Składniki:
- 500 g miodu naturalnego np. akacjowego
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 80 g przyprawy korzennej do piernika
Przygotowanie:
1. Miód, cukier i masło pomału podgrzewałam. Kiedy zaczęło wrzeć wymieszałam do całkowitego rozpuszczenia cukru.
2. Do wystudzonej masy dodałam mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
3. Ciasto dokładnie wyrobiłam i przełożyłam do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryłam lnianą ścierką i odstawiłam do lodówki) na 5 – 6 tygodni.
Przygotowanie
1. Przed pieczeniem ciasto podzieliłam na 3 równe części
2. Można przygotować 3 blachy o wymiarach 39 x 26 cm. Ja miałam jedna i piekłam partiami. 3. Blachy posmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
3. Każdą z części piernika rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm, włożyłam do blachy, wyrównać.
4. Piekłam w piekarniku ustawionym na termoobieg w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Gotowy wyjęłam i ostudziłam.
Składniki:
- kilogram śliwkowych powideł do przełożenia blatów
-
bakalie do posypania piernika polanego polewą
Przygotowanie:
1. Powidła przełożyłam do rondla i delikatnie podgrzałam.
2. Wystudzone blaty przełożyłam podgrzanymi powidłami śliwkowymi przykryłam arkuszem papieru i równomiernie obciążyłam.
3. Odstawiłam na 3 – 4 dni w chłodne miejsce.
Polewę można zrobić według własnego przepisu. Ja przygotowałam według tego poniżej
Składniki na polewę:
- 120 g gorzkiej czekolady (70% miazgi kakaowej), posiekanej na kawałki
- 50 g drobnego cukru
- 50 g syropu glukozowego
- 6łyżek wody
- nasiona z 1/2 laski wanilii
- 50 g masła o temperaturze pokojowej, pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
Przygotowanie:
1. Do średniej miski włożyłam czekoladę.
2. W małym rondlu umieściłam cukier i cukier glukozowy, zamieszałam i postawiłam na średnim ogniu. Kiedy cukier się rozpuścił zwiększyłam ogień i doprowadziłam do wrzenia mieszając od czasu do czasu pilnując żeby się nic nie spaliło. Gotowałam kilka minut, aż płyn zrobił się jasno bursztynowy. Zdjęłam z ognia i delikatnie wlałam wodę. Ponieważ masa się zbryliła postawiłam garnek z powrotem na ogniu, dodałam wanilię i cały czas mieszając gotowałam, aż karmel się rozpuścił. Zdjęłam z ognia, odczekałam minutę i dodałam do garnka czekoladę. Odstawiłam na 3 minuty, a następnie wymieszałam trzepaczką na gładką masę. Wrzuciłam partiami masło, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Polałam piernik polewą i wstawiłam do lodówki.
Przepis pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Tadeusza Żakieja, ale można go tez znaleźć na blogu Moje wypieki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz