Składniki:
- 100 g ( tabliczka) gorzkiej czekolady o zawartości 60- 70% kakao
- 125 g serka mascaropne
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki schłodzonej, mocnej kawy espresso
- 150 ml śmietany 36%
Do dekoracji:
- 4 łyżki śmietany 36%
- kilka kostek, startej, gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Czekoladę podzieliłam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej (czekoladę umieściłam w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Cały czas ją mieszałam, aż uzyskałam jednolitą masę).
2. Rozpuszczoną czekoladę odstawiłam do ostygnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWehvG4hQWvKYn_44zdR5gByFroCU2cflLmYKtKSeFszDPfOZQwV_bG6cq9RZucXl0rrFhqgrtSfNUL29uU8NU4HvcDrUUj6r7x984lTPy6bMTWPKWE6wVfVQ4018nhGRWvs8coKjV_m4/s400/mDSC_1982.jpg)
3. W drugim naczyniu ubiłam śmietanę na sztywną masę, którą połączyłam z musem czekoladowo-kawowym. Dokładnie wymieszałam i nałożyłam do filiżanek do cappuccino.
4. Przed podaniem ubiłam 4 łyżki śmietany kremówki, ułożyłam ją dekoracyjnie na wierzchu musu i posypałam startą czekoladę.
5. Deser przechowywałam w lodówce.
* inspiracja Gordon Ramsay
To cudo musi mieć zdecydowaną tendencję do szybkiego znikania!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!.
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie ;d
OdpowiedzUsuńW przekroju to wygląda iście niebiańsko.
OdpowiedzUsuńŚwietny deser, cała moja rodzina nim się zajada :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie ta opinia cieszy. Dziękuję.
Usuń