- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy korzennej
- 1 szklanka cukru pudru (zamiennie można dać 1,5 szklanki zwykłego cukru)
- 0,5 szklanki naturalnego miodu
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Masło, cukier i miód gotuję w rondelku. Mieszając dodaję przyprawę korzenną/do piernika. Zostawiam do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam przez sitko, dodaję skórę z pomarańczy, jajko i zawartość rondla. Zagniatam ciasto. Ciasto się okropnie klei i trzeba dość długo je wyrabiać. Kiedy jest wreszcie jednolite zawijam je w folię i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.
3. Po wyjęciu z lodówki dzielę je na 2 części. Pierwszą ponownie zwijam w folię i chowam do lodówki, a drugą rozwałkowuję na krążek o grubości 5 mm. Przed wałkowaniem oraz w jego trakcie często posypuję stolnicę, wałek oraz ciasto mąką aby się nie przyklejało ani do wałka ani do podłoża.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixBnAcQaHlz4sFgOj1sx6PqtHGRN9Knzx-OVmU6TGVb9OVoXHqfqO9-XOWqYx9hPzXA3BpWKdFhTsQmCLMku28xDijxHsNyEZvq0Iinr1w2CseQD31LhvCtm1rY8TW3mjj9NqwQEeCeog/s320/m-DSC_0277.jpg)
5. Po wystudzeniu ciastka lukruję. Lukier przygotowuję mieszając dokładnie (żeby nie było grudek) cukier puder z ciepłą wodą. Dla urozmaicenia smaku do części dodaję sok z cytryny.
6. Kiedy lukier zastygnie ciastka wkładam do torby papierowej, a najlepiej do szczelnie zamkniętego pojemnika i wyjmuję je na święta. (Najlepiej kiedy pierniczki leżą od 4 do 6 tygodni przed podaniem).
minimalistyczne, wdzięczne pierniczki
OdpowiedzUsuń