Jesienne muffiny dyniowe z sezamem i z czekoladą

najlepsze!

Składniki:

- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki pulpy z dyni*
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka sezamu 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina a soli 
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam 60% kakao)

* Żeby otrzymać pulpę z dyni, dynię kroję na duże kawałki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdzam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli są już miękkie, wyciągam warzywo z piekarnika. Łyżką wybieram miąższ ze skorupy i miksuję ręcznym blenderem na puree. 

Przygotowanie:   

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami.
3. W  misce wymieszałam mokre składniki: pulpę  z dyni, olej roślinny i maślankę, w drugiej misce suche: mąkę, sezam, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. 
4. Połączyłam zawartość obu misek delikatnie mieszając. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach (albo posiekaną noże,) czekoladę i jeszcze raz przemieszałam wszystkie składniki. 
5. Łyżką przełożyłam gotową masę do papierowych foremek.
6. Formę z babeczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut, aż muffiny wyrosły i nabrały złotego koloru.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.

dynię na te muffiny wybrał Franek :-)



2 komentarze

  1. z chęcią spakowałabym je ze sobą do szkoły :) wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie jesienne słodkości to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń