wtorek, 30 września 2014

Chleb z daktylami, orzechami włoskimi i siemieniem lnianym


Składniki:

- 50 g masła, pokrojonego w kostkę i dodatkowo do natłuszczenia
- 250 dag daktyli, bez pestek i posiekanych
- 2 łyżki melasy
- 250 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki razowej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 125 g cukru muscovado 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka, lekko rozbełtane
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 30 g ziaren siemienia lnianego

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni C.
2. Masłem nasmarowałam formę do pieczenia chleba.
3. Do ustawionego na niedużym gazie małego rondla włożyłam masło, posiekane daktyle, melasę i wodę. Mieszałam, aż masło i melasa rozpuściły się. Zdjęłam z ognia i zostawiłam do ostygnięcia.
4. Do miski wsypałam obie mąki, cukier i proszek do pieczenia. Zrobiłam wgłębienie, do którego wlałam jajka, wanilię i mieszankę z daktylami. Mieszałam, aż składniki połączyły się. Na końcu do ciasta wmieszałam posiekane orzechy i siemię lniane.
5. Ciasto przełożyłam do formy. Piekłam godzinę. 
6. Drewnianym patyczkiem sprawdziłam czy chleb jest gotowy. Wbiłam go w chleb, jeśli po wyjęciu jest suchy pieczywo jest upieczone.
7. Chleb studziłam na metalowym ruszcie.


    na podstawie przepisu Gordona Ramsaya




piątek, 26 września 2014

Muffiiny z gruszką


Składniki:

- 250 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 150 g drobnego cukru 
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania babeczek przed pieczeniem 
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 140 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub śmietany 
- 125 ml oliwy albo oleju 
- łyżka miodu 
- 2 jajka 
- 3 obrane i pokrojonych w niedużą kostkę gruszki (300- 350 g)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. W dużym naczyniu wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i imbir.
3. W drugiej misce wymieszałam składniki mokre: jogurt, oliwę, miód i roztrzepane jajka. 
4. Mokre składniki połączyłam z suchymi, wymieszałam. Dodałam pokrojone gruszki i raz jeszcze wymieszałam.  5. Na blasze ułożyłam formę ze specjalnymi otworami do muffin, (można użyć foremki do babeczek), którą wyściełałam specjalnymi papilotkami do muffinek, najlepiej tłuszczoodpornymi.
6. . Przełożyłam łyżką ciasto do foremek, posypałam brązowym cukrem. (Foremki powinny być całkowicie wypełnione).
7. Piekłam przez 20- 25 minut. 

czwartek, 25 września 2014

Omlet z cukinią

Składniki:


- 4  jajka
-  kilkucentymetrowy kawałek cukinii 
- kilkucentymetrowy kawałek białej części pora
- średni pomidor (sparzony i obrany ze skórki)
- odrobina ulubionego, drobno startego, żółtego sera (opcjonalnie)
- szczypta soli
- odrobina tłuszczu do smażenia
 ( użyłam klarowane masło)

Przygotowanie:

1. Warzywa pokroiłam w drobna kostkę. 
2. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i wrzuciłam na nią pokrojone warzywa, które oprószyłam niewielką ilością soli. Smażyłam do czasu, aż zmiękły. Gotowe przełożyłam do miseczki.
3. Do drugiej miski wbiłam jajka. Lekko je rozbełtałam, dodałam sól i jeszcze przez chwilę ubijałam na gładką masę.
4. Do jajek przełożyłam warzywa i ser, wymieszałam i przelałam na patelnię z rozgrzanym masłem/olejem. 
5. Smażyłam na małym ogniu, do momentu, kiedy masa jajeczna się ścięła. Wtedy  zsunęłam go na duży talerz, po czym przełożyłam z powrotem na patelnię, na drugą stronę.
4. Kiedy druga strona też się ścięła, omlet umieściłam na talerzu.


piątek, 12 września 2014

Ciasto na naleśniki bezglutenowe

Składniki:

- 500 ml mleka roślinnego (np. migdałowego albo sojowego)
- 2 jajka
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g maki kukurydzianej
- 40 g maki ryżowej
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- olej do smażenia ( używam kokosowy)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na 15- 30 minut do lodówki. ( jeśli ciasto jest za gęste dodaję do niego wodę i dokładnie mieszam)
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

czwartek, 11 września 2014

Chleb z ziarnami na miodzie

Składniki:

- 15 g świeżych drożdży albo 7 g suszonych
- 275 ml letniej wody
- 225 mąki pszennej razowej
- 225 mąki pszennej białej + odrobina do posypania
- 1,5 łyżeczki soli 
- 50 g mieszanki ziaren (używam po ok 2 łyżeczki ziaren maku, słonecznika, sezamu, dyni siemienia lnianego i czarnuszki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do natłuszczenia
- 2 łyżki naturalnego miodu
- 2 łyżki mleka do posmarowania

Przygotowanie:

1. Świeże drożdże zalałam 3 łyżkami letniej wody, zamieszałam aby się rozpuściły. Odstawiłam na kilka minut.
2. Mąki wsypałam do dużej miski, dodałam sól i mieszankę ziaren (jeśli używam suchych drożdży, wsypuję je do mąki). Zrobiłam dołek, wlałam oliwę z oliwek, miód, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Zamieszałam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiałam (jeśli ciasto jest zbyt wilgotne dodaję mąki, a jeśli mąka wypije całą wodę dolewam odrobinę letniej). Ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące się.
3. Z ciasta uformowałam kulę, którą ugniatałam około 10 minut na blacie oprószonym mąką. Kiedy zrobiło się gładkie włożyłam je do nasmarowanej oliwą miski i przykryłam natłuszczoną folią spożywczą. Odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę aby zwiększyło swoją objętość. 
4. Wyłożyłam ciasto na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniotłam. Podzieliłam na pół, a z każdego kawałka uformowałam okrągły bochenek. Każdy z nich ułożyłam na oliwionej blasze do pieczenia, po czym przykryłam folią aluminiową nasmarowaną oliwą. Ponownie odstawiłam w ciepłe miejsce, aby bochenki dwukrotnie zwiększyły objętość.
5. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C. 
6. Zdjęłam folię i posmarowałam bochenki cienką warstwą mleka. 
7. Piekłam 25 minut, aż chleby się zarumieniły. Po upieczeniu bochenki powinny wydać głuchy dźwięk kiedy stuknie się je od spodu. 

inspiracja: Gordon Ramsay

środa, 10 września 2014

Babeczki z płatkami owsianymi i bananami

Składniki:

- 100 g płatków owsianych

- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,25 łyżeczki soli
- 100 g jasnobrązowego cukru trzcinowego
- 4 duże dojrzałe banany
- 1 jajko
- 60 g rozpuszczonego masła albo jasnej oliwy z oliwek
- 75 g posiekanych, włoskich orzechów

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.

2. Blachę z zagłębieniami na 12 babeczek wysmarowałam kawałkiem masła, ale można wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Połączyłam w misce płatki owsiane z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cukrem. Składniki dokładnie wymieszałam. 

4. W drugiej misce rozgniotłam widelcem banany. Dodałam do nich rozbełtane jajko i rozpuszczone, ostudzone masło. Produkty z tej miski połączyłam z suchą mieszanką razem z orzechami.
5. Ciastem napełniłam blachę z zagłębieniami i piekłam przez 25 minut do zrumienienia.
6. Babeczki są upieczone, gdy wbita w nie i wyjęta wykałaczka pozostanie czysta.

przepis: Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia".


wtorek, 9 września 2014

Crumble z gruszkami

Składniki:

- 2 słodkie gruszki
-  0,5 łyżeczki mielonego kardamonu, 
- łyżka brązowego cukru
- 40 g masła, 
- 40 g cukru pudru, 
- 80 g mąki, 

- garść  posiekanych orzechów włoskich 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
2. Gruszki obrałam ze skóry,pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam na kawałki. 
3. Pokrojoną gruszkę umieściłam w małych naczyniach żaroodpornych. Oprószyłam kardamonem i brązowym cukrem.
4. Zimne, pokrojone na kawałki, masło wymieszałam rękami z mąką, cukrem pudrem i orzechami. 
5. Kruszonką posypałam owoce. 
6. Wstawiłam do piekarnika, piekłam około 15 minut. Podaję na ciepło.

piątek, 5 września 2014

Szarlotka razowa

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g margaryny do pieczenia (lub masła)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
 - 1/2 szklanki płynnego miodu
 - 1/3 szklanki orzechów włoskich

Masa z jabłek:

- 2 kg jabłek (antonówka albo szara reneta)
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
- 2/3 szklanki rodzynek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu

 Do podania (opcjonalnie):

- cukier puder (może być trzcinowy)
- podaję na ciepło z lodami waniliowymi

Przygotowanie:


1. Na stolnicy mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodałam pokrojoną w kostkę margarynę oraz brązowy cukier. Dodałam jajko, miód wymieszałam nożem, a następnie zagniotłam szybko ciasto. Uformowałam z niego kulę, podzieliłam na 2 części, zawinęłam w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
 2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. 
3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
 4.Obrałam jabłka, które starłam na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszałam z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami.
5. Połowę ciasta rozwałkowałam na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. Ciasto przeniosłam do formy. Nakłuwałam w wielu miejscach widelcem i rozsypałam posiekane orzechy włoskie. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjęłam z piekarnika.
6. Temperaturę w piekarniku obniżyłam do 180 stopni.
 7. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszałam z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyłam na podpieczone ciasto. Przykryłam rozwałkowanym ciastem, przebiłam nożem w kilku miejscach i wstawiłam do piekarnika.
8. Piekłam przez 30 minut, następnie przykryłam folią aluminiową i piekłam jeszcze 15 minut.
9. Szarlotka dobrze smakuje na ciepło z lodami...

* inspiracja Kwestia Smaku

czwartek, 4 września 2014

Ciasteczka fistaszkowe


Składniki:

- 110 g masła
- 200 g cukru trzcinowego albo białego
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

1. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Wbiłam jajko i utarłam, aż masa zrobiła się jednolita i kremowa.
2. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszałam mikserem na najniższych obrotach.
3. Wsypałam orzeszki, wymieszałam łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście.
4. Porcje ciasta ( 1 łyżka) położyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka odrobinę wyrastają.
5. Piekłam 10- 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, na złoty kolor.

"Kuchnia" 10/2013

środa, 3 września 2014

Zupa z pietruszki i gruszki


Składniki:

- kilogram obranego i pokrojonego w plastry korzenia pietruszki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 dojrzała gruszka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- garść uprażonych i posiekanych migdałów

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu rozgrzewam olej. Umieszczam w nim pokrojoną pietruszkę i podsmażam 5 minut.
2. Dodaję obraną, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną gruszkę, smażę kolejne 5 minut.
3. Dodaję bulion, skórkę z cytryny i tymianek. Gotuję 15 minut, aż pietruszka będzie miękka.
4. Miksuję w blenderze na gładki krem. Doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę podaję posypaną migdałami i pieprzem. Można dodać do niej listki tymianku.

Kuchnia 10/2013

wtorek, 2 września 2014

Chleb na drożdżach z orzechami, cukinią i ziemniakami

Składniki:

- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 30 g świeżych, pokruszonych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g stopionego masła
- 3 łyżeczki soli
- 200 g ugotowanych ziemniaków, startych na grubej tarce
- 150 cukinii obranej i startej na drobnej tarce
- 100 g grubo pokrojonych orzechów laskowych
- masło i mąka do formy

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku.
2. Do misy wsypałam mąkę, zrobiłam w niej dołek, do którego wlałam rozpuszczone drożdże. Posypałam odrobiną mąki z brzegów dołka, przykryłam i odstawiłam na 30 minut, aż drożdże spieniły się.
3. Po pół godzinie do miski z mąką i z drożdżami dodałam pozostałe składniki. Wyrobiłam ciasto, które jest ciężkie i klejące się, przykryłam ściereczką zwilżoną w ciepłej wodzie i odstawiłam czekając, aż zwiększy swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto szybko zagniotłam, napełniłam nim natłuszczoną formę, przykryłam i znowu czekałam około 30 minut, aż wyrośnie.
5. Wierzch chleba oprószyłam mąką.
6. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni C, wstawiłam do niego, na najniższą półkę chleb. Piekłam 10 minut, po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 stopni C i piekłam 40 minut.
7. Gorący chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.



poniedziałek, 1 września 2014

Paella z jesiennymi warzywami


Składniki:

- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 fenkuł ( w przepisie jest 1/2 fenkułu)
- ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina (można pominąć, ale w miejsce wina daję wtedy więcej bulionu)
- szczypta nitek szafranu
- 150 g ryżu arborio
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Siekam cebulę. Smażę ją na oliwie około 5 minut.
2. Do cebuli wrzucam pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła. Smażę 8 minut. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek.
3. Kiedy warzywa są miękkie dodaję do nich liść laurowy, chili i wędzoną paprykę. Dolewam wino, mieszam i gotuję 2 minuty. Zestawiam z ognia.
4. W dużym rondlu podgrzewam bulion, rozpuszczam w nim szafran i dodaję ryż. Gotuję 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszam od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion.
4. Ryż mieszam ze smażonymi warzywami, doprawiam solą i przekładam na półmisek.
5. Na wierzch kładę połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywam na 5 minut.
6. Posypuję natką, doprawiam pieprzem.

"Kuchnia" 10/2013