środa, 30 grudnia 2015

Muffiny marchewkowo-bakaliowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 8 g cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- jabłko obrane i starte na tarce
- 150 g -200 g obranej i startej na tarce marchewki
- 50 g orzechów włoskich
- 30 g płatków kokosowych
- kilkanaście sztuk pokrojonych suszonych śliwek
- 20 g suszonej żurawiny
- 10 g pestek słonecznika
- 80 ml oleju

Składniki na kruszonkę:

- 40 g mąki
- 10 g cukru
- 30 g masła

- 20 g błyskawicznych płatków owsianych 


- 20 g sezamu

- łyżka miodu
- łyżeczka wody
- łyżeczka oleju
Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni C.
2.Najpierw przygotowałam kruszonkę. Wszystkie składniki wsypałam do miski, wymieszałam i odstawiłam na bok na czas przygotowania ciasta.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól dokładnie wymieszałam.
4. Jajka ubiłam z cukrem i wanilią. Dodałam olej oraz starte marchew i jabłko. Wmieszałam wszystkie bakalie, a na końcu suche produkty. Chwilę mieszałam do połączenia się składników.
5. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami, do których wlałam przygotowane ciasto.
6. Na wierzch każdego muffina wsypałam kruszonkę.
7. Muffiny wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 25 minut.
8. Gotowe studziłam na kratce.

niedziela, 20 grudnia 2015

Tarta sernikowa z makiem

Składniki na ciasto:

- 190 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 35 ml mleka 
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
( wszystkie produkty w temperaturze pokojowej)

Składniki na nadzienie:

- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 2,5 łyżki suchego maku
- 100 ml śmietany kremówki
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu z migdałów

Ponadto:

- 0,5 szklanki konfitury pomarańczowej
- 125 schłodzonego serka mascarpone
- 125 g schłodzonej kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka maku

Przygotowanie ciasta:

1. Wszystkie składniki szybko zagniotłam. Ciasto owinęłam folią spożywczą, lekko spłaszczyłam i schładzałam w lodówce minimum 2 godziny.
2. Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarowałam masłem i oprószyłam mąką.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość 3 mm i wyłożyłam nim formę, po czym po nakłuwałam widelcem. Przykryłam ciasto papierem do pieczenia, wysypałam na nie kulki ceramiczne.
4. Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni C. Wstawiłam tartę do piekarnika i natychmiast obniżyłam temperaturę do 190 stopni C. Piekłam przez 15 minut. Po tym czasie usunęłam papier z obciążeniem i piekłam jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia spodu. Wyjęłam z piekarnika.

Przygotowanie nadzienia:

1. Wszystkie składniki utarłam w misie miksera na gładką masę. 
2. Przelałam na podpieczony spód tarty. Obniżyłam temperaturę do 150 stopni C i piekłam przez 40 minut (bez używania funkcji termoobiegu), aż powierzchnia tarty ścięła się na środku..
3. Wyjęłam z piekarnika, ostudziłam. Chłodziłam przez kilka godzin w lodówce.
4. W naczyniu umieściłam mascarpone ze śmietanką i ubiłam na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. 
5. Schłodzoną tartę posmarowałam konfiturą pomarańczową.
6. Kremową masę przełożyłam na konfiturę i równomiernie rozprowadziłam. Oprószyłam makiem. Ponownie schłodziłam.

przepis: "Moje wypieki i desery"

piątek, 18 grudnia 2015

Ciasto dyniowe z kremem z daktyli

Składniki:

- szklanka mąki pszennej razowej
- 3/4 mąki pszennej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli

- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka roślinnego

Składniki na krem z daktyli:

- 1/2 szklanki daktyli
- 3-4 łyżki mleka roślinnego
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. W większej misce wymieszałam wszystkie suche składniki, a drugiej wszystkie mokre.
2. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C,
3. Mokre składniki wrzuciłam do suchych i dokładnie wymieszałam. 
4. Przełożyłam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 45-60 minut- do czasu, aż patyczek wbity w ciasto był suchy.
5. W międzyczasie daktyle zalałam wodą i odstawiłam na 15-30 minut. Odcedziłam, dodałam pozostałe składniki kremu i zmiksowałam blenderem na gładką masę.
6. Upieczone ciasto ostudziłam, wyjęłam z keksówki i posmarowałam kremem.

przepis: "Jadłonomia"