Mascarpone z jagodami i amaretti

Składniki:

- 250 g serka mascarpone
- garść pokruszonych ciasteczek amaretti
- 100 ml śmietany kremówki 36% lub 30%
- łyżeczka likieru amartetto lub esencji migdałowej
- 2 łyżki jagód świeżych lub rozmrozonych
- 1 -2 łyżki cukru pudru




Przygotowanie:

1. Owoce dokładnie myję i osuszam (albo wcześniej odmrażam i odsączam z nadmiaru wody).
2. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie po łyżce sera mascarpone i likieru amaretto.
3. Gotową masę przekładam do szklanek/pucharków, posypuję pokruszonymi ciastkami i jagodami.
4. Podaję od razu po przygotowaniu albo po kilkugodzinnym, mocnym schłodzeniu.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz