poniedziałek, 27 lipca 2015

Placki z bananami

Składniki:

- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli
- 250 g serka ricotta albo innego np. bieluch, homogenizowany
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- około 1/4 szklanki mleka
- 2 banany

Składniki:

1. W większej misce wymieszałam przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. 
2. W drugiej misce wymieszałam serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem i mlekiem. 
3. Połączyłam składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę. 
4. Rozgrzałam patelnię, nakładałam po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka i smażyłam na średnim ogniu do czasu, aż urosły i się zarumieniły.
5.  Kiedy placki odrobinę podrosły,  wciskałam w ciasto po 2 plasterki banana. 
6. Przewróciłam na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia.

Placuszki można podawać z syropem klonowym, śmietaną.

piątek, 24 lipca 2015

Klopsy w sosie bakłażanowo-pomidorowym

Składniki na klopsy:

- 500 g mięsa mielonego z indyka (albo inne ulubione)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia klopsów
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej

Składniki na sos:

- 1 duży bakłażan (ok. 500 g)
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku - olej

Przygotowanie klopsów:

1. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na oleju. Połączyłam z pozostałymi produktami. Mięso dokładnie wyrobiłam, doprawiłam solą i pieprzem.  Z połączonych składników uformowałam klopsy.
2. Na patelni rozgrzałam olej, umieściłam na niej klopsy, które wcześniej obtoczywszy w bułce tartej, smażyłam z obu stron. Gotowe zdjęłam z patelni i przełożyłam na talerz wyściełany papierowym ręcznikiem.

Przygotowanie sosu:

1. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam na rozgrzany olej do dużego garnka.
2. Dodałam posiekane ząbki czosnku, chwilę przesmażyłam i dorzuciłam pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Kiedy papryka lekko zmiękła, dodałam pokrojonego w kostkę bakłażana. Smażyłam przez około 10 minut.
3. Następnie dodałam pomidory z puszki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 minut, aż wszystkie warzywa stały się miękkie i lekko rozpadające się.
4. Na sam koniec dodałam klopsiki. Wszystko delikatnie wymieszałam i gotowałam jeszcze około 5 minut.

czwartek, 23 lipca 2015

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Składniki:

- 600 g owoców ( użyłam truskawki, czereśnie, nektarynki i czerwoną porzeczkę)
- 8 łyżek miodu ( w przepisie jest syrop klonowy)
- 2 szklanki płatków owsianych 
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju kokosowego


Przygotowanie:

1.Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C. 
2. Owoce pozbawiłam pestek i szypułek, większe pokroiłam na kawałki. Ułożyłam je w naczyniu żaroodpornym i polałam 3 łyżkami miodu.
3. Płatki owsiane z dodatkiem reszty miodu, soku z cytryny i oleju kokosowego zblendowałam.
4. Powstałą kruszonkę ułożyłam na owocach i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
5. Piekłam przez 25 minut na złoty kolor. 

inspiracja: Kwestia Smaku

środa, 22 lipca 2015

Burgery!

Składniki na burgery:

- 2 szklanki startej marchewki
- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
-  1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki pietruszki
 - łyżeczka suszonego imbiru albo
-  3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieściłam w dużej misce i wymieszałam rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie chce się wystarczająco kleić  dodaję więcej oleju i mąki. 
2. Lepię kotlety i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) obracam kotlety na drugą stronę.

Składniki do burgerów:

- 4 -5 bułek, hamburgerowych 
- czerwona cebula
- pomidor
- kilka plasterków zielonego ogórka
- kilka liści sałaty, rukoli, roszponki
- kilka łyżekajwaru (może być keczup)
- odrobina musztardy lub majonezu

Bułki około 2-3 minut grilluję, następnie przecinam na dwie połowki, które smaruję ajwarem i majonezem. W środku umieszczam burgera i warzywa. Jem kiedy są jeszcze ciepłe.

* na podstawie Jadłonomii

poniedziałek, 20 lipca 2015

Kolety z kalafiora

Składniki:

- średniej wielkości kalafior
- 3 ziemniak
- duża cebula
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki
- ząbek czosnku
- jajko
- 3- 4 łyżki tartej bułki + dodatkowo bułka do panierowania
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrałam. 
2. Kalafiora podzieliłam na różyczki.
3.  Ziemniaki i kalafiora ugotowałam w oddzielnych naczyniach do miękkości. 
4. Cebulę poszatkowałam i zeszkliłam na oleju. 
5. Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Kalafiora zmiksowałam. Do miski włożyłam ugotowane i ostudzone warzywa, dodałam cebulę, pokrojone natkę i koperek oraz rozgnieciony ząbek czosnku, jajko i bułkę. Masę doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam.  
6. Uformowałam kotlety, obtoczyłam w bułce i usmażyłam z obu stron na złoto.

piątek, 17 lipca 2015

Placki orkiszowe z jagodami

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- szklanka maślanki lub kefiru
- 2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- szklanka jagód

Przygotowanie

1. W jednym naczyniu połączyłam suche produkty: mąkę, proszek, sodę, sól. 
2. W drugim naczyniu wymieszałam składniki mokre: rozbite jajka, maślankę, olej i miód. 
3. Połączyłam zawartość obu naczyń, zmiksowałam aby nie było grudek. Na końcu wmieszałam jagody*. 

4. Nabrałam łyżką ciasto i smażyłam na niewielkiej ilości oleju, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokazywały się pęcherzyki powietrza. Uważałam przy smażeniu, ponieważ placki mają tendencję do przypalania się. 

* kilka placków usmażyłam bez dodatku jagód
przepis: moje wypieki




środa, 15 lipca 2015

Placki z mąki owsianej


Składniki

- 0,75 szklanki mąki owsianej albo zmielonych na mąkę płatków owsianych
- szklanka kefiru albo jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- łyżka roztopionego masła
- 1 jajko
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju do smażenia umieszczam w misce i łączę przy pomocy trzepaczki lub miksera.
2. Na patelni do naleśników rozgrzewam olej. Przy pomocy większej łyżki albo małej chochli wylewam porcję ciasta na patelnię.
3. Placki smażę na rumiano z obu stron (są delikatne i należy uważać aby się nie rozpadły).
Można je podać z owocami, serkiem albo ulubionym syropem np z agawy albo klonowym.



wtorek, 14 lipca 2015

Kotlety z quinoa i cukinii

Składniki na około 12 - 13 kotletów:

- 2,5 szklanki ugotowanej kolorowej komosy (w oryginale biała)
- 3 szklanki startej surowej cukinii
- szklanka rozgniecionych pestek dyni
- szklanka startego parmezanu
- 2 jajka
- szklanka razowej bułki tartej (+ opcjonalnie 2 łyżki do obtoczenia kotletów)
- sok z 0,5 cytryny
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka oregano (świeżego albo suszonego)
- 1 łyżeczka rozmarynu ( świeżego albo suszonego)
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- olej rzepakowy
od siebie dodałam sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Komosę  wypłukałam wrzątkiem i przełożyłam do rondelka. Zalałam wrzącą wodą (proporcje 1:2). Gotowałam 25 minut i odcedziłam na sitku. Przelałam zimną wodą i przełożyłam do miski.
2. Ostudzoną komosę wymieszałam z pozostałymi składnikami (pomijając olej rzepakowy).
3. Z gotowej masy uformowałam kotlety, które obtoczyłam w cienkiej warstwie bułki tartej.
4. Smażyłam na oleju rzepakowym, aż stały się chrupiące.

przepis: "I jak tu nie jeść" Beata Sadowska
1. Komosę (pół szklanki) płuczemy wrzątkiem i przekładamy do rondelka. Zalewamy wrzącą wodą (2 i pół szklanki). Gotujemy 25 minut i odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. - See more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2015/06/kotlety-z-cukinii-i-kolorowej-komosy.html#sthash.LoCnGE5D.dpuf

1.

1.Komosę (pół szklanki) płuczemy wrzątkiem i przekładamy do rondelka. Zalewamy wrzącą wodą (2 i pół szklanki). Gotujemy 25 minut i odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. - See more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2015/06/kotlety-z-cukinii-i-kolorowej-komosy.html#sthash.LoCnGE5D.dpuf

sobota, 11 lipca 2015

Truskawkowo-owsiankowe smoothie

Składniki:

- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 dojrzały banan pokrojony w plasterki
- szklanka truskawek
- szklanka mleka roślinnego (sojowego, migdałowego) albo jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki
- garść migdałów
- łyżka syropu daktylowego/ klonowego/ ryżowego albo miodu

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na gładką masę. W razie potrzeby dosładzam.
2. Przed podaniem schładzam w lodówce.
3. Gotowe smoothie przelewam do szklanek.

piątek, 10 lipca 2015

Babka waniliowo-kardamonowa

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1/2 łyżeczki soli
- 20 dag miękkiego masła
-  1,5 szklanki (można mniej) cukru 
- 2 przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii
- 4 duże jajka
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka tłustego mleka
- mąka i masło do przygotowania formy 

Przygotowanie

1. Piekarnik rozgrzałam do 170 - 180 stopni C.
2. Formę na babkę porządnie wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką (nadmiar mąki strząsam). 
3. Mąkę wymieszałam z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. 
4. Masło utarłam z cukrem (około 5 minut). Gdy masa stała się gładka i jasna dodałam ziarenka z lasek wanilii. Ucierałam kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijałam po jednym jajku - następne jajko dodawałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączyło się z masą. Wlałam sok z cytryny, chwilę ucierałam. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodawałam na przemian porcje mąki i mleka. Przerwałam ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączyły. 
5. Ciastem napełniłam przygotowaną formę, lekko stuknęłam dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta. 
6. Piekłam około godziny - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być sucha po wyjęciu. 
7. Wyjęłam formę z babką z piekarnika. Studziłam ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjęłam je i studziłam jeszcze około godziny. 

Babka podobno świetnie smakuje ze śmietaną ubitą z ziarenkami wanilii.

przepis: Adam Chrząstowski

czwartek, 9 lipca 2015

Kotleciki brokułowo-jajeczne

Składniki (na 10-12 sztuk):

-  1 brokuł
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 duża cebula
- 75 g startego żółtego sera (ok. 3/4 szklanki)
-  masło do usmażenia cebuli
- olej
- bułka tarta
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Brokuła podzieliłam na różyczki i kilka minut gotowałam w osolonej wodzie (ma być al dente).  Po ugotowaniu dokładnie go odsączyłam, ostudziłam i drobno posiekałam.
2. Cebulę drobno posiekałam i usmażyłam na maśle.
3. Podobnie postąpiłam z ugotowanymi na twardo jajkami.
4.  Ser starłam na dużych oczkach.
5. Do dużej miski włożyłam posiekanego brokuła, ugotowane i posiekane jajka, usmażoną cebulę, surowe jajko, starty ser. Masę porządnie doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i uformowałam kotleciki.
6. Obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieniły.

przepis: Radość Jedzenia

środa, 8 lipca 2015

Placki

mój ulubiony przepis
Składniki

- 1.5 szklanki mąki pszennej 450 
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki mleka 
- 1/4 szklanki cukru 
-1.5 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiennie może być soda oczyszczona 
- 2 jajka 
- 1/4 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła klarowanego 
- spora szczypta soli 

Dodatkowo: szklanka świeżych owoców (borówka amerykańska, jeżyna, poziomki itp)

Przygotowanie:

 1. W misce połączyłam suche składniki, dodałam jogurt, mleko oraz roztrzepane jajka. Całość wymieszałam, a  na koniec wlałam tłuszcz. 
2. Po połączeniu wszystkich składników ciasto odstawiłam na 30 minut. Masa powinna być lejąca, ale gęsta. 
3. Jeśli chcę zrobić placki z dodatkiem owoców to dodaję je do ciasta przed samym smażeniem.


Smażenie placków:

1. Rozgrzewam patelnię tak aby była ciepła, nie gorąca.
2.  Patelnię przecieram papierowym ręcznikiem (albo pędzelkiem silikonowym) nawilżonym olejem z odrobiną tłuszczu, ciasto ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu. 
3. Wylewam ciasto i czekam, aż na jago powierzchni pojawią się niewielkie kratery, wówczas wiem, że temperatura przeszła przez całą grubość placka. Naleśniki przewracam, odczekuję chwilę i lekko dociskam do patelni, aby wyrównać powierzchnię, gdyż w części środkowej będzie ciasto bardziej rosło. 

przepis: Kulinarny Splin