Składniki:
- 140 g cukru
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią (10 g)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEifl7i8U_3mPzi0P9fHQ3qZJ3p_7Oy5tEnk-MVeX0iCjuTgpjcjB875EWXdS2-eVssk9HKIfkOhMwYX_Tuiq3RrjXoHOOYRVIYahC_jU5bzv-TzxU9kLUFPKi-59vo64sxZHYJ-tGqyvmU/s640/mDSC_1764.jpg)
- szczypta soli
- 3 jajka
130 g gęstej, kwaśnej śmietany 22%
- 2 łyżki mocnego naparu kawy
- 170 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Składniki na kruszonkę:
- 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- łyżka mąki
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Cukier, cukier waniliowy, masło i sól utarłam na kremową, puszystą masę. Kolejno wbijałam jajka, dokładnie ucierałam masę po dodaniu każdego. Wlałam śmietanę, kawę i wymieszałam mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dołożyłam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem
3. Przygotowałam kruszonkę, mieszając wszystkie składniki.
4. Tortownicę wysmarowałam masłem, napełniłam ciastem i równomiernie posypałam kruszonką.
5. Piekłam 50 minut na środkowym poziomie piekarnika.
* przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2012
Brak komentarzy
Prześlij komentarz