Chałka z kruszonką

Składniki na chałkę:

- 100 ml ciepłego mleka 
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody 
- 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych* 
- 1 jajko 
- 2 łyżki masła, roztopionego 
- 4 łyżki cukru 
- 1 łyżeczka soli 

Składniki na kruszonkę:

-  60 g mąki pszennej 
- 30 g masła 
- 30 g cukru 
 - jajko do posmarowania wierzchu chałki

Przygotowanie:

1. W miseczce świeże drożdże wymieszałam  z ciepłym mlekiem, 25 g mąki (2 łyżki) oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut,  w ciepłe miejsce.
2. Resztę mąki przesiałam do dużej miski dodałam 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli, roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiałam ciasto, aż zrobiło się elastyczne  i gładkie.

*  wersja z suchymi drożdżami: wszystkie składniki na ciasto przełożyłam do miski i wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.

3. Z wyrobionego ciasta uformowałam kulę, umieściłam ją w czystej suchej misce, przykryłam ścierką i na godzinę odstawiłam w ciepłe miejsce.
4. Ponownie przez chwilę wyrabiam ciasto, które podzieliłam na trzy równe części.
5. Każdą część cienko rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Każdy rulon rolowałam dłońmi na stolnicy, tak by powstały równe pod względem długości i grubości wałki. Wałki połączyłam na jednym końcu, uplotłam warkocz, który skleiłam na końcu powinęłam pod spód. 
6. Chałkę umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ścierką i odstawiłam na pół godziny.
7. W między czasie połączyłam wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiałam je, aż powstały grudki.
8. Chałkę posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką i wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

3 komentarze

  1. Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, a to zdjęcie tylko to potwierdza ;) Bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) uwielbiam chałki:) świetnie Ci wyrosła:)

    OdpowiedzUsuń