wtorek, 27 października 2015

Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym

Składniki:

- 300 g puree z pieczonej dyni
- 1 świeża pomarańcza
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego 
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. 
2. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami. 
3. Starłam skórkę z pomarańczy i wycisnęłam z niej sok (50 ml). 
3. Puree z dyni zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. 
4. Roztopiłam masło, ostudziłam i wymieszałam razem z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodałam mus dyniowy i jeszcze raz łam wszystkie składniki. 
5. Do drugiego naczynia przesiałam mąkę, dosypałam proszek do pieczenia, sól, cukier, i budyń, wymieszałam. 
6. Do suchych składników dodałam mokre i delikatnie łyżką wymieszałam do połączenia się składników w jednolite ciasto. 
7. Nałożyłam równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyłam pełną łyżeczkę powideł, częściowo wciskając je w w masę. 
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. 

przepis: kwestiasmaku.com

czwartek, 15 października 2015

Placki orkiszowe ze śliwkami

Składniki:

- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru trzcinowego szklanka śliwek węgierek

Opcjonalnie do podania: miód, syrop klonowy, cukier puder  z dodatkiem szczypty cynamonu

Przygotowanie:

1. Do miski wlałam jogurt, dodałam jajka i roztopiony tłuszcz. Całość wymieszałam.
2. Dodałam mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszałam starannie do połączenia składników.
3. Śliwki przekroiłam na pół, usunęłam z nich pestki.
4.  Rozgrzałam patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładałam po łyżce masy na patelnię, w masę wkładałam pokrojone śliwki i smażyłam na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się spodu, przewróciłam na drugą stronę i smażyłam kolejne 2 minuty.
5. Gotowe placki przełożyłam na talerz i powtórzyłam z resztą ciasta.
6. Można je podawać polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.

środa, 14 października 2015

Placki z jabłkiem

Składniki:

- 4 - 5 jabłek
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Ciasto:

- 140 g mąki pszennej
- 4 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 duże jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 300 ml płynnej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego, śmietany (jeśli są gęste można dodać mleka lub płynnej śmietany 30%)
- 2 łyżeczki pasty waniliowej / ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- masło klarowane do smażenia lub olej roślinny

Przygotowanie:

1. Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w plasterki. Włożyłam do miski, posypałam cynamonem, wymieszałam i odstawiłam. 
2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiałam do miski, dodałam cukier, sól i wymieszałam. Dodałam żółtka, maślankę i wanilię. Zmiksowałam na gładkie ciasto (nie może być zbyt gęste, dlatego można dodać mleko - ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). 3. Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie wmieszałam ją w ciasto.
4. Rozgrzałam patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodałam tłuszcz (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą mniej go chłonęły i będą bardziej chrupiące). 
5. Maczałam jabłka w cieście i kładłam na patelni. Smażyłam z każdej strony na złoty kolor (placki nie powinny za szybko się rumienić, jeśli tak się stanie należy zmniejszyć ogień do średniego). 
6. Odkładałam na ręczniki papierowe, smażyłam kolejne placki dodając w razie potrzeby więcej tłuszczu. 

Placki można posypać cukrem pudrem i podawać np. z konfiturą malinową. 

przepis: Kwestia Smaku

wtorek, 13 października 2015

Pieczony filet z indyka

Składniki:

- 1,3 kg piersi z indyka (1 duża)

Składniki na marynatę:

- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. Pierś opłukałam, włożyłam do garnka, dodałam 2 łyżeczki soli, zalałam zimną wodą i odstawiłam na 15 minut. 
2. Do rondelka włożyłam składniki marynaty: sos sojowy, miód, ocet i powidła. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 1 minutę, odstawiłam z ognia i ostudziłam. 
3. Mięso wyjęłam z wody, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Włożyłam do szczelnego woreczka i wlałam ostudzoną marynatę. Szczelnie zamknęłam i włożyłam do lodówki. Zostawiłam na całą noc. 4. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Mięso wyjęłam z woreczka, marynatę wlałam do miseczki. 5. Mięso ułożyłam w żaroodpornym naczyniu albo blaszce do pieczenia. Do blaszki wlałam wrzącą wodę, na wysokość 1 cm i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 80 minut (mniejsze filety, około 700 g piekę krócej, około 60 minut). W trakcie pieczenia polewałam mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut. 
6. Mięso wyjęłam z piekarnika, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 15 minut. 
7. Mięso wyjęłam na deskę, a blaszkę z sosem postawiłam na kuchence, podgrzewałam co chwilę mieszając, aż sos się zredukuje (zgęstnieje). Zlałam do miseczki, zebrałam wszystko to co pozostało na blaszce. 

przepis: Kwestia Smaku

poniedziałek, 12 października 2015

Domowe kostki rosołowe

Składniki

- 4 cebule w łupinie 
- 1 seler 
- 2 łodygi selera naciowego 
- 5 marchewek 
- 3 liście pora 
- 3 korzenie pietruszki 
-  4 ząbki czosnki w łupinie 
-  4 łyżeczki płatków drożdżowych lub 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka soli 
- 10 ziaren pieprzu 
- 3 liście laurowe 
-  4 ziarna ziela angielskiego 
- 4 litry wody 

Przygotowanie

1. Cebule umyłam i obrałam (łupin nie wyrzucałam). 

2. Każdą cebulę nadziałam na widelec i opalałam nad palnikiem gazowym, tak długo, aż stały się porządnie przypieczone z każdej strony. 
3. Do bardzo dużego garnka dodałam wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlałam cztery litry zimnej wody i gotowałam na średnim ogniu. Kiedy wywar zaczął lekko bulgotać zmniejszyłam ogień i gotowałam na wolnym ogniu przez minimum 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się. 
4. Gotowy bulion odcedziłam, wygotowane warzywa wyrzuciłam. 
5. Przy pomocy lejka przelałam bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymałam około pięciu woreczków. 
6. Delikatnie włożyłam napełnione woreczki do zamrażarki.
Do gotującej się zupy dodaję  dwóch do pięciu kostek. 

przepis: Jadłonomia

sobota, 10 października 2015

Tarta z herbatą matcha

Składniki na spód:

- 150 g zmielonych pistacji
- 150 g mąki
-  100 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- jajko

Składniki na masę:

- 500 g mascarpone (albo sera twarogowego śmietankowego)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 30 g sproszkowanej herbaty matcha

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka zmiksowałam. Pod koniec miksowania dodałam jajko. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę do tarty o średnicy 25 centymetrów.
2. Nakłułam ciasto widelcem w kilku miejscach i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
3. Jajka zmiksowałam z cukrem. Dodałam mascarpone i herbatę matcha, dokładnie wymieszałam.
4. Masę wyłożyłam na podpieczony spód i piekłam około 40 minut w temperaturze 175 stopni C.

przepis: "Alfabet ciast", Zofia Różycka

wtorek, 6 października 2015

Karczma Wędrowca

    mój kulinarny Raj na Ziemi

Nigdzie tak nie smakuje jedzenie jak u Ewy i Roberta w Karczmie Wędrowca. 

A najbardziej prosto po zejściu z gór.
To miejsce uzależnia tak samo jak całe Bieszczady.