- 3 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego(16 g)
- 250 g zimnego masła roślinnego albo margaryny
- 4 jajka od szczęśliwej kury ( z wolnego wybiegu)
- śmietana (awaryjnie)
Składniki na mus jabłkowy:
- 2 kg jabłek (szara reneta, alwa albo antonówka)
- 12 łyżeczek cukru (używam brązowego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania szarlotki
- lody do podania
- odrobina tłuszczu do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
1. Jabłka umyłam, obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, wrzuciłam do garnka, dodałam cukier waniliowy, cukier brązowy, odrobinę wody i co jakiś czas delikatnie mieszając podsmażałam tak, żeby jabłka były miękkie, ale się zbytnio nie rozpadły. Dodałam rodzynki i cynamon i jeszcze przez koło dwie minuty gotowałam.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjmskpPSQU2Yrd-_IP16JqVFnYDvPpgg97gk9o5wlDRzhC4mb8prWxzy8lAW36GbV96HA_GQ_8CENv87fmTk1YM1aHhIfXZR7INkKCaTk95AuWVu_L1_ak7chhKXUXJPwo_lTR1BmVMkKM/s640/mDSC_0396.jpg)
3. Białka z 0,25 szklanki cukru ubiłam na sztywną, lśniącą pianę.
4. Jedną połowę ciasta wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam i wyłożyłam na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blachę. Wypełniłam ją jabłkami, przykryłam ubitą pianą z jajek, a na górę położyłam drugą, rozwałkowaną porcję ciasta.
5. Szarlotkę wstawiłam do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piekłam 60 minut.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.
Szarlotka świetnie smakuje podana na ciepło z lodami.
wygląda tak pysznie
OdpowiedzUsuńa zdjęcia fantatyczne!
Wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńZ szarą renetą szarlotka smakuje przepysznie! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAgnieszko, szarlotka zapowiada się wspaniale! Sięga po kawałek i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTa szarlotka jest obłędna :D
OdpowiedzUsuńszarlotkę zjem każdą :)
OdpowiedzUsuń