czwartek, 26 listopada 2015

Owsianka marchewkowa

Składniki:

- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli
- 3/4 - 1 szklanka puree marchewkowego (upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew)

do podania: prażone orzechy laskowe, włoskie lub pekany, syrop klonowy

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki poza puree marchewkowym umieściłam w rondelku i gotowałam kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. 
2. Kiedy płatki stały się miękkie dodałam puree marchewkowe. Wymieszałam i gotowałam kolejne 2 - 3 minuty. 
Gorącą owsiankę podaję z uprażonymi orzechami i większą ilością syropu klonowego lub miód.

przepis: Jadłonmia

niedziela, 22 listopada 2015

Placki kokosowe

Składniki: 

- 300 ml mleka kokosowego 
 - 30 g masła 
- 200 g mąki pszennej 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżki cukru 
- skórka starta z 1 pomarańczy 
- 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka 
- olej albo masło do smażenia 

do podania: cukier puder, dżem pomarańczowy, banany, sos karmelowy 

Przygotowanie

1. Do garnka wlałam mleko kokosowe, dodałam pokrojone w kostkę masło i mieszając podgrzewałam na małym ogniu aż się rozpuściło. 
2. Przelałam do miski, dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cukier, skórkę z pomarańczy i żółtka. Zmiksowałam. 
3. W oddzielnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
4. Delikatnie połączyłam zawartość dwóch misek. 
5. Rozgrzałam patelnię i rozsmarowałam na niej łyżkę oleju do smażenia lub łyżkę masła. Nakładałam po 2 łyżki ciasta i smażyłam na średnim ogniu po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i podać wybrane dodatki. 

przepis: Kwestia Smaku

sobota, 21 listopada 2015

Muffiny korzenne z jabłkami i winogronami


Składniki:

- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 2 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach (350-400 g)
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki nasion zielonego kardamonu,utłuczonego w moździerzu
- łyżka jasnego miodu
- 220 g naturalnego jogurtu
- 2 jajka
- 120 g stopniowego masła
- 50 g rodzynek
- kilkanaście drobnych winogron 
(50 g-60 g)

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 190 stopni C.
2. Mąkę, proszek i cukier wymieszałam w misce.
3. W drugiej misce połączyłam jabłka, przyprawy i miód. 
4. Jajka roztrzepałam z jogurtem i masłem, dodałam do jabłek i całość połączyłam z suchymi składnikami. Wymieszałam za pomocą łyżki.
5. Formy do muffinów wypełniłam papierowymi papilotkami. Każdą z nich napełniłam ciastem. Na wierzchu ułożyłam owoce winogron (opcjonalnie). 
6. Muffiny wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 20 minut.
7. Wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce kuchennej.

przepis: Słodkie, White Plate



piątek, 20 listopada 2015

Tajskie curry z soczewicą, dynią i szpinakiem

Składniki

- szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej z puszki) 
- 300 g dyni 
- mała cebula 
- łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru) 
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
- 1/2 łyżeczki kurkumy 
- 1/3 puszki mleka kokosowego 
- 1/2 szklanki bulionu 
- duża garść szpinaku baby
- kawałek ostrej papryczki 
 - sól do smaku

do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka 

Przygotowanie:

 1. Dzień wcześniej w zimnej wodzie namoczyłam suchą ciecierzycę. Nazajutrz ugotowałam ją pod przykryciem, na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie. Gotowanie zajęło mi około 1,5 godziny.
2. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę, cebulę w piórka. 
3. Na patelni na dwóch łyżkach mleka kokosowego podsmażyłam pastę curry. Dodałam dynię, cebulę i odrobinę soli. Całość często mieszając smażyłam 2 minuty.
4. Dodałam paprykę, kurkumę, ugotowaną (albo z puszki) ciecierzycę oraz kolejne 2 łyżki kokosowego mleka. Smażyłam minutę.
5. Wlałam resztę mleka kokosowego i zagotowałam. Gotowałam 15 minut często mieszając. Następnie stopniowo wlewałam bulion i gotowałam około 10 minut, aż dynia stała się miękka. Na koniec dodałam szpinak i odstawiłam z ognia.
6. Na talerzu, przed podaniem, danie można posypać pokrojoną papryczką chili (bez pestek) i kolendrą. Skropiłam sokiem z limonki. Podałam z ugotowanym ryżem.

przepis: Kwestia Smaku

czwartek, 19 listopada 2015

Zupa soczewicowa

Składniki:

- 1,25 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kozieradki
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki mielonych goździków
- 0,25 łyżeczki chili
- 2 łyżki świeżej albo łyżka suszonej natki pietruszki + natka pietruszki do podania
- 1- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- sól
- czarny pieprz 
- opcjonalnie można dodać czerwoną paprykę, 2 łodygi selera naciowego albo kilka suszonych pomidorów


Przygotowanie:

1. Cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek posiekałam.
2. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dusiłam 2- 3 minuty.
3. Dodałam soczewicę, wymieszałam,wlałam bulion i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut.
4. Dorzuciłam pomidory i ponownie zagotowałam.
5. Dodałam natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wlałam sok z cytryny i zamieszałam. 
Można zupę podać z natką pietruszki.

przepis z książki "Jadłonomia" Marty Dymek

środa, 18 listopada 2015

Placki z dyni

Składniki:

- 200 g puree z upieczonej dyni (użyłam dynię prowansalską)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli
- cukier puder, ulubione powidła/ konfitury do podania

Przygotowanie:

1. W misce połączyłam puree z dyni z jogurtem naturalnym. Dodałam jajka oraz 2 łyżki oleju. Całość wymieszałam. Dosypałam cukier oraz przesianą mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko miksowałam do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. 
2. Posmarowałam patelnię olejem i ją rozgrzałam. Nakładałam na nią po 1 łyżce ciasta. Placki smażyłam na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosły i się zarumieniły. Przewróciłam na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia, przez około 2 minuty. 
Placki można podawać z cukrem pudrem, cynamonem albo ulubionymi powidłami.

wtorek, 17 listopada 2015

Sałatka z ziemniaków

Składniki:

- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- 3 ogórki małosolne 
- 5 dużych rzodkiewek 
- szczypiorek z dymką 

Składniki na sos

- łyżka majonezu 
-  łyżka jogurtu
-  sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku 

Przygotowanie:

1.  Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Jeśli używam młodych to dokładnie je szoruję i gotuję ze skórą, jeśli mam stare to skórę obieram. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nierozgotowane.
2.  Ugotowane ziemniaki kroję w plastry albo w kostkę. W plastry kroję też rzodkiewki, siekam szczypiorek z dymką, ogórki kroję w kostkę.
3. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki.
4. Łączę majonez z jogurtem, dodaję posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i polewam gotowym sosem sałatkę. Na koniec całość delikatnie mieszam.

poniedziałek, 16 listopada 2015

Carbonara z dynią

Składniki na 2 porcje:

- 150 - 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 125 g boczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g dyni (użyłam dyni makaronowej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki startego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)

Przygotowanie:

1. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam zachowując 1/4 szklanki wody. 
2. Na patelni na oliwie smażyłam przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałki boczek. 
3. Dodałam obrany i wyciśnięty przez praskę (albo posiekany) czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Doprawiłam solą i smażyłam przez około 10 minut, co chwilę mieszając. 
4. Dodałam natkę pietruszki i smażyłam minutę. Wrzuciłam ugotowany makaron oraz wodę z makaronu, wymieszałam i gotować przez 2 minuty aż woda wyparowała. 
5. Odstawiłam z ognia i odczekałam minutę żeby makaron lekko przestygł. 
6. W miseczce roztrzepałam jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyłam na koniec). Dodałam do makaronu i wymieszałam.  Wyłożyłam do dwóch głębokich talerzy i posypałam odłożonym serem. 

inspiracja: Kwestia Smaku

środa, 4 listopada 2015

Domowa granola

Składniki:

- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych moreli
-1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni. 
2. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypałam do miski, wlałam miód i wszystko delikatnie wymieszałam.  Kiedy wszystkie orzechy były delikatnie sklejone wyłożyłam je na dużą blachę wyściełaną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadziłam i na koniec posypałam cynamonem. 
3. Piekłam przez 20 - 30 minut, co jakiś czas mieszając piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie. 
3. Upieczone orzechy z płatkami wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia. 
4. Kiedy przestygły połamałam, dodałam pokrojone suszone morele oraz żurawiny  i porządnie wymieszałam. Przesypałam do szczelnego słoja. 

przepis: Jadłonomia

wtorek, 3 listopada 2015

Klopsy w sosie koperkowym

Składniki:

- marchewka
- mała pietruszka
- 1 łyżeczka masła
- 1 - 2 łyżeczki mąki
- posiekany koperek (daję pół pęczka)
- czerstwa kajzerka
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- średnia cebula drobno posiekana
- jajko
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do podsmażenia

Przygotowanie:

1. W garnku zagotowałam wodę, dodałam starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dodałam odrobinę soli oraz  łyżeczkę masła.
2.  Bułkę zalałam wodą (lub mlekiem), odstawiłam na około 5 - 10 minut.
3. Do miski włożyłam zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Uformowałam niewielkie kulki, obtoczyłam je w mące i krótko podsmażałam na oleju.
4. Po obsmażeniu klopsy wrzuciłam na wrzący wywar. Zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam na wolnym ogniu przez 20 minut. 
5. Pod koniec gotowania zagęściłam sos mąką, którą rozprowadziłam z 2 łyżkami wody, później dodałam kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlałam do garnka z pulpecikami, zagotowałam. 
6. Na koniec dodałam posiekany koperek.