- 4 sprawione i oczyszczone pstrągi
- 1/2 kg szczawiu
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 100 ml wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihimyXdiGdBvkW3-Cnf16XkUfq6RPdZbNlG7uXZllT62ixFiG13V6FG2VorD9PL4YGi8aiR6CP63B9uTul2KDurWXtzbHp-ShV-aSr1Dn_H2Lx1N86WKxWYe02gnbcvQqaxomqkZJQ_pA/s200/IMG_20130608_175025.jpg)
2. Z umytego i osuszonego szczawiu usunęłam łodyżki.
3. Liście grubo posiekałam, posoliłam i dusiłam w 2 łyżkach masła, często mieszając, aż się rozpadły.
4. Cebulę drobno pokroiłam i rozrzuciłam w naczyniu żaroodpornym do zapiekania.
5. Pstrągi oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam do ich środka uduszony szczaw oraz po kawałku masła.
6. Umieściłam ryby w żaroodpornym naczyniu, skropiłam winem i przykryłam natłuszczonym pergaminem, lekko przyciskając go do ryb.
7. Piekłam przez 15-20 minut.
* przepis "Magazyn Kuchnia"
Coś wspaniałego. :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pstrągi. Z takim farszem jeszcze nie jadłam, ale apetycznie wygląda, więc...trzeba takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuń