Dzisiaj przepis na ulubiony kompot mojego męża czyli kompot z rabarbaru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir5NY6Suv7PaPf9TthBcP_Iz0MRSIn8sK0dbzaOw2IrbCPsQqbbCKiMQoMpqzACxP1IK5YpNLRBIszmkkYTDpviu3vlBqcdsUUP9Eq0EXgXm8bAjD08WO5R-Vls-je1RhMMJ9x3Feq3vI/s320/rabarbarDSC_2581.jpg)
Produkty:
- 0,5 kg różowych łodyg rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilkanaście goździków
- 2 litry wody
- od 3 do 8 łyżek cukru (zależy czy wolimy kwaskowaty czy słodszy kompot, ja użyłam 3 łyżki brązowego cukru)
- odrobina kardamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W garnku zagotowałam wodę.
2. Rabarbar umyłam i pokroiłam na kawałki.
3. Do wrzątku dodałam cynamon, goździki, kardamon, cukier i rabarbar. Gotowałam 20 minut.
4. Zdjęłam z ognia, ostudziłam i przecedziłam przez gęste sito.
5. Kompot piliśmy mocno schłodzony.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz