środa, 30 lipca 2014

Ciasto na maślance

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki
 - łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
 - 80 g masła + odrobina do smarowania tortownicy
 - niepełna szklanka cukru
 - 2 jaja
 - 1/2 szklanki maślanki
-  otarta skórka z cytryny
- cukier puder do posypania- opcjonalnie
- owoce (maliny, jagody, borówka amerykańska, poziomki)- opcjonalnie

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszałam z proszkiem i solą. 
2. Mikserem ubiłam masło, dodałam cukier i cały czas miksowałam. Po kolei wbijałam jajka. 
3. Kiedy masa stała się jasnokremowa i puszysta dodałam część mąki, część maślanki, następnie resztę mąki i resztę maślanki, skórkę cytrynową. 
4. Cały czas intensywnie miksowałam, aż ciasto miało gładką, rzadką konsystencję. 
5.  Wlałam masę do tortownicy nasmarowanej masłem.
6.  Piekłam w piekarniku (180 st. C) przez 1 godz. i 10 minut. Posypałam cukrem pudrem.

* na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej "Wysokie Obcasy" numer 29, 26 lipca 2014

piątek, 25 lipca 2014

Omlet z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- garść jagód (umytych, oczyszczonych)
- 100  śmietany 36%
- odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiałam do miseczki.
2. Białka oddzieliłam od żółtek.
3. Na wysokich obrotach miksera, białka ubiłam z odrobiną soli, na sztywną pianę. Zmniejszyłam obroty, dodałam żółtka, a po chwili mąkę. Miksowałam jeszcze kilkanaście sekund.
4. Rozgrzaną patelnię ( średnica 18 cm) natłuściłam odrobiną masła. Wyłożyłam masę i na wolnym ogniu smażyłam omlet około 3- 4 minut. Po tym czasie przekręciłam go na drugą stronę i smażyłam 2 minuty.

5. Śmietanę razem z cukrem wanilinowym i pudrem ubiłam na sztywno, uważając jednocześnie, aby jej "nie przebić".
6. Gotowy omlet wyłożyłam na talerz, rozprowadziłam na nim ubitą śmietanę i jagody.

czwartek, 24 lipca 2014

Chipsy z jarmużu


Składniki:

- około 500 g jarmużu
- około łyżki oliwy z oliwek
- sól do oprószenia
- łyżka pestek słonecznika

Przygotowanie:
1. Jarmuż umyłam, osuszyłam i usunęłam twarde łodygi.
2. Wymieszałam go w misce z oliwą.
3. Piekarnik rozgrzałam do 150 stopni C.
4. Blachę wyściełałam papierem do pieczenia, ułożyłam na nim jarmuż, który oprószyłam solą i posypałam pestkami słonecznika.
5. Wstawiłam do piekarnika ( z termoobiegiem) i piekłam w granicach 10- 15 minut pilnując aby jarmuż się nie przypalił, ale jednocześnie żeby był chrupiący.

* z 500 g jarmużu wychodzą trzy blachy chrupek

środa, 23 lipca 2014

Chata Wędrowca


Chata Wędrowca
Wetlina.  Bieszczadzka wieś rozciągnięta u podnóża połonin. Otoczona  Ciśniańsko-Wetlińskim Parkiem Krajobrazowym  oraz Bieszczadzkim Parkiem Narodowym pełnymi setek gatunków roślin i  zwierząt.
Po raz pierwszy trafiłam tam przeszło dwadzieścia lat temu zimą. Drugi raz rok temu, latem.

Pierwszy pobyt w Wetlinie obrósł legendą, legendą szczeniackiej lekkomyślności i braku wyobraźni, gdyż drugiego dnia po przybyciu zabłądziliśmy w górach. Po całym dniu błąkania się, bez jedzenia i w ubraniach nieprzystosowanych do jakiejkolwiek wędrówki udało nam się zobaczyć w oddali światło i za nim podążyć. Tym sposobem, nocą, przemarznięci, przemoczeni i głodni, dotarliśmy do wioski oddalonej o kilkanaście kilometrów od naszego punktu wyjścia. Jak się zresztą okazało od kilku godzin szukali nas też ratownicy, powiadomieni przez Pietrka ze schroniska, w którym się na dwa tygodnie zatrzymaliśmy. 

Drugi raz w Bieszczady, i znowu do Wetliny, przyjechałam już z mężem. I ani spóźniona miłość, ani zauroczenie tym miejscem, nie są powodem, dla których Wetlina już nigdy nie pozwoli mi o sobie zapomnieć...
Wetlina to nie tylko góry, parki, zwierzęta czy rośliny. Wetlina to Ewa i Robert Żechowscy, ich dzieci Michalina i Maksymilian, pies Blaszka i kot Patyczek.

omlet z owocami
A Ewa i Robert to Chata Wędrowca. Miejsce, które uzależnia. Uzależnia wspaniałą kuchnią serwowaną przez Roberta, który jest właścicielem i kucharzem w jednej osobie oraz autorem Naleśnika Giganta z Jagodami, kultowego dania certyfikowanego jako Bieszczadzki Produkt Lokalny.Gdybym umiała pisać, to o pysznościach podawanych w Karczmie Chaty Wędrowca napisałabym poemat. Powiedzenie, że ich jedzenie, które przygotowywane jest na miejscu ze świeżych produktów lokalnych i słowackich to poezja, to za mało.
omlet z warzywami

W Chacie stołowaliśmy się przez dwa tygodnie, może w tym czasie dwa, góra trzy razy, zrobiliśmy skok w bok i długo pluliśmy sobie za to w brodę. Ale mimo to, udało nam się skosztować prawie wszystkich dań, serwowanych na miejscu, choć zawsze kusiło, żeby ponownie zamówić to co jedliśmy dzień wcześniej, bo tak było pyszne, że już chyba nic owej potrawy nie przebije, a jednak przebijało. 

Łukasz (z prawej) specjalnie zrobił dla nas piwo rezane
Mnie kupiły Talerze Szabo, wszystkie! Czyli placek ziemniaczany z dodatkiem mięsa do wyboru: baraniny, drobiu, polędwiczek czy mięsa wieprzowego. Nic bardziej, z wyjątkiem zimnego piwa, tak nie smakowało, po całodziennej wędrówce po górach. A piwa w Chacie Wędrowca nie zabraknie, do wyboru są czeskie, polskie i słowackie. Ciemny Saris wypijałam jednym duszkiem, zanim jeszcze pojawiło się jedzenie na stole.
Na śniadanie stół się uginał, starałam się jednak zawsze zrobić miejsce w żołądku na omlet. Do wyboru był omlet z warzywami albo owocami. Ten drugi wymiata! Jeśli akurat po kilku dniach miałam lekki przesyt omletami, to mogliśmy poprosić o kiełbaski albo jajka: sadzone, na twardo, na miękko czy jajecznicę.

Chata Wędrowca, Karczma
Nie będę rozpisywać się nad wszystkimi daniami, które jedliśmy w Karczmie, najlepiej samemu je skosztować. Dodam, że tam nawet zwykły kartofel smakuje jak najlepszy smakołyk.

Na ścianie przy jednym ze stolików widnieje napis: "Kto do nas przychodzi dwa razy się rodzi". Ja bym go zmodyfikowała: "Kto do nas przychodzi temu po dziewięciu miesiącach dziecko się urodzi".




Franek urodził się po blisko 36 tygodniach od naszego powrotu z Bieszczad i zastanawiamy się czy wyrośnie na bieszczadzkiego zakapiora. Tak czy siak nie możemy się doczekać kiedy pojedziemy z nim do Wetliny, do Ewy, Roberta, Miśki, Maksa, Blaszki i Patyczka.

Kamil z Blaszką w Chacie Wędrowca, noclegi

wtorek, 22 lipca 2014

Kruche ciasto z porzeczkami i ricottą


Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej 
- 100 g mąki ziemniaczanej 
-  50 g cukru 
- 150 g masła
- 1 jajko od szczęśliwej kury

1. Przesiałam obie mąki, dodałam cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagniotłam ciasto, dokładnie rozcierając masło i łącząc wszystko w kulę. 
2. Formę wysmarowałam cienko masłem, wyściełałam papierem do pieczenia, na który wyłożyłam ciasto. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni, włożyłam do niego wyjęte z lodówki ciasto, które piekłam 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjęłam z piekarnika, zwiększyłam jego temperaturę do 180 stopni.

Składniki na nadzienie:  


- 250 g ricotty
- 1 żółtko
-  3 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżka do oprószenia ciasta
- 400 g umytych i oczyszczonych porzeczek ( użyłam pól na pól: białe i czerwone porzeczki)

1. Ricottę zmiksowałam z cukrem i żółtkiem.
2. Rozsmarowałam ją na podpieczonym i lekko ostudzonym cieście.
3. Na wierzchu ułożyłam równomiernie owoce.
4. Wstawiłam ciasto do piekarnika na około 30 minut.

Gotowe i ostudzone można posypać cukrem pudrem.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

- 30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki piwa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
-  ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- szczypta pieprzu
- 2,5 szklanki mąki + odrobina do posypania stolnicy
- pomidorki koktajlowe
- 0,5 szklanki startego parmezanu albo kulka sera mozzarella (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z dodatkiem piwa. Odstawiłam na 10 minut aż się spieniły.
2. Po 10 minutach dodałam do nich łyżkę oliwy cukier, sól, pieprz, wszystkie zioła, posiekany drobno ząbek czosnku i mąkę.
3. Drewnianą łyżką połączyłam wszystkie składniki.
4. Przełożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i przez 10 minut ugniatałam je, aż stało się elastyczne.
5. Gotowe przełożyłam do wysmarowanej oliwą miski, przykryłam lnianą, czystą ściereczką albo folią spożywczą i w ciepłe miejsce odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. 
6. Po upływie godziny ciasto  lekko ugniotłam i pozostawiłam jeszcze na 10 minut.
7. Formę do pieczenia wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niej ciasto. Zostawiłam pod przykryciem na następne 30 minut.
8. Zrobiłam palcami kilka wgnieceń w cieście, posmarowałam je pozostałą łyżką oliwy i ułożyłam na nim pomidorki koktajlowe. Przed wstawieniem do piekarnika posypałam parmezanem.
9. Focaccię piekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

* przepis Kukbuk

niedziela, 20 lipca 2014

Ciasto z jagodami i czerwoną porzeczką pod bezową czapą

Składniki na ciasto:

- 200 g zimnego masła 
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru pudru 
- 4 żółtka 
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany 

Składniki na nadzienie z owoców:

- 400 g umytych jagód 1 
- 200 g obranej, umytej czerwonej porzeczki 
- łyżka mąki pszennej 

Składniki na bezę

- 4 białka 
- szklanka cukru 
- 100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie ciasta:  

1. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, drobno pokrojone masło, żółtka i śmietanę.
2. Szybko zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części.
3. Jedną z nich owinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażalce.
4. Drugą część ciasta wyłożyłam równomiernie na blasze wyścielanej papierem do pieczenia.

Przygotowanie bezy

5. Białka ubiłam na sztywna pianę. Stopniowo dodawałam do niej cukier. Na końcu delikatnie połączyłam z wiórkami kokosowymi.

6. Na ciasto w blasze rozsypałam równomiernie połowę jagód i całą porcję porzeczek. Owoce oprószyłam  łyżką mąki i wysypałam pozostałe jagody. Na owocach ułożyłam kokosową pianę.
7. Na pianę rozkruszyłam równomiernie pozostałe ciasto, które wyjęłam z zamrażalki. 
8. Do nagrzanego do 180 stopni C wstawiłam blachę z ciastem, które piekłam na najniższym poziomie piekarnika 60 minut.

piątek, 18 lipca 2014

Naleśniki z serem ricotta i z jagodami

Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:


1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na masę

- 500 g ricotty
- 4 łyżki cukru pudru 
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
- 300 - 400 g jagód ( użyłam świeżych)
- syrop z agawy albo klonowy (opcjonalnie)

1. Serek ricotta miksuję z cukrem i cukrem z wanilią.
2. Dodaję jagody i całość delikatnie mieszam albo miksuję na najniższych obrotach.
3. Masą smaruję naleśniki. Zwijam je w rulon albo składam w trójkąty i polewam syropem z agawy albo klonowym.

czwartek, 17 lipca 2014

Sałatka z jarmużu


Składniki:

- 200 g jarmużu (drobno posiekanego, bez grubych nerwów)
- kwaśne, twarde jabłko
- dojrzały melon
- 50 g migdałów
- kilkanaście kostek fety (opcjonalnie)

Składniki na sos


- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny lub łyżeczka octu winnego
- 2- 3 łyżeczki musztardy ( użyłam Dijon)
- odrobina soli
- około 2 łyżek miodu albo syropu klonowego

Przygotowanie:


1. W szklance  wymieszałam wszystkie składniki sosu.
2. Umyty, osuszony i posiekany jarmuż umieściłam w salaterce. Dodałam do niego obrane i pokrojone w kostkę owoce: jabłko i melona.
3. Na suchej patelni uprażyłam migdały. Ostudzone i posiekane dodałam do sałatki. 
4. Dorzuciłam kilkanaście kostek fety (niekoniecznie).
5. Sałatkę polałam sosem, wymieszałam i po 30 minutach podałam na stół.

środa, 16 lipca 2014

Ciasto z agrestem

Składniki:


- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 110 g cukru
- 3 jajka
- puszka (160 ml) mleczka kokosowego
- 2 łyżki (70 g) jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki  oleju
- miseczka agrestu (ok. 200 g)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody

 dodatkowo:
- cukier puder (do posypania ciasta)

Przygotowanie:

1. Do miski przesiałam mąkę, sodę, proszek do pieczenia i wiórki. 
2.W drugim naczyniu zmiksowałam na puszystą masę jajka wraz z cukrem. Dodałam jogurt i mleczko kokosowe. 
3. Nadal miksując wsypałam partiami mączną mieszankę. 
4.Na samym końcu dodałam owoce i delikatnie wymieszałam. 
5. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. 
6. Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni C. Ciasto piekłam  przez ok. 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka". 7. Wystudzone ciasto oprószyłam cukrem pudrem.


* przepis "Waniliowa Chmurka".





sobota, 12 lipca 2014

Szarlotka made in Olbrachtówko

by Ania
Składniki na ciasto:

- 100 g mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
 - 150 g masła
- jajko

Składniki na jabłka:

- 1,5 kg antonówki albo szarej renety
- 100 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek (opcjonalnie)

Składniki na kruszonkę:

- 50 g mąki ryżowej
- 100 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru

- cukier puder do posypania ciasta

Ciasto- przygotowanie:

 1. Przesiałam obie mąki, dodałam cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagniotłam ciasto, dokładnie rozcierając masło i łącząc wszystko w kulę. 
2. Formę wysmarowałam cienko masłem, wyściełałam papierem do pieczenia, na który wyłożyłam ciasto. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni, włożyłam do niego wyjęte z lodówki ciasto, które piekłam 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjęłam z piekarnika, zwiększyłam jego temperaturę do 180 stopni.


Jabłka- przygotowanie:  
Ania 


4. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Usunęłam z nich gniazda nasienne. Ćwiartki podzieliłam na jeszcze mniejsze kawałki, włożyłam je do dużego garnka, dodałam szklankę cukru i smażyłam przez kilkanaście ( co jakiś czas mieszając aby jabłka się nie przypaliły) minut, aż jabłka zmiękły. Dodałam rodzynki, cynamon, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia.

Kruszonka- przygotowanie:
5. Do dużej miski przesiałam mąkę ziemniaczaną i mąką pszenną, dodałam cukier oraz pokrojone zimne masło. Palcami roztarłam wszystkie składniki do momentu powstania kruszonki. 


6. Nadzienie jabłkowe wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na wierzch rozsypałam kruszonkę.
Ciasto piekłam 40 minut. Gotowe obficie posypałam cukrem pudrem.

czwartek, 10 lipca 2014

Napój ogórkowy


Składniki:

- 1,5 litra lekko gazowanej wody
- zielony, świeży ogórek
- cytryna
- liście świeżej bazylii
- koperek albo liście świeżej mięty

Przygotowanie:

1. Umyty ogórek pokroiłam na cienkie plasterki. 
2. Dodałam sok z cytryny i kilka jej plasterków. 
3. Dorzuciłam garść liści bazylii i mięty. 
4. Zalałam wodą, wymieszałam i schłodziłam.

przepis: Kukbuk