wtorek, 10 marca 2015

Sernik tęczowy

na 1 urodziny Franciszka
Składniki na spód:

- 120 g ciasteczek pełnoziarnistych

- 50 g roztopionego masła

1. Ciastka drobno pokruszyłam i wymieszałam z masłem.

2. Tortownicę o 20- sto centymetrowej średnicy wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. Na spód formy wyłożyłam masę ciasteczkową, którą równomiernie rozłożyłam, docisnęłam i na czas przygotowania sernika wstawiłam do lodówki.

Składniki na masę serową:


- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, różowy/pomarańczowy, czerwony

Przygotowanie masy serowej:  


1. W misie miksera umieściłam wszystkie składniki (z wyjątkiem barwników spożywczych).

2. Miksowałam do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy.
3. Przygotowaną masę rozdzieliłam równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodałam minimalną ilość barwnika (barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu! Ja dałam ciut za dużo więc mam nauczkę na następny raz), wymieszałam.
4.  Schłodzony spód wyjęłam z lodówki.
5. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewałam masy serowe na sam środek formy. Nie mieszałam.
6.  Piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 60 minut.
7. Wystudziłam w lekko uchylonym piekarniku.
8. Wyjęłam, włożyłam do lodówki na całą noc.

Składniki na dekorację:  

- 200- 250 ml śmietany 
- 36% - łyżka cukru pudru 
 - kolorowa posypka (opcjonalnie)  

Przygotowanie: 

1. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno. 
2. Pod sam koniec ubijania dodałam cukier puder i przez chwilę jeszcze ubijałam. 
3. Schłodzony sernik wyjęłam z lodówki. 
4. Szprycą wyłożyłam na niego masę śmietankową. Ozdobiłam kolorową posypką cukrową. 

 przepis: mojewypieki.com





czwartek, 5 marca 2015

Marynowana ryba słodko-kwaśna

Składniki:

- 3 łyżki oliwy
- 2 średniej wielkości cebule, obrane i pokrojone na plasterki o grubości 1 cm
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 papryki (czerwona i żółta) pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na centymetrowe plasterki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki curry
- 3 pomidory obrane i posiekane
- 2,5 łyżki cukru
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 500 g filetów z białej ryby ( np. dorsza, łupacza, wątłusza, halibuta)
- mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby
- 2 duże, roztrzepana jajka
- 20 g posiekanej kolendry
sól do smaku
- czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C (170 stopni C z termoobiegiem)
2. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Dodałam cebulę oraz nasiona kolendry. Smażyłam na średnim ogniu 5 minut, często mieszając.
3. Dorzuciłam papryki, które smażyłam kolejne 10 minut. Następnie dodałam czosnek, liście laurowe, curry i pomidory. Smażyłam 8 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Dodałam cukier, ocet, 1,5 łyżeczki soli oraz odrobinę czarnego pieprzu. Smażenie kontynuowałam kolejne 5 minut.
5. W tym samym czasie rozgrzałam na drugiej patelni pozostałą oliwę.
6. Rybę oprószyłam solą, zanurzyłam w mące, a następnie w jajku. Smażyłam 3 minuty, przewracając raz na drugą stronę.
7. Osuszyłam rybę na papierowym ręczniku i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Na niej umieściłam gotowe warzywa. Zalałam rybę i warzywa około 250 ml wody.
8. Naczynie włożyłam do piekarnika na 12 minut, aż ryba była gotowa. Wyjęłam odstawiłam do ostygnięcia.
9. Przed podaniem doprawiłam solą, pieprzem i posiekaną kolendrą. Ryba świetnie smakuje po jednym lub dwóch dniach spędzonych w lodówce.

przepis: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sam Tamimi

wtorek, 3 marca 2015

Ciasteczka z tahini

Składniki:

- 150 g cukru
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 110 jasnej pasty tahini
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 25 ml śmietany kremówki
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C ( termoobieg)
2. Cukier z masłem umieściłam w misce miksera i za pomocą mieszadła łopatkowego mieszałam minutę na średnich obrotach, aż składniki się połączyły.
3. Cały czas miksując dodałam pastę tahini, esencję, waniliową, śmietanę, a na koniec mąkę. Mieszałam jeszcze przez minutę do powstania jednolitej masy.
4. Przełożyłam ciasto na stolnicę i zagniatałam, aż stało się gładkie.
5. Odrywałam 20 g kawałki ciasta, z których w ręku kształtowałam kulkę. Naciskałam lekko widelcem, żeby trochę się spłaszczyła i przejęła ząbkowany wzór.
6. Ciasteczka układałam w 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich oprószyłam odrobiną cynamonu.
7. Piekłam 15-17 minut, aż ciasteczka zarumieniły się na złoty kolor.
8. Gotowe przełożyłam na kratkę do studzenia. 
Ciasteczka można przechowywać do 10 dni w hermetycznym pojemniku.

przepis: "Jerozolima" Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi