Składniki :
- 700 g mąki pszennej chlebowej
-2 łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
- łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
1. W misce wymieszałam mąkę z solą i masłem. Dodałam drożdże i cukier, połączyłam wszystkie składniki.
2. Dolałam wodę z mlekiem i na oprószonej mąką stolnicy przez około 10 minut wyrabiałam ciasto, aż zrobiło się sprężyste.
3. Miskę z ciastem przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, aż podwoiło swoją objętość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEin8kSb5yYwaeWaMHbgX-eDAzm06_Fjls1CMQJCg146D56azmj70sJweJFV2m9cplokUE9GVwF8WTLUtj-3dfAvW07cISpS0WhYFTVPrQjCPfQRnBGwz6qJRsGt2tIW0DX4XzryYRCm7fI/s320/IMG_20130530_182606+(1).jpg)
5. Blachę oprószyłam mąką, umieściłam na niej chleb, przykryłam ściereczką i zostawiłam na 30 minut do chwili, aż urosło.
6. Piekarnik nagrzałam do 230 stopni C.
6. Piekarnik nagrzałam do 230 stopni C.
7. Chleb nacięłam nożem w kilku miejscach, posypałam mąką i wstawiłam do piekarnika.
8. Po 10 minutach pieczenia, temperaturę w piekarniku zredukowałam do 200 stopni C i piekłam przez 25 minut. Gotowy chleb studziłam na kratce.
* 'The big book of bread' Anne Sheasby- przepis
* 'The big book of bread' Anne Sheasby- przepis
Brak komentarzy
Prześlij komentarz