sobota, 4 stycznia 2014

Sernik z białą czekoladą

Składniki na spód:

- 300 g razowych herbatników
- 100 g brązowego cukru
- 150 g stopionego i schłodzonego masła + kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni C.
2. Dno tortownicy wysmarowałam masłem.
3. Herbatniki drobno pokruszyłam i wymieszałam z cukrem i roztopionym masłem. Rozłożyłam je na dnie tortownicy, dociskając ręką.
4. Piekłam 10 minut. Wyjęłam z piekarnika i ostudziłam.

Składniki na masę serową:

- 150 g posiekanej białej czekolady
- 135 g naturalnego jogurtu
- 2 jajka
- laska wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 400 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 90 g cukru

Przygotowanie:

1. Czekoladę wymieszałam z jogurtem w małym garnku. Wstawiłam do większego naczynia z wrzącą wodą i stale mieszając czekałam, aż czekolada się rozpuści.
2. Jajka ubiłam z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i skórką cytrynową.
3. Twaróg utarłam z cukrem mikserem na najniższych obrotach. Dodałam ciepłą czekoladę, zwiększyłam obroty do większych i ucierałam 3 minuty. Dołożyłam masę jajeczną, miksowałam, aż połączyły się wszystkie składniki.
4. Masę wlałam do tortownicy na podpieczony spód.
5. Formę szczelnie owinęłam folią aluminiową, którą wstawiłam do głębokiej blaszki z gorącą wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy).
6. Piekłam 40 minut w 160 stopniach C.

Składniki na wierzch:

- 150 g białej czekolady
- 350 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%
- 120 g gęstej śmietanki 36 %

Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Ciepłą zmiksowałam z oboma rodzajami śmietany.
2. Upieczony sernik wyjęłam z piekarnika. Jego wierzch wysmarowałam musem czekoladowo-śmietanowym i znowu wstawiłam do piekarnika na  5 do 10 minut.
3. Po wyjęciu ostudziłam, a następnie na kilka godzin wstawiłam do lodówki.

* inspiracja: "Kuchnia, magazyn dla smakoszy".

czwartek, 2 stycznia 2014

Pasztet z soczewicy z dodatkiem pora

Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy
- 3 jajka
- 3 pory
- 1 cebula
- pół ostrej papryczki
- 1 korzeń małej pietruszki (opcjonalnie)
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
- 0,5 kostki masła + kawałek do wysmarowania formy lub 150 ml oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:


1. Soczewicę płuczę, przekładam do garnka i zalewam 2 szklankami zimnej wody. Gotuję, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadnie na miękką papkę.
2. Pory i papryczkę myję, kroję w plasterki. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
3. Warzywa smażę na głębokiej patelni powoli na połowie kostki masła. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
4. Rozpadające się warzywa łączę z puree z soczewicy i dodaję roztrzepane jajka. Mieszam wszystkie składniki, które przelewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
5. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C wkładam formę z masą na pasztet ( przed włożeniem blaszki do piekarnika, obstukuję ją, aby uleciały bąbelki powietrza) i piekę 30- 40 minut.
6. Przed pokrojeniem, pasztet studzę i wkładam do lodówki.

środa, 1 stycznia 2014

Klasyczna sałatka jarzynowa

Składniki:

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 3 ziemniaki
- pół średniej wielkości selera
- 3 kiszone lub konserwowe ogórki
- 1 jabłko
- 2 jajka
- puszka zielonego groszku
- 3 łyżki majonezu
- sól
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera obieram ze skórki gotuję, aż będą miękkie (pilnując żeby się nie rozgotowały, szczególnie ziemniaki, bo się rozpadną). Ugotowane wyjmuję z garnka i studzę.
2. Jajka gotuję na twardo. Studzę. 
3. Ostudzone warzywa i jajka kroję w kostkę i przekładam do salaterki.
4. Dodaję posiekane ogórki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz odcedzony groszek. 
5. Zawartość salaterki doprawiam solą, pieprzem, majonezem i delikatnie mieszam. Wstawiam do lodówki na kilka godzin aby składniki się przegryzły.