poniedziałek, 28 września 2015

Brioszka z dżemem

Składniki:

- 370 g mąki pszennej tortowej
- 50 g drobnego cukru
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- 100 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- 170 g miękkiego masła
- słoiczek dżemu pomarańczowego
- roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

1. Z drożdży zrobiłam rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiłam do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
2. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, rozczyn drożdży, sól i jajka. Wymieszałam składniki drewnianą łyżką. Wyrabiałam ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą mieszadła. Następnie dodawałam miękkie masło, cały czas miksując (5 minut).
3. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
4. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 równych części. Formowałam placki, w środek wkładając po łyżce dżemu pomarańczowego. Zlepiłam brzegi i formowałam kulkę.
6. Układałam w formie łączeniem do dołu, jedną kulkę obok drugiej. Odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia.
7. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 30 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio zrumieniony, uchyliłam piekarnik i szybko położyć na bułce kawałek folii aluminiowej.  Po upieczeniu od razu wyjęłam bułkę z piekarnika. Po 15 minutach zdjęłam obręcz z formy i studziłam jeszcze przez kilkanaście minut.

niedziela, 27 września 2015

Burgery z indyka i cukinii z dymką i kuminem

Składniki:

- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cukinia (200 g)
- 40 g dymki, posiekanej na cienkie plasterki
- jajko
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- około 100 ml oleju słonecznikowego do obsmażenia

Składniki na sos z kwaśnej śmietany i sumaku:

-100 g kwaśnej śmietany
- 150 g greckiego jogurtu
- łyżeczka startej skórki z cytryny
- łyżka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 łyżka sumaku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na sos wymieszałam w miseczce i odstawiłam na bok.
2. Piekarnik z termoobiegiem ustawiłam na 200 stopni C (220 bez termoobiegu).
3. W dużej misce wymieszałam składniki na klopsy (oprócz oleju).
4. Uformowałam z masy burgery o wadze mniej więcej 45 g.
5. Na patelnię wlałam olej, dobrze go rozgrzałam i partiami obsmażałam klopsy na średnim ogniu.
6. Ostrożnie przełożyłam burgery na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 5-7 minut, aż upiekły się w środku.
7. Burgery podaję z sosem śmietanowym.

Przepis: "Jerozolima", Yotam Ottolenghi i Sam Tamimi

sobota, 26 września 2015

Tarta z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi

Składniki na kruchy spód:

- 180 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 20 g kakao
- jajko
- szczypta soli

Nadzienie:

- 200 g białej czekolady
- 300 ml schłodzonej płynnej śmietanki 36%
- 500 g borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki spodu, z wyjątkiem jajka,połączyłam i zagniotłam ciasto.
 Pod koniec zagniatania dodałam jajko.
2. Gotowe ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę do tarty o średnicy około 24 cm.
3. Nakłułam ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika.
4. Białą czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej i odstawiłam do ostygnięcia.
5. Śmietankę ubiłam na sztywno i ciągle miksując,dodawałam ostudzoną czekoladę, a potem dokładnie wymieszałam. Wyłożyłam na upieczony spód i udekorowałam borówkami.
6. Tartę chłodziłam w lodówce godzinę aby mus stężał.

piątek, 25 września 2015

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami

Składniki na ciasto naleśnikowe:

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- olej do smażenie

Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni. 

Składniki na farsz:



- 1 pojedynczy filet z kurczaka 
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 
- 1 czerwona papryka 
- 250 g cukinii 
- 150 g bakłażana 
- 1/2 papryczki chili (lub do smaku) 
- 1 łyżeczka kurkumy 
- 1 łyżka oregano 
- 2 łyżki sosu sojowego 
- oliwa do smażenia

Przygotowanie farszu


1. Umytego i osuszonego fileta pokroiłam w drobną kostkę. To samo zrobiłam z warzywami. 
 2. Papryczkę chili drobno posiekałam. 

3. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. 
4. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wrzuciłam na nią pokrojonego kurczaka, którego przez kilka minut, co jakiś czas mieszając podsmażyłam. Dodałam warzywa i chili, oprószyłam wszystko kurkumą i oregano i smażyłam mieszając 4 minuty. W międzyczasie dodałam 3 łyżki wody. Na koniec dodałam sos sojowy, wymieszałam i odstawić z gazu.

Składniki na sos:

- 1/2 ząbka czosnku 
- kawałek papryczki chili 
- 400 ml puszka pomidorów 
- 1/4 łyżeczki kurkumy 
- 1/4 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz 
- 120 g tartego sera 
- świeża kolendra lub bazylia 

Przygotowanie sosu pomidorowego:

1. W garnku na oliwie podsmażyłam drobno posiekany czosnek i chili, dodałam pomidory i przyprawy. Wymieszałam i gotowałam na wolnym ogniu około10 minut mieszając od czasu do czasu.

2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. 
3. Naleśniki zawinęłam z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyłam obok siebie w formie żaroodpornej polałam sosem pomidorowym i posypałam resztą tartego sera. Zapiekałam 20 minut bez przykrycia.

* przepis: kwestiasmaku.com

środa, 23 września 2015

Pasta z pieczonego kalafiora

Składniki:

- 1 młody kalafior
- łyżeczka kurkumy
- sól
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
- 1 - 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- garść uprażonych płatków kokosowych lub orzechów
- czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. 
2. W  garnku zagotowałam osoloną wodę z łyżeczką kurkumy. 

3. Kalafiora podzieliłam na różyczki i włożyłam do gotującej się wody na 2 minuty. Odcedziłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Obsypałam przyprawami, skropiłam olejem i dokładnie natarłam tak, aby kalafior cały pokrył się przyprawami. 
4. Naczynie z kalafiorem włożyłam do piekarnika i piekłam przez 18 - 20 minut do czasu, aż stał się miękki. 
5. Upieczonego kalafiora wyjęłam z piekarnika, przełożyłam do miski i zblendowałam z kilkoma łyżkami oliwy. Doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstawić do schłodzenia. 6. Schłodzoną pastą smarowałam pieczywo obsypując chrupiącymi płatkami kokosa lub orzechami. 

przepis: Jadłonomia

wtorek, 22 września 2015

Sałatka z amarantusa z warzywami

Składniki:

- 250 g amarantusa
- 2 duże dojrzałe pomidory
- 4 ogórki gruntowe
- 1 cebula cukrowa
- garść oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego oregano (albo łyżeczka suszonego)
-  sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Amarantus gotowałam 15 minut, odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
2. Pomidory, ogórki i cebulę obrałam ze skóry. Pokroiłam, dodałam oliwki, posiekaną natkę pietruszki i oregano.
3. Warzywa połączyłam z amarantusem.
4. Sok z cytryny wymieszałam z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiłam solą i  sosem polałam sałatkę.

sobota, 19 września 2015

Placki orkiszowe z gruszkami

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
- szklanka maślanki
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2,5 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 gruszki, obrane, starte na tarce o dużych oczkach
- olej do smażenia
- syrop klonowy do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) umieściłam w głębokiej misce. Zmiksowałam, a na samym końcu dodałam gruszki i całość wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej patelni, nawilżonej olejem, z obu stron, na jasny brązowy kolor, odwracając na drugą stronę gdy na powierzchni placka pojawiały się pęcherzyki powietrza.

przepis: mojewypieki.com

czwartek, 17 września 2015

Pesto koperkowe

Składniki

- 2-3 duże pęczki zielonego koperku 
- 3 łyżki startego twardego sera np. parmezanu, grana padano, pecorino 
- 100 g pestek słonecznika
- ząbek czosnku
- około 100 ml oliwy z oliwek 
- kilka kropli soku z cytryny lub łyżka octu balsamicznego
- pieprz mielony 
- sól do smaku

Przygotowanie:
Umyte i osuszone listki koperku umieściłam w wysokim naczyniu, dodałam posiekany czosnek, starty na drobnych oczkach ser, uprażone ziarna słonecznika i stopniowo rozdrabniałam za pomocą blendera dolewając oliwę z oliwek. Doprawiłam solą i pieprzem.

Pesto najczęściej podaję z ugotowanym makaronem.

środa, 16 września 2015

Gruszkowa tarta

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli 
- jajko

Składniki na nadzienie:

- 5 gruszek ( dałam 3 i było, aż nadto)
- 50 g mąki
- 50 g cukru + trochę do posypania
- imbir do smaku
- cynamon do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyłam i zagniotłam ciasto. Pod koniec zagniatania dodałam jajko. Ciasto przez 30 minut chłodziłam w lodówce.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę do tarty o średnicy 24 cm.
3. Nakłuwałam ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekłam 20 minut. 
4. Gruszki pokroiłam na plasterki i usunęłam z nich pestki. 
5. Pokrojone owoce umieściłam w misce do której dodałam mąkę, cukier, imbir i cynamon. Dokładnie wymieszałam, a potem ułożyłam na podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypałam cukrem. 
6. Piekłam 35 minut w temperaturze 170 stopni C.

Przepis: "Alfabet ciast" Zofia Rudnicka

wtorek, 15 września 2015

Steki z łososia w sosie hraimeh

Składniki:

- 110 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 steki z łososia z kręgosłupem, ok. 950 g
- 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka nasion kminku, uprażonych na sucho i świeżo zmielonych
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 zielona chili, grubo posiekana
- 150 ml wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki drobnego cukru do wypieków
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki i 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki grubo pokrojonej kolendry
- sól
- czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju słonecznikowego.
2. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól i pieprz, a następnie obtoczyłam w niej rybę. Nadmiar mąki strząsnęłam i smażyłam rybę na dużym ogniu przez minutę z każdej strony, aż się zarumieniła.
3. Zdjęłam rybę, a patelnię wytarłam do czysta.
4. W malakserze zmiksowałam czosnek, przyprawy, chili i 2 łyżki oleju słonecznikowego na gęstą pastę ( w razie czego można dodać więcej oleju)

5. Pozostały olej wlałam na patelnię, dobrze rozgrzałam i dodałam pastę z przypraw. Mieszałam i smażyłam 30 sekund, żeby przyprawy się nie spaliły. Szybko, ale ostrożnie dodałam wodę i koncentrat pomidorowy. Zagotowałam, dodałam cukier, sok z cytryny, 3/4 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Doprawiłam do smaku.
6. Rybę włożyłam do sosu, doprowadziłam do wrzenia, przykryłam i dusiłam powoli 7-11 minut, zależnie od wagi ryby, aż się ugotowała.
7. Zdjęłam patelnię z ognia, odkryłam i pozostawiłam do ostygnięcia.
8. Rybę podałam przybraną kolendrą i kawałkiem cytryny.

Przepis: "Jerozolima", Yotam Ottolenghi i Sam Tamimi