piątek, 31 października 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem czarnuszki

Składniki

-  dwie szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1 szklanki nieugotowanej)
- 6 marchewek
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- olej do smażenia (może być kukurydziany jeśli taki mamy)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - łyżka czarnuszki
- łyżeczka kminku
-  sól do smaku
- łyżeczka curry
- łyżeczka granulowanego czosnku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Soczewicę ugotowałam w dwóch szklankach lekko osolonej wody. Zajęło mi to kilkanaście minut. Kiedy była gotowa dokładnie ją odcedziłam.
2. Marchewki obrałam i starłam na tarce z dużymi oczkami. 
3. Na patelni rozgrzałam olej, umieściłam na niej starte marchewki, sos sojowy, czarnuszkę, kminek i szczyptę soli. Dusiłam około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
4. W dużej misce umieściłam odcedzoną soczewicę, dołożyłam do niej zawartość patelni, mąkę kukurydzianą, curry, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszałam. 
5. Masę pasztetową przełożyłam do foremki wyściełanej papierem do pieczenia.
6. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.
7. Gotowy pasztet wyjęłam z piekarnika.  Studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.

czwartek, 30 października 2014

Naleśniki z ricottą i figami



*Składniki na ciasto bezglutenowe:


- 50 g mąki ryżowej

- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- odrobina soli 
- 300 ml mleka migdałowego (może być każde)
- 30 g oleju kokosowego 



Ciasto robię według tego przepisu


Składniki na masę:

- 250 g serka ricotta
- 2 łyżeczki miodu
- ziarenka z przekrojonej laski wanilii
- świeże figi ( na każdy na leśnik 1- 1,5 figi)

Przygotowanie:

1. Ricottę wymieszałam z miodem, dodałam wanilię i jeszcze raz wymieszałam.
2. Każdy naleśnik posmarowałam serkiem, dodałam pokrojoną w kostkę figę i zrulowałam (można złożyć w trójkąt).
3. Naleśniki podaję ciepłe, polane odrobiną miodu i udekorowane świeżą figą.

* czasami zamiast wersji bezglutenowej przyrządzam wersję klasyczną

środa, 29 października 2014

Pasztet z dyni i cieciorki

Składniki:

- 450 g puree z dyni*
- 450 g ugotowanej zielonej albo brązowej cieciorki 
- 3 jabłka, obrane i starte na drobne tarce
- 2 cebule 
- 1 łyżka oleju (może być olej orzechowy)
- 1,75 g suszonej szałwii 
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
-0,5 łyżki mielonego pieprzu 
- 0,5 łyżki mielonej kolendry 
- 1 łyżeczka soli 
-  1 ząbek czosnku 
- 5 łyżek otrębów owsianych + do oprószenia pasztetu przed pieczeniem

Przygotowanie:

* Żeby otrzymać puree, dynię pokroiłam na duże kawałki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30-40 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdziłam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli były miękkie, wyciągnęłam warzywo z piekarnika. Łyżką wybrałam miąższ ze skorupy i zmiksowałam ręcznym blenderem na puree. Zostawiłam na noc na sitku, by pozbyć się jak największej ilości płynu.

1.Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, umieściłam na niej poszatkowaną cebulę, którą smażyłam do czasu, aż się zeszkliła.
2. Zblendowałam dynię razem z cieciorką, dodałam utarte jabłko, podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz otręby. Starannie wymieszałam wszystkie składniki. 
3. Gotową masę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
4. Wierzch pasztetu posypałam otrębami i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
5. Piekłam 50 minut. 
6. Gotowy pasztet studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.

wtorek, 28 października 2014

Bezy z migdałami


Składniki:

- 2 białka
- 1 łyczka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- ćwierć szklanki drobnego cukru
- ćwierć szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:  


1. Piekarnik nagrzałam do 110 stopni C.
2. Białka ubiłam na sztywną pianę. Ubijając dodawałam stopniowo cukier.
3. Kiedy piana zrobiła się sztywna wlałam sok wyciśnięty z cytryny i skrobię kukurydzianą.
4. Płatki migdałowe zmiksowałam na proszek i dodałam do piany.Wszystko bardzo delikatnie wymieszałam.
5. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który wyciskałam szprycą beziki (można nakładać łyżką). Piekłam około 30 minut.

poniedziałek, 27 października 2014

Babka drożdżowa

Składniki:

- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- szklanka mleka
- 200 g masła
- 500 g mąki pszennej typ 500
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g rodzynek (namoczonych i osuszonych)
- szczypta soli
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Drożdże z cukrem i cukrem waniliowym utarłam w makutrze (może być gliniana miska). Wbiłam dwa całe jajka i 2 żółtka (2 biała zostawiłam i zrobiłam z nich na następny dzień małe bezy ) i jeszcze chwile ucierałam. 
2. W gorącym mleku rozpuściłam masło i kiedy przestygło przelałam do masy drożdżowej.Wsypałam mąkę, sól, skórkę z cytryny i wyrabiałam ciasto.
3. Wymoczone i osuszone rodzynki oprószyłam maką i dodałam do ciasta. Ponownie wyrabiałam, aż ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany.
4. Przelałam je do natłuszczonej i oprószonej mąką dużej formy z kominem. Przykryłam ścierką i odstawiłam na 4 godziny.
5. Kiedy do brzegu formy został 1 cm, wstawiłam babkę do rozgrzanego do 160 stopni C piekarnika (z termoobiegiem) i piekę 40 minut.
6. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

sobota, 25 października 2014

Karmelizowana brukselka


Składniki:

- 450 g brukselki
- 2 łyżki oliwy extra virgin do smażenia
- solidna szczypta soli
- oliwa dobrej jakości do skropienia brukselki
- sok z połówki cytryny

Przygotowanie:  


1. Brukselkę umyłam, oczyściłam ze zwiędłych liści i gotowałam na parze 7 minut, aż do miękkości. Ostudziłam i przekroiłam wzdłuż.
2. W dużym rondlu podgrzałam oliwę na średnim ogniu, ułożyłam pojedynczą warstwę brukselki przekrojoną stroną do spodu (w razie potrzeby smażę ją partiami). Smażyłam 4- 5 minut, aż zrobiła się równomiernie brązowa. W czasie smażenia nie potrząsałam rondlem ani nie mieszałam brukselki. 
3. Kiedy brukselka zbrązowiała, obróciłam połówki na drugą stronę i smażyłam jeszcze 3 minuty.
4. Przełożyłam do półmiska, posoliłam, skropiłam dobrą oliwą i na każdą połówkę wycisnęłam po kilka kropel soku z cytryny.

przepis pochodzi z książki Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia".


piątek, 24 października 2014

Pan de Calabaza

czyli Sefardyjski chleb z dynią
Składniki na 2 półkilogramowe chleby albo 16 bułek:

- 115 g dyniowego puree 
-  21 g świeżych drożdży albo 7 g  instant  
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu 
- ½ łyżeczki mielonego imbiru 
- 90 + 410 g mąki chlebowej 
- 2/3 szklanki ciepłej wody 
- 70 g cukru 
- 1 ½ łyżeczki soli 
- ¼ szklanki oleju 
- 2 jajka 
- ziarna sezamu do oprószenia chleba

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej przygotowałam puree z dyni. Żeby otrzymać puree, dynię pokroiłam na duże kawałki i ukłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30-40 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdziłam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli były miękkie, wyciągnęłam warzywo z piekarnika. Łyżką wybrałam miąższ ze skorupy i zmiksowałam ręcznym blenderem na puree. Zostawiłam na noc na sitku, by pozbyć się jak największej ilości płynu.
żyjący własnym życiem chleb 
2. W misce wymieszałam drożdże, kardamon, imbir, 90 g mąki i ciepłą wodę. Zostawiłam bez przykrycia na 20 minut, aż pojawiły się bąbelki.
3. Do miski z zaczynem drożdżowym dodałam cukier, sól,olej, jajko, dynię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Wsypałam pozostałą mąkę (410 g) i zaczęłam formować kulę.
4. Kiedy ciasto zaczęło przypominać kulę, wyłożyłam je na stolnicę oprószoną mąką. 
5. Wyrabiałam około 7 minut, aż stało się dosyć twarde, ale dające się łatwo ugniatać, nie powinno się kleić. 
6. Miskę namoczyłam w gorącej wodzie, przełożyłam do niej wyrobione ciasto i przykryłam folią. Zostawiłam do wyrośnięcia na 2-3 godziny. 
7*. Kiedy potroiło swoją objętość uformowałam z niego dwie chałki typu płaski warkocz. Czyli najpierw podzieliłam ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na cztery. 
8. Każdą część cienko rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Każdy rulon rolowałam dłońmi na stolnicy, tak by powstały równe pod względem długości i grubości cienkie na końcach wałki. Wałki połączyłam na jednym końcu. I teraz prawy zewnętrzny wałek uniosłam do
góry i zaplotłam nad, potem pod, potem nad kolejnymi wałkami idąc w lewo. Całą operację powtarzałam z wałkiem, który był najbliżej prawej strony. Postępowałam tak, aż do zaplecenia całości. Koniec skleiłam.
9. Przygotowane bochenki przeniosłam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryłam folią spożywczą i zostawiłam na 60-90 minut, aż do potrojenia objętości.
10. Wyrośnięty chleb posmarowałam jajkiem roztrzepanym ze szczyptą soli i posypałam sezamem. 11. Piekłam w piekarniku nagrzanym do  180°C przez około 40-45 minut. 
Wystudziłam na kratce.

* z ciasta mogę uformować kajzerki, wtedy piekę je 25 minut albo dowolne dwa bochenki chleba, które można piec w wysmarowanych olejem keksówkach. 

przepis pochodzi z książki Maggie Glezer "A blessing of bread"

czwartek, 23 października 2014

Pasztet wegetariański z żurawiną


Składniki:


- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy (około 200 g nieugotowanej)*
-  1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej kaszy)*
-  100 ml oleju
- 2 cebule
-  4 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki sosu sojowego
-  2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
-  sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:


* Kaszę przed ugotowaniem zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę. Po upływie tego czasu wylewam z kaszy wodę i wrzucam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy (proporcja kaszy i wody 2:1 czyli np. na szklankę kaszy daję dwie szklanki wrzącej wody). Po okołu 15 minut kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączam gaz, garnek z kaszą przykrywam i odstawiam na kilka minut.



** Zieloną soczewicę warto przed gotowaniem namoczyć 30 minut, skróci to czas jej gotowania. Nie gotuję jej dłużej niż 20 minut. Brązową soczewicę po namoczeniu gotuję do 50 minut.


1. Cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem umieściłam cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkliła. Wyjęłam przyprawy, a cebulę przełożyłam do miski, w której znajdowały się ugotowana kasza jaglana i soczewica.
2. Do kaszy, soczewicy i cebuli dodałam olej, sos sojowy i przyprawy. Całość miksowałam za pomocą ręcznego blendera na gładko. Doprawiłam do smaku. Dodałam żurawinę, którą wymieszałam ze zmiksowanymi składnikami.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. 
4. Masę wyłożyłam do wysmarowanej olejem (lub wyściełanej papierem do pieczenia) foremki.
5. Pasztet piekłam 45 minut. Studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.

przepis: Jadłonomia

środa, 22 października 2014

Muffiny z makiem, migdałami i pomarańczą

Składniki suche:

- szklanka mąki pszennej tortowej
- szklanka mąki pszennej razowej
- szklanka suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki mokre:

- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanki maślanki
- miąższ z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

- garść płatków migdałowych albo posiekanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:  

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Do  miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam pozostałe suche suche składniki. Wymieszałam. 
3. W drugiej misce wymieszałam mokre produkty: olej, jajka, maślankę i wanilię. Połączyłam je z zawartością pierwszej miski. 
4. Dodałam migdały i skórę pomarańczową i jeszcze raz krótko wymieszałam łyżką.
5. Łyżką przełożyłam gotową masę do papierowych foremek (najlepiej tłuszczoodpornych)
6. Formę z babeczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut, aż muffiny wyrosły i nabrały złotego koloru.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.


wtorek, 21 października 2014

Naleśniki bezglutenowe z gruszkami

Składniki na ciasto:

- 50 g mąki ryżowej

- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka

- odrobina soli 
- 300 ml mleka migdałowego (może być każde)

- 30 g oleju kokosowego 

Przygotowanie:


Ciasto robię według tego przepisu



Składniki na masę:

- 4 do 5 gruszek 
- 1 łyżka masła 
- ½ łyżeczki cynamonu 
- 1 gwiazdka anyżu 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 
- 1 łyżka syropu klonowego albo miodu 
-  garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. W rondelku rozpuściłam masło.
2. Umyte i obrane ze skóry gruszki pokroiłam na kawałki następnie umieściłam je w rondelku z masłem. Dodałam do nich anyż, cynamon i cukier z wanilią.
3. Dusiłam na małym ogniu (można dolać odrobinę wody) do czasu, aż gruszki zmiękły (około 20 minut).
4. Gruszki oddzieliłam od powstałego sosu, dodałam do niego miód, a do gruszek wsypałam posiekane orzechy.
5. Masą z gruszek smaruję naleśniki, składam je w trójkąty i polewam powstałym syropem.



poniedziałek, 20 października 2014

Bezglutenowe ciasto na naleśniki (wersja II )

Składniki:

- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka

- odrobina soli 
- 300 ml mleka migdałowego (może być każde)

- 30 g oleju kokosowego 

Przygotowanie:

1. Olej kokosowy umieszczam w rondelku i go roztapiam.
2. Pozostałe składniki wkładam do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję roztopiony tłuszcz i ponownie miksuję. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na  30 minut do lodówki.
3. Wyjmuję ciasto z lodówki. Patelnię nagrzewam i wlewam na nią, łyżką wazową, ciasto. Manipuluję patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Odkładam na talerz i smażę pozostałe naleśniki.


   naleśniki bezglutenowe (wersja I )

niedziela, 19 października 2014

Spaghetti razowe z brukselką



Składniki:

- 250 g razowego spaghetti
-  300 g brukselki 
- 2 średnie cebule 
- 2 łyżki masła 
- 1 łyżka oliwy z oliwek 
- 2 płaskie łyżeczki cukru
-  łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- kawałek papryczki chili, pozbawionej pestek (opcjonalnie)
- sól do smaku 
- czarny pieprz do smaku 
- kawałki parmezanu
 - 4- 5 suszonych pomidorów z oliwy


Przygotowanie

1. Spaghetti ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu. W moim przypadku na osolony wrzątek wrzuciłam makaron, który gotowałam 7 minut.
2. Na patelni rozgrzałam masło razem z oliwą. Umieściłam na niej posiekaną cebulę, którą smażyłam około 5 minut, do czasu, aż zmiękła.
4. Umytą, pozbawiona brzydkich liści i pokrojoną w plastry (lub w piórka) brukselkę dodałam do zeszklonej cebuli razem z papryczką chili (jeżeli postanawiam ją użyć). Doprawiłam solą i smażyłam kilka minut.
5. Miękką brukselkę dosmaczyłam pieprzem, solą, rozmarynem i tymiankiem. Dodałam pokrojone w paski suszone pomidory.
6. Ugotowany makaron połączyłam z warzywami z patelni i posypałam startym parmezanem.

piątek, 17 października 2014

Jesienne muffiny dyniowe z sezamem i z czekoladą

najlepsze!

Składniki:

- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki pulpy z dyni*
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka sezamu 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina a soli 
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam 60% kakao)

* Żeby otrzymać pulpę z dyni, dynię kroję na duże kawałki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdzam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli są już miękkie, wyciągam warzywo z piekarnika. Łyżką wybieram miąższ ze skorupy i miksuję ręcznym blenderem na puree. 

Przygotowanie:   

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami.
3. W  misce wymieszałam mokre składniki: pulpę  z dyni, olej roślinny i maślankę, w drugiej misce suche: mąkę, sezam, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól. 
4. Połączyłam zawartość obu misek delikatnie mieszając. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach (albo posiekaną noże,) czekoladę i jeszcze raz przemieszałam wszystkie składniki. 
5. Łyżką przełożyłam gotową masę do papierowych foremek.
6. Formę z babeczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut, aż muffiny wyrosły i nabrały złotego koloru.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.

dynię na te muffiny wybrał Franek :-)

czwartek, 16 października 2014

Pasztet wegański ze śliwką



Składniki:


2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kasz
- 100 ml oleju + kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 cebule, obrane i pokrojone w kostkę
- kilkanaście suszonych śliwek
- 3 łyżki sosu sojowego 
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 ziarno jałowca
- 3/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- szczypta gałki muszkatołowej 
- sól  
- czarny pieprz


Przygotowanie:


1. Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na niej cebulę razem z liśćmi laurowymi, goździkami i jałowcem. Kiedy cebula się zeszkliła, usunęłam z patelni przyprawy.

2. Ugotowaną kaszę i soczewicę umieściłam w dużej misce. Przełożyłam do niej usmażoną cebulę. Dodałam sos sojowy, olej, szczyptę soli i pozostałe przyprawy.
3. Wszystko przy pomocy ręcznego blendera zmiksowałam na gładką masę. W razie czego doprawiłam większą ilością soli.

4. Formę wysmarowałam olejem, wlałam do niej masę pasztetową, powbijałam w miarę równych odstępach śliwki, a następnie wyrównałam ją od góry tak, żeby owoce były zakryte ciastem.

5. Piekłam w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Studziłam całą noc w foremce, rano wyjęłam i podałam na śniadanie.


inspiracja: Jadłonomia

środa, 15 października 2014

Grillowana kukurydza z chili i kolendrą

Składniki:

- 3 kukurydze
- 45 g masła
- kawałek posiekanej papryczki chili
- garść posiekanej kolendry albo liści natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- skórka otarta z 1 limonki
- sok wyciśnięty z 1 limonki

Przygotowanie:

1. Masło rozpuściłam w rondelku. Dodałam do niego sól, pieprz, papryczkę, natkę/kolendrę i startą skórkę z limonki. Wszystko wymieszałam.
2. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni C.
3. Kolby kukurydzy natarłam masłem, przykryłam liśćmi, ułożyłam w żaroodpornym naczyniu i wstawiłam do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grillowania. 
4. Grillowałam 25 minut. 
5. Gotowe kukurydze przed podaniem skropiłam sokiem z limonki.

inspiracja: Kwestia Smaku

wtorek, 14 października 2014

Pasztet z dyni i kaszy jaglanej


Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- 400 g tartej dyni (na tarce z dużymi oczkami)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 jajka 
- 2 łyżki otrębów owsianych, 
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 starta marchewka 
 - 1 poszatkowana cebula
- 1 łyżeczka gałki gałki muszkatołowej
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- papryczka chilli albo płatki chili do smaku 
- kawałek masła (albo 2 łyżki oleju)  do smażenia i do wysmarowania blachy  + bułka tarta do jej oprószenia

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzałam olej i umieściłam na niej cebulę z czosnkiem. Smażyłam około 2 minut. Po tym czasie wrzuciłam startą dynię i dusiłam kilkanaście minut, do czasu, aż dynia zmiękła. Odstawiłam do ostudzenia.
2. W międzyczasie ugotowałam kaszę jaglaną. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  to około jednej szklanki nieugotowanej*. Kaszę przed ugotowaniem zalałam zimną wodą i odstawiłam na godzinę. Po upływie tego czasu wylałam z kaszy wodę i wrzuciłam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy (proporcja kaszy i wody 2:1 czyli np. na szklankę kaszy daję dwie szklanki wrzącej wody). Po okołu 15 minutach kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączyłam gaz, garnek z kaszą przykryłam i odstawiłam na kilka minut).
3. Ręcznym blenderem zmiksowałam na gładką masę ugotowaną i ostudzoną kaszę, bułkę tartą, siemię lniane, otręby i jajka. 
4. Powstałą masę połączyłam z warzywami z patelni oraz z przyprawami: gałką muszkatołową, papryczką chili, solą i pieprzem. Przełożyłam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 25 cm x 13,5 cm
5. Pasztet piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Następnie studziłam całą noc w foremce. Rano wyjęłam.

poniedziałek, 13 października 2014

Babka z makiem


Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mleka sojowego (można zastąpić krowim)
- 1 szklanka suchego maku
- masło + bułka tarta do formy

Opcjonalnie:

- cukier puder do posypania babki
- na lukier:  0,5 szklanki cukru pudru

- 3 łyżki soku z cytryny ( cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i lukruję jeszcze ciepłą babkę). 


Przygotowanie:

1. Mąkę przesiałam przez sito i połączyłam z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utarłam używając miksera. W czasie miksowania dodawałam stopniowo jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia.
3. Do utartego ciasta wlałam mleko, wsypałam mak i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
4. Ciasto wlałam do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
5. Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
6. Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

niedziela, 12 października 2014

Bardzo zdrowe muffinki

Składniki:

 suche:
150 g płatków owsianych
- 150 g maki pszennej
- 100 g pszennej mąki razowej
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników albo mielonego ziela angielskiego
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
 mokre:
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
oraz:
- 2 dość twarde gruszki
- 200 g śliwek węgierek bez pestek
- olej lub masło do posmarowania foremek  


Przygotowanie:
1. W jednej misce połączyłam składniki suche, a w drugiej mokre.
2. Gruszki obrałam, usunęłam z nich gniazda nasienne, a miąższ starła na tarce z dużymi oczkami.
3. Śliwki  pokroiłam na cząstki.
4. Do suchych składników dodałam gruszki, wymieszałam. Powoli wlałam zawartość miski z mokrymi produktami. Wymieszałam widelcem wszystkie składniki.
5. Wgłębienia w formie na muffinki wysmarowałam masłem. Wypełniłam je ciastem i do każdej muffinki wcisnęłam kilka kawałków śliwek.
6. Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni c, po tym czasie obniżyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze 10 minut.

przepis: "Kuchnia magazyn dla smakoszy" 10/2013

sobota, 11 października 2014

Babka łaciata


Składniki:

- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- kawałek masła i łyżka bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie:  

1. Żółtka oddzieliłam od białek.
2. Białka ubiłam na sztywno i na chwilę odstawiłam na bok.
3. Masło utarłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtakami. Ucierając wsypałam oba rodzaje mąki przesianej i wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlałam mleko i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam.
4. 2/3 ciasta przełożyłam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta formy z kominem. . 
5. Resztę ciasta zmiksowałam z kakao i wyłożyłam na wierzch jasnego ciasta.
6. Piekłam 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. 

czwartek, 9 października 2014

Ciasteczka ryżowe

ku przestrodze!
Przepis na te ciastka pochodzi z opakowania mąki ryżowej firmy Melvit.
Wychodzi z nich blacha tak twardych "ciasteczek", że nie sposób wbić się w nie zębami.
Czasami zdarza mi się robić potrawy według receptur podanych przez producentów danego produktu, ale ten przepis nadaje się do wyrzucenia do śmieci razem z wypiekami sporządzonymi według niego.

Składniki:


- 2 szklanki mąki ryżowej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oliwy

- 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:


1. Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam do nich oliwę i wodę. Jeśli mąka "pije" dużo wody to daję więcej niż jest w przepisie.  Ciasto powinno być gęste.
3. Formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
4. Ciasteczka piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

środa, 8 października 2014

Muffiny z ananasem

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki 
- 2/3 szklanki cukru 
- 1 duże jajko 
- 100 ml maślanki 
- 80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 
-  0,5 szklanki oleju 
- 0,5 szklanki płatków owsianych (górskich) 
-1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia 
- 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
-  250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki

Składniki na kruszonkę:

- garść płatków migdałowych
- około 2- 3 łyżek cukru trzcinowego

1. W salaterce wymieszałam suche składniki: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę. 
2. W drugim naczyniu połączyłam mokre produkty: maślankę, olej, roztrzepane jajko i syrop ananasowy.
3. Połączyłam ze sobą zawartości obu naczyń, wymieszałam do połączenia się składników i wmieszałam pokrojonego ananasa.
4. Formę do muffin wyłożyłam papilotkami (można papierem do pieczenia) i wypełniłam je ciastem do 3/4 wysokości. Z wierzchu posypałam płatkami migdałowymi i cukrem.
5. Muffiny włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piekłam 25 minu.

przepis: Moje Wypieki