Bezglutenowe ciasto na naleśniki (wersja II )

Składniki:

- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka

- odrobina soli 
- 300 ml mleka migdałowego (może być każde)

- 30 g oleju kokosowego 

Przygotowanie:

1. Olej kokosowy umieszczam w rondelku i go roztapiam.
2. Pozostałe składniki wkładam do miski i dokładnie ze sobą mieszam. Dodaję roztopiony tłuszcz i ponownie miksuję. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na  30 minut do lodówki.
3. Wyjmuję ciasto z lodówki. Patelnię nagrzewam i wlewam na nią, łyżką wazową, ciasto. Manipuluję patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Odkładam na talerz i smażę pozostałe naleśniki.


   naleśniki bezglutenowe (wersja I )

1 komentarz