sobota, 30 stycznia 2016

Hummus dyni


Składniki

- szklanka ciecierzycy 
- 0,5 szklanki Tahiny 
- 0,5 dyni hokkakido (500g)
- 1-2 ząbki czosnku 
- 2-4 łyżki lodowatej wody 
- sok z 0,5 cytryny 

 Do podania

- kilka kropli oliwy z pierwszego tłoczenia 
- sumak

Przygotowanie:

1. Cie­cie­rzy­cę zalałam  dużą ilo­ścią zim­nej wody i zo­sta­wiłam na noc. Na­stęp­ne­go dnia ciecierzycę od­ce­dziłam, opłu­kałam i zalałam świe­żą wodą. Go­to­wałam na średnim ogniu około półtorej- dwóch godzin (cie­cior­ka jest go­to­wa, kiedy zia­rna po na­ci­śnię­ciu pal­ca­mi rozpadają się).
2. W międzyczasie piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C. Dynię ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry i piekłam przez 20-25 minut- do czasu, aż skórka pokryła się czarnymi bąblami. Taką dynię wyjęłam z piekarnika, ostudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam na kawałki.
3. Ugotowaną ciecierzycę odcedziłam i przepłukałam. Dodałam tahinę, posiekany czosnek, sok z cytryny i zmiksowałam na gładką pastę. Dodałam dynię, miksowałam, wlałam wodę i jeszcze raz zmiksowałam.
4. gotowy hummus schłodziłam. Skropiłam oliwą i posypałam sumakiem.

inspiracja: Marta Dymek

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Hummus z buraka

Składniki

- szklanka suchej ciecierzycy 
- 1/2 szklanki tahiny 
- średni burak 
- sok z połowy cytryny 
- 1-2 ząbki czosnku 
- 2 łyżki lodowatej wody
 - sól 

do podania
- kilka kropli oliwy, 
- czarnuszka albo przyprawa za’atar 

Przygotowanie

1. Cie­cie­rzy­cę zalałam  dużą ilo­ścią zim­nej wody i zo­sta­wiłam na noc. Na­stęp­ne­go dnia ciecierzycę od­ce­dziłam, opłu­kałam i zalałam świe­żą wodą. Go­to­wałam na śred­nim ogniu około półtorej- dwóch godzin (cie­cior­ka jest go­to­wa, kiedy zia­rna po na­ci­śnię­ciu pal­ca­mi rozpadają się).
2.  W mię­dzy­cza­sie umytego i osuszonego buraka owinęłam folią aluminiową i upiekłam do miękkości (60 minut).
3. Ugo­to­wa­ną cie­cie­rzy­cę do­kład­nie opłukałam w zim­nej wo­dzie, dodać pastę ta­hi­ni, czosnek i wszyst­ko zblendowałam. Dodałam bu­ra­ka, sok z cy­try­ny, wodę. Całość utarłam na bar­dzo gład­ką masę, na ko­niec do­pra­wiłam do smaku solą i pieprzem, przełożyłam do naczynia, skropiłam oliwą i posypałam czarnuszką. 

inspiracja: Jadłonomia 

środa, 20 stycznia 2016

Babka pisakowa bezglutenowa

Składniki:

- 5 jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
- 200 g masła
-  czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn lub ulubiony ekstrakt zapachowy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

1. Formę wysmarowałam masłem. 
2. Jajka  umieściłam w misie miksera. Ubijałam kilka minut do otrzymania jasnej, bardzo puszystej masy. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawałam cukier i nadal ubijałam. 
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszałam z proszkiem do pieczenia, przesiałam. Dodałam do masy jajecznej i delikatnie wymieszałam, do połączenia. Dodałam skórkę lub ekstrakt, wymieszałam. 
4. Masło roztopiłam w garnuszku, wrzące wlałam do ciasta, zmiksowałam tylko do połączenia. 
5. Ciasto przelałam do przygotowanej wcześniej formy.
6. Piekłam w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. 
7. Wyjęłam z piekarnika, po kilku minutach przełożyłam na kratkę, by przestygła. 
8. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 

inspiracja: mojewypieki.com

poniedziałek, 18 stycznia 2016

Zupa z topinamburu

Składniki:

- 500 g bulw topinamburu
- 1 l bulionu warzywnego
- duża czerwona cebula
- 2 średnie jabłka
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- sól morska
do podania: garść prażonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Na patelni podgrzałam oliwę z masłem i przez około 3 minuty szkliłam posiekaną cebulę.
2. Dodałam ćwiartki jabłek, gałązki rozmarynu, plastry obranego topinamburu i smażyłam kolejne 3-4 minuty. 
3. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam bulionem i zagotowałam. Gotowałam przez kolejne 15 minut na małym ogniu. 
4. Wyjęłam gałązki rozmarynu i zmiksowałam zupę na gładki krem. Doprawiłam solą. 
Podałam z prażonymi orzechami włoskimi i kroplami oliwy truflowej. 

przepis: Make Cooking Easier


sobota, 16 stycznia 2016

Naleśniki bezglutenowe z mąki gryczanej

Składniki:

- 100 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka (użyłam roślinne)
- 150 ml wody 3
- 30 g oleju roślinnego lub roztopionego masła

Przygotowanie:

1. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, jajka i mleko. Wszystko zmiksowałam na gładkie ciasto. Dodałam  roztopione masło  albo olej i jeszcze raz zmiksowałam. 2. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny.
3. Rozgrzałam małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm na którą wylałam  niewielką porcję ciasta. Rozprowadziłam je po powierzchni patelni i smażyłam do zrumienienia. Przewróciłam na drugą stronę i dokończyłam smażenie.

piątek, 15 stycznia 2016

Sernik pomarańczowy

Składniki na czekoladowy spód:

-  150 g ciastek kakaowych z nadzieniem czekoladowym (np. markizy)
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1. Ciastka i masło wrzuciłam do misy malaksera i zmiksowałam na jednolitą masę o konsystencji mokrego piasku.
2. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papier wysypałam ciasteczka, wyrównałam i dokładnie wklepałam w dno formy. Chłodziłam przez pół godziny w lodówce. 

Składniki na masę serową

- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
- 3 jajka 
- 125 g drobnego cukru do wypieków 
- 125 g serka mascarpone 
- skórka otarta z 1 pomarańczy 
- łyżka mąki pszennej 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
1.  Jajka zmiksowałam. Dodałam pozostałe produkty i miksowałam do połączenia się składników.
2.  Na schłodzoną masę ciasteczkową przelałam masę serową.
3.  Piekłam w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 45 minut. Powierzchnia sernika po dotknięciu patyczkiem powinna być ścięta i lekko sprężysta. Studziłam w lekko uchylonym piekarniku. 
4. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. 

Składniki na pomarańczowy curd

- 2 duże jajka 
- 2 żółtka 
- 90 g drobnego cukru do wypieków 
- 80 g masła 
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 pomarańczy 

Przygotowanie:

1. W garnuszku roztrzepałam jajka, żółtka i cukier.
2. Podgrzewałam nad parą wodną, ciągle mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z pomarańczy. 
3. Mieszałam, do roztopienia się masła, zgęstnienia kremu i otrzymania budyniu o gładkiej konsystencji. 
4. Przełożyłam do słoiczka i chłodzić całą noc. 

Dodatkowo: 25 g czekolady gorzkiej, startej na tarce  (użyłam czekoladę ze skórką pomarańczy,która idealnie pasuje do tego sernika).

5. Na schłodzony sernik wyłożyłam pomarańczowy curd, wyrównałam. 
Oprószyłam startą czekoladą.

przepis: Moje Wypieki

czwartek, 14 stycznia 2016

Granola bezglutenowa

Składniki:

- szklanka płatków jaglanych
-  szklanka płatków gryczanych
 - szklanka migdałów
- ½ szklanki słonecznika
- szklanka suszonych daktyli
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki ( z wyjątkiem daktyli) umieściłam w dużej misce. 
2. Daktyle moczyłam we wrzącej wodzie 15 minut.
3. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. 
4. Namoczone daktyle z 1/2 szklanki wody zmiksowałam ręcznym blenderem na gładka masę. Dodałam do miski z suchymi składnikami.
5. Wszystko dokładnie wymieszałam i umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
6. Wstawiłam do piekarnika (funkcja termoobieg) i piekłam  około 15-20 minut ( co jakiś czas mieszając wszystkie składniki).
7. Odstawiłam do ostygnięcia i przełożyłam do szczelnie zamykanego słoika.

niedziela, 3 stycznia 2016

Kuskus z kalafiora

Składniki:

- kalafior
- 1/2 szklanki prażonych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej natki kolendry
- 2 łyżki posiekanych liści mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 3- 4 łyżki oliwy
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Kalafior podzieliłam na kilka dużych kawałków, ułożyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia i piekłam kilkanaście minut co jakiś czas przewracając aby kalafior się nie przypalił.
3. Upieczonego kalafiora wyjęłam, ostudziłam i starłam na tarce o małych oczkach.
4. Rozdrobnionego kalafiora umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam z pozostałymi składnikami.

przepis: Jadłonomia

sobota, 2 stycznia 2016

Babka z polewą czekoladową

Składniki na babkę:

- 125 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
-2 jajka
- szklanka jogurtu ( w przepisie jest jogurt grecki, użyłam klasyczny)
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki kakao

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiałam do miski.
2. Masło i cukier utarłam mikserem, do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wbijałam kolejno jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając.
3. Mąkę dodawałam na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników.
4.  Formę do babki wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką pszenną.
5. Ciasto przełożyłam do formy.
6. Piekłam w temperaturze 150ºC około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce.


Składniki na polewę:

- 100 ml mleka 
- 100 g czekolady (70% kakao) 
- 15 g cukru 
- 15 g masła 

Przygotowanie:

1. Do gorącego, zagotowanego mleka wrzuciłam połamaną czekoladę. Dodałam cukier i masło i delikatnie mieszałam do powstania błyszczącej,  gładkiej polewy. 
Gotową i lekko przestudzoną polałam ciasto.