Pasztet z soczewicy z dodatkiem pora

Składniki:

- szklanka czerwonej soczewicy
- 3 jajka
- 3 pory
- 1 cebula
- pół ostrej papryczki
- 1 korzeń małej pietruszki (opcjonalnie)
- 1 mała marchewka (opcjonalnie)
- 0,5 kostki masła + kawałek do wysmarowania formy lub 150 ml oliwy
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:


1. Soczewicę płuczę, przekładam do garnka i zalewam 2 szklankami zimnej wody. Gotuję, co jakiś czas mieszając, aż się rozpadnie na miękką papkę.
2. Pory i papryczkę myję, kroję w plasterki. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
3. Warzywa smażę na głębokiej patelni powoli na połowie kostki masła. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
4. Rozpadające się warzywa łączę z puree z soczewicy i dodaję roztrzepane jajka. Mieszam wszystkie składniki, które przelewam do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
5. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C wkładam formę z masą na pasztet ( przed włożeniem blaszki do piekarnika, obstukuję ją, aby uleciały bąbelki powietrza) i piekę 30- 40 minut.
6. Przed pokrojeniem, pasztet studzę i wkładam do lodówki.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz