środa, 28 maja 2014

Pączki z pieca

Składniki na ciasto:

- 100 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
50 g cukru
3/4 łyżeczki soli
3 jajka
170 g masła


Pozostałe składniki


jajko do posmarowania
około 300 g miękkiej marmolady o smaku różanym lub marmolady truskawkowej ewentualnie wieloowocowej
lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny, smażona skórka pomarańczowa lub konfitura pomarańczowa
papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm


Przygotowanie lukru pomarańczowego:

Do miseczki wsypałam cukier puder, dodałam skórkę startą z pomarańczy (około 1/2 łyżeczki), łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Wymieszałam ze smażoną skórką pomarańczową lub konfiturą (około 2-3 łyżki). 


Przygotowanie pączków:  



1.  Z drożdży zrobiłam rozczyn:  wymieszałam ciepłe mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.  Naczynie z drożdżami  wstawiłam do garnka z bardzo ciepłą wodą, co pomogło im wyrosnąć. 

2. Do większej miski przesiałam mąkę, dodałam cukier i sól. Wymieszałam. Następnie wlałam rozczyn drożdży i wymieszałam łyżką. Dodawałam stopniowo jajka mieszając składniki drewnianą łyżką. Następnie wyrabiałam przez 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie) ciasto. Ciasto musi stać się gładkie.
3. Dodawałam po kawałeczki miękkie masło, cały czas miksując hakiem kolejne 7 minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto uderzyłam pięścią i szybko zagniotłam ręką. Złączyłam je w jedną kulę, wyłożyłam na blat podsypany mąką, przewróciłam na drugą stronę i obtoczyłam w mące. Dłońmi rozpłaszczyłam ciasto na placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycięłam pierwsze kółko. Rozpłaszczyłam nieco w dłoni i na środek położyłam  pełną łyżeczkę marmolady. Złożyłam kółko na pół, zlepiłam brzegi jak w pierogach a następnie zebrałam łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyłam łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyłam z resztą ciasta. 
5. Papilotki z pączkami ułożyłam na blaszce z zachowaniem odstępów i odstawiłam na pół godziny do podrośnięcia. 
6. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem i wstawiłam razem z blachą do nagrzanego piekarnika do środkowej części. Piekłam przez 13-15 minut. Od razu wyjęłam z piekarnika. Studziłam przez około 10 minut, następnie polukrowałam. Upiekłam drugą partię pączków.

* na podstawie "Kwestii Smaku".

wtorek, 27 maja 2014

Tarta z pieczonym rabarbarem

Składniki na farsz:

- 700 g rabarbaru, pokrojonego na 5-cm kawałki

-  180 g cukru

-  szczypta soli


Przygotowanie:

1. W misce wymieszałam rabarbar z cukrem i solą. Odstawiłam na ok. 30 min. 
2. Co jakiś czas mieszałam.
3. Osuszyłam rabarbar ręcznikiem papierowym. 
4. Blachę wyłożyłam pergaminem, rozłożyłam rabarbar. 
5. Całość przykryłam folią aluminiową i piekłam przez 10 min w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. Następnie wyjęłam rabarbar, przekręciłam kawałki na drugą stronę i wstawiłam jeszcze na ok. 15 min. 
6. Po zapieczeniu odstawiłam do ostygnięcia. 

Składniki na kruszonkę

- 40 g płatków owsianych

- 70 g mąki

- 3 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

- szczypta soli

- 120 g masła


Przygotowanie:  

1. Płatki owsiane, cukier, mąkę, mielony imbir, sól i masło wsypałam do miski i rozgniotłam widelcem tak, aby składniki się połączyły i powstały kawałki ciasta o nieregularnych kształtach. Wstawiłam do lodówki. 


Składniki na ciasto:

- 100 g masła

- 190 g mąki

- 100 g brązowego cukru

- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

- szczypta soli


Przygotowanie:

1. Formę wysmarowałam masłem. 
2. Do miski wsypałam mąkę, cukier, imbir, sól. Dodałam masło pokrojone w małą kostkę. Szybko połączyłam składniki rękami. 
3. Ciastem wyłożyłam formę. Nakłułam ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do lodówki na około 30 min. 
4. Piekarnik rozgrzałam do 150 st. C, piekłam ciasto 30-40 min, aż stało się brązowozłote. Upieczony spód ciasta wyjęłam z piekarnika. 
5. Podniosłam temperaturę do 180 st. C. Na ciepłym cieście ułożyłam kawałki rabarbaru w jednej lub dwóch warstwach. 
6. Posypałam kruszonką i piekłam około 35 min na złoto. 

Można Podawać na ciepło, z lodami lub bitą śmietaną. Ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

* na podstawie przepisu Marty Gessler "Wysokie Obcasy"