wtorek, 25 listopada 2014

Babka piernikowa

Składniki:

- 150 g masła 
- 1 szklanka cukru
-  1/2 szklanki mleka
-  2 szklanki mąki
-  4 łyżki kakao
-  2 duże jajka lub 3 małe
-  2 łyżeczki sody
-  4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. W garnku rozpuściłam masło, dodałam cukier, kakao i mleko. 
2. Gotowałam około 5 minut. Odlałam 1/3 szklanki masy, a resztę ostudziłam. Do wystudzonej masy dodałam powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszałam. 
3. Na koniec wsypałam przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszałam, aż składniki się połączyły. 
4.  Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam do formy gotową masę. 
5.  Piekłam w 180 stopniach Celsjusza około 50 minut (do suchego patyczka). Kiedy babka ostygła polałam podgrzaną odłożoną polewą kakaową.

* przepis: pieczarkamysia

poniedziałek, 24 listopada 2014

Kajmakowe muffiny

Suche składniki:

- 340 g mąki pszennej
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli

Mokre składniki:

- 1 jajko
- 80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 160 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-  12 łyżek/ łyżeczek masy kajmakowej (według upodobania)

Posypka:

- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C.
2. Formę wyłożyłam papilotkami. 
3. Suche składniki przesiałam do miski i wymieszałam z cukrem. 
4.  W drugiej misce roztrzepałam jajko, wlałam mleko i dodałam masło oraz ekstrakt z wanilii. 
5. Połączyłam suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając. 
6. Do papilotek nałożyłam po łyżce ciasta, włożyłam na środek po 1 łyżce kajmaku i przykryłam resztą ciasta. 
7. Wymieszałam cukier trzcinowy z cynamonem i posypałam taką mieszanką wierzch muffin. 
8. Blachę z muffinkami wstawiłam do piekarnika na 20 minut, upieczone od razu wyjęłam, zostawiłam na chwilę w formie i przełożyłam na kratkę, by wystygły. 

 * Przepis: „Moufflet. 100 gourmet muffin recipes that rise to any occasion” Kelly Jaggers.

czwartek, 20 listopada 2014

Naleśniki z soczewicą

Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.


Składniki na farsz:

- szklanka czerwonej soczewicy 
- 2 pomidory 
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku 
-  1/ 2 łyżeczki słodkiej papryki

-  1/4 łyżeczki kurkumy 
- szczypta pieprzu cayenne 
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- sól do smaku
- czarny pieprz, świeżo mielony do smaku
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Soczewicę wypłukałam, przełożyłam do garnka i zalałam 2 szklankami zimnej wody. Gotowałam, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadła na miękką papkę.
2. Rozgrzałam na patelni oliwę. Dodałam obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory oraz wypestkowaną i tak samo pokrojoną paprykę. Do warzyw dołożyłam przyprawy i smażyłam, do czasu, kiedy pomidory rozpadły się i puściły sok, a papryka zmiękła.
3. Dodałam wyciśnięty czosnek i ugotowaną soczewicę. Smażyłam, aż soczewica utworzyła z papryką i pomidorami miękką masę. Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie pozostałymi przyprawami gdy ich ilość okazała się w niewystarczająca. 
4. Nałożyłam farsz na naleśnika i zrulowałam (można śmiało zrobić trójkąt). 

środa, 19 listopada 2014

Waniliowa chałka

Składniki:

-  3 i 1/4 szklanki mąki pszennej

- 1 jajko
 60 g  cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
-  szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
-  20 g świeżych drożdży

oraz:


-1 roztrzepane jajko

-2 łyżki mleka
- sezam albo mak

Przygotowanie:


1. Z drożdży zrobiłam zaczyn.W miseczce świeże drożdże wymieszałam  z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut,  w ciepłe miejsce.

2.  Resztę mąki przesiałam do dużej miski , zrobiłam dołek. Do dołka wbiłam jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, zaczyn z drożdży, dodałam sól i cukier. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut aby było gładkie. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiałam, podzieliłam na 3 albo 4 równe części. Każdą z nich  zrolować w wałeczki i uplotłam warkocz.
3. Chałkę przykryłam  i ponownie pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. 
4. Przed pieczeniem posmarowałam 2 łyżkami mleka z i roztrzepanym jajkiem. Oprószyłam sezamem/ makiem.
5. Piekłam około  30 minut w piekarniku nagrzanym do 175º C.  Gotową studziłam na kratce. 

sobota, 15 listopada 2014

Pasztet z fasoli mung

Składniki

- 400 g fasoli mung 
-  4 jajka 
- 3 marchewki 
- mały seler 
- 2 pietruszki
- duża cebula
- 5 łyżek uprażonego sezamu 
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej - pół pęczka zielonej pietruszki 
- duża szczypta mielonego kuminu
-łyżeczka cząbru
- mała łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki płatków owsianych, jaglanych albo amarantusa (niekoniecznie)  + do oprószenia formy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kawałek masła (najlepiej klarowane) do smażenia lub 2-3 łyżki oliwy/oleju

Przygotowanie:

1. Fasolę mung moczę całą noc lub co najmniej 8 godzin (można od biedy nie moczyć, ale gotuje się dużo dłużej). Z namoczonej fasoli odlewam wodę, płuczę ją i w świeżej wodzie gotuję 20- 30 minut, aż będzie miękka.
2. Kaszę jaglaną przed ugotowaniem zalałam zimną wodą i odstawiłam na godzinę. Po upływie tego czasu wylałam z kaszy wodę i wrzuciłam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy  (1 porcja kaszy na 2 porcje wody)Po okołu 15 minutach kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączyłam gaz, garnek z kaszą przykryłam i odstawiłam na kilka minut.
3. Na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam na nią obraną, poszatkowaną cebulę, oraz obrane i pokrojone w plastry marchewki, pietruszki i selera. Dusiłam, aż zrobiły się al dente.
4. W dużej misce umieściłam ugotowaną fasolę, kaszę jaglaną, usmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki i uprażony na suchej patelni sezam. Wszystkie składniki zmiksowałam ręcznym blenderem. Dodałam przyprawy, opcjonalnie płatki oraz rozbełtane jajka. Całość dokładnie wymieszałam do połączenia składników. W razie czego doprawiłam do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.
5. Dużą keksówkę (albo dwie małe) nasmarowałam tłuszczem i obsypałam płatkami. Nalałam do niej masę pasztetową, którą wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 45- 60 minut.

wtorek, 11 listopada 2014

Biało- czerwony sernik na Narodowe Święto Niepodległości

Przyznam, że biało- czerwony sernik z red velvet zrobiłam dzisiaj na pół gwizdka, bo to amerykańskie ciasto, zazwyczaj ma dwie warstwy red velvet. Ale wtedy nie wyszłoby mi biało- czerwone, a  czerwono- biało- czerwone ;-) Ale już niedługo będzie wersja pełna.

Składniki na masę serową:

- 500 - 600 g mielonego  twarogu półtłustego lub tłustego
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Dno tortownicy, o średnicy 21 cm, wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Wszystkie składniki umieściłam w misce i miksowałam do momentu połączenia się składników. 
3. Masę serową przelałam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam górę. 
4.  Piekłam sernik w kąpieli wodnej* 60 minut, w piekarniku rozgrzanym do  temperatury 150 stopni C (bez termoobiegu)  
5. Wystudziłam w lekko uchylonym piekarniku. Wyjęłam i włożyłam do lodówki na kilka godzin.

* kąpiel wodna sernika

1. Dno szczelnej tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Zapięłam ją szczelnie, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy nie natłuszczałam!
sernik w kąpieli wodnej

2. Zewnętrzne boki tortownicy szczelnie owinęłam dwoma arkuszami zwiniętej folii aluminiowej. 
3. Do tak przygotowanej tortownicy przelałam masę serową.
4. Formę umieściłam w drugiej, większej formie (nie przepuszczającej wody), którą wypełniłam do wysokości 3/4 wrzątkiem.
5. Tak przygotowane formy włożyłam do piekarnika. 

Składniki na ciasto Red Velvet:

- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 

- 3/4 szklanki cukru
-  1/2 łyżki kakao 
- szczypta soli 
- 1  jajko 
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego , rzepakowego albo oliwy 
- 1/2 szklanki maślanki albo kefiru 
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
-  1/2 łyżki octu 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
-  3/4 łyżeczki czerwonego barwnika (użyłam barwnika w żelu)

Przygotowanie:

1. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. 
2.  Mąkę, kakao i sól przesiałam do miski. Dodałam cukier i wymieszałam. 
3.  W drugiej misce jajko lekko roztrzepałam widelcem, dodałam olej, kefir, barwnik i ekstrakt z wanilii. Wymieszałam widelcem do połączenia składników. 
4. Składniki suche przesypałam do składników mokrych, wymieszałam ( mieszałam tylko w jednym kierunku) widelcem, aż uzyskałam  gładką masę  
5. Do małej miseczki wlałam ocet, dodałam sodę, wymieszałam. Pianę, która powstała wlałam do ciasta, wymieszałam. Ciasto wyłożyłam do przygotowanej tortownicy, wyrównałam. 
6.  Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.  
7. Gotowe ciasto  przestudzić w formie, wyjęłam i całkowicie ostudziłam.

Składniki na krem:

-  170 g serka kremowego 
- 140 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
-  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. W misce utarłam masło na puszystą i jasną masę. Dodając  stopniowo cukier cały czas ucierałam. 2. Dodałam wanilię, serek i zmiksowałam. 

Na duży talerz albo paterę wyłożyłam ciasto Red Velvet. Jego wierzch posmarowałam kilkoma łyżkami kremu. Na górę ostrożnie wyłożyłam mocno schłodzony sernik. Wierzch i boki wysmarowałam kremem. 
Gotowy sernik przechowuję w lodówce.

inspiracja: recipegirl.com

poniedziałek, 10 listopada 2014

Pasztet z fasolą, ciecierzycą i czarnuszką z akcentem chili

Składniki:

- 2 cebule 
- 4 ząbki czosnku 
- 1 puszka czerwonej fasoli 
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 pietruszka,starta na tarce o dużych oczkach albo pokrojona w plaster
- 2 małe marchewki starte na tarce o dużych oczkach albo pokrojone w plasterki 
- 3 jajka 
- łyżeczka (można użyć mniej) płatków chili 
-1 łyżeczka suszonego tymianku 
- 2 łyżeczki czarnuszki 
- 1 łyżka oliwy 
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzałam oliwę, umieściłam na niej pietruszkę i marchewki. Smażyłam, aż warzywa zmiękły, dodałam poszatkowane cebule i czosnek. Kiedy cebula się zeszkliła zdjęłam z ognia.
2. W misce wymieszałam odsączoną fasolę i ciecierzycę, dodałam usmażone warzywa. Całość miksowałam za pomocą ręcznego blendera zostawiając niewielkie fragmenty warzyw. 
3. Do zmiksowanej masy dodałam przyprawy i jajka. Dokładnie wymieszałam i przelałam do natłuszczonej formy.
4. Pasztet piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

niedziela, 9 listopada 2014

Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson

Składniki:

- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta + garść groszków do posypania*
-  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
2. W jednej misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder.
3. W drugiej misce połączyłam składniki mokre: mleko, olej, jajko i ekstrakt z wanilii.
4. Mieszając łyżką, połączyłam składniki obu misek, dodałam 3/4 (około 150 g) czekoladowych groszków i jeszcze raz wymieszałam.
5. Ciasto przełożyłam do formy wyściełanej papilotkami. Ich wierzch posypałam pozostałymi groszkami czekoladowymi.
6. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Gotowe wyjęłam i studziłam na kratce.

* groszki czekoladowe występują też pod nazwą: kropelki czekoladowe do zapiekania, pieczenia, łezki czekoladowe. Można je kupić w sklepach internetowych, na Allegro, choć ostatnio udało mi się zdobyć je w Almie. 

piątek, 7 listopada 2014

Chleb dyniowo- bananowy

Składniki

 - 150 g puree z dyni
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
 - 1,5 szklanki płatków owsianych 
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody 
- pół łyżeczki cynamonu 
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine 
- 1/3 szklanki melasy albo płynnego miodu 
-  2 jajka 
-  dojrzały banan 
- 3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

1. Żeby otrzymać puree, dynię pokroiłam na duże kawałki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30-40 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdziłam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli były miękkie, wyciągnęłam warzywo z piekarnika. Łyżką wybrałam miąższ ze skorupy i zmiksowałam ręcznym blenderem na puree. Zostawiłam na sitku, by pozbyć się jak największej ilości płynu.

2. W jednej misce wymieszałam obie mąki, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
3. Masło roztopiłam, wlałam do drugiej dużej miski, dodałam oliwę, miód,  jajka i pokrojonego na plasterki banana. 
4. Banana rozgniotłam i połączyłam z dynią.  Wymieszałam razem wszystkie składniki, Wlałam do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszałam łyżką,  aż składniki się połączą.
5. Masę wyłożyłam do przygotowanej foremki i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 45 minut,  Wyjęłam z piekarnika i ustawiłam na kratce na 15 minut..  Następnie wyłożyć z formy i ostudziłam na kratce. 

środa, 5 listopada 2014

Lawendowe babeczki

Składniki na babeczki

- 150 ml mleka 
- 3 płaskie łyżki suszonej, jadalnej lawendy 
- 120 g mąki pszennej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g drobnego cukru 
- 40 g masła 
- 1 jajko 

Składniki na krem lawendowy

- 30 ml mleka lawendowego 
- 80 g masła 
- 200 g cukru pudru 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W rondelku zagotowałam mleko razem z suszoną lawendą. Odstawiłam do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier i masło. Wszystkie składniki zmiksowałam, wlałam 120 ml odcedzonego mleka (resztę zachowałam do kremu) i miksowałam do połączenia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie miksowałam.
3. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Przełożyłam do nich gotowe ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piekłam około 25 minut.
4. Gotowe wyjęłam i ostudziłam.

Przygotowanie kremu:

1. Cukier puder przesiałam do miski, dodałam masło i ucierałam aż masa była gęsta i gładka. Pod koniec miksowania wlałam mleko i wykałaczką nałożyłam odrobinę barwnika ( użyłam barwnika w żelu firmy Wilton)
2. Gotowy krem wycisnęłam na ostudzone babeczki.

Z tych składników wyszło mi 8 babeczek.
Inspiracja: Lukruje Pudruje

wtorek, 4 listopada 2014

Chałka z kruszonką

Składniki na chałkę:

- 100 ml ciepłego mleka 
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody 
- 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych* 
- 1 jajko 
- 2 łyżki masła, roztopionego 
- 4 łyżki cukru 
- 1 łyżeczka soli 

Składniki na kruszonkę:

-  60 g mąki pszennej 
- 30 g masła 
- 30 g cukru 
 - jajko do posmarowania wierzchu chałki

Przygotowanie:

1. W miseczce świeże drożdże wymieszałam  z ciepłym mlekiem, 25 g mąki (2 łyżki) oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut,  w ciepłe miejsce.
2. Resztę mąki przesiałam do dużej miski dodałam 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli, roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiałam ciasto, aż zrobiło się elastyczne  i gładkie.

*  wersja z suchymi drożdżami: wszystkie składniki na ciasto przełożyłam do miski i wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.

3. Z wyrobionego ciasta uformowałam kulę, umieściłam ją w czystej suchej misce, przykryłam ścierką i na godzinę odstawiłam w ciepłe miejsce.
4. Ponownie przez chwilę wyrabiam ciasto, które podzieliłam na trzy równe części.
5. Każdą część cienko rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Każdy rulon rolowałam dłońmi na stolnicy, tak by powstały równe pod względem długości i grubości wałki. Wałki połączyłam na jednym końcu, uplotłam warkocz, który skleiłam na końcu powinęłam pod spód. 
6. Chałkę umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ścierką i odstawiłam na pół godziny.
7. W między czasie połączyłam wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiałam je, aż powstały grudki.
8. Chałkę posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką i wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

poniedziałek, 3 listopada 2014

Pasztet z kaszy gryczanej

Składniki:

- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (czyli 0,5 szklanki nieugotowanej)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (czyli 0,5 szklanki suchej)
- 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach 
- ¼ selera, startego na tarce na dużych oczkach 
- 2 duże cebule, drobno posiekane
 - 60 ml oleju + łyżka do wysmarowania foremki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
- ¾ szklanki płatków owsianych górskich 
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 
- 2 łyżki siemienia lnianego 
- 2 listki laurowe 
- 1 łyżka szałwii 
- 1 łyżka majeranku 
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
- sól do smaku
-  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
-  olej i bułka tarta do wysypania foremki 
- pestki dyni i słonecznika do posypania albo otręby (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Opłukaną soczewicę zalałam dwiema szklankami wody, dodałam liście laurowe i szczyptę soli. Gotowałam do czasu, aż soczewica wchłonęła całą wodę i rozgotowała się na gładka masę. Pod koniec gotowania usunęłam liście.
2. Kaszę gryczaną umieściłam w garnku z grubym dnem. Zalałam szklanką wrzątku, zagotowałam, następnie pod przykryciem gotowałam na wolnym ogniu do czasu kiedy kasza wchłonęła cały płyn.
3. Na patelni rozgrzałam olej. Umieściłam starte marchewki, selera i cebule. Kiedy warzywa zmiękły, doprawiłam je szałwią, pieprzem ziołowym, majerankiem, wymieszałam i jeszcze przez chwile trzymałam na palniku.
4. Do dużej miski przełożyłam ugotowaną soczewicę, kaszę gryczaną oraz warzywa z patelni. Dodałam płatki owsiane, czosnek, natkę pietruszki oraz siemię lniane. Całość dokładnie wymieszałam. Dosmaczyłam czarnym pieprzem i solą.
5. Gotową masę pasztetową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki. Oprószyłam pestkami lub otrębami. 
6. Włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50- 60 minut. Następnie studziłam całą noc w foremce. Rano wyjęłam.

niedziela, 2 listopada 2014

Kurczak w zielonym curry

Składniki:

- 500 g piersi kurczaka (umyta, osuszona i pokrojona w kostkę)
-  400 g kwiatów brokuła 
- 1 średnia cukinia 
- groszek zielony (mrożony) albo 300g groszku cukrowego w strączkach 
- 1,5 łyżki pasty z zielonego curry
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 
- sok z 1 limonki 
- 1 cebula 
- pęczek dymki 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- kawałek zielonego chili 
- świeżo mielony pieprz 
- sól do smaku
- mielona kolendra 
- pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego.

Przygotowanie:

1. Cebulę obieram i szatkuję. Podobnie postępuję z dymką, papryczką chili i czosnkiem.
2. Na woku albo w dużym rondlu rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję posiekane warzywa. Kiedy się zeszklą dokładam trawę cytrynową i pastę curry. Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną pierś z kurczaka. Smażę do momentu, aż mięso przestanie być surowe. 
3. Zawartość woka doprawiam sosem rybnym, pieprzem i mieloną kolendrą.Dodaję małe różyczki brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Podlewam odrobiną wody i przez chwilę duszę.
4. Dokładam odmrożony groszek albo wyłuskany ze strączków oraz mleko kokosowe. Dosmaczam solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki.
5. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę duszę. Warzywa powinny być al dente. 
6. Zdejmuję z ognia i doprawiam posiekanymi liśćmi kolendry.
7. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.

inspiracja: Ósmy kolor tęczy