wtorek, 27 stycznia 2015

Babeczki kakaowe z kremem z prażonymi orzechami pekan

 Składniki:

- 1,25 filiżanki mąki tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- 0,5 filiżanki maślanki lub kefiru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki octu
- 0,75 filiżanki cukru
- 4 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej

Składniki na krem:

- 340 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 filiżanka przesianego cukru pudru
- 0,5 filiżanki orzechów pekan
- 4 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli

Przygotowanie babeczek:

1. W misce wymieszałam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
2. w małym naczyniu połączyłam maślankę, ekstrakt waniliowy i ocet. 
3. W dużej misce ubiłam cukier, jajko i masło. Stopniowo dodawałam do niej mąkę na przemian z maślanką. Mieszałam mikserem ustawionym na najniższe obroty, do uzyskania jednolitej masy. 
4. Równe porcje nakładałam do przygotowanych foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.  Piekłam około 22 minut, aż patyczek wbity w środek ciastka był suchy. 
5. Po upieczeniu babeczki na 5 minut zostawiłam w formie, następnie przełożyłam je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

1. Mikserem ustawionym na wysokie obroty ubiłam masło, serek i esencję waniliową. Stopniowo dodawałam cukier puder i mieszałam do połączenia składników.
2. Orzechy uprażyłam, pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie drobno je posiekałam i przesypałam do małej miski.
3. W rondelku roztopiłam 4 łyżki masła. Roztopionym masłem polałam orzechy, dodałam szczyptę soli, wymieszałam aby orzechy dokładnie pokryły się masłem. Odstawiłam do wystudzenia.
4. Do kremu dodałam maślane orzechy.

5. Babeczki udekorowałam kremem z uprażonymi na słono orzeszkami.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Jajecznica z jarmużem

Składniki:

- cebula
- ząbek czosnku
- 5 jajek
- kilka gałązek jarmużu
- garść startego żóltego sera (użyłam gouda)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa albo samło klarowane do smażenia (około 1,5 łyżki)

Przygotowanie:

1. Jajka wbiłam do miski, rozbełtałam widelcem i dodałam starty ser. Wymieszałam. 
2. Umyty, osuszony jarmuż  porwałam na małe kawałki, pozbywając się twardych łodyg i nerwów.
2.  Cebulę i czosnek drobno posiekałam. 
3. Na patelni rozpuściłam tłuszcz, dodałam cebulę, czosnek oraz jarmuż. Smażyłam na średnim ogniu, aż cebula się zeszkliła, a jarmuż zarumienił na brzegach i zmiękł. Wlałam masę jajeczną i usmażyłam jajecznicę. Doprawiłam ją solą i pieprzem.



sobota, 24 stycznia 2015

Tarta wiśniowa z bezą

Składniki na ciasto:

- szklanka mąki pszennej

- 130 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1/2 łyżeczki soli
-  łyżka cukru

Przygotowanie:



1. Utarłam żółtka z margaryną, a następnie dodałam przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.Szybko zagniotłam ciasto.

2. Nie wyrabiałam długo, jedynie wymieszałam składniki, by się dobrze połączyły. 
3. Ciasto włożyłam do lodówki, by się schłodziło. Po upływie pół godziny natłuściłam foremkę do tart i wykleiłam ją cienką warstwą ciasta. 
4. Ciasto przykryłam papierem do pieczenia i wysypałam kulki ceramiczne do pieczenia tarty. Tak przygotowany spód piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Składniki  na nadzienie:


-  1/2 kg wiśni (mogą być mrożone)

- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na bezę:


-  3 - 4 białka

-  0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki  ziemniaczanej 
- łyżeczka octu

Przygotowanie:


1. Wydrylowane (rozmrożone) wiśnie umieściłam w garnku. Dodałam cukier i gotowałam przez kilka minut, aby puściły sok i lekko zmiękły. 

2. W małej ilości wody rozrobiłam mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając wlałam do gotujących się wiśni. Mieszając, gotowałam jeszcze 3 minuty.
3. Białka ubiłam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodałam cukier. Kiedy piana zrobiła się gęsta, dodałam mąkę i ocet.  Składniki połączyłam delikatnie mieszajac je łyżką.
4. Wiśnie wyłożyłam na podpieczony spód tarty, a następnie rozsmarowałam na nich ubitą pianę. 
5. Tartę umieściłam w piekarniku i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni i piekłam  przez 20 minut. 

piątek, 23 stycznia 2015

Naleśniki z masą migdałową

Składniki na ciasto:

- 110 g mąki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 jajka
- 30 g masła rozpuszczonego masła
- 250 ml mleka (użyłam mleko migdałowe)
- olej do smażenia naleśników

Składniki na nadzienie:

- 250 g serka homogenizowanego
- 200 ml gęstej śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru + łyżeczka do oprószenia naleśników
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 70 - 100 g uprażonych płatków z migdałów

Przygotowanie ciasta:


1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszałam. Gdy ciasto uzyskało konsystencję kwaśniej śmietany włożyłam je na 15- 30 minut do lodówki (jeśli ciasto jest za gęste dodaję do niego mleko/wodę i dokładnie mieszam).
2. Patelnię rozgrzałam, posmarowałam cieniutko olejem. Wlałam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika była sucha, odwróciłam go na drugą stronę i dosmażyłam.

Przygotowanie nadzienia:

1. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem, pilnując żeby jej nie przebić.
2. Wymieszałam z serkiem homogenizowanym i migdałami.
3. Powstałą masą posmarowałam naleśniki i złożyłam w trójkąty. Posypałam cukrem pudrem i pozostałymi migdałami.



czwartek, 22 stycznia 2015

Kokosowe bułki pszenno - razowe

Składniki:

- 350 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej razowej
 - 0,5 łyżeczki soli
- 50 g cukru trzcinowego + 1 łyżka do zaczynu
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 300 ml mleka kokosowego o zawartości tłuszczu 20%
- 2 łyżki wiórek kokosowych

Przygotowanie:

1. Z drożdży zrobiłam zaczyn. W tym celu w 100 ml letniego (ale nie gorącego!) mleka pokruszyłam drożdże, dodałam 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce na kwadrans.
2. Obie mąki przesiałam, dodałam cukier, sól, wiórki kokosowe, wyrośnięty zaczyn, pozostałe 200 ml mleka i wyrabiałam ciasto  ręcznie przez 5 minut (gdyby mąki potrzebowały więcej płynu to dolewam mleko albo letnią wodę). Po 5 minutach wyrabiania dodałam rozpuszczone masło i wyrabiałam następne 5 minut.
3. Odstawiłam pod przykryciem z lnianej ściereczki (można z folii spożywczej) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 80-90 gramowe kawałki, z których uformowałam bułki. Ułożyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i pozostawiłam na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
5. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam w nim bułki na złoty kolor przez 20 - 25 minut. Przed pieczeniem można oprószyć bułki wiórkami kokosowymi.

środa, 21 stycznia 2015

Tarta migdałowa z jagodami

idealna


Warto było latem zamrozić jagody, żeby móc dzisiaj upiec tę tartę.


Składniki na ciasto:


 - 250 g mąki pszennej tortowej
- 130 g masła, schłodzonego
- 20 g smalcu
- szczypta soli
 -3 łyżki cukru
- 1 jajko

Składniki na nadzienie:

- 1/2 szklanki zmielonych na proszek płatków migdałów
- 4 łyżki cukru
- łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 400 g jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki cukru

Dodatki:

- roztrzepane jajko
- 4 łyżki cukru

Przygotowanie


1. Formę na tartę o średnicy posmarowałam grubo masłem. 
2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec sól oraz cukier. 3. Rozcierałam palcami,  aż powstały drobne okruchy ciasta, dodałam jajko i połączyłam składniki w kulę. 
4. Gładką kulę rozpłaszczyłam na placek, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę. Ciasto rozwinęłam z folii, odłożyłam 1/3 i włożyłam tę część z powrotem do lodówki.
5. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyłam spód i boki formy. Brakujące miejsca wylepiłam palcami. 
6. Spód podziurkowałam widelcem. 
fot. Kamil
7. W miseczce połączyłam mielone migdały z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Mieszankę z migdałami wyłożyłam na przygotowany spód, na wierzch wysypałam jagody wymieszane z 4 łyżkami cukru. 
8. Pozostałą część ciasta z lodówki wyjęłam i uformowałam z niego w miarę cienkie wałki. Ułożyłam je przeplatając ze sobą, końce przyklejając do brzegów. 
9. Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam cukrem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. 
10. Piekłam przez 30 minut na złoty kolor.

* inspiracja: Kwestia Smaku

wtorek, 20 stycznia 2015

Koncentrat bulionu warzywnego

czyli pasta bulionowa - "domowa kostka rosołowa" 

Składniki:

- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki lubczyku
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka
- 500 g marchwi
- 150 g korzenia pietruszki
- 150 g korzenia selera
- biała część pora
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 200 g pomidorów bez skóry (albo pół puszki)
- 3-4 suszone podgrzybki albo prawdziwki
- 170 - 200 g soli morskiej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 ml wody albo białego wina
-1-2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Suszone przyprawy: zioła, liście laurowe, ziarna zmieliłam w małym malakserze.  Dodałam czosnek i szalotkę i ponownie zmiksowałam. Do tej samej miski dodałam sól i olej i zmiksowałam do konsystencji pesto. 
2. Warzywa obrałam i starłam na tarce, na drobnych oczkach (można drobno posiekać)
3. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieściłam w garnku z grubym dnem, dodałam wodę lub wino, olej i sól. 
4. Całość zagotowałam pod przykryciem, a następnie odkryłam i mieszając na bardzo małym ogniu gotowałam 50 minut. 
5. Gotową pastę ponownie zmiksowałam, by uzyskać gładszą konsystencję, a następnie przełożyłam do słoika i odstawiłam do całkowitego wystudzenia. 
6. Zimną pastę wstawiłam do lodówki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.

niedziela, 18 stycznia 2015

Runo leśne albo mech leśny czyli ciasto


szpinakowe z granatem
Składniki na ciasto:

- 450 g mrożonego szpinaku

( drobnego, nie w liściach ) 
- 1 1/3 szklanki cukru 
- 3 jajka 
- 1 1/3 szklanki oleju 
- 2 szklanki mąki krupczatki 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

*Składniki na masę śmietankową:


- 400 ml. śmietany 30%  albo 36%

- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka (użyłam cytrynową) 
- owoc granatu albo inne owoce do ozdoby


Przygotowanie ciasta

1. Szpinak rozmroziłam i dokładnie odsączyłam z wody.

2. Jajka zmiksowałam z cukrem na kogel mogel. Stopniowo wlewałam do utartej, gęstej, jajecznej masy, olej, cały czas miksując.
3. Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksowałam.
4. Na koniec dorzuciłam szpinak i wymieszałam całość łyżką, aż składniki się połączyły.
5.  Tortownicę o śr. 24 cm nasmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
6. Ciasto przełożyłam do formy, wstawiłam do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) i piekłam 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
7. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na chwilę w formie. Następnie wyjęłam z niej razem z papierem i wystudziłam na kratce.
8. Po wystudzeniu obcięłam nożem, na wysokości 2/3, wierzch ciasta.  Obcięte ciasto pokruszyłam palcami nad miseczką.

Przygotowanie masy śmietanowej:


1. Galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszałam i wystudziłam. Ostudzoną wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć. 
2. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. 
3.Tężejącą galaretkę dodałam do śmietanki i szybko zmiksowałam do połączenia się składników. 
4. Masę wyłożyłam na ciasto, na wierzchu wysypałam przygotowane wcześniej okruchy ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyłam pestki granatu lub inne  owoce.

* inspiracja tutaj

* masa na krem nie musi być śmietanowa. Można zrobić ją z serka mascarpone, połączyć serek mascarpone z bitą śmietaną. Może być to masa budyniowa. Wariacji jest wiele.


fot. KAMIL

sobota, 17 stycznia 2015

Naleśniki kokosowe z ricottą

Składniki na ciasto:

- szklanka mąki pszennej
- puszka mleka kokosowego ( 400 ml)
- 250 ml wody mineralnej
- 3 jajka
- łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju (używam olej kokosowy)

Składniki na nadzienie:

-  300 g ricotty
- 70 g płatków migdałowych albo migdałów
- 2 łyżki płatków albo wiórków kokosowych + łyżka uprażonych do posypania gotowych naleśników
- cukier do smaku
- cukier puder do oprószenia gotowych naleśników

1. Ciasto na naleśniki robię według TEGO przepisu  


2. Migdały uprażyłam na suchej patelni. 
3. Przesypałam je do blendera razem z płatkami kokosowymi i drobno zmiksowałam. 
4. Dodałam twaróg i cukier i ponownie miksowałam, aż uzyskałam gładką masę. 
5. Naleśniki posmarowałam serkiem i zwinęłam w rulony. 
6. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem i posypałam uprażonymi płatkami kokosowymi. 

piątek, 16 stycznia 2015

Ciasto na kokosowe naleśniki

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 250 ml wody mineralnej
- 3 jajka
- łyżka drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju (użyłam kokosowy) + ewentualnie olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na 15- 30 minut do lodówki. ( jeśli ciasto jest za gęste dodaję do niego wodę i dokładnie mieszam) 
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. 
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

czwartek, 15 stycznia 2015

Brioszka z żurawiną według receptury Julii Child

Składniki:

- 1/3 szklanki ciepłego tłustego mleka + 100 ml do rozczynu
-  20 g drożdży świeżych
- 3,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
- 5 dużych jajek
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 175 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka suszonych żurawin

oraz do posmarowania wierzchu brioszki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka

Przygotowanie:


1. Z drożdży zrobiłam rozczyn - wymieszałam  100 ml ciepłego mleka, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki albo folii spożywczej.
2. Mleko, mąkę z rozczynem drożdżowym, lekko roztrzepane jajka, cukier, sól umieściłam w misie miksera. Wyrabiałam hakiem do ciasta drożdżowego  do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, przez około 10 - 15 minut.
3. Stopniowo do ciasta dodawałam masło. Wyrabiałam, kolejne kilkanaście minut.
4.  Pod koniec wyrabiania ciasta dodałam żurawiny.
5. Ciasto odłożyłam do większej miski, przykryłam folią spożywczą i odstawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowałam, uderzając w nie pięścią. Ponownie przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez 4 - 6 godzin.  
6. Schłodzone ciasto wyjęłam z lodówki i  uformowałam brioszki (tym razem ciasto umieściłam w wysmarowanej masłem formie z kominem służącej do pieczenia babki).
7. Przykryłam folią spożywczą, odłożyłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
8. Przed włożeniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
9. Piekłam w rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 40 minut. 
10. Gotową brioszkę ostudziłam na kratce.

środa, 14 stycznia 2015

Kurczak w curry

Składniki:

-  2 łyżki oleju kokosowego 
- czerwona papryczka chili bez pestek  albo płatki chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 - 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej albo 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 suszone liście limonki kaffir
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól (użyłam sól himalajską)
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- świeża kolendra
- orzeszki ziemne (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W głębokiej patelni albo woku rozgrzałam olej kokosowy. 
2. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę i przyprawiłam mieszanką curry, słodkiej papryki i soli.
3. Papryczkę chili pokroiłam w plasterki, imbir obrałam i starłam na tarce, trawę cytrynową przekroiłam na pół i lekko rozgniotłam. Cebulę pokroiłam w piórka. 
4. Chili, imbir, trawę cytrynową, cebulę i liście limonki kaffir wrzuciłam na patelnie, szkliłam, mieszając, około 1,5 minuty. Dodałam kurczaka i podsmażałam, aż przestał być czerwony. 
5. Wlałam mleko kokosowe i wymieszałam. 
6. W międzyczasie ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, podobnie postąpiłam z czerwoną papryką. Dorzuciłam na patelnię. 
7. Dodałam cukier palmowy oraz sos rybny i na wolnym ogniu gotowałam około 30 minut. 

Można podać ze świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi.

wtorek, 13 stycznia 2015

Kruche ciasto z bananami i bezą

Składniki na ciasto:

- 100 g mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- jajko

Przygotowanie:

1. Przesiałam obie mąki, dodałam cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagniotłam ciasto, dokładnie rozcierając masło i łącząc wszystko w kulę.
 2. Formę wysmarowałam cienko masłem, wyściełałam papierem do pieczenia, na który wyłożyłam ciasto. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam na godzinę do lodówki.
3. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni, włożyłam do niego wyjęte z lodówki ciasto, które piekłam 25 minut na złoty kolor. Ciasto wyjęłam z piekarnika, zwiększyłam jego temperaturę do 180 stopni.

Składniki na nadzienie
- 4 - 5  bananów
- ok z połowy cytryny
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:

1. Banany przecięłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny.
2. Układałam je ciasno na cieście.
3. Z wierzchu posypałam cukrem wymieszanym z przyprawami oraz mąką. 

Składniki na bezę


- 2 - 3 białka 
- 1/3 szklanki cukru 
- szczypta soli 
- pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
- pół łyżeczki octu 

Przygotowanie

1. Białka ubiłam z solą i cukrem na bardzo sztywną pianę, 
2. Pod koniec mieszania dodałam mąkę i ocet. 
3.  Bezę wyłożyłam na tartę. 
4. Piekłam w 180ºC przez 30-35 minut, aż ciasto się zrumieniło, a beza zrobiła się chrupiąca.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Spaghetti z pesto z rukoli

Składniki na 2 porcje:

- 100 g rukoli
- 70 g orzechów nerkowca
- 80ml oliwy
- 1 - 2  ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- niepełna łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka twardego sera np. parmezanu
- 200- 250 g makaronu

Przygotowanie:

1. Makaron gotuję we wrzącej, osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
2. Do wysokiego naczynia wrzuciłam rukolę.
3. Dodałam również podprażone na suchej patelni orzeszki nerkowca, parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Całość zmiksowałam blenderem. 

4. Kiedy makaron jest al dente odcedzam go, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodałam część pesto i wymieszałam. Makron przełożyłam na talerze na każdej porcji umieściłam pozostałe pesto. Posypałam startym serem. 

niedziela, 11 stycznia 2015

Bataty z granatem, ziołami i sosem tahini

Składniki na 2 porcje:

-  2 duże bataty
- pestki z 1/2 granatu
- mała garść liści świeżej mięty (akurat nie miałam świeżej więc użyłam suszonej)
- mała garść liści świeżej kolendry
 - olej

Składniki na sos:

- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki wody
-  pół małego ząbka czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. 
2. Bataty obrałam, pokroiłam na ćwiartki i za pomocą pędzelka wysmarowałam olejem. 
3. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyłam delikatnie solą i wstawiłam do piekarnika na 20- 30 minut.
4. W międzyczasie umyłam i osuszyłam zioła, mąż wydłubał pestki z granatu.
5. Przygotowałam sos: do szklanki wlałam tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszałam do czasu, aż sos zaczął robić się kremowy, wtedy zaczęłam dodawać po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej, w miarę płynnej konsystencji. Doprawiłam do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu. 
6.  Upieczone bataty polałam sosem, obsypałam ziołami oraz granatem. Podawałam z resztą sosu w miseczce. 

inspiracja: Jadłonomia

sobota, 10 stycznia 2015

Śledź pod pierzynką

Składniki

- 5 solonych filetów śledziowych 
- 1 duża cebula 
- 4 ogórki konserwowe 
- 3 ziemniaki 
- 3 buraki 
- majonez (około 250 ml) 
- 3 jajka
- czarny, świeżo mielony pieprz
- mleko do moczenia filetów

Przygotowanie:

1. Filety śledziowe zalałam wodą i moczyłam około 2 godzin. Następnie odsączyłam z wody, zalałam mlekiem i moczyłam jeszcze pół godziny.
2. Odsączone filety pokroiłam w cienkie paseczki.
3. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. 
4. Buraki umyłam i ugotowałam w osobnym garnku, następnie ostudziłam i obrałam. 
5.  Jajka ugotowałam na twardo i obrałam ze skorupki.
6. Cebulę drobno posiekałam, ogórki i ziemniaki pokroiłam w drobną kostkę. Buraki starłam na tarce o dużych oczkach. Jaja starłam na tarce o drobnych oczkach.
7. W przezroczystym naczyniu ułożyłam następujące warstwy: śledzie, cebulę, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy oprószyłam pieprzem.
8. Wierzch sałatki posypałam startymi jajkami. Można go udekorować pokrojonym w paski ogórkiem. Odstawiłam do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

piątek, 9 stycznia 2015

Kajmakowe szyszki ryżowe

Składniki:

puszka masy kajmakowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500 g)
- 2 łyżki masła 82%
-100 - 120 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:

1. Jeżeli używam mleko skondensowane, to gotuję je w garnku z wodą, na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą).
Jeśli zaś decyduję się na gotową masę kajmakową, wtedy podgrzewam zawartość puszki z 2 łyżkami masła w rondelku przez kilka minut.
2. Kiedy masa jest jednolita wsypuję do niej ryż preparowany i delikatnie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką.
3. Lekko zwilżonymi dłońmi formuję kulki albo szyszki. Kładę na talerzu i umieszczam w lodówce do czasu, aż stężeją.
4. Gotowe przekładam do papilotek.

czwartek, 8 stycznia 2015

Kotlety z wędzonej makreli

Składniki na około 6-7 sztuk:

- 1 wędzona makrela (250  - 300 g) 
- 300 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
-  łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- sól
- czarny pieprz
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
- olej albo masło do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ostudziłam i przecisnęłam przez praskę. 
2. Makrelę obrałam ze skóry i dokładnie usunęłam wszystkie ości. Rozgniotłam widelcem i dodałam do uduszonych ziemniaków. 
3. Cebulę drobno posiekałam i usmażyłam na rozgrzanym oleju. Dodałam do ryby i ziemniaków. 
4. Następnie dodałam jajko, chrzan, sok z cytryny, drobno posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku. 
5. Z gotowej masy formowałam kotlety, które przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej. 
6. Smażyłam z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety stały się rumiane.

* przepis: Radość Jedzenia

środa, 7 stycznia 2015

Pizza po francusku


Składniki:

-  2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (około 550 g) 

- puszka pomidorów pelati 
- 100 g  anchois albo koreczków helskich
- garść kaparów  
- 50 g czarnych oliwek 
- 50 g zielonych oliwek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
-  jajko 
- kawałek masła do wysmarowania formy
- 1 czubata łyżka cukru
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek



- majeranek do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- sól morska 
- pieprz czarny mielony
- mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obrałam i drobno posiekałam.
2. W garnku delikatnie rozgrzałam oliwę z oliwek i wrzuciłam na podgrzaną oliwę czosnek wraz z cebulą.
3. Pomidory przecedziłam przez sitko i pokroiłam na kawałki. Dodałam do garnka z czosnkiem i cebulą. Całość wymieszałam i doprawiłam solą, czarnym pieprzem, majerankiem i odrobinką cukru.  4. Pomidory na wolnym ogniu gotowałam około 15 minut, aż odparował płyn. Przełożyłam wszystko z garnka do miski, dodałam kapary. 
5. Anchois pokroiłam i dołożyłam do miski.. Podobnie czarne i zielone oliwki pokroiłam i dorzuciłam do pozostałych składników. Wszystko wymieszałam. Farsz doprawiłam ziołowym pieprzem.
6. W formie do tarty, którą uprzednio natłuściłam masłem i obsypałam mąką, wyłożyłam jeden płat ciasta francuskiego. Nakłuwałam go widelcem, następnie równomiernie rozprowadziłam na nim farsz.
7. Następnie całość przykryłam drugim płatem ciasta francuskiego. Brzegi mocno docisnęłam.
8. Powierzchnię ciasta delikatnie ponacinałam nożem robiąc kratkę, uważając by nie przeciąć ciasta.
9. Rozbełtanym jajkiem wysmarowałam wierzch ciasta.
10. Pizzę wstawiłam do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i piekłam 17 minut.

przepis: Michel Moran

wtorek, 6 stycznia 2015

Blok waniliowy z dużą ilością bakalii


Składniki:

- 300 g pełnotłustego mleka w proszku
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego albo cukru z prawdziwą wanilią
- 110 g masła
- 3/4 szklanki wody
-  70 g suszonej żurawiny
- 70 g orzechów pecan
- 40 g orzechów nerkowca
- 100 g suszonych moreli
- 30 g słupków albo płatków migdałowych
- 20 - 25 g ryżu preparowanego
- kilka maślanych herbatników (opcjonalnie) 
Dodatkowo:

- garść orzechów pekan
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich 

 Przygotowanie

1.  Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą.  Na folię wysypałam dodatkowe bakalie: żurawinę i orzechy pekan pokrojone w ćwiartki. 
2.  Bakalie pokroiłam na średniej wielkości kawałki. Wymieszałam w dużej misce  z mlekiem w proszku. 
3. W rondelku umieściłam masło, cukier, cukier wanilinowy i wodę. Wymieszałam. Podgrzewałam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawiłam, aby przestygło. 
4.  Letnią mieszankę wlałam do miski z mlekiem z bakaliami. Szybko i dokładnie wymieszałam. 
5. Gotową masę przełożyłam do przygotowanej foremki. 
6. Górę posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. 
7. Wystające końce folii założyłam na górę bloku. Całość dość mocno docisnęłam.  
8. Blok wstawiłam do lodówki na całą noc.

* rodzaj bakalii można stosować według własnych upodobań i zawartości spiżarni. Podałam składniki, które użyłam do wykonania sfotografowanego bloku, co nie znaczy, że za każdym razem używam tych podanych w przepisie. Jednak nigdy ich nie żałuję i daję ich do bloku sporo.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Spaghetti z pesto z pietruszki


Składniki na 2 porcje:

- 250 g makaronu
- 2- 3 pęczki natki pietruszki (użyłam natkę pietruszki z doniczki)
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml lekko podprażonych słupków lub płatków migdałowych
- skórka otarta z połówki cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka soli
- czarny pieprz
- 1- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego parmezanu albo innego twardego sera (opcjonalnie)


Przygotowanie

1. Listki natki pietruszki umieściłam w wysokim naczyniu, dodałam posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, uprażone migdały i stopniowo rozdrabniałam za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawiłam solą i wymieszałam.
2. Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Odcedziłam, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Do gorącego makaronu dodałam część pesto i wymieszałam. Makron przełożyłam na talerze na każdej porcji umieściłam pozostałe pesto. Posypałam wiórkami twardego sera. 

sobota, 3 stycznia 2015

Zupa caldo verde

Składniki:

– kilka łyżek oliwy z oliwek
– 2 ząbki  posiekanego czosnku
– 1 duża, drobno pokrojona cebula
– 150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
– 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
– 1 litr warzywnego (lub drobiowego) bulionu
– 150 g jarmużu
– sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
– łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1. W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę z oliwek. Wrzuciłam na nią posiekany czosnek i cebulę, które na wolnym ogniu smażyłam, aż się zeszkliły.
2. Do usmażonych warzyw dodałam chorizo oraz ziemniaki. Co jakiś czas mieszając, smażyłam kilka minut.
3.  Wszystkie składniki zalałam bulionem i gotowałam, aż ziemniaki zmiękły. 
4. W tym czasie jarmuż umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi i pocięłam na wąskie paseczki. Z blanszowałam.
5.Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie połową z nich wyjęłam łyżką cedzakową do miseczki i rozgniotłam je widelcem. Dodałam z powrotem do zupy razem z pokrojonym jarmużem. 
6. Całość doprawiłam pieprzem i solą, gotowałam jeszcze kilka minut.
7.  Na koniec wymieszałam w filiżance paprykę z oliwą i dodałam do zupy. 

piątek, 2 stycznia 2015

Waniliowe babeczki sowy


Składniki suche:


- 125 g mąki

- 1/2 szklanki cukru
- 24 g cukru waniliowego (1,5 opakowania)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:


- 0,5 szklanki mleka

- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1 jajko
- łyżeczka esencji waniliowej
Składniki do wykonania sów

- 100 g gorzkiej czekolady

- 2 łyżki masła 82%
- duże opakowanie ciasteczek Oreo lub jakiś innych przekładanych białym kremem
- drażetki typu m&m`s żółte i brązowe

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 200 C.
2. Foremki do muffin wyłożyłam papilotkami.

3. W jednej misce połączyłam składniki suche, a w drugiej mokre. 
4. Następnie wymieszałam wszystkie składniki razem.  
5. Masę wlałam do foremek do 3/4 wysokości. 
6. Piekłam 20 minut do tzw. suchego patyczka.
7. Po wystudzeniu babeczki wyrównałam nożem, żeby były płaskie.

8. Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, odstawiłam do lekkiego zgęstnienia. Zgęstniałą masą posmarować babeczki.
9. Ciasteczka Oreo rozdzieliłam na pół: na część z kremem i część bez kremu. Część bez kremu przekroiłam na pół.
10. Na jeszcze niezastygniętą czekoladę przykleiłam oczy sówek i powieki (źrenice przykleiłam przy pomocy czekolady). Dzióbki i źrenice zrobiłam z m&m’sów. 

* pomysł na sowy: internet

czwartek, 1 stycznia 2015

Sernik kokosowy

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i szybko zmiksowałam.
2. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulę. Podzieliłam na 2 części, owinęłam je folią spożywczą, włożyłam do zamrażarki na 2 godziny.

Składniki na masę serową:


- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
-  1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 ml tłustego mleka kokosowego albo śmietanki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych + do posypania gotowego ciasta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego

Przygotowanie:


1. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. 
2.  W misie miksera utarłam masło z cukrem na jasną, puszystą masę. 
3. Dodawałam po łyżce twarogu i dokładnie miksowałam, do połączenia. 
4. Dodałam jajka, zmiksowałam. Na koniec wlałam mleko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. 
5. Jedną część zamrożonego ciasta starłam na tarce na blachę. Wylałam na nie masę serową, następnie starłam drugą część ciasta. 
6.  Piekłam około 1 godziny w temperaturze 160º C. 
7. Wystudziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie umieściłam sernik w lodówce.
8. Przed podaniem oprószyłam dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

* przepis Moje Wypieki