wtorek, 24 lutego 2015

Czekoladowy tort z KitKat i M&M's

    na 3 urodziny Hani


Składniki na ciasto czekoladowe:

-  60 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 110 ml mleka
- 130 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 110 ml jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 2 5g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
-  szczypta soli

Przygotowanie ciasta

1. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzałam w garnku, mieszając do połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Należy uniknąć zagotowania!
2.  Dodałam posiekaną czekoladę i mieszałam do momentu, aż czekolada się rozpuściła. Pozostawiłam do ostygnięcia.
3. W misce roztrzepałam jajka, do których dodałam  jogurt. Wymieszałam i wlałam przestudzoną masę kakaową. Ponownie wymieszałam, aż wszystkie składniki się połączyły.
4. W drugiej misce wymieszałam mąkę z proszkiem, sodą i szczyptą soli.
5. Zawartość obu misek połączyłam  za pomocą trzepaczki.
6. Dwudziesto centymetrową tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie zacisnęłam obręcz
7. Ciasto wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekłam 50 minut do tzw. suchego patyczka.
8.  Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
9. Lekko ostudzone ciasto oddzieliłam nożem od tortownicy i odwróciłam razem z formą do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. (W ten sposób uzyskałam płaską górę ciasta, a papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego ciasta do blatu).
10. Pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie przecięłam w poziomie dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty. 

Składniki na poncz

- 80 ml przegotowanej wody 
- 6 łyżek syropu z ananasów z puszki 

Przygotowanie  ponczu

1. Ananasy odsączyłam na sitku. (Syropu nie wylewać!!!! ). 
2. Odważyłam 200 g ananasa i odstawiłam na bok. 
3. Odmierzyłam 6 łyżek syropu i wymieszałam z  80 ml przegotowanej wody.

Składniki na krem z serka mascarpone:

250 g serka mascarpone
- 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
- 30 g cukru pudru
- 200 g kawałków ananasa z puszki

Przygotowanie kremu:

1. Zimną śmietanę i zimny serek przełożyłam do miski i zmiksowałam razem na sztywną, puszystą masę. 
2. Pod koniec ubijania dodałam cukier puder. 
3. Na końcu wmieszałam delikatnie 200 g kawałków ananasa.

Składniki na masę do obłożenia tortu

- 170 g masła 
- 100 g czekolady gorzkiej 

Przygotowanie masy:

 1. Połamaną czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Pozostawiłam do ostygnięcia.
2. Miękkie masło utarłam mikserem na puszystą, jasną masę. Miksując dodawałam stopniowo czekoladę. 

Dodatkowo

- wafelki KitKat (zużyłam 44 sztuki) 
- drażetki m&m's (użyłam 250 g, ale może być więcej)

Wykończenie tortu:


1. Na paterze ułożyłam pierwszy blat ciasta. Nasączyłam częścią ponczu.  Równomiernie rozłożyłam połowę kremu, którą przykryłam drugim blatem. Ponownie nasączyłam ponczem i wyłożyłam resztę kremu. Przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam. 
2.  Czekoladową  masą posmarowałam bok i górę tortu.
3. Wafelki KitKat rozdzieliłam nożem na pojedyncze sztuki i obłożyłam nimi bok tortu. Na górę tortu wysypałam drażetki m&m's.
4. Ciasto obwiązałam wstążką. Zawiązałam na kokardkę.

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a same m&m’s-y wysypać na górę tortu przed samym podaniem.

przepis: http://www.domowe-wypieki.pl/


czwartek, 19 lutego 2015

Lemon curd z samych żółtek

Ktoś mi powiedział, że ten przepis na lemon curd jest najlepszy. Uważam, że jest spoko, ale czy najlepszy? Następnym razem zostanę przy starym sprawdzonym przepisie choć, do tej receptury wcale nie zniechęcam.

Składniki:

- 3 żółtka
- 80 g cukru pudru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 120 g masła


Przygotowanie:

1. W rondelku, stale mieszając, podgrzewam żółtka, cukier i sok z cytryny.
2. Dodaję pokrojone na kawałki masło i mieszam do chwili jego rozpuszczenia.
3. Gotuję na wolnym ogniu, pilnując żeby się krem nie przypalił, do momentu, aż zacznie gęstnieć.
4. Zdejmuję z ognia, przelewam do słoika i po ostudzeniu umieszczam go w lodówce.

środa, 18 lutego 2015

Jajecznica z duszonymi pieczarkami

Składniki:

- 5 - 6 jajek
- garść pieczarek
- 1/2 pęczka liści zielonej pietruszki
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- łyżka masła

Przygotowanie:


1. Umyte pieczarki pokroiłam i podsmażyłam na maśle, dodałam do nich pokrojoną pietruszkę i troszkę gałki muszkatołowej.
2. Jajka wbiłam do miski, rozbełtałam widelcem, wymieszałam i przelałam na patelnię z podduszonymi pieczarkami.
3. Posoliłam, dodałam pieprz, wymieszałam i smażyłam do momentu ścięcia się jajek.
4. Przełożyłam na talerze.

wtorek, 17 lutego 2015

Makaron ze szpinakowym pesto

Składniki na 2 porcje:

- około 200 g ulubionego makaronu
0,10 kg szpinaku
- garść migdałów 
- łyżka sosu sojowego Tamari 
- 12 łyżek oliwy z oliwek
-  szczypta pieprzu 
- 0,5  łyżeczki soli (można więcej jak ktoś lubi)
- kilka kropli świeżej pomarańczy 
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2- 3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub innego twardego sera

Przygotowanie:

1. Makaron gotuje w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Migdały prażę na suchej patelni.
3. Umyty, suchy, pozbawiony twardych końcówek szpinak umieszczam w pojemniku blendera, dodaję uprażone migdały, czosnek, 2 łyżki parmezanu, sól i pieprz. Dolewam oliwę z oliwek, sos sojowy i kilka kropel soku wyciśniętego z pomarańczy.
4. Miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Do ugotowanego al dente, odcedzonego makaronu dodaję pesto i delikatnie mieszam. Przekładam na talerze i oprószam tartym parmezanem.

niedziela, 15 lutego 2015

Tort bezowy z lemon curd

Składniki na blaty bezowe

-  6 białek 
- 300 g drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżeczka  soku z cytryny lub octu winnego 
- szczypta soli 

Przygotowanie:

1. Na papierze do pieczenia narysowałam dwa okręgi o średnicy 22 - 23 cm każdy. 
2. Na blachę położyłam przygotowany papier do pieczenia. 
3. Piekarnik rozgrzałam do 180ºC. 
4. W misie miksera ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
5. Cały czas miksując dodawałam cukier, stopniowo, łyżka po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany. 
6.Wlałam łyżeczkę octu/soku z cytryny. 
7. Pianę podzieliłam na dwie części i wyłożyłam na przygotowane okręgi.
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140ºC i piekłam przez 90 minut. 
9. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i zostawiłam do wystygnięcia na kilka godzin. 

Składniki na krem:

- 125 g serka mascarpone 
- 150 g lemon curdu + 3 łyżki dodatkowo do dekoracji
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej  

Przygotowanie kremu:

1. W misce wymieszałam łyżką mascarpone i lemon curd. 
2.  W osobnym naczyniu ubiłam śmietanę kremówkę. 
3. Ubitą śmietanę dodałam do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszałam, by tekstura kremu była delikatniejsza. 

Przygotowanie tortu:

1. Jeden z bezowych krążków położyłam na paterę. 
2. Rozprowadziłam po nim krem z lemon curd. 
3. Przykryłam drugim krążkiem bezowym.
3.  Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyłam 3 łyżki lemon curdu i na wierzchu drugiego blata bezowego zrobiłam dekoracyjne esy-floresy.

* inspiracja: mojewypieki.com

sobota, 14 lutego 2015

Zupa - krem Marrakesz z ciecierzycy i batatów

Składniki:

 - 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka kminu rzymskiego
- średniej wielkości, poszatkowana cebula (lub pół łyżeczki asafetydy)
- 0,5  łyżeczki cynamonu
 -łyżeczka imbiru w proszku
 -pół szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej (wodę z moczenia wylewamy i gotujemy w świeżej)
- 2 małe bataty lub 1 duże, obrane i pokrojone w kostkę
- szklanka przecieru pomidorowego
-woda
- sok z cytryny do smaku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- łyżka syropu z agawy lub słodu ryżowego
- łyżeczka uprażonej na suchej patelni i zmielonej w młynku lub moździerzu kolendry

Do podania:

- płatki migdałów uprażone na suchej patelni do przybrania (opcjonalnie)
- poszatkowana natka kolendry do przybrania (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek do podania (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

 1. Na oliwie z oliwek podsmażyłam kmin rzymski. Po chwili dodałam cebulę (lub asafetydę). Cebulę smażyłam, aż się zeszkliła (asafetydę tylko chwilkę, aby jej nie spalić). 
2. Dodałam cynamon i imbir. Wrzuciłam ugotowaną ciecierzycę i pokrojone bataty. Wlałam przecier pomidorowy oraz tyle wody, aby przykrywała centymetrową warstwą składniki. Całość gotowałam około 25 minut, aż bataty stały się miękkie. 
3. Ostudzoną zupę zmiksowałam ręcznym blenderem. Doprawiłam sokiem z cytryny, solą, pieprzem, syropem z agawy oraz uprażoną kolendrą. Dokładnie wymieszałam. 
4. Sprawdziłam smak i gęstość zupy (w razie potrzeby dolewam jeszcze trochę wody i ponownie mieszam). 
5.Przed podaniem polewam odrobiną oliwy z oliwek.
6. Krem Marrakesz można podać z prażonymi płatkami migdałów i poszatkowaną natką kolendry. 

 przepis: Magazyn Świąteczny 07-08.II.2015

piątek, 13 lutego 2015

Chlebek Naan

Składniki

-  500 g mąki pszennej 
- 21 g świeżych drożdży 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli 
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 110 g rozpuszczonego, klarowanego masła
- około 150 ml ciepłej wody 
- coś do posypania chlebków, np: świeża kolendra, czosnek, rozmaryn, pietruszka ziarenka maku, sezamu, słonecznika, czarnuszka drobno posiekana cebula sól morska...

Przygotowanie:

1. Z drożdży zrobiłam zaczyn. Rozpuściłam je w 100 ml ciepłej (ale nie gorącej!) wody z łyżką cukru i łyżką mąki.
2. W misce wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
Dodałam zaczyn z drożdży, jogurt i połowę masła. Stopniowo wlewałam wodę i wyrabiałam ciasto, aż stało się miękkie.
3. Przełożyłam ciasto na posypany mąką blat i wyrabiałam około 10 minut, aż zrobiło się elastyczne i gładkie. 
4. Umieściłam je w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godziny. 5. Kiedy podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 8 porcji, lekko wyrobiłam i rozwałkowałam cienkie owalne placki. 
5. Pod koniec “wwałkowałam” w ich powierzchnię czarnuszkę lub inne ziarna, czy zioła. 
6. Rozgrzałam suchą patelnię oraz piekarnik ( funkcja grill ) na maksymalną temperaturę. 
7. Układałam każdy z osobna placek na patelni, smażyłam 2 minuty, aż pojawiły się bąbelki. Zaraz potem przekładałam placki do piekarnika na grilla/ kratkę i piekłam kilka minut – do momentu, aż powierzchnia zaczęła przybierać brązowy kolor. 
8. Po wyjęciu chlebków z piekarnika i posmarowałam ich wierzch resztą masła. 

przepis: chilitonka.com

czwartek, 12 lutego 2015

Pączki Anno Domini 2015

najlepsze!

według tego sprawdzonego przepisu

Mascarpone z jagodami i amaretti

Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- garść pokruszonych ciasteczek amaretti
- 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- łyżeczka likieru amartetto lub esencji migdałowej
- 2 łyżki jagód świeżych lub rozmrozonych
- 1 -2 łyżki cukru pudru




Przygotowanie:

1. Owoce dokładnie myję i osuszam (albo wcześniej odmrażam i odsączam z nadmiaru wody).
2. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone i likieru amaretto.
3. Gotową masę przekładam do szklanek/pucharków, posypuję pokruszonymi ciastkami i jagodami.
4. Podaję od razu po przygotowaniu albo po kilkugodzinnym, mocnym schłodzeniu.


środa, 11 lutego 2015

Sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych

Składniki:

- 1 kalafior (660 g) podzielony na różyczki
- 5 łyżek oliwy
- 1 duża łodyga selera naciowego pokrojona na 0,5 cm plasterki
- 30 g orzechów laskowych
- 10 g listków pietruszki
- pestki granatu z połowy owocu (około 50 g)
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego ( w oryginalnym przepisie octu sherry)
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:

1. Piekarnik ustawiony na termoobieg nagrzałam do 200 stopni C.
2. Różyczki kalafiora wymieszałam z 3 łyżkami oliwy, 1/2 łyżeczki soli i czarnym pieprzem.  Rozrzuciłam je na blasze wyłożonej pergaminem i piekłam 20 - 25 minut pilnując aby kalafior się nie przypalił. W razie czego przykrywam go folią aluminiową. Kalafior powinien być chrupiący. Gotowego przełożyłam do dużej misy.
2. W piekarniku temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni C. Wysypałam orzechy laskowe na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam 17 minut.  
3. Gotowe, lekko ostudzone orzechy grubo posiekałam i dodałam do kalafiora razem z pozostałymi 2 łyżkami oliwy i resztą składników. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
Podaję w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sam Tamimi

wtorek, 10 lutego 2015

Muffiny "Runo leśne"

Składniki:

- 220 g mrożonego szpinaku (drobnego, nie w liściach)
- 1 szklanka mąki pszennej
-  0,75 szklanki cukru 
- 0,75 szklanki oleju 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 150 ml śmietany kremówki 30% 
- 1 łyżka cukru pudru 
- owoc granatu do dekoracji albo inne drobne, sezonowe owoce

Przygotowanie:

1. Szpinak rozmroziłam i dokładnie odsączyłam z wody.
2. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
3. Jajko z cukrem zmiksowałam na gładką, puszystą masę, następnie ciągle ucierając dolewałam olej oraz dodałam przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam szpinak i dokładnie wymieszałam łyżką. 
4. Formę do muffin wyłożyłam papilotkami i nałożyłam do nich ciasto do ¾ wysokości. 
5. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. 
6. Piekłam do „suchego patyczka”.Wyjęłam i studziłam na kratce.
7. Z ostudzonych babeczek ścięłam wierzch.  Obcięte ciasto pokruszyłam palcami nad miseczką.
8. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. 9. Bitą śmietanę ułożyłam na muffinach, na wierzchu wysypałam przygotowane wcześniej okruchy ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyłam pestki granatu lub inne  owoce. Wstawiłam do lodówki.

poniedziałek, 9 lutego 2015

Zielony groszek i ziemniaki z curry

Składniki na 2- 3 porcje:

- 500 g małych ziemniaków
- 2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 1 łyżka oleju roślinnego (lub masła klarowanego)
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula albo 3 szalotki
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 6 nasion kardamonu
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 2 łagodne papryczki chili lub do smaku
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 530 g mleka kokosowego
- garść szpinaku sałatkowego
- szczypta soli lub więcej do smaku

Dodatkowo do podania:

- cząstki limonki do skropienia
- liście świeżej kolendry do posypania

Przygotowanie:


1. Groszek wcześniej rozmroziłam.
2. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na połówki lub ćwiartki, w przypadku większych ziemniaków.
3. Imbir, czosnek i szalotki obrałam. Włożyłam do pojemnika blendera, dolałam 50 ml zimnej wody i zmiksowałam na gładką pastę.
4. Nasiona kardamonu delikatnie rozgniotłam i wyłuskałam owoce.
5. W garnku z grubym dnem rozgrzałam łyżkę oleju, dodałam przygotowaną pastę, nasiona kminu rzymskiego i owoce kardamonu. Smażyłam wszystko mieszając około 10 minut, aż pasta zgęstniała.
6. Do garnka wlałam 250 ml gorącej wody. Dołożyłam kurkumę, papryczki chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszałam i cały czas gotując dodawałam stopniowo mleko kokosowe (po jednej łyżce, cały czas mieszając). Garnek przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez 50 minut. 
7. Zdjęłam pokrywkę, zwiększyłam ogień i gotowałam 10 minut. 
8. Dodałam groszek i gotowałam kolejne 3 minuty, Włożyłam umyty szpinak, przykryłam i na małym ogniu gotowałam przez 1- 2 minuty. 
9. Zdjęłam z ognia i wymieszałam. 
10. Po rozłożeniu do głębokich talerzy można skropić sokiem z limonki i posypać kolendrą.

* inspiracja: Kwestia Smaku

niedziela, 8 lutego 2015

Naleśniki z lemon curd

Składniki na ciasto:

- szklanka pszennej mąki
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mleka ( użyłam mleko ryżowe) lub wody najlepiej gazowanej (ewentualnie wymieszać pół na pół)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:


1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na lemon curd:

- 125 ml soku z cytryny (około 3 soczystych cytryn)
-  skórka otarta z jednej cytryny
- 100 g drobnego cukru
- 75 g masła
- 3 duże jajka

- gorzkie kakao do opróśzenia naleśników

Przygotowanie:

Lemon curd robię np. według tego przepisu.
Naleśniki posmarowałam gotowym lemon curd, złożyłam w trójkaty i oprószyłam kakao.

sobota, 7 lutego 2015

Lemon curd

Składniki:

- 125 ml soku z cytryny (około 3 soczystych cytryn)
-  skórka otarta z jednej cytryny
- 100 g drobnego cukru
- 75 g masła
- 3 duże jajka

Przygotowanie:

1. Masło roztopiłam w rondlu z grubym dnem.
2. Dodałam roztrzepane jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny. 
3.  Gotowałam na małym ogniu, mieszając aż krem zgęstniał
4. Gdy masa zrobiła się na tyle gęsta, by oblepić łyżkę zdjęłam garnek z palnika.
5. Całość przetarłam przez sito.
6. Gotowy krem odstawiłam, żeby zupełnie ostygł.
7. Ostudzony lemon curd przelałam do czystego słoiczka i schowałam do lodówki. 
Może w niej stać przez kilka tygodni.



piątek, 6 lutego 2015

Pieczony schab z kością

Składniki:

- około 1,5 kg schabu środkowego albo karkowego
- sól
- majeranek
-10 ząbków czosnku
- rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie:

1. Mięso ze wszystkich stron porządnie natarłam solą i kilkoma wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
2. Ponacinałam mięso ostrym nożem i wepchnęłam do naciętych kieszeni pozostałe ząbki czosnku. 
3. Schab posypałam majerankiem. I zostawiłam żeby się zmacerował na około 2 godziny  

4. Przełożyłam mięso do rękawa foliowego, zacisnęłam opaski i położyłam w żaroodpornym naczyniu.
 5. Na dolnej kratce piekarnika umieściłam naczynia z gorącą wodą. Nad nimi brytfankę ze schabem.
6. Włączyłam piekarnik, temperaturę ustawiłam na 200 stopni C. Piekłam około 1,5 godziny, aż schab zarumienił się na wierzchu. 

czwartek, 5 lutego 2015

Dipy

TZATZIKI
Składniki:

- 1 gruntowy ogórek
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę albo starty na tarce o małych oczkach
- garść świeżej posiekanej mięty
- łyżka oliwy
- łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz czarny lub kolorowy

Przygotowanie:


1. Umytego i obranego ogórka starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na 30 minut, by pozbył się wody.

2. Odsączonego ogórka połączyłam z jogurtem, czosnkiem, miętą i oliwą. 
3. Doprawiłam octem winnym, solą i pieprzem. Wymieszałam i przełozyłam do czystego navzynia.
4. Odstawiłam żeby się przegryzł.

DIP OLIWKOWY
Składniki:

- 0,5 szklanki zielonych olwek ( bez pestek, bez nadzienia)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 0, 5 ząbka czosnku
- 2 łyżki jogurtu greckiego

1. Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam na gładką masę.
2. Przełożyłam do miseczki.
3. Przed podaniem schłodziłam.
DIP Z AWOKADO I POMIDORA 

Składniki:

- 0,5 dojrzałego awokado
- 0,5 pomidora bez skórki i pestek
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- 0,5 czerwonej cebuli
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1- 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umiesciłam w blenderze i zmiksowałam na gładka masę.
2. Przełozyłam do miseczki
3. Odstawiłam aby dip się przegryzł.






środa, 4 lutego 2015

Paszteciki z pieczarkami z ciasta francuskiego

Składniki

- arkusz ciasta francuskiego
- łyżka masła
- 20- 25 dag pieczarek
- 1/2 pęczka liści zielonej pietruszki
- odrobina gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Umyte, suszone pieczarki pokroiłam i podsmażyłam na maśle, dodałam do nich pokrojoną pietruszkę, troszkę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. 
2. Szklanką wycięłam na cieście francuskim kółka. Na środek każdego z nich ułożyłam pieczarki. 
3. Wstawiłam do rozgraznego do 200 stopni piekarnika. Piekłam na złoty kolor około 18 - 20 minut.

wtorek, 3 lutego 2015

Paszteciki z pesto i pamezanem

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
 -czerwone pesto, około 150 g (pesto rosso)
- kilka łyżek tartego parmezanu
- szczypta soli

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Rozwinęłam ciasto francuskie na czystym blacie i na całej jego powierzchni rozsmarowałam pesto. 
3. Całość posypałam tartym parmezanem. 
4. Zwijałam cienko do środka pierwszy bok ciasta, zatrzymałam się pośrodku i zaczęłam zwijanie drugiego boku. Po zwinięciu boków otrzymujemałam dwa ślimaki.
5. Zwinięte ciasto pocięłam na kawałki, które rozłożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
6. Zawijasy oprószyłam solą. 
7. Piekłam około 20 minut w 200 stopniach. 
8. Gotowe paszteciki posypałam tartym parmezanem.


poniedziałek, 2 lutego 2015

Tort podwójnie czekoladowy z pop choc

Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka kawy (może być zbożowa)
- 350 g posiekanej mlecznej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
1. W rondelku podgrzałam śmietanę do wrzenia. Zdjęłam z gazu, dodałam cukier i kawę. Wymieszałam. 
2. Dodałam posiekaną czekoladę, odstawiłam do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. 
3. Wystudziłam i schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
4. Przed samym przełożeniem tortu ubiłam do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie przebić, bo szybko by się zważył
Składniki na ciasto czekoladowe ciemne

-  50 g gorzkiej czekolady

- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków 

- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną gorzką czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.

2.  Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3.  W misie miksera ubiłam jajka  z cukrem na gęstą, puszystą masę. 
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4.  Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku  przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.

Składniki na ciasto czekoladowe jasne:

-  50 g białej czekolady

- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. W rondelku roztopiłam masło, dodałam połamaną białą czekoladę, którą wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam do przestudzenia.

2.  Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
3.  W misie miksera ubiłam jajka  z cukrem na gęstą, puszystą masę. 
4. Wlałam strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dosypałam mąkę i delikatnie wymieszałam szpatułką.
4.  Gotowe ciasto przelałam do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 
5. Piekłam w rozgrzanym do 175ºC piekarniku  przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam.

Składniki do dekoracji:

-  420 g  Draży Kitkat Pop Choc ( w oryginalnym przepisie są Maltesersy, niestety trudne do zdobycia w Polsce)

Przygotowanie:

1. Na paterze ułożyłam ciemny blat, posmarowałam grubą warstwą kremu czekoladowego. Przykryłam jasnym blatem. 
2. Wierzch i boki grubo posmarowałam kremem. 
3. Ozdobiłam drażetkami Kitkat Pop Choc przyklejając je do kremu jeden obok drugiego. Schłodziłam.

inspiracja: mojewypieki.com