem. 
2. Mięso i cebulę doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam składniki, a mięso podzieliłam na 4 porcje. Każdą z tych czterech porcji podzieliłam jeszcze na pół i uformowałam z nich kotlety. 
3. Na jednym kotlecie położyłam 2 łyżki startego żóltego sera i przykryłam drugim kotletem, zlepiając brzegi. W ten sam sposób nadziewałam pozostałe kotlety.
4. Grill w piekarniku rozgrzałam do 250 stopniu. Kotelty piekłam z każdej strony po 10 minut. Pod koniec pieczenia kotletów, do piekarnika włożyłam na 3-4 minuty bułki, które delikatnie opiekłam.
5. Hamburgery podałam w opiekanych bułkach ze wszystkimi ulubionymi dodatkami.

* inspiracja: Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia"



poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ryba po grecku

według przepisu mojej mamy
Składniki:

- 1 kg białej ryby (dorsz, mintaj, morszczuk) mrożonej albo świeżej
- mąka do obtoczenia ryby
- olej roślinny do smażenia
- sól
- 15 dag cebuli
- 10 dag korzenia pietruszki
- 20 dag marchewki
- mały słoiczek (50- 80 g) koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżki ostrej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki musztardy
- cukier
- liść laurowy
- pieprz
- bazylia (opcjonalnie)
- oregano (opcjonalnie)
- odrobina soku wyciśnętego z cytryny
- 3-5 łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

1. Jeżeli używam mrożone ryby, to najpierw je rozmrażam i bardzo dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
2. Filety solę, pieprzę i odkładam na 0,5 godziny.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Ryby obtaczam w mące i smażę na złocisty kolor. Przekładam do salaterki.
3. Warzywa obieram, marchewki i pietruszki ścieram na tarce z grubymi oczkami. Cebulę kroję w plasterki i wkładam na rozgrzany olej, podsmażam, dodaję kilka łyżek gorącej wody, solę, duszę pod przykryciem około 15 minut.
4. Do zupełnie miękkich warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę sok z cytryny i pozostałe przyprawy. Mieszam, zagotowuję sos ( nie może być gęsty). Jeżeli nie spełnia warunków dodaję 1- 2 łyżki gorącej wody.
5. Rybę polewam sosem na półmisku.

piątek, 6 grudnia 2013

Ciasto makowe bez mąki

Składniki:

- 4 duże jajka
- 125 g miękkiego masła + kawałek do wysmarowania formy
- skórka starta z jednej cytryny
- 150 g cukru pudru + dodatkowo łyżka do dekoracji
- 2 łyżki kakao
- 200 g  zmielonego maku

Przygotowanie:

1. Okrągłą formę (24 cm) wysmarowałam masłem.
2. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni C.
3. Żółtka oddzieliłam od białek.
4. Mikserem ucierałam żółtka, masło, 100 g cukru pudru, skórkę z cytryny, do momentu, aż masa zrobiła się gładka i gęsta.
5. Białka ubijałam, aż się spieniły, dodawałam stopniowo pozostałe 50 g cukru pudru i kiedy zrobiły się sztywne przestałam ubijać.
6. Zmielony mak połączyłam z masą żółtkową, następnie dodałam ubite białka i delikatnie połączyłam wszystkie składniki.
7. Łyżką przełożyłam ciasto do przygotowanej formy i wstawiłam na 70 minut do rozgrzanego piekarnika..
8. Gotowy makowiec wyjęłam z piekarnika. Kiedy ostygł, jego wierzch oprószyłam cukrem pudrem.



wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik z musem z mlecznej czekolady

Składniki na spód:

- 190 g ciasteczek (mogą być owsiane albo z czekoladą i orzechami)
- 50 g masła


Przygotowanie:

1. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka drobno pokruszyłam (można zmielić w malakserze), dodałam masło i przez chwilę miksowałam. Masę ciasteczkową wyłożyłam na dno tortownicy mocno ją uklepując. Na czas przygotowywania masy serowej schowałam tortownicę z gotowym spodem do lodówki.

Składniki na masę serową:


- 750 g zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone*
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego albo śmietankowego
- 5 jajek


* możemy zmienić proporcje i użyć 500 g zmielonego twarogu oraz 500 g mascarpone

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C (bez termoobiegu).
2. Twaróg, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną miksowałam na średnich obrotach przez kilka minut. Pojedynczo dodawałam jajka, miksując po 30 sekund, po dodaniu każdego z nich.
3. Masę wylałam na spód z ciasteczek i wstawiłam na środkową półkę piekarnika. Piekłam 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni C i piekłam 90 minut, aż masa serowa się ścięła. 
4. Ciasto wyjęłam z piekarnika na 10 minut (piekarnika jeszcze nie wyłączałam).

Składniki na wierzch masy serowej:


- 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% 

- 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:  

1. Śmietanę zmieszałam z cukrem wanilinowym.
2. Po dziesięciu minutach od wyjęcia sernika z piekarnika, rozsmarowałam na jego wierzchu śmietanę wymieszaną z cukrem wanilinowym i wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam w temperaturze 120 stopni C. 15 minut.
3. Gotowe ciasto wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

Składniki na mus czekoladowy:

- 2 łyżeczki żelatyny

- 2 łyżki wody
- 300 g mlecznej czekolady
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)

- plus starta czekolada mleczna, gorzka albo biała (50 g)

Przygotowanie:

1. 350 ml śmietanki przelałam do miski i wstawiłam do zamrażalnika do szybkiego schłodzenia, pilnujac aby się nie zamroziła.
2. Żelatynę rozpuściłam w małym garnuszku w 2 łyżkach wody. Odstawiłam na bok na 15 minut.
3. Połamaną czekoladę ( 300 g) rozpuściłam w kąpieli wodnej. 
4. 400 ml śmietanki zagotowałam w rondelku.
5. Żelatynę gotowałam w rondelku do momentu, aż się rozpusciła. 
6. Do zagotowanej śmietanki dodałam żelatynę ( najpierw po łyżce dodawałam śmietankę do żelatyny, za każdym razem mieszajac, wystarczy dodać 4 łyżki śmietanki, i dopiero tak "zaprawioną" żelatynę dodałam do śmietanki). Dokładnie wymieszałam.
7. Następnie do śmietany z żelatyną, wlałam roztopioną czekoladę i wymieszałam na gładką masę. Ostudziłam i wstawiłam do lodówki aby się schłodziła.
8. Zimną śmietankę wyjęłam z zamrażalnika i ubiłam na sztywno. Dodałam do ostudzonej czekolady i bardzo delikatnie mieszałam do połączenia się składników.
9. Gotowy mus wyłożyłam na sernik i wstawiłam do lodówki (najlepiej na całą noc).

inspiracja: kwestiasmaku.com

PS. Takie niezawodne serniki powstają w jesienne, chłodne dni, tylko z inicjatywy i udziałem Ani, w Olbrachtówku!


Olbrachtówko

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Naleśniki z bananami


Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na farsz

- łyżka masła
- 2 dojrzałe banany
- syrop klonowy
- masło orzechowe (opcjonalnie)
- cukier

Przygotowanie:

1. Banany kroję w grube plasterki.
2. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję owoce. Kiedy zmiękną i zaczną się rumienić posypuję je cukrem. Smażę chwilę, aż cukier zaczyna się karmelizować.
3. Wnętrze naleśników smaruję masłem orzechowym, składam je w trójkąty i polewam syropem klonowym. Na koniec układam gorące banany.