poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety:

- 3 kawałki białego chleba bez skórki (60 g)
- 600 g filetów z dorsza (ze zrównoważonych połowów), halibuta, morszczuka lub mintaja, bez skóry i ości
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana (150 g)
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 30 g natki pietruszki, drobno posiekanej
- 30 g kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 duże wiejskie jajka, roztrzepane
- 4 łyżki oliwy

Składniki na sos pomidorowy:

- 2,5 łyżki oliwy
- 1,5 łyżki mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 średnia cebula, posiekana
- 125 ml białego wina
- puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 czerwona chili bez pestek, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki liści mięty, grubo posiekanych
- sól
- czarny pieprz

Przygotowanie sosu pomidorowegoo:

1. Na bardzo dużej patelni (lub w dużym rondlu) rozgrzałam oliwę. Wrzuciłam przyprawy i cebulę. Smażyłam 8-10 minut, aż cebula zrobiła się zupełnie miękka.
2. Wlałam wino i gotowałam na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodałam pomidory, chili, czosnek, cukier, 0,5 łyżeczki soli i trochę czarnego pieprzu. Dusiłam około 15 minut, aż sos stał się gęsty. Doprawiłam do smaku i odstawiłam na bok.

Przygotowanie pulpetów:

1. Zmiksowałam chleb w malakserze na okruchy. 
2. Posikałam bardzo drobno rybę i włożyłam do miski razem z chlebem i pozostałymi składnikami oprócz oliwy.
3. Dobrze wymieszałam i i formowałam z masy zwarte placuszki o grubości 2 cm i średnicy 8 cm. (Powinno wyjść 8 pulpetów). Jeśli pulpety są bardzo miękkie, wkładam je na 30 minut do lodówki, żeby trochę stężały. (Można też dodać odrobinę bułki tartej, ale oszczędnie, bo pulpety powinny być wilgotne).
4. Na patelni rozgrzałam połowę oliwy i smażyłam pulpety po 3 minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. W miarę smażenia kolejnych partii dolewałam pozostałą oliwę.
5. Pulpety delikatnie przełożyłam do sosu pomidorowego, układając je jeden przy drugim. Dodałam około 200 ml wody. Przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam na bardzo wolnym ogniu 15-20 minut.
6. Wyłączyłam ogień, odkryłam naczynie i zostawiłam pulpety co najmniej na 10 minut przed podaniem. Serwuję ciepłe lub w temperaturze pokojowej, posypane miętą.

Przepis: "Jerozolima"; Yotam Ottolenghi i Sam Tamimi



piątek, 14 sierpnia 2015

Placki z jagodami

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g jagód 
- masło lub olej do smażenia

Przygotowanie

1. Jogurt połączyłam z jajkami i cukrem wanilinowym. 
2. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksowałam do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. 
3. Dodałam jagody. całość delikatnie wymieszałam łyżką. 
4. Rozgrzałam patelnię z odrobiną tłuszczu, na którą nakładałam po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka. 
5. Smażyłam na niezbyt dużym ogniu, do czasu, aż urosły i stały się zrumienione.
Przewróciłam placki na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia, przez około 2 minuty. 

inspiracja: Kwestia Smaku

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Babeczki z serem i jagodami

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko 
- szczypta soli

Składniki na nadzienie:

- 150 g serka bieluch (opakowanie)
- 2 jajka
- wanilia
- jagody albo borówki amerykańskie (ile się zmieści)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieściłam w dużej misce,  wymieszałam. Przeniosłam na oprószoną mąką stolnicę i zagniotłam ciasto. Uformowałam z niego kulę, którą owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na 30- 60 minut do lodówki.
2. Foremki na babeczki wysmarowałam masłem.
3. Piekarnik nagrzałam do 180 topni C.
4. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na 4 mm placek i wykrawałam z niego krążki, którymi oblepiałam foremki. Spód babeczek ponakłuwałam widelcem i wstawiłam na 13- 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
5. Kiedy babeczki piekły się wszystkie składniki na krem połączyłam ze sobą  ( na samym końcu dodałam owoce).
6. Podpieczone babeczki wypełniłam nadzieniem i wstawiłam na 20- 25 minut do rozgrzanego piekarnika.

przepis: Wysokie Obcasy, 1.08.2015

piątek, 7 sierpnia 2015

Muffiny z herbatą matcha

Składniki na muffiny:

- 110 g masła 
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 110 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki herbaty matcha
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub drobinek czekoladowych

Przygotowanie:

1. W misie utarłam masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
2. Cały czas miksując dodawałam jedno po drugim jajko. Dolałam ekstrakt z wanilii i zmiksowałam.
3. Do masy wsypałam przesiane suche produkty, wymieszałam do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy. Wsypałam drobinki czekoladowe i wymieszałam.
4. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami.
5. Ciasto podzieliłam między papilotki, wypełniając je do 3/4 wysokości.
6. Piekłam w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjęłam i wystudziłam na kratce.

Składniki na krem z herbatą matcha:

- 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
 - 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki przesianej herbaty matcha 

Przygotowanie:

1. Śmietanę kremówkę i mascarpone umieściłam w misie miksera i ubiłam na sztywny krem, pod sam koniec ubijania dodałam cukier puder. 
2.  Krem podzieliłam na pół, do jednej połowy dodałam przesianą herbatę, dokładnie wymieszałam. 
3. Część muffinek udekorowałam jasnym kremem, a część z dodatkiem herbaty.

Można również zrobić dekorację dwukolorową.

1. Należy przygotować trzy jednorazowe woreczki do dekorowania. Jeden z nich wypełnić białym kremem, drugi kremem zielonym. W workach odciąć końcówki, umieścić je obok siebie w trzecim worku, zakończonym tylką do dekoracji w postaci ostro wciętej gwiazdki (Wilton 1M). Dekorować babeczki dwukolorowym kremem, zaczynając od ich zewnątrz, w kierunku środka, ściskając jednocześnie oba kremy.

przepis: mojewypieki.com